Skoči na vsebino

Kupo-prodajna pogodba (privat-privat)


Misek

Priporočene objave

Stvar je naslednja:

podal sem svoj motor, na desni strani je bil rahlo podrsan in je tip hotu da napiševa da je je motor v brezhibnem stanju oz. da geštel ni nič skrivljen.

zdej sem pa jaz naredu eno bedarijo. Na un list k sva napisala da s podpisom potrjujem da sem prejle kupnino, sem še napisal da garantiram da je motor v brezhibnem stanju. Sicer jaz mislm da mu res nič ne manjka.

Zdej pa mene zanima kolk lohka on mene zdej na to foro lovi. Ne vem da bi se nemu zdej neki pokvarel, da bi mu naprimer zaribal, al pa kej podobnega. Za enkrat je to vse hipotetično rečeno, sej mislm da ob prvilnem vzdrževanju ne sme nič bit, ampak vseeno me zanima kolk sem ga posral s tem stavkom.

Za odgovore in lasten izkušnje se vam že v naprej zahvaljujem.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Jah ce se je s tem strinjal pol je itak eno navadno tele :grim Ce ne bi bil v brezhibnem stanju pol ga glede na pogodbo itak ne bi sprejel :wacko: Ce pa je kaj dvomo glede masine pa ima da prpelje s sabo mehanika, drugac pa si je sam kriv.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ko si ga ti dal od sebe je bil v brezhibnem stanju, kaj je pa on pocel pa ne ves. Pri takih nakupih se vedno velja nacelo At oculi et tactu oz videno-kupljeno. Ko ga je odpeljal od tebe je za vse napake kriv sam.

Tako da se lahko pomiris.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

kot se mi zdi (nimam iskušenj) sam, da ti bo lažje pri srcu...je vsaka stvar, ki ni overovljena pri notarju brezveze..se je da spodbijat. A si omenil, na kater dan ti jamčiš, da je motor brezhiben....do kdaj....lohk on namontira krive vilice in reče, da so tvoje in motor lohk zariba..če novi lastnik tako hoče...v glavnem pravno ti nič ne more...fizično lotit se te pa po zakonu itak ne sme...tudi če bi brez ,,papirja o brezhibnosti,, človek mislil, da si ga našponal...te lahko nalomi..če je taka oseba. Poleg tega pa nekje obstaja zakon o ,,videno kupljeno,, pa si ga preberi...al pa vprašaj kakega posrednika ki preprodaja avtomobile. Pravno se te pa ne bo lotil, ker preveč traja, pa stroški in z pildkom o brezhibnosti...kar tako na šanku spisano lahko zrola v rolico in si jo vtakne..sej veš kam...sam ne se pustit prestrašit, pa sploh se ti ni treba pogovarjat z njim...boženedaj kaj popuščat po sistemu..,,mogoče sem pa res enkrat mal padu...vztrajaj pri svojem in to je to.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Misek, glede na ton napisanega je jasno, da nisi zlonamerno nategoval človeka, če je malo podrsan, bog pomagaj, življenje ni praznik. Sicer bi ti jaz verjetno drugače pisal (oz. početja ne bi podpiral), če bi ti človeka nategoval, a občutek imam, da boš nocoj brez spodbudnih besed težko zaspal.

Ne skrbi, v življenju so pomembnejše stvari od pleha in plastike, tista praska pa ni vitalnega pomena za delovanje vozila (pa verjetno tudi za estetiko ni tako problematična, če je še opazil ni). Glavo gor, imej rado svojo ljubljeno, poduhaj kakšno cvetlico in lepo spi. Vse bo ok. Sicer pa, kot je napisala Lina.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ko prodajalec proda rabljeno stvar je za primer skrite napake rok za uveljavljanje 6 mesecev od odkritja napake in ne več kot 1leto od prodaje. ampak-za 100% to velja za pravne osebe, kaj pa za fizične se moram pa še pozanimat.

pa še to- v pogodbo sta napisala "brezhibno stanje" in je tudi kupec to pogodbo podpisal? pomeni da se strinja s pogodbo in je tudi sam potrdil (s podpisom) brezhibno stanje. Če je motor podrajsan se pač vidi in če kupec ni imel pripomb, potem je bil motor zanj v brezhibnem stanju..ne?

brezhibno tehnično stanje pa takoalitako lahko potrdi le usposobljena (in pooblaščena) oseba. če si npr.kuhar-kako boš vedel, da je motor brezhiben? če je šel čez tehničnega-s štemplom tehničnih pregledov-e-to pa je potrjena brezhibnost.

