Skoči na vsebino

Težave


Ganges

Priporočene objave

Sicer sem enkrat že opisal prometno nesrečo, ki jo je doživel prijatelj lani, ko smo šli na dopust. Ampak so se zadeve zapletle in bi vam rad situacijo razložil in kakega s podobnimi izkušnjami prosil za mnenje.

Krenemo iz Ormoža proti Ljubljani. V Pragerskem, kot je bilo prej čist normalno, so bile zaprte zapornice na železniškem prehodu. Grema počasi pred kolono in se postaviva za prvi tovornjak. Ko se zapornice odprejo nama šofer kamiona, ki naju je opazil nakaže naj greva pred njega. Jaz grem prvi in pred kamionom na svoji desni zagledam osebni avtomobil, ki se hoče zriniti iz stranske ceste na glavno, vendar me opazi in ustavi. Za menoj moj prijatelj ni imel take sreče in je tisti avtomobil udaril v njega. Jaz to vidim v vzravtnem ogledalu obrnem ter se odpeljem nazaj. Voznik kamiona je skozi okno še preklinjal voznika avtomobila (kam siliš pi... ti materna,...) nakar kamion, ko poberemo motor odpelje.

V bistvu je udaril v njega pri hitrosti med 0 in 5 km/h, ker ga je kolega opazil in že ustavil. Na motorju ni bilo videti večje škode razen nekaj počenih in podrsanih delov. Njegovo punco pa je avto udaril v nogo in je iz nje krvavela. Postavimo se na stran in pokličemo policijo.

Ko prispe policija jim razložimo točno tako kot se je zgodilo. Policaj pravi, da razume da sva prehitevala kolono saj je tudi on sam bil motorist 14 let in ve kako je to z motorjem stati v koloni. In zaradi tega mora izdati prijatelju plačilni nalog za storjeni prekršek. Pravi da mu ga mora izdati drugače bi se vpleteni avtomobilist lahko pritožil. Vendar kasneje nama in vsem prisotnim zijalom (neke stare babe, ker je voznik avtomobila živel 10 metrov stran od kraja trka in so ga očitno poznale, so nekaj preklinjale čez motoriste) policist lepo razlaga, da motorist ni kriv za nesrečo ampak samo za prekšek. On je naredil prekršek, nesrečo pa je zakrivil voznik avtomobila, ker se je silil iz straneske na glavno cesto. Tako, da je jasno povedal, da kolega ni kriv za nesrečo! Vsa škoda, ki je bila na osebnem avtomobilu pa je bila to, da mu je počil okvir od registske tablice.

Policist pogleda rano od prijateljeve punce in pravi, da zgleda precej globoko in tega ne more pustiti kar tako. Pokliče rešilec in jo odpeljejo v bolnišnico Maribor na pregled. Posledica tega je bila edino, da je dobila par šivov in nič hujšega.

Vprašam ju ali bi nadaljevali pot ali gremo domov. Odločita se, da bosta drugič težko dobila dopust in da gremo naprej. Vse je bilo vredu dokler ni pričela zavarovalnica komplicirati.

Naprtili so mu deljeno krivdo (50:50). Kolega pravi, da se sploh nebi pritoževal, če bi mu policist to takoj povedal in ne da je policist trdil, da ni kriv za nesrečo. Tudi zavarovalni agent pri katerem ima zavarovan motor, avto, oče hišo in dva avta,... ga je nateg....! Na začetku mu je poedal kaj se mu je zgodilo. Motor je šele lani kupil in je imel zavarovanega šele nekje od julija. Ko ga je odjavil pa ga agent ni opozoril, da če je v postopku ne dobi povrnjenega denarja. Imel je registriranega samo 3 mesece in ko ga je odjavil ni dobil povrnjenega nič denarja!!! Punca je medtem že dobila odškodnino za poškodbo on pa je potem preko odvetnice poskušal rešiti tudi situacijo glede deljene krivde, ker je izgubil denar pri nesreči in povračilu zavarovanja. Nor bi bil če bi odjavil motor in vedel, da ne dobi nič povrnjenega saj bi lahko imel registriranega še do julija letos.

Kasneje, ko so zahtevali zapisnik nesreče in ga videli je en policaj dejal, da je to sramota kako slabo je napisan! Zato se sprašujem ali je možno, da je imel voznik avtomobila znance na policiji in jih poklical? Amapak ne razumem zakaj, saj on ni imel nikakršne škode na avtomobilu (okvir tablice stane 1500 SIT ali pa ga dobiš zastonj).

Sedaj pa se ni moglo nič rešiti in je odvetnica rekla, da bo potrebno it v tožbo. Kolega pravi, da mu ni toliko do vsega skupaj kot do pricipov in izjav policista na kraju samem. Tudi sam bom moral iti na sodišče kot priča. Mislim pa da je to vse skupaj bolj tako, ker dvomim da se policist spominja dotičnega primera!

