Skoči na vsebino

Drugorazredni državljani!

Dušan Uršič

Priporočene objave

Ob tej tragediji, ko je avto izrinil prehitevajoča motorista s ceste, spet ugotavljam, da smo motoristi drugorazredni državljani. Kadarkoli se karkoli zgodi, smo že privzeto krivi motoristi! Nikomur niti na pamet ne pade, da bi se ukvarjal z mislijo, da avtomobilisti mnogokrat počnejo neumnosti. To počno še celo lažje, ker so v avtomobilih mnogo bolj zaščiteni, kot motoristi.

Opisal bi vam rad svoj grozljiv dogodek na ljubljanski obvoznici izpred štirih let, ki mojo trditev dobro ilustrira.

Z Yamaho DragStar 650 Classic sem s 130 km/h prehiteval neko vozilo, pa se mi prilima na tablico znani ljubljanski podjetnik s svojim Boxterjem. Nestrpno trobljenje in žmiganje je bilo kar samoumevno. Ker DragStar ni zmogel iti mnogo hitreje kot 130, sem bil prepričan, da bo malo počakal in potem, ko bom zaključil prehitevanje odbrzel naprej. Ampak možakarju njegov testosteron ni dal miru. Zapeljal je skoraj na travo, ki ločuje cestišči, me z desnim blatnikom odrinil na desni pas (dobro, da sem medtem že prehitel) proti robu ceste in odpeljal naprej. V šoku med lovljenjem motorja s poškodovano levo nogo in odbitim levim držalom za nogo, sem prebral njegovo registrsko tablico in takoj poklical policiste. Kmalu sta prišla dva na motorjih, povedal sem zgodbo, iz centrale sta izvedela, da gre za g. Pirnata (lestenci na koncu LJ tunela) in ... zgodilo se ni nič.

Moj naval besa je zadušilo zadovoljstvo, da sem preživel in možakarja nisem tožil. Očitno pa niti policija ni sprožila postopka proti njemu. Kaj se to pravi? Da trditev iz naslova tega sestavka drži.

To je bil poizkus umora iz objestnosti!

Vse skupaj sem napisal zato, da se bomo vsi skupaj bolj zavedali, da moramo na motorju predvideti veliko več stvari, kot v običajnem življenju (kot pešci, kolesarji ali avtomobilisti). Predvideti moramo tuje zmote in celo tujo hudobijo! In ravnati v skladu s temi predvidevanji, ki MORAJO biti predvidevanja temačnih scenarijev, da se bomo lažje izognili ... :2gunfire:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Živjo Dušan. Pozdravljen med nami.

To kar si povedal pa seveda samo ilustrira to, kar že vemo. Da smo med najbolj ogroženimi vrstami med vrstami, ki se gibajo po sivih prostranstvih. Seveda pa ni nikoli dovolj opozoril, da je treba biti paziljiv ne samo zase, temveč tudi za vse ostale, ki nas zanalašč ali nenamenoma ogrožajo.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Pozdravljen med nami. Tako pac je na slovenskih cestah. In kot bi rekli mariborski komiki: NI NAM LAHKO! :shock: :evil:

PS:Malce sem radoveden. A si ti kdaj bil(si) clan Moped Show-a?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Dušan, pozdravljen med nami.

Ja, grozljiv primer, ki pa žal nikakor ni edini :twisted: ...

Upam, da bomo od sedaj pa nadalje take primere bolj uspešno predstavili policiji in sodstvu, pa čeprav s pomočjo tožbe. Namreč bilo bi res lepo, če bi se lahko znebili te res že privzete krivde motoristov za vse, kar se (slabega) zgodi na cesti :roll: ! Morda celo še lepše pa bi bilo, če bi se tudi avtomobilisti kaj naučili iz teh žal že skoraj vsakodnevnih nesreč - npr da je treba biti tudi v avtu maksimalno pozoren na ostale udeležence v prometu, med kater sodimo tudi motoristi.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Dušan, pozdravljen med nami.

