Test: Nexo Fiber Comfort Air, Touring III in Touring III Lady

6
4138
Nexo Fiber Comfort Air
Nexo Fiber Comfort Air

Nakup čelade je poleg nakupa motocikla ena izmed najbolj zahtevnih nalog motorista – sploh, če gre za nakup prve čelade. Ker je trg zatrpan s ponudbo čelad različnih cenovnih razredov, kupček denarja, ki ga imamo na voljo pa pogosto precej omejen, smo se odločili, da preizkusimo serijo nizkocenovnih čelad, katerih cene se gibajo v razredu do 200 evrov.
Prve smo preizkusili čelade znamke Nexo. Preizkusili smo tri modele : Nexo Fiber Comfort Air – integralno čelado z zanimivim sistemom napihljivih ličnih blazinic, ki omogočajo prilagajanja notranjega oblazinjenja glavi slehrnega posameznika, Touring III – preklopno čelado s polikarbonatno zunanjo školjko in integriranim sončnim vizirjem ter damsko različico slednje, ki ima še nekoliko bolj izdatno oblazinjeno notranjost, da se čelada lepše prilagodi obliki ženske glave in obraza.
Pri nobeni od čelad nismo zasledili zatikanja stikal in vizirjev. Tudi sistem (na vseh modelih je enak) za menjavo vizirja je sorazmerno preprost in omogoča hitro menjavo brez izgubljanja živcev. Vsi modeli so presenetili z mirnostjo pri visoki hitrosti na nakedu in pri vseh je nekoliko motil vetrni piš. Več v videu.

Kaj smo preizkušali?
Udobje, priročnost postavitve ‘gumbov’, zračnost. Ocenili smo ali so čelade primerne za naked modele, ki so daleč najtrši oreh kar se glasnosti in stabilnosti pri večjih hitrosti tiče. Pozorni smo bili na to, ali je piš v notranjosti moteč, ali piha v oči, ali se vizirji in zaponke zapenjajo lepo in tekoče ali se zatikajo.

 

Česa nismo preizkusili:
Trpežnosti materialov.

Nexo Touring III
Nexo Touring III

Tehnične podrobnosti:
Nexo Fiber Comfort Air – Školjka izdelana in steklenih vlaken. Čelada tehta 1450g ± 50g in ima nameščen sistem za zapenjanje z dvojnim D obročkom. Osnovna sestava: 3D notranja blazina (podloga); vizir odporen na praske, Pinlock ni vključen; Air Pump sistem za ličnice; vgrajen dodaten senčnik; prezračevalni sistem po kanalu in skladnost z normativom ECE 22.05
Nexo Touring III – Preklopna čelada tehta 1500g ± 50g, ima polikarbonatno zunanjo školjko in usmerjevalnik izdihanega zraka.

Nexo Touring III Lady
Nexo Touring III Lady

Nexo Touring III Lady je izdelana posebej za žensko glavo. Blazinice za ličnice se prilagajajo ženski obliki glave, notranja lupina je višja. Podloga je snemljiva in pralna. Zunanja školjka je izdelana iz polikarbonata, čelada pa teha 1500g ± 50g. Vizir je odporen na praske. Prezračevalni sistem je opremljen z več kanali. Zapiranje z zaponko za hitro zapenjanje. Čelada odgovarja normativu ECE 22.05.

Cene: Nexo Touring III in Touring III Lady: med 179,95 in 199,95 evrov; Nexo Fiber Comfort Air: 199,95 evrov.

6 COMMENTS

  1. Dežjak sem tam kupil in odlično opravlja svojo funkcijo. Za čelade pa ne delati cirkusa, v znani tuji trgovini jih lahko preizkusiš \”nebroj\” na licu mesta, veliko je znižanih, tak da si hitro na blagajni. Ali pa se odpraviš v Velenje k priznani znamki in ti spet takoj najdejo.