Skoči na vsebino

Dolga luč podnevi

Ali podnevi vozite motor z dolgo lučjo?  

283 članov je glasovalo

1. 1.

• Da
      111
    • Ne
      121
    • Odvisno od vremena/lege sonca
      15
    • V?asih!
      36

Priporočene objave

Objavljeno

Že skoraj dve leti imam izpit za A kategorijo in ga seveda tudi koristim. Doslej sem mislil da je uporaba dolge luči podnevi prepovedana, ko pa sem naredil izpit z B kategorije, je predavatelj rekel, da je to dovoljeno in celo priporočljivo, ker so motoristi že tako slabo opaženi.

Kokr sem govoru s kolegi, za to še niso slišal, kaj pa vi na MotosvetForumu?

Objavljeno

Dolga luc obvenza podnevi... Jebiga, naredim vse, da sem viden!

Objavljeno

odvisno,no zdejle k je bl mal motorjev na cesti in nas avtomobilisti niso več vajeni jo kr uporabljam,poleti k nas je pa ku mrtinčkov pa večinoma ne

Objavljeno

stari ZVCP je res "dovoljeval" uporabo dolgih luči podnevi, novi (ZVCP-1) pa tega ne dovoljuje - podnevi se lahko uporabljajo le dnevne oz. zašenčene luči...

Objavljeno

Po zakonu ...

zato uporabljam nezasenčeno luč samo, ko sem sam na cesti. :yes:

Objavljeno

Občasno na avtocesti. V kombinaciji z levim žmigavcem.

Objavljeno

Ja počne se marsikaj, samo kaj pa je zakonsko dovoljeno je pa drugo. Čudn se mi zdi, ker je predavatelj to rekel kakšen mesec nazaj in je to zelo priporočal. Ko sem pa jaz delal izpit za A, je pa veljal še stari ZVCP, ki tudi podeli neomejeno kategorijo po dveh letih izpita, neglede na starost.

Objavljeno

Ankete nisem izpolnil, ker nimam konkretnega odgovora nanjo. Zakaj?

Zato, ke se prilagajam trenutnim razmeram na cesti!

Po zakonu, je potrebno voziti z zasenčeno lučjo. Toda!... Če hočeš sebi dobro, da si viden, moraš zato tudi sam poskrbeti. Jaz to počnem takole;

V normalnih pogojih vozim z zasenčeno lučjo.

Če je gost promet (predvsem nasproti), OBVEZNO Z DOLGO!

Absolutno pa z DOLGO LUČJO, če vozim S SONCEM V HRBET!!! Takrat si od voznikov, ki gledajo v sonce, POPOLNOMA NEVIDEN!

To je moj pogled za MOJO VARNOST, pa če je policajem prav, ali pa ne!

Obžalujem, če zakon ni naklonjen motoristom!

Safety is first, pravijo Avstralci!!!

Objavljeno

Sicer je ne uporabljam....jo vklopim po kakšnem incidentu ,ponavadi v začetku sezone ,ki se zgodi ko še nismo tako množično na cestah.....mislim pa ,da me nihče ne bo kaznoval ,tud če ni dovoljeno in menim da nikogar ne ogrožam, če vozim z prižgano dolgo....

Objavljeno

vedno z dolgo, ker sem zelo neopazen.... črno srebrna barva pa to...

Objavljeno

Dolga luč! :OK: Bodi viden! :yea1:

Objavljeno

Le v razmislek. Najbolj je opazna sprememba. Torej ko iz kratkih prižgeš dolge. Bolje kot ves čas z dolgimi, ko si za povrh še moteč!

Upoštevam zakon in dolgo uporabim le za opozarjanje nase. Ali ves čas opozarjam nase? Ne, ni potrebe in kot pravim je moteče za druge udeležence v prometu. Sem tudi že kakšnega motorista, ko smo v koloni vozili skurcal, ko mi je svetil v ogledala. Prižgeš luč, ko se bližaš križišču in v njem stoje levo zavijajoči, ko se ti približuje kolona, pa opaziš, da nekdo nekaj v njej menca ali izstopa iz vrste ipd. Včasih, ob bolj "športni" vožnji jih tudi prižgem, a obvezno ugasnem v naseljih, kjer se tudi striktno držim omejitev hitrosti.

Tako da še enkrat, s stalno prižgano dolgo lučjo slepite. Tudi motoriste!