Ja, grozljiv primer, ki pa žal nikakor ni edini :twisted: ...

Upam, da bomo od sedaj pa nadalje take primere bolj uspešno predstavili policiji in sodstvu, pa čeprav s pomočjo tožbe.

Tako je Suzuki. Vendar se moramo začeti pogovarjati, kako to pravilno izpeljati. Kot vem, si tudi ti eden tistih, ki smo se o tem že konkretno pogovarjali. Ali ne bi to predstavili Motosvetovi javnosti?

LP HHV :( :cry:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

V takih primerih je bolje NE prehitevati, sploh, če veš, da motor nima dovolj konjičkov. Na tak način se lahko izogneš podobnim situacijam.To sem tudi sam že večkrat ugotovil. Tako, da če ni potrebe, raje vozim v primerni distanci lepo zadaj. Kdor hoče, pa ima prosto pot za prehitevanje. Naj se dokazujejo "ubogi na duhu" in zdravijo svoje komplekse na cesti...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Pozdravljen Dušan,

Tudi sam sem že doživljal lepljenje na tablice in me je kakšne podobne situacije kot jo opisuješ rešila le velika zaloga konjev na motorju.

Glede ukrepov pa takole. Bolj bomo motoristi tiho, slabše bo. Kaj storiti ? Prijavit, tožit, se organizirat..... Saj se že pogovarjamo na to temo, a ne Horjo ?

busa

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Pozdravljen Dušan,

Glede ukrepov pa takole. Bolj bomo motoristi tiho, slabše bo. Kaj storiti ? Prijavit, tožit, se organizirat..... Saj se že pogovarjamo na to temo, a ne Horjo ?

busa

Ja, ravnokar razmišljam kako bi začeli. Sam zdaj grem na kavo, pa še malo časa rabim, da si v glavi pošlihtam. Bi pa tekom dneva nekaj napisali. Ti bom prej vsebino PM-al. Folk, razmišljajte malo na temo "organizacija".

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ok, čakam. Mi je pa tudi po pogovoru odvetnica marsikaj povedala na temo organizacije - kako in kaj. Bi se jo dalo tudi tu izkoristit.

busa

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Pozdravljen med nami. Tako pac je na slovenskih cestah. In kot bi rekli mariborski komiki: NI NAM LAHKO! :shock: :evil:

PS:Malce sem radoveden. A si ti kdaj bil(si) clan Moped Show-a?

Ja, sem bil. Pa je imel "boljmalotakten" motor, pa sem šel zdaj na štiritaktnega, čeprav samo enocilindričnega. V nekaterih stvareh sva si s Tonetom preveč podobna, da bi lahko prav dolgo sodelovala. 5 let je bilo kar v redu in dobro. Sva prijatelja.

Zdaj se grem pa RadioDur, kar mi je še bolj všeč. Po moje bi lahko kakšne motoristične vsebine "prodajali" tudi na 103,4 in 107,4 MHz. Mogoče bo imel kdo iz Motosveta kakšen dober predlog za kakšno oddajo, ki bi bila lahko "last" tega foruma ... :wink:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Dušan,

Radio DUR bi bil idealen za kakšen medijski linč psihopatov v avtomobilih ki morijo motoriste. Verjetno si si ogledal tudi kakšne debate na forumu, ki so na to temo.

