Dunlop je v drugi polovici aprila na dirkališču Siverstone nabral pest novinarjev in v preizkus in presojo prepustil svojo novo pnevmatiko SportMax GP Racer D211. Vzporedno se je na “probo” ponudila tudi, nam že znana, SportSmart.

Silverstone je hiter. Servira zajetno porcijo ostrih pospeševanj in grobih zaviranj – odlično za preizkus nove pnevmatike s tako športnim pedigrejem. Za test SportSmart sem izbral Suzukijevega GSX-R1000, za GP Racer D211 pa Kawasakijevo Zx6R in Yamahino R6. Tehnologija NTEC je  bombastična novost letošnje sezone  – SportSmart in GP Racer D211 jo imata. Zadnji pnevmatiki seveda. Prve pnevmatike s to tehnologijo ni na tržišču – najbrž zato, ker tržno ni zanimiva. NTEC je Dunlopova tehnologija, ki omogoča optimalno vožnjo na dirkališču z nižjim tlakom v pnevmatiki, kot smo bili tega vajeni do sedaj. Zakaj? Zaradi oprijema seveda. SportSmart  sestavljata dve različni mešanici gume (pnevmatika je “dvokomponentna”), GP Racer D211 tri (pnevmatika je “trikomponentna”). Dekrini neodvisni testi SportSmart  so pred kratkim pokazali, da je ta tehnološko mnogo bolj dovršena kot pnevmatike konkurenčnih znamk, kar je zelo opazno tudi v praksi.

Na pisti sem Suzukija gnal tako ostro, kolikor mi je dal pogum in zadnja SportSmart  je zdrsovala. Optimalen tlak za hladno pnevmatiko GP Racer je bil dva bara za sprednjo in  1,44 bara za zadnjo pnevmatiko. NTEC omogoča večjo stično površino med asfaltom in tekalno površino pnevmatike pri nižjih temperaturah in večjih kotih nagiba v zavoju, hkrati pa ohranja stabilnost. Skratka, v vozniku vzbuja več zaupanja ter samozavesti za zgodnejše odpiranje plina pri izhodu iz zavoja. Voznik na motociklu s 130 kilovati se tako lahko bolj posveti natančnosti odpiranja ročice za plin. Kar je dobro. SportSmart bo povsem nadomestila Qualifier RR in deloma tudi Qualifier II, ki pa bo še vedno ostala v prodaji.

Za prvo okušanje GP Racer 211 sem izbral R6 – 600-tice so tisti dan po progi letele kot izstrelki. Veliko so k temu botrovale prav super-lepljive GP Racer 211. Občutek sredi zavoja je s to pnevmatiko skoraj neverjeten – komaj sem prenehal z norim stiskanjem zavorne ročice, že sem spet želel ožemati plin. Za zadnjo testno “rundo” dneva sem si zaželel motocikla, ki mi bo pomagal posekati vse čase, ki sem jih postavil tisti dan. Sedel sem na Kawasakijevo strupenjačo. Vajen sem je na pisti in resnično sem jo želel preizkusiti na Dunlopovih novih pnevmatikah. Izbira ni bila slaba – nanizal sem nekaj konstantnih 1,07 in 1,08, nato pa je padel čas 1,06. Krog je bil sekundo hitrejši kot najhitrejši čas, ki sem ga postavil s Suzukijem obutim v SportSmart.

GP Racer 211 je trenutno ena najboljših “pistaških” pnevmatik na trgu. Kawasaki ZX-6R je eden bolj vodljivih superšportnikov kar jih je in 211 to le še poudari. Nizal sem kroge in izboljševal čase dokler kure niso šle spat. Pa me je mikalo, da bi nadaljeval. Prednja 211 je natančna ob vstopih, sredinah in izhodih iz zavojev. Prehiteval sem lahko po zunanji ali notranji strani ovinka, pa imel hkrati tudi vedno in povsod možnost, da grobo obrnem ročico za plin in švignem mimo. Pnevmatika je stabilna in vedno predvidljiva, voznikom pa daje na pisti precejšno prednost pred tekmeci, ki vozijo z drugimi pnevmatikami. Zgodba se bo tudi v prihodnosti razvijala v to smer, saj pri Dunlopu razvijajo popolnoma dirkaško slick izpeljanko za Moto2.

Tehnologija GP Racer 211 je bila razvita skozi serijo dirk GP 250 in pri Dunlopu obljubljalo, da bodo tudi v prihodnosti svoje dirkaške tehnološke poslastice še mesili v serijske izdelke za smrtnike. GP Racer 211 je v osnovi dirkaška pnevmatika, a jo lahko uporabljate tudi na cesti. SportSmart je ekonomična rešitev ter se bolje znajde na mokri cesti, a kot sem omenil, so 211 prav tako primerne za cestno rabo. Pri Dunlopu so povedali, da je 211 sestavljena iz skoraj enake mešanice gume kot prava dirkaške pnevmatike. Po njihovih izračunih naj bi mehka 211 zdržala med 20 in 25 krogov piste, srednja, oz. medium, pa od 35 do 40 krogov. Na voljo bo v velikosti zadnje pnevmatike 160, 180, 190 in 200.

Zaključek

Presenečen sem nad trpežnostjo SportSmart, ki jo je dokazal Dekrin test – še posebej, ker gre za zmogljivo superšportno pnevmatiko, ki je sposobna nizati hitre čase na pisti s katerimkoli motociklom. Dober oprijem nudi na suhi in mokri podlagi, je stabilna  in trpežna. GP Racer D211 je veliko naprednejša – ko govorimo od stabilnosti, natančnosti in oprijemu v največjih naklonih sredi zavojev, seveda. Zdržala ne bo tako dolgo kot SportSmart, a je odlična izbira za dan na pisti – predvsem, če ste pistaški fanatik ali resen dirkač. Če se na pisto odpravite le tu in tam, bo SportSmart prav tako zelo dobra odločitev.

6 COMMENTS

  1. Pozdravljam take prispevke….z dobrohotno kritiko: za gumo kot je D211 GP Racer bi bil obvezen še podatek o času zagrevanja na stezi, če ni bilo grelcev? O temperaturah ob testu?