Objavljeno

vedno..

a ni obstajalo celo neko policijsko tolerančno pismo? :hmm:

Objavljeno

Lani takle cajt me je ustavu policaj(republiška prometna) in ko me je vprašu če vem zakaj me je ustavu sem reku da nimam pojma.Je reku da zato ker sem se pelu z dolgo lučjo,in da sem še njega zaslepil in tralala,pa da to košta 15 jurju kazni. Pol se me je usmilu,ker je glih začetk sezone,pa me je samo opozoril :P .V glavnem da se ve,kolk kej košta.

Objavljeno

....jo vklopim po kakšnem incidentu...

Lahko je prepozno.

Osebno jo uporabljam non stop razen ponoči, v tunelih in stoječih kolonah. Razna izsiljevanja prednosti so se konkretno zmanjšala. Tudi zaradi tega, ker dolga luč daje drugim udeležencem v prometu lažen občutek, da si hitrejši. Če bi pa vsi motoristi uporabljali dolgo luč, bi se večja opaznost verjetno zmanjšala, ker bi se ostali v prometu prilagodili in razvadli (egoistična resnica).

Povzetek iz nekega foruma:

I dok vam je po noći potrebno oboreno ili kratko svjetlo (jer pojmovno „dnevno“ svjetlo u biti ne postoji kod nas, obzirom se isto spominje u zakonu kao nasljeđe i prilagodba stranih zakona, ali se pravo dnevno svjetlo treba ugraditi u vozilo, i ono nije niti kratko, niti pozicija, a niti dugo svjetlo), koje treba biti dobro podešeno, tako vam po danu treba dugo svjetlo, isto tako dobro podešeno. To znači da to dugo svjetlo treba biti podešeno tako da ne baca predaleki svjetlosni snop, nego da je samo malo višlje podešeno od oborenog svjetla, taman da bude na nekoj granici izuzetne vidljivosti i zasljepljivanja. Drugim riječima, dugo svjetlo na motociklu treba „iritirati“ druge učesnike u prometu, a to može rezultirati samo – pozitivnim učinkom! Ili, bolje rečeno, većom vidljivošću vašeg motocikla!

A koliko puta ste vidjeli motocikliste u vožnji bez ikakvog svjetla? Ili da ima upaljeno neko svjetlo koje šara po asfaltu nekoliko metara ispred motocikla, bez ikakvog vidljivog snopa za druge učesnike u prometu, praktički bez ikakve koristi osim tješenja samog sebe „ne mogu mi ništa, ja imam svjetla...!“?? Ako imate propisno i ispravno podešeno svjetlo, kao i pomoćna svjetla (na nekim motociklima), uvelike povećavate svoju vidljivost u nečijoj zoni i općenito u prometu, pa ste često vidljiviji i od podosta većeg vozila! Stoga odmah odvojite vremena i podesite svoja svjetla na ispravnu visinu snopa (i ne živite u uvjerenju da su ista u redu samo zato jer oni ljudi na tehničkom nisu ništa rekli)! To može značiti vaš život, i puno doslovnije nego što se to vama čini.

Za neke koji vjeruju da „glasni auspuh čuva život“, ja bih rekao da „glasno svjetlo čuva život“! Naravno da svjetlo nije glasno, ali je učinkovitije od glasnog auspuha i trube! To kažem stoga jer zvučni signal u prometu ne određuje iz kojega smjera i od koga je isti došao, dok se svjetlosni snop vidi i vrlo se precizno može odrediti od koga je i gdje se isti nalazi. Sa druge strane, zvučni signali počesto i nisu zakonom dozvoljeni u naseljenim područjima, pogotovo u blizini bolnica. Maksimalno povećajte svoju zonu ispred sebe, i time ćete već uvelike smanjiti šanse da No. 1 uzrok smrtnosti članova našeg motociklističkog bratstva, a to je „ne biti viđen od ostalih učesnika u prometu“, više ne bude na vrhu te tužne top-liste.

Objavljeno

Boljša vidnost. Ja kul, se strinjam... AMPAK zame skor ni hujšega kot da za mano vozi vozilo z dolgimi lučmi :angry2: :angry2:

Pa naj bom na motorju ali v avtu... v bistvu me na motorju to še bolj moti, ker ne morem kar zasenčit stranskih ogledal... za popizdit. Če se to vleče dalj časa, začnem v glavi preklinjat tisto egoistično svinjo za mano, postanem živčen... in kretena spustim predse. Mamu mu egoističnu :angry2: :angry2: .

Pyzda... ko me dohitiš in ne misliš prehitet, preklopi na kratke!

Bemmu :glare: .

