Skoči na vsebino

Policijska izkušnja kot nasvet 13.4.2007


.T.

Priporočene objave

Policijska izkušnja kot nasvet - vabljeni na preventivno prireditev za večjo varnost motoristov

Vse, ki jih zanima, kako preprečiti prometne nesreče enoslednih vozil in njihove posledice ter izboljšati prometno varnost voznikov enoslednih vozil, vabimo, da se v petek, 13. aprila 2007, v Policijski akademiji v Tacnu udeležite preventivne prireditve z naslovom Policijska izkušnja kot nasvet. Prireditev, ki je namenjena vsem voznikom motornih enoslednih vozil, se bo začela ob 10. uri in se končala predvidoma ob 16. uri.

Posebna pozornost bo namenjena mladim voznikom koles z motorjem, zato so na prireditev vabljeni učenci zadnjih razredov okoliških osnovnih šol (vozniki v starostni skupini od 14 do 16 let) in drugi zainteresirani obiskovalci ter novinarji, pa tudi člani Zveze motoklubov Slovenije in Zveze društev paraplegikov Slovenije. V sodelovanju z radiem Dur in Zvezo paraplegikov Slovenije bosta namreč ekipi motoristov in invalidov paraplegikov na invalidskih vozičkih ob zaključku prireditve odigrali eksibicijsko košarkarsko tekmo.

Mladi pri vožnji pogosto precenjujejo svoje vozniške sposobnosti, nimajo dovolj izkušenj in prakse z upravljanjem vozila, pri tem radi vozijo agresivno, uživajo v pozornosti in so večkrat pretirano samozavestni, kar pa je v prometu lahko zelo nevarno. Pri upravljanju koles z motorjem in skuterjev pridejo pridobljene izkušnje še posebej do izraza, saj so ta vozila zaradi svoje konstrukcije manj stabilna, za vožnjo z njimi pa so potrebna specifična znanja in spretnosti. Zato bodo gotovo nadvse dobrodošli nasveti za večjo varnost voznikov enoslednih vozil v prometu in izkušnje policijskih in drugih strokovnjakov.

Ti bodo obiskovalcem predstavili najpogostejše vzroke prometnih nesreč z udeležbo motoristov, poškodbe in osnove prve pomoči na kraju nesreče, opozorili bodo na nevarnosti, ki v prometu najpogosteje grozijo motoristom, in poudarili, kako nevarno se je voziti brez čelade. Na programu so ob tem tudi prikaz vaj na poligonu, predstavitev motoristične opreme, ogled policijskih vozil za ogled kraja prometnih nesreč in Provide, naprave za nadzor cestnega prometa.

Poleg avtošole v Policijski akademiji, policistov PPP Ljubljana in policistov iz Specializirane enote za nadzor prometa v Upravi uniformirane policije GPU bodo na prireditvi sodelovali tudi motorist reševalec Danijel Andoljšek, strokovnjak za aktivno varnost pri motornih kolesih Sergej Petkovšek, strokovnjak za motoristične čelade Boris Kompare, avtor knjige Magisterij vožnje motocikla Mitja Gustinčič, predstavnik Zveze motoklubov Slovenije Leopold Pungerčar, podpredsednik Zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic, dr. Klemen Grabljevec z Inštituta RS za rehabilitacijo in moderator z radia Dur Dušan Uršič.

V okviru prireditve bo potekalo še enodnevno izpopolnjevanje inštruktorjev v vožnji s policijskimi motornimi kolesi, ki se ga bo udeležilo 35 policistov inštruktorjev s postaj prometne policije (PPP) na policijskih upravah in iz Urada za varnost in zaščito na Generalni policijski upravi.

Tako bodo pridobili dodatne veščine ter teoretično in praktično znanje za spretno in varno vožnjo enoslednih motornih vozil, se seznanili z najpogostejšimi poškodbami motoristov v prometnih nesrečah in možnostmi rehabilitacije ter spoznali možne načine preprečevanja oz. zmanjševanja števila nesreč (s spremembo obnašanja v prometu, dosledno uporabo čelade idr.).

Drugače pa se bodo podobne enodnevne preventivne akcije, usmerjene predvsem v izpopolnjevanje v varni vožnji s skuterji oz. motornimi kolesi, ta in naslednji mesec vrstile tudi na regijski ravni oz. na posameznih policijskih upravah. Vozniki bodo imeli med drugim možnost, da sami prevozijo posebej pripravljene poligone s svojimi ali testnimi skuterji oz. motornimi kolesi. V obliki šole varne vožnje jim bodo prikazane nekatere vaje in pravila vožnje, izkušeni policisti (inštruktorji), ki bodo vodili akcije, pa jih bodo opozorili na številne nevarnosti v prometu.

http://www.policija.si/si/szj/szj_prikaz_det.php?id=1461

Tadej

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.


×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!