Tudi oba (motorist in voznik osebnega avtomobila) sta imela zavarovanje sklenjeno pri isti zavarovalnici.

Ima kdo podobne izkušnje? Kakšne so možnosti pri tožbi? Kakršen koli nasvet?

Zahvaljujem se vsem, ki bi kakor koli pomagali z nasveti ali izkušnjami in vsem, ki se jim je ljubilo prebrati tako dolg prispevek!

P.S.: edina dobra zadeva pri vsem je, da smo se na koncu na dobustu vseeno super zabavali!

lp

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Pragersko spada pod PU Slovenska Bistrica zato je glede poznejšega "popravljanja" ali spreminjanja zapisnika vse mogoče. Samo pri nas lahko policaj vozi koma pijan in ubije 3 kolege, pobegne s kraja nesreče in ko ga odkrijejo doma še traja skoraj 24 ur preden mu vzamejo kri. kljub temu da je bilo ogromno prič, ki so ga videle po različnih lokalih cel dan pit obvelja zgodba, da se ga je napil po nesreči ko je prišel domov. človek še vedno dela kot policaj :?

aja sem že :topic:

prvo naj kolega zračuna koliko ga bo stalo tožarjenje, koliko bo trajalo in kaj si na koncu lahko obeta. verjetno bo preklel vse po vrsti v tožbo pa ne bo šel. jebeš tak sistem!

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Še vedno drži resnica, da smo motoristi drugorazredni udeleženci v prometu. Če ima tvoj prijatelj dovolj pod palcem bi se iz principa tožaril do onemoglosti. Glede na to, da hvala Bogu ni bilo kaj hujšega je morda bolje pustiti vse skupaj pri miru in pozabiti. Pri vsej stvari me pa najbolj razp..., obnašanje SLO zavarovalnic. :BUA: Imam že preko glave ignoranskega odnosa do motoristov.

Pozdrav izpod vinogradov! ROCKY

Popravljeno . Popravil Rocky
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Vprašanje, kako je s krivdami pri rpeihtevanju kolone direkt pred prehodom čez železnico. Tudi na semaforjih, kolikor vem (lahko se motim, novega in starega zakona ne poznam v nulo), zadeva ni najbolj jasno. Verjetno je deljena krivda kar OK glede na mutnost situacije.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

poleg mora bit odvednik, ne. Pokazite mu vse kaj je na papirjih in tudi vse povejto, dobro in slabo, kaj bo rekel, probajte isti se kaksnem odv.

na koncu bodo sam lahk stoski in bo samo drzava zasluzila, tak ka je najboljse da vse skupaj pozabite ne ne bo ze na zacetku nekaj sigurnega

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Govorim bolj na pamet, pa vseeno: škoda na os. avtomobilu je res nikakva, ampak gre pa po mojem za povročitev "prometne nezgode z majhno materialno škodo in lažjimi telesnimi poškodbami" - tu pa je lahko finta, da se je avtomobilist "zavaroval" na ta način, da je kaj "pomutil" skupaj s policaji in po zapisniku (za vsak slučaj). Ko gledaš to nezgodo s te plati, pa stvar stoji drugače. Tudi njemu pripada položnica in še kaj drugega - ugibam pač. Zato je najlažje za policaje sistem fifti-fifti, pa je.

Kljub vsemu želim "srečen" razplet.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

...agent pri katerem ima zavarovan motor, avto, oče hišo in dva avta,...

Vem za primer, ko je en privatnik razsu motorne sani, pa mu niso hotl povrnt škode in je reku, da bo pač šeu k drugi zavarovalnici... z vsemi svojimi 20-imi tovornjaki!!! :naughty: In glej ga :devil: , zadeva se je rešila kar naenkrat!

Če je pri isti zavarovalnici zavarovana hiša, motor in dva avta.... Ti šment-velik $$$ ... Pomoje se splača probat na ta način!

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Hvala za odgovore do sedaj.

Pozabil sem povedati, da je voznik avtomobila dobil položnico za povzročitev nesreče.

Kasneje pa je prijatelj dobil 2 papirja na enem podatki o povzročitelju in drugem oškodovancu. On je napisan na papirju povzročitelja!!!

Pravim, da je največji problem v načinu postopka. In seveda zagotovilih policista, da on ni kriv za nesrečo.

Saj bom jaz tudi njemu predlagal naj vse skupaj pozabi in pusti pri miru.

Rekel pa je, da bo v vsakem primeru zapustil zavarovalnico z avtom in motorjem ter odide k drugi.

lp

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Jaz bi temu rekel tudi TEŽAVE z zavarovalnico.

Sam sem bil udeležen v prometni nesreči pred leti in kot motorist doživel nešteto presenečenj, preprosto povedano, zavarovalnica si lahko privošči vse, kar se ji zazdi, sploh če si motorist.

Navkljub solidnemu ogledu policije in ustavljenem postopku pri sodniku za prekrške so se zavarovalničarji samovoljno"odločili", da sem za nesrečo odgovoren jaz, se domislili svojega vzroka prometne nesreče (hitrosti, seveda, ne glede na ugotovitve policije, ki je opravila ogled kraja) in mi odklonili plačilo odškodnine, kar so poskušali podkrepiti z izvedeniškim mnenjem, vrednim enega k....

Lahko nas tožite..... :SS . In sem jih res, po štirih letih pa so na koncu pristali v poravnavo... Kdo je koga nategnil? Gospoda, ki zakonito nateguje ljudstvo, je zavlekla s plačilom odškodnine za nekaj let, seveda brez posledic-primorani so izkoristiti vsa pravna sredstva <_< .... in tudi če je na vozilu udeleženca 5 SIT škode, te bojo terjali za kupon, ker si po njihovem odgovoren....

Manever prijatelja ni ravno prehitevanje, če tovorno vozilo ni v gibanju-vsaj na sodišču ne, s pričami in vsemi okoliščinami...

V praksi so možni zelo raznoliki zaključki: tudi če si v osnovi odgovoren za prometno nesrečo , lahko na sodišču oz. tožbi z zavarovalnico prideš do odškodnine (besede mojega odvetnika) in jo odneseš bolje kot "domnevni oškodovanec".

Situacija se lahko hitro obrne, seveda pa je dobro prej pretehtati zadeve, v kolikor tožba ni nujno potrebna...

Nisi pa napisal, kjer "tiči" kolega? Je podal ugovor na plačilni nalog ali je poravnal kazen, je zadeva pri sodniku za prekrške, itd...

Sranje je v vsakem primeru, se pa ne dam več, čeprav ni zaupati ne zavarovalnici, ne vsem odvetnikom...

LP, Red

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Spoštovani.

Ne morem brat da na veliko k-rcate policaje :fight2: , tako da vam iz prve roke povem

V omenjenem primeru bi na Ljubljanskem območju dobil motorist položnico zaradi prehitevanja kolone vozil, voznik osebnega atomobila pa položnico za neupoštevanja prometne signalizacije (križšče s sprednostno cesto). Voznik osebnega avtomobila bi bil kriv za nesrečo. Motorist voden kot udeleženec nesreče. Vendar zavarovalnice kljub zapisniku, ki ga naredi policija, o škodnem primeru odločajo same, na glede na ugotovitve policije, zaradi česar jih na veliko poslušam tudi v prostem času, ko me udeleženci kličejoi na moj osebni telefon.

Zato Kukecb, če bi si rad pričel na čisto, pokliči na policijsko postajo, oz. se osebno tam zglasi in zahtevaj vpogled v zapisnik o ogledu kraja nesreče JV-PROM 2, do njega si upravičen, katerega je policist spisal na kraju. Tam boš videl če si voden kot udeleženec ali kot povzročitelj. V kolikor boš tam voden kot udeleženec pojdi na zavarovalnico in jim j... vse po spisku.

Drugače pa sto ljudi sto čudi. Nismo vsi za v en in isti koš.

LP Fifi.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

:nono:

Se ne strinjam z vsem, kar si napisal, @Fifi.

Zakaj prehitevanje kolone vozil?

-tovorno vozilo NI kolona vozil!!

-tovorno vozilo je stalo oz. ni bilo v gibanju, torej motoristu ni potrebno očitati prehitevanja (še najmanj kolone).

-voznik os. avtomobila ni upošteval prom. znaka oz. je izsilil prednost in pri tem trčil v motorista, kar je poglavitni vzrok za prom. nesrečo.

Veliko ljudi res krca policiste, ker so ti pač zelo prikladni za to. Veliko tistih, ki krcajo, pojma nimajo, o čem govorijo.

Toda bodimo odkriti, tudi ogledi so včasih površni in ob samovolji zavarovalnic pripomorejo k nepotrebnim zapletom.

Položnica motoristu ni bila potrebna, tisto o razumevanju policista na kraju pa je blablabla, pesek v oči, samo da je spisal položnico za prehitevanje...dodaten ukrep, kajne?

LP, Red.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ne takoj planit po meni, da tu koga zagovarjam in tudi s konkretnim primerom nimam nič, sem pa motorist B) in avtomobilist :zzz: . Rad pa bi, da zadevo pogledate tudi iz za volana.

Stojiš na stranski cesti, in čakaš da zaviješ na glavno, na kateri pa je stoječa kolona zaradi spuščenih zapornic. Prvi v koloni je tovornjak in ko se zapornice dvignejo ne spelje takoj, ampak ČAKA. Vsak v tistem avtu bi sklepal, da ti tovornjakar pušča prednost in speljal. Vprašanje je tudi ali je avtomobilist sploh videl voznika tovornjaka in komu je ta mahal. :yea1:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Jaz bi takim za volanom privoščil sistem elektrošokov-bizgeca bi vsakokrat, ko se ne bi trikrat prepričal, kam rine in kaj se dogaja okoli njega, treslo vsaj minuto do dve...

Na prednostnih cestah (npr. pred zavijanji levo) bi bilo dovolj 10 sekund... :blink:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Jaz bi takim za volanom privoščil sistem elektrošokov-bizgeca bi vsakokrat, ko se ne bi trikrat prepričal, kam rine in kaj se dogaja okoli njega, treslo vsaj minuto do dve...

Na prednostnih cestah (npr. pred zavijanji levo) bi bilo dovolj 10 sekund... :blink:

jaz bi enako uvedel tudi za motoriste, ki niso dovolj previdni. Boljš 10 sekund elektrike, kot pa nezgoda/smrt. Kaj meniš?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

mal dosti filozofirate pa ne bom vsega bral.....

torej... jaz sm tudi prehiteval kolono..skoraj stoječo... in tik pred mano se vrže iz kolone tovornjak...tako da je sledil padec....

povzročitelj je bil kamionist, jaz pa sokriv ker sem pač prehiteval...tako je...pravila za motor so enaka kot za avto, mimo kolone ne smeš!!!!!!!!!....

....odškodnino sem dobil 50% zaradi sokrivde

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

mal dosti filozofirate pa ne  bom vsega bral.....

torej... jaz sm tudi prehiteval kolono..skoraj stoječo... in tik pred mano se vrže iz kolone tovornjak...tako da je sledil padec....

povzročitelj je bil kamionist, jaz pa sokriv ker sem pač prehiteval...tako je...pravila za motor so enaka kot za avto, mimo kolone ne smeš!!!!!!!!!....

....odškodnino sem dobil 50% zaradi sokrivde

pri men je bilo isto, fifti fifti, najlazje za policaje in je 50 % in .

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

  • 2 tedne pozneje...
bizgeca bi vsakokrat, ko se ne bi trikrat prepričal, kam rine in kaj se dogaja okoli njega, treslo vsaj minuto do dve...

Na prednostnih cestah (npr. pred zavijanji levo) bi bilo dovolj 10 sekund... :blink:

jaz bi enako uvedel tudi za motoriste, ki niso dovolj previdni. Boljš 10 sekund elektrike, kot pa nezgoda/smrt. Kaj meniš?

Se strinjam (sem ziher, da bo kak reko - filozofira)

Sem pa skoraj ziher, da je vsaj polovica motoristov takih, ki se prepriča, preden zavija, se vključuje v promet, prehiteva, karkoli že..... in da z enim samim manevrom ne povzroči toliko "ugodnih" okoliščin, ki privedejo do prometnih nesreč - tudi, ko smo v prometu udeleženi drugače kot vozniki dvokolesnikov.

Menim, da nas veliko več PREDVIDEVA: " Kaj pa če gre kaj narobe?"

Bo dedek v avtu pred tabo cuknil v levo, zaspal, doživel infarkt.... ali pa model z Mobijem, zabitim v ušesni maslac, naenkrat zabil bremzo v tla in potem "elegantno" zavil levo? Me bo traktorist videl ali pa študira le, kolko gnoja še mora zvozit?

Po statistikah prom. nesreč v tujini vozniki dvokolesnikov niso odgovorni oz. krivi niti za polovico prometnih nesreč.

NIKAKOR SE NE STRINJAM S FIFTY:FIFTY. POCENI NATEG.

In razlog - nisem ga videl :huh: - mi dvigne cuker!!

Boljše mi je :) :blush:

LP.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Malo pozno sem odkril temo, pa naj še jaz izlijem svojo izkušnjo.

Pred nekaj leti sem z 800 ccm motorjem vozil po prednostni ulici v naselju, ko mi je voznik avtomobila izsilil prednost in :headbang: .

Policist je avtomobilista (je menda tudi napihal), napisal kot povzročitelja, jaz pa sem dobil predlog za sodnika za prekrške, ker sem imel izpit A do 350 .

Zavarovalnica mi je seveda gladko hotela pripisati sokrivdo. Zadevo je vzel v roke sposoben odvetnik in po cca 5-6 mesecih je zavarovalnica pristala na 5 x višji znesek poravnave, kot je bila njihova prva ponudba .

Po mojem mora vsako tako zadevo vzeti v roke sposoben odvetnik, sicer te zavarovalniški odvetniki zj... :BUA:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.


×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!