pa kot je Einherjar rekel-ti si podpisal, da je motor oki-doki. takega si dal iz rok pa pika.

mislim, da če si dobil ves denar, da nimaš kaj skrbeti. pojdi na pivo in lepo sanjaj kaj si boš zdaj kupil. :zzz:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Točno tako, kot je bilo že rečeno: rabljena roba je vsa po sistemu videno-kupljeno. To, da je zahteval od tebe podpis te izjave je kvečjemu kaka psihološka fora, namreč v primeru, če bi se branil podpisa kot hudič križa, je lahko posumiti, da je z motorjem kaj resno narobe.

No need to worry.

lp

Popravljeno . Popravil Barth
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Če so na motorju skrite napake in če ima kupec voljo, ti lahko precej zagreni življenje. In v takem primeru je tudi prav, da ti ga. Kaj piše na pogodbi je v primeru skritih napak bolj ali manj nepomembno.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Kar ni overjeno pri notarju nima nobene pravne teže tako, da so, neke na roko pisane pogodbe, potrdila o prejemu denarja in podobno, brez pravne teže. :)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

..še vsak ki je prodajal je trdil da je vse tipi-topi in tud podpisali smo take papirčke kokr ti - sam da se jeprodalo in da dobiš keš -to je važn - tist ki kupuje naj pa skrbi a je res tipi-topi-..... :beer2: :beer2: ....spomlad pa kupuj z glavo... :D

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Za SKRITE NAPAKE jamči zgolj proizvajalec, ne pa prejšnji lastnik, tako da tudi iz tega vidika ti ni treba skrbeti. Če ti zateži za kaj takega, mu mirno povej naj se obrne na proizvajalca.

No need to worry

lp

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Desert soul, pozdravljen po dolgem casu. Povej kaj naj sedaj s tem dežnim kombinezonom?? V Grez ne grem vec to leto tako, da ti lahko pošljem samo mojega, enkrat rabljenega.

V soboto imamo pri meni spet tradicionalno sracanje, upam da se ti bo kolcalo...

LP MM

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

ravno fer ni... sam itak je jasn da če ga prodaš ga je treba za čimveč... ti si podpisu da si dau brezhiben motor, tip ti ne more nič ker tud če se karkoli zgodi bo zelo težk dokazu da si to ti naredu in ne on... ker kljub vsemu je motor pogledu k ga je kupu

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Kar ni overjeno pri notarju nima nobene pravne teže tako, da so, neke na roko pisane pogodbe, potrdila o prejemu denarja in podobno, brez pravne teže.  :)

tuki se ne bi čist strinju... nej bi veljali vsaki pisni dogovori s podpisanima strankama pa čeprav na vc papirju... samo te je mal lažje spodbijat na sodišču ampak dvomim da bo zadeva kdaj tolk daleč prišla k bojo sodni stroški prec presegl vrednost motorja

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

in zakaj ma zdej notar tu veze? notar samo skrbi da je bila pogodba med vama sklenjena pravilno, notarja boli k za napake on je svoje pokasiral z pogodbo

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Mah dejte ga strašit...zaprli te ne bodo in zakonsko ti nič ne more. Ta tvoj pildek, ki si ga podpisal...na podlagi ali z izgovorom, da si ti to podpisal ti zakonsko nič ne more...za nos razbit to ni pogoj...sej razumeš kaj ti hočem povedat.....lepo spij en Tahebo čaj...proti stresu....in si zažvižgaj (dokler lohk še šobo nardiš-- :ph34r: ) Ne paničari...sej bo vse ok.--posluš staro teto. :004

Popravljeno . Popravil lina
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Nekateri ste napisali, da je vsaka prodaja rabljenega vozila po sistemu videno-kupljeno (?!) To ni res! Velja pogodbeno dogovorjena klavzula. In v tem primeru gotovo NE gre za videno kupljeno (ta klavzula sicer pomeni, da izključiš odgovornost za stvarne napake).

Če si napisal da garantiraš si s tem prevzel:

1. jamstvo za skrite napake, ki bi se morda pokazale v roku, ki ti ga je napisal že Jurij zgoraj.

2. tudi jamstvo za očitne napake. 460/3 OZ (obligacijski zakonik) namreč pravi, da odgovarja prodajalec tudi za napake, ki bi jih bil kupec z lahkoto opazil, če je izjavil, da stvar nima nobenih napak ali da ima določene lastnosti ali odlike.