Kolikor vas poznam izjemno propagirate varno vožnjo.

busa

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Pozdravljam Dušana v naši sredini in se pridružujem mnenjem, izraženim v tem topicu. Z motorji (od mopeda naprej) se vozim že kakih dvajset let. V vsem tem času dnevno srečujem ljudi, med katerimi se na motorju počutim kot "z drekom namazan", kot nekakšna cestna golazen, ki jo je treba na vsak način iztrebiti. Na cesti redno srečujem prepotentneže, ki jim motor v njihovem vidnem polju pomeni podobno kot besnemu biku rdeča cunja. In potem so neznansko zadovolj(e)ni, ko s svojo sumljivo pridobljeno klimatizirano drago gajbo na tesno padejo mimo človeka, ki uživa v vetru in soncu na izletu z motorjem in praviloma itak vozi na zgornji meji dovoljene hitrosti oziroma nekaj čez. Motorista morajo "napasti" in pustiti za sabo na vsak način in takrat povsem pozabijo, da je motor vozi ČLOVEK - izpostavljen in ranljiv.

Nekateri ljudje dobijo odklonilen odnos že samo, če se nekam pripelješ z motorjem in ne z avtom. Če prideš z avtom, si "uglajen mladenič", ko pa prideš v motoristični opremi in s čelado v roki, te pa nekateri gledajo začudeno in z odporom, kot da si naredil nekaj slabega in se motor nekako ne spodobi: "A ti se voziš z motorjem? Uf, tega ti pa ne bi pripisal/a... Sem mislil/a, da nisi tak... A greš kdaj na kako srečanje? A niso ti motoristi vsi nekakšni čudaki in barabe? Pa itak so vsi norci, samo časopise poglej, koliko se jih razsuje..." :( Takšnim ljudem vedno skušam prikazati pozitivne plati motociklizma, družabnost srečanj, zanimive ljudi in raznolikost poklicev, ki jih srečaš med motoristi itd. Pogosto so presenečeni, ko ugotovijo, da le ni vse tako kot v filmih...

Mislim, da se moramo v prvi vrsti truditi prevsem za pozitivnejši odnos javnosti do nas, trenutno "drugorazrednih državljanov". Če bomo to dosegli, bomo tudi na cesti varnejši.

Pazite nase!

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ja. Imamo oddajo AvtoDur, kjer se predvsem ukvarjamo s prometom in avtomobilizmom. Včasih smo imeli oddajo Road Music by Harley Davidson, v mislih imam pa še kaj na temo motoristov nasploh. Ni nujno ravno na javna linčanja. Šlo bi lahko za kakšne nasvete strokovnjakov, informacije zastopnikov, prodajalcev in serviserjev ter potopisne razgovore z motoristi v kombinaciji z organizacijo kakšnih "predavanj" s fotkami na kakšni stalni točki ... Kwapayestwem?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ti bomo povedali, če se bomo kaj dogovorili glede organiziranega nastopa motoristov motosveta pri nesrečah. Po moje ti bo to zanimivo.

Prav ?

busa

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ja. Imamo oddajo AvtoDur, kjer se predvsem ukvarjamo s prometom in avtomobilizmom. Včasih smo imeli oddajo Road Music by Harley Davidson, v mislih imam pa še kaj na temo motoristov nasploh. Ni nujno ravno na javna linčanja. Šlo bi lahko za kakšne nasvete strokovnjakov, informacije zastopnikov, prodajalcev in serviserjev ter potopisne razgovore z motoristi v kombinaciji z organizacijo kakšnih "predavanj" s fotkami na kakšni stalni točki ... Kwapayestwem?

Dušan,

Če si kaj brskal po motosvetu, si mogoče opazil, da je naša stalna točka Old London Pub v Trzinu ob sredah po 3M in marsikdaj se dogajajo tudi kaki dogodki (potopisi, sladkanje (aja to te ne zanima) dogovori o takih in drugačnih organizacijah...). Spremljaj zadeve v temi Motosvet.com zadeve pa boš ziher našel kaj zanimivega. seveda pa vabljen zraven tudi kar tako, saj si vendar motorist

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Zdaj se grem pa RadioDur, kar mi je še bolj všeč. Po moje bi lahko kakšne motoristične vsebine "prodajali" tudi na 103,4 in 107,4 MHz. Mogoče bo imel kdo iz Motosveta kakšen dober predlog za kakšno oddajo, ki bi bila lