Skoči na vsebino

Scooter dirka v Belgiji


Roman

Priporočene objave

Prenašam vam nečakov opis dirke, ki je minuli vikend potekala v Spaju:

Na kartodromu Belgijskega dirkališča Spa -Francorchamps, ki je znano po stezi za Formulo 1, je bila v dneh 20. in 21. julija 2002 mednarodna dirka s skuterji.

Na dirko sem si zelo želel, saj se je udeleži precej takih dirkačev, ki spadajo v sam svetovni vrh v tem športu.

Kljub visokim stroškom sva se z očetom v petek zgodaj zjutraj odpravila na 1200 km dolgo pot do Belgijskega dirkališča.

Čeprav je v začetku kazalo bolj slabo, na prvem prostem treningu sem pri padcu razbil izpušno cev, z rezervno pa skuter ni deloval tako dobro, sem kasneje na treningih z merjenjem časov dosegel deveti čas treninga, kar je nekoliko umirilo živčno vzdušje po padcu na prvem treningu. Skupno deveti čas treninga je kazal na to, da z uvrstitvijo v finalno dirko, kamor se uvrsti skupno 24 dirkačev (po 10 prvouvrščenih iz obeh polfinalnih voženj in prvi štirje iz tolažilne skupine ) ne bi smelo biti problema.

Kasneje sva z očetom ugotovila, da skuter s poškodovano izpušno cevjo, deluje bolje kot z rezervno in naraslo je tudi upanje, da bi se na koncu dalo iztržiti še kakšno mesto višje od devetega.

Sreča se je res obrnila. Po seriji slabih štartov v državnem prvenstvu, mi je na tej dirki, v polfinalu štart uspel.Potegnil sem kot tretji,zelo hitro pa mi je uspelo prehiteti še pred sabo vozečega Aljošo Lebana, tako , da sem prišel na drugo mesto in ga tudi trdno držal v rokah, dokler me ni začel ogrožati Japonec Toshimasa Kishida, ki me je uspel tudi prehiteti. Čeprav sem vedel, da je Japonec zelo hiter, mu drugega mesta nisem bil pripravljen prepustiti zlahka, zato sem poskušal priti nazaj na drugo mesto, a sem po nekaj krogih poizkusov ugotovil, da je trd oreh, tretje mesto v polfinalu, pa mi je prav tako zagotavljalo odlično štartno pozicijo v finalu. Pa ni bilo samo to. Dvoboj s tako kvalitetnim dirkačem kot je Toshimaza Kishida je bil bolj opažen kot sem mislil. Po polfinalni vožnji so čestitke kar deževale, med njimi, je bil tudi g. Sandro Malossi, prišli pa so tudi novinarji nizozemske revije Scootin in z mano opravili intervju, ki bo objavljen v naslednji reviji. Bili so nemalo presenečeni, ko so zvedeli, da sem na dirko prišel brez pomoči sponzorjev, na lastne stroške,oz, na stroške staršev. Pa saj ni to nič preveč čudno, saj je dirkanje s skuterji pri nas slabo poznano. Za Nizozemce sem zanimiv, pri nas te pa nihče od medijev še povoha ne, za objavo rezultatov moraš večinoma poskrbeti sam, da o kakšnem intervjuju, ali pošteni reportaži s tekem niti ne govorim. Bo držalo kot pravi oče. " Z mediji je hudič.Ko jih rabiš jih ni, ko pa so, pa ... ".

Prvo finalno dirko sem potegnil kot sedmi. Pred menoj je vozil Italijan Gazzari, za katerega pa sem bil prepričan, da je počasnejši od mene. Po nekaj krogih poizkusov, sem ga napadel na koncu ravnine, a me je z zapiranjem skorajda spravil s steze. Mojo napako je izkoristil Aljoša Leban in namesto na šestem sem končal na osmem mestu. Ostale tri četrtine dirke so potekale v poizkusih, priboriti si nazaj izgubljeno mesto, a ko me je nekaj krogov pred koncem za krog zaostali tekmovalec nespretno zaprl in sem izgubil nekaj desetink sekunde in s tem možnost za napad na pred seboj vozečega Aljošo, je kazalo, da se bom moral sprijazniti z osmim mestom. A podobno kot meni, se je nekaj krogov kasneje zgodilo tudi Lebanu in spet sem bil v položaju iz katerega se da napasti pred seboj vozečega. Dva kroga pred koncem sem uspel prehiteti Aljošo, za Italijana Gazzarija pa je zmanjkalo krogov. Prvo finalno dirko sem tako končal na sedmem mestu.

Drugo finalno dirko sem štartal nekoliko slabše in potegnil kot deveti, a že v drugem ovinku napredoval za dve mesti, v naslednjem krogu še za eno in v naslednjem še za eno, tako da sem si priboril odlično peto mesto. Žal sem v nadaljevanju naredil nekaj napak, malo vozil tudi po travi, tako ,da sta me uspela prehiteti Nizozemec Ligtermoed in Nemec Zimmerman. Ker pa tudi najboljši niso brez napak, je po napaki za mano zaostal celo tak mojster kot je Italijan Mauro Montagna, tako da sem drugo finalno vožnjo končal kot šesti, kar je na koncu zadostovalo tudi za skupno šesto mesto.

Z uvrstitvijo sem zelo zadovoljen in upam, da bo v bodoče nekaj več sreče tudi v državnem prvenstvu.

KONČNI REZULTATI SKUPNO

1. KISHIDA Toshimasa Japonska

2. CALONACI Diego Italija

3. MONTAGNA Mauro Italija

4. RIVECCIO Gianfranco Italija

5. LIGTERMOED Ge Nizozemska

6. LIPNIK Beno Slovenija

7. LEBAN Aljoša Slovenija

8. ZIMMERMAN Markus Nemčija

9. ORSUCCI Alessio Italija

10. GAZZARI Fabio Italija

.

13. KUŽNER Aljaž Slovenija

15. LEBAN Matjaž Slovenija

.

.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

BRAVO BENO!

Sem ga že gledal v Portorožu in videl da je zelo hiter, a je mel veliko smole.

Le tko naprej :D :arrow:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

8) 8) zdaj samo se malo cvenk-cvenk (SPONZORJI KJE STE?!) pa se lahko z solidnim delom prebije ........ where´s the limit?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.


×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!