Objavljeno

Že skoraj dve leti imam izpit za A kategorijo in ga seveda tudi koristim. Doslej sem mislil da je uporaba dolge luči podnevi prepovedana, ko pa sem naredil izpit z B kategorije, je predavatelj rekel, da je to dovoljeno in celo priporočljivo, ker so motoristi že tako slabo opaženi.

Kokr sem govoru s kolegi, za to še niso slišal, kaj pa vi na MotosvetForumu?

to je en kurac 'dovoljeno', o priporočljivosti pa ima vsak svoje mnenje... Meni je super, tako v avtu, kot na motorju, če mi nekdo nasproti sredi dneva pripelje z dolgo lučjo in mi naredi rentgenski posnetek zenice na tilnik. Tudi nič me ne zaslepi tista luč, tako da res lahko varno peljem nasproti takemu kretenu. da ne govorim, kako fajn je, če pripelje za mano z dolgo lučjo in poleg sonca nad sabo vidim še dva ali tri sončke v retrovizorjih...

PS: stikalu za blendanje pa v tujini lepo rečejo 'prehitevalno stikalo'...

Dolga luc obvenza podnevi... Jebiga, naredim vse, da sem viden!

Čestitam. Prosim, ko mi voziš nasproti, jo izključi, ker jaz v tem primeru včasih ne vidim nič in se lahko pičim direkt v tebe.

Dolga luč! :OK: Bodi viden! :yea1:

viden si tudi, če si na čelado namontiraš kurentske rogove s trakci...

PS: sori, ampak ... :) :devil:

Objavljeno

Boljša vidnost. Ja kul, se strinjam... AMPAK zame skor ni hujšega kot da za mano vozi vozilo z dolgimi lučmi :angry2: :angry2:

Pa naj bom na motorju ali v avtu... v bistvu me na motorju to še bolj moti, ker ne morem kar zasenčit stranskih ogledal... za popizdit. Če se to vleče dalj časa, začnem v glavi preklinjat tisto egoistično svinjo za mano, postanem živčen... in kretena spustim predse. Mamu mu egoističnu :angry2: :angry2: .

Pyzda... ko me dohitiš in ne misliš prehitet, preklopi na kratke!

Bemmu :glare: .

:OK: :OK:

če bi bili radi tako zaželjeno vidni pa si nataknite flourosčenčne brezrokavnike pa še frfotali bodo okol teleščka(sym zate to ne velja) :grim

dolga luč se pa ve kdaj je lahko prižgana in ne tu izkazovat sebičnosti pa zaslepljevati drugih udeležencev v prometu...

ja sej vem no že bežim...bla bla bla :zzz:

Objavljeno

Kdor ne vidi kratke luči, je ZELO nepozoren, sploh ne gleda in tudi dolge luči NE BO videl - ostale pa dolga luč moti.

Mene recimo zelo moti, če kdo za menoj vozi z dolgo lučjo, saj zaradi bleščanja nikakor ne morem oceniti njegove oddaljenosti, hitrosti in namenov.

Če že res morate uporabljati dolgo tudi podnevi, se držite enakih pravil kot ponoči - to je da luči zasenčiš, ko nekoga dohitiš, ko ti nekdo pripelje nasproti in ko je jasno, da te je tisti na stranski cesti že opazil (to je tudi edini primer, v katerem *včasih* ob zmanjševanju hitrosti za kratek čas vklopim tudi dolgo luč).

D.

Objavljeno

Lep pozdrav!

Tale vožnja z dolgo lučjo se pri meni ni prijela. Problem je, da ti vsi povrsti blendajo. Tako nikoli ne veš ali je v naslednjem ovinku kakšna ovira na cesti, stoječa kolona v bližini, policaji v naselju...

Objavljeno

...ne bluzit kle z dolgo lučjo!

kle se popolnoma strinjam s SymRu_jem

Objavljeno

nadvse zanimivo :)

kalo leto nazaj smo debatirali o smotrnosti uporabe dolge luči podnevi, pa se je večina strinjala da je dolga luž zakon in da nikogar ne zanima, če z dolgo lučjo koga moti..samo da je viden :)

Objavljeno

nadvse zanimivo :)

kalo leto nazaj smo debatirali o smotrnosti uporabe dolge luči podnevi, pa se je večina strinjala da je dolga luž zakon in da nikogar ne zanima, če z dolgo lučjo koga moti..samo da je viden :)

z leti postajamo pametnejši in začnemo razmišljati z višje postavljeno glavo... :D

Objavljeno

na tej strani srčno upamo, da je to res... :)

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

• Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.

• Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!