Je pa res da bi moral kupec morebitne zahtevke terjati po sodni poti in je malo verjetno da se bo to zgodilo. Drugič pa vseeno raje bolj previdno in ne pozabi, da se slovenci na splošno radi pravdamo! ;)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Master,

a ti hodiš po trgovinah z notarjem?

Vsakič ko kupiš svežo žemljo ali svoj izvod Motorista namreč skleneš veljavno kupoprodajno pogodbo.

Kar ni overjeno pri notarju nima nobene pravne teže tako, da so, neke na roko pisane pogodbe, potrdila o prejemu denarja in podobno, brez pravne teže.  :)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

S pravnega vidika je pogodba za nakup vozila sklenjena že, ko prideta skupaj s ceno pri pogajanjih. Vse, kar je izrečeno ustno, je del sklenjene pogodbe. Kadar napišemo pogodbo, je vse v pogodbi veljavno tudi brez overitve pri notarju. :grim

Če gledam s strani kupca, mi v primeru, da motor ni brezhiben, stavek v pogodbi ne pomeni nič, ker sem tudi jaz, kot kupec podpisal isto pogodbo, kjer piše, da je motor v brezhibnem stanju.

Zelo je tudi odvisno od oblike stavka. Če si napisal, da ti osebno garantiraš, da je motor brezhiben, je to malo mimo. :doze:

S takim stavkom v pogodbi si kot kupec ne morem dosti pomagati, saj je že s samo pogodbo na način videno - kupljeno vozilo prevzeto v stanju, kot je. Garancija je namenjena brezhibnemu delovanju tehničnih stvari v določenem obdobju. Smisel garancije je popravilo ali zamenjava kupljenega blaga v dolečenem časovnem obdobju. V sami garanciji morajo biti določeni pogoji uporabe kupljenega blaga, koliko časa velja garancija, kdo lahko opravlja popravila v tem časovnem obdobju......

V glavnem, da ne težim praveč: če meni nekdo garantira, da je neka stvar v brezhibnem stanju in to napiše v pogodbo, je to isto, kot da ni napisal ničesar. :cry: Seveda, kadar gledam s strani kupca.

Edina stvar, za katero lahko kot kupec pritežim, so skrite napake. Če je motorno kolo podrsano in manjka ogledalo, tega kot kupec po nakupu ne morem uveljavljati kot skrito napako. :xx: Kot skrito napako se lahko šteje, če si v motor vgradil neoriginalen del (npr. kakšne vilice v menjalniku), in zaradi tega pride do okvare. To se lahko obravnava kot skrita napaka, vendar moram kot kupec dokazati, da je bil ta del v menjalniku ob nakupu motorja in je točno vgradnja tega dela povzročila okvaro. :hmm: Če lahko vse to dokažem, imam 7 (sedem) dni časa po podpisu pogodbe za uveljavljanjem svojih pravic. Če sem zamudil ta rok, sem se pač zaj****. :huh: Bom za drugič vedel, da bom s seboj vzel dobrega poznavalca ali pa bom takoj po nakupu peljal motor na pregled na kakšen pooblaščen servis, plačal za to uslugo nekaj cvenka in tako privarčeval na živcih in ostalem premoženju. :OK:

Če si prodal motor s kakšno skrito napako, se lepo usedi in začni odštevati dneve in začni moliti, da se nekomu zaradi tega ne bo kaj zgodilo.

Če si prodal motor brez skritih napak, se pa nehaj lopatati zaradi vsebine pogodbe, ki sta jo podpisala.

Ko boš naredil prepis kasneje pri nekem preprodajalcu, se bo začel 7-dnevni rok za uveljavljanje skritih napak šteti z dnem, ko bo podpisana pogodba, ki bo overjena pri notarju. :hmm:

Sedaj pa le hitro uredi prepis, da ne bodo živčki trpeli. .)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Sonce,

v tem primeru ne gre za garancijo, kot že sam ugotavljaš, ker ni potrebnih sestavin. Gre pa za to, da sta stranki pogodbe dogovorili jamstvo za stvarne napake oz. pravilneje -- ga nista izključili, saj se domneva!

Rok za grajanje skritih n. pa ni 7 dni od podpisa ampak 8 dni od ODKRITJA skrite napake, vendar največ 6 mesecev po podpisu. V primeru, da je prodajalec za skrito napako vedel (npr. neoriginalni del) pa BREZ kakršnihkoli rokov!

Sicer se nočem prepucavati ampak zaboga pazite kaj podpisujete.

lp.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Nate ker si zadnji.

Najprej res hvala vsem k ste se potrudli in mi napisali spodbune besede. Sicer pogodbe pri posredniku še nisva napisala, jo bova dones in kokr sem bil zdej seznanjen je važno kaj na tisti pogodbi piše. No ja važen da me nima kej skrbet, če bi on kej zajebu. Skratka od mene je šol motor v solidnem stanju in to je pomembno. Skrbel me je pa samo zato, ker vem da so 2T motorji dost občutljivi, in če nekdo ne zna skbet za nejga je lahko hiter pizdrarija. <_<

Skratka še enkrat hvala vsem, spomladi se pa vidmo na kakem zboru pa upam da bom mel že drug motor. :OK:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

  • 2 let pozneje...

Dragi motoristi/ke !

Imam težave in zaradi tega ker bi rad čimprej nehal skrbet o tem sem se obrnil na vas ker verjamem v vas.

Sem kupil motor iz Italije. Sva naredila kupo prodajno pogodbo na kateri ni žiga. Pomeni da ni overjena.

Motor je napisan name, vsi podatki so tudi moji. Motor sem homologiral na moje ime in z to pogodbo uredil papirje da je motor "uradno 25kw". Vse je šlo lepo in prou dokler mi v LJ na LPP pri pregledu blokade reku da on me še spusti skozi z to listino(kupo-prodajno pogodbo), vendar naj to porihtam sicer me pri registraciji motorja ne bodo spustili skozi.

Na pogodbi res ni žiga, so pa razne številke katere overjajo in govorijo o pristnosti pogodbe. Spodaj na dnu lista piše da preverjanje z žigom ni potrebno in velja kot uradni dokument. Vendar to je v Italiji, kako pa je v Sloveniji?

Prilagam sliko dokumenta, pa prosim povejte svoja mnenja.

Registrirat grem motor v soboto pa me malce skrbi zaradi tega, saj bi v nasprotnem primeru mogu iti nazaj v Vicenzo urediti prepis in pogodbo kar niti ni blizu, še bolj pa so problem finančna sredstva.

post-9669-1170868656_thumb.jpg

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Dragi motoristi/ke !

Imam težave in zaradi tega ker bi rad čimprej nehal skrbet o tem sem se obrnil na vas ker verjamem v vas.

Sem kupil motor iz Italije. Sva naredila kupo prodajno pogodbo na kateri ni žiga. Pomeni da ni overjena.

Motor je napisan name, vsi podatki so tudi moji. Motor sem homologiral na moje ime in z to pogodbo uredil papirje da je motor "uradno 25kw". Vse je šlo lepo in prou dokler mi v LJ na LPP pri pregledu blokade reku da on me še spusti skozi z to listino(kupo-prodajno pogodbo), vendar naj to porihtam sicer me pri registraciji motorja ne bodo spustili skozi.

Na pogodbi res ni žiga, so pa razne številke katere overjajo in govorijo o pristnosti pogodbe. Spodaj na dnu lista piše da preverjanje z žigom ni potrebno in velja kot uradni dokument. Vendar to je v Italiji, kako pa je v Sloveniji?

Prilagam sliko dokumenta, pa prosim povejte svoja mnenja.

Registrirat grem motor v soboto pa me malce skrbi zaradi tega, saj bi v nasprotnem primeru mogu iti nazaj v Vicenzo urediti prepis in pogodbo kar niti ni blizu, še bolj pa so problem finančna sredstva.

Žal - overitev boš potreboval. Bilo je eno kratko obdobje, ko so na UE nekateri obrazci (npr. nemški ADAC) veljali tudi, če niso bili overjeni, vendar temu že dolgo ni tako (ne vprašaj me, kako vem :evilgrin: ).

Tako da če prodajalcu dovolj zaupaš, mu pogodbo pošlji po pošti, naj overi svoj podpis (pri nas in tudi v Nemčiji se te stvari lahko uredijo na UE in so poceni, če pa v ITA temu ni tako, pa bo moral urediti pri notarju, kar pa bi znalo biti malo dražje) in ti pogodbo vrne po pošti. Seveda pa mopeda ne boš mogel registrirati to soboto.

Če pa prodajalcu ne zaupaš dovolj, pa boš moral vzet pot pod noge - saj ni tako daleč - 230km...

D.

PS: Je pa jutrijšnji praznični dan kot nalašč za izlet v ITA... :naughty:

Popravljeno . Popravil danci1973
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.


×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!