četrtek, 18. julija 2024

Test: Schuberth Bluesonic-Helmsystem

Deli

Evforija, ki je pred leti vladala okoli brezžične tehnologije prenosa podatkov na kratke razdalje – Bluetooth – se je že precej polegla, vsako leto pa na sejmih videvamo nove sisteme, ki to zvrst komunikacije prinašajo tudi v motociklizem. Dejstvo je, da za tovrstne prostoročne naprave motocikli predstavljajo precej trd oreh zaradi zelo zahtevnih akustičnih razmer, v katerih se uporabljajo. Integracija v čelado zaradi majhnosti sistemov ne predstavlja posebnih težav, redke pa so naprave, ki so zares kos hrupu v čeladi, in ki poleg tega omogočajo dokaj normalen pogovor. Schuberthov sistem Bluesonic-Helmsystem ni povsem svež koncept, saj ga poznamo že skoraj dve leti, vendar nam ga do danes ni bilo dano temeljito preskusiti.

Schuberth S1 s sistemom Bluesonic-Helmsystem za brezžično komuniciranje. Upravljanje poteka z daljincem.

Integrirani sistemi

Sistem Bluesonic je mogoče vgraditi v vse Schuberthove modele.

Če je konkurenca na področju sistemov za naknadno vgradnjo velika, pa pri tovarniških rešitvah ni pretirane gneče. Lansko jesen smo preskušali Nolanov sistem N-Com, ki nas je navdušil, njegova pomanjkljivost pa je vezanost na določene modele čelad. Tega pri Schuberthovem Bluesonicu ni, kajti njegova vgradnja je mogoča v modele S1, C2 in J1. Podjetje TC-Motoshop nam je na test posodilo model S1 z že vgrajenim Bluesonicom, v izogib napakam pa je priporočljivo, da vam elektroniko v čelado vgradijo ob nakupu.

Očem skrito

LED dioda sporoča stanje sistema. Zraven nje je infrardeče tipalo.

Sistem Bluesonic sestavljajo mikrofon, stereo zvočniki, elektronski modul z baterijskim napajanjem in daljinski upravljalnik. Razen slednjega in mikrofona so vse komponente skrite pod podlogo v čeladi, tako da je na zunaj čelada videti povsem enaka navadnim modelom. Mikrofon je vstavljen v predbradni del, zvočnika pod podlogo v ušesnem delu, vešče oko pa lahko opazi še infrardeče tipalo in LED diodo, ki sta nameščeni pri ličnici. S signalno lučko nam sistem poleg zvočnih signalov sporoča svoje delovanje (vklop, izklop, parjenje). Prek infrardečega tipala pa ga krmilimo s pomočjo daljinskega upravljalnika. Sistem Bluesonic napaja li-ionska baterija, polnimo pa jo s pomočjo priloženega polnilnika prek vtičnice, skrite v zadnjem delu čelade.

Prostoročno in brezžično

Mikrofon je nameščen v predbradnem delu in poskrbi, da sogovornik ne sliši hrupa v čeladi.

Bluesonic ima v osnovi dve funkciji povezovanja – z mobilnim telefonom in s sovoznikovo čelado. Ker smo imeli na testu samo eno opremljeno čelado, preskusa komunikacije s sovoznikom nismo opravili. V teoriji pa je tako, da sistem deluje kot običajni interkomi s stalno vzpostavljeno zvezo, ena čelada je pri tem vedno v nadrejenem položaju, saj v primeru dohodnega telefonskega klica prekine zvezo s sovoznikom in sprejme klic.

Daljinec omogoča vklop/izklop sistema, nastavitev glasnosti in izbiro nadrejene čelade.

Po vklopu z daljincem naprava najprej poišče telefon, ki je na voljo. Proizvajalec navaja združljivost s telefoni Bluetooth vseh znamk, ki podpirajo funkcijo “headset profile”, takšni pa so danes skoraj vsi na trgu. Potrditev parjenja opravimo z vnosom enostavne kode na telefonu, tega postopka pa nam pri naslednjih povezavah kajpak ni potrebno ponavljati. Z daljincem lahko še nastavimo glasnost zvočnikov, potem pa ga pospravimo žep, saj nam razen za izklop sistema ne bo več služil.

Varnost

Pri uporabi prostoročnega sistema za telefoniranje na motornem kolesu je potrebno nekaj več previdnosti kot pri tovrstnih sistemih v avtomobilih. Naše izkušnje kažejo, da telefonski pogovor na motorju v veliko večji meri vpliva na zbranost voznika, zato je smiselno pogovore časovno omejiti na najnujnejše. Bolj pa se nagibamo, in tako kažejo tudi raziskave, k smiselnosti uporabe komunikacijskih sistemov voznik-sovoznik. Komunikacija prek interkoma je namreč podobna pogovoru s sovoznikom v avtomobilu, pri čemer vsebina pogovora in isto pogovorno okolje vplivata na reakcije obeh. V nasprotju s sogovornikom prek telefona lahko sopotnik prilagodi svoj pogovor glede na situacijo v prometu: molčečnost pri visoki hitrosti, v gneči opozarjati na premike voznikov… Oddaljeni sogovornik bi se lahko zaradi molčečnosti voznika razburil in zahteval odgovor, pri tem pa zmotil zbranost voznika. Posledice bi lahko utegnile biti usodne.

Model S1 je ena najtišjih čelad na trgu, zato se Bluesonic v njej še posebej dobro obnese.

Bluesonic je pravi prostoročni sistem, saj klice sprejema in prekinja povsem samodejno, druge izbire pa nam niti ne ponuja. Če vas bo torej na kakšnih prelepih ridah poklicala boljša polovica, boste z njo hočeš nočeš morali spregovoriti vsaj nekaj besed, oziroma jo poslušati tako dolgo, kot bo ona želela. Varnost je za Schuberth na prvem mestu, zato tudi svetuje, da se telefona med vožnjo ne dotikamo. Z njim v roki sicer prevzamemo popoln nadzor nad sistemom, ki deluje kot navadna brezžična slušalka.

Brez težav do 130 km/h

Še pred praktičnim preskusom sta nas koncept in premišljenost Bluesonica prepričala, pravo navdušenje pa je sledilo med vožnjo. Schuberth je uporabil najsodobnejše tehnologije, ki so na voljo za glasovne komunikacije, tako da mikrofon preprečuje prenašanje hrupa iz čelade, glasnost zvočnikov pa se samodejno prilagaja hrupu oziroma hitrosti vožnje. Do legalnih hitrosti tako nismo imeli nobenih težav slediti pogovoru, sogovornik pa sploh ni vedel, da se z njim pogovarjamo med vožnjo. Edina težava, ki pa je posledica zmanjševanja hrupa, je relativna neobčutljivost mikrofona, v katerega je potrebno govoriti dokaj glasno, sicer se bo sogovornik pritoževal, da nas ne sliši. Začuda je zvok iz obeh zvočnikov lahko tudi preglasen, kar je med podobnimi že testiranimi sistemi prava redkost, zahteva pa natančno nastavitev glasnosti še pred začetkom vožnje, sicer tvegamo, kot v našem primeru, da nas bo predirljivo zvonjenje telefona pošteno prestrašilo. Bluesonic smo preskusili tudi s čepki v ušesih in se pogovarjali brez težav.
Za odlično delovanje in jasnost zvoka je v veliki meri odgovorna tudi Schuberthova čelada S1, ki že tako slovi kot ena najtišjih na trgu. Neobčutljivost oziroma izoliranost od vetrnega piša je namreč pri tovrstnih sistemih ključnega pomena za kakovost komunikacij, zato je Schuberth za tiste, ki se želijo pogovarjati med vožnjo, ena boljših izbir.

Priključek za polnjenje je skrit pod podlogo.

Pri slušalkah Bluetooth je zaradi velikosti vedno vprašljiva zdržljivost baterije, s tem pa Bluesonic nima težav. Proizvajalec zagotavlja 8 ur delovanja, mi pa smo sistem brez polnjenja uporabljali dva do tri dni. Seveda smo se pri tem omejevali na kratke, nekajminutne pogovore, čemur je sistem tudi namenjen. Porabe pri stalni povezavi med dvema čeladama zaradi prej omenjenih razlogov nismo merili.

Motostation

Takole si pri Schuberthu zamišljajo komunikacijo na motorju. Toda za kakšno ceno!

Testirani Bluesonic-Helmsystem je samo del Schuberthovega avdio-koncepta, ki vključuje še sistem Motostation, namenjen predvajanju glasbe ter povezovanju s poljubno sprejemno-oddajno napravo in navigacijskim sistemom. Motostation ima vgrajen predvajalnik MP3, ki glasbene datoteke predvaja s pomnilniških kartic MP3, kupovali pa ga bodo predvsem uporabniki, ki si želijo pogovorov z motorja na motor. Naprava ima nalogo združevati zvočni signal iz perifernih naprav in ga prek brezžične povezave pošiljati v voznikovo čelado. Tako se izognemo kilometrom žic, ki se naberejo z vsako napravo in jih je na motociklu izredno težko prikriti.

Da so pri Schuberthu tehnološko plat prignali do skrajne meje, dokazuje možnost nastavljanja parametrov Bluesonica s pomočjo posebne programske opreme Bluesonic Software Tool. Ta sicer ni priložena, mogoče pa jo je naložiti s Schuberthove spletne strani. Mojstri friziranja se lahko z njeno pomočjo poigrajo z nastavitvami občutljivosti in moči mikrofona, glasnosti zvočnikov, filtriranje hrupa in delovanje samodejnega prilagajanja jakosti zvoka.

Kakovost ima svojo ceno

Blueosonic je za obstoječe in nove uporabnike Schuberthovih čelad nedvomno najboljša izbira integriranega komunikacijskega sistema, ki se zaradi kakovosti izdelave in delovanja uvršča v sam vrh ponudbe naprav s tehnologijo Bluetooth. Njena edina ovira je cena, ki samo za možnost prostoročnega telefoniranja znese skoraj toliko kot čelada, in se podvoji, če si želimo vožnjo popestriti z medsebojnim pogovorom. Ob upoštevanju cene tovrstnih tovarniških sistemov v avtomobilih, ki dejansko prispevajo k varnejši vožnji tistih, ki se ne morejo odpovedati telefoniranju, pa je račun dokaj sprejemljiv.

Čelado Schuberth S1 s sistemom Bluesonic-Helmsystem nam je na test posodilo podjetje TC-Motoshop. Cena sistema za prostoročno telefoniranje je okoli 300 EUR z vgradnjo, za Motostation pa cena ni znana.

Več novic

Zadnje novice

Blueosonic je za obstoječe in nove uporabnike Schuberthovih čelad nedvomno najboljša izbira integriranega komunikacijskega sistema, ki se zaradi kakovosti izdelave in delovanja uvršča v sam vrh ponudbe naprav s tehnologijo Bluetooth. Njena edina ovira je cena, ki samo za možnost prostoročnega telefoniranja znese skoraj toliko kot čelada, in se podvoji, če si želimo vožnjo popestriti z medsebojnim pogovorom. Test: Schuberth Bluesonic-Helmsystem