Za nami je 414km dolga 1. etapa od Al Ule do Al Henakiyah-a, v kateri je letošnji Dakar Simonu že po nekaj kilometrih pokazal zobe.

Že pred štartom speciala je namreč zatajila letošnja noviteta – digitalna navigacija. Po poročanju Simona naj bi se težave z anteno navigacije pričele že kmalu po tem, ko je zapustil bivak. Ker gre za težavo, za katero odgovarja organizator, Simon ni prejel pribitka za zamudo na štartu. Zagotovo pa je omenjena težava vsaj mentalno prispevala k slabemu pričetku letošnjega Dakarja za Simona.

Današnja etapa se je pričela z mivko, nato pa počasi prehajala v kamnito in prašno, skalnato podlago, prepleteno z izsušenimi rečnimi dolinami. Navigacija je bila ključnega pomena za dobro uvrstitev na prvi etapi letošnjega Dakarja. Številne skale, prekrite s peskom pa so povzročale preglavice tudi najboljšim tekmovalcem – žal tudi Simonu.

V 40. kilometru je ob pristanku po enem izmed skokov trdo pristal na skalo in odlomil vezni člen med zadnjim amortizerjem in sprednjim delom okvirja motorja.  Vožnjo je sicer nadaljeval še kar 300 peklenskih kilometrov, nato pa se je zadnji amortizer v celoti poslovil in mu onemogočil nadaljevanje.

Simona je danes iz puščave evakuiral helikopter. Ker etape ni končal, se za skupni seštevek več ne more boriti. Še vedno pa lahko napada etapne zmage, kar bo za preostanek Dakarja njegov glavni cilj. Etape, ki so mu pisane na kožo, bodo na sporedu 5. in 6. dan, ko se bo karavana podala v sipine.

Tekmovalce jutri čaka 463km dolga preizkušnja od Al Henakiyaha do Al Duwadime, za katero ponovno velja, da bo zelo prašna in hitra, posledično pa zelo nevarna.

Stiskamo pesti za Simona, da se dodobra spočije, usposobi motor in jutri na polno napade iz ozadja. Za nami je komaj prva etapa. Pred nami je še cel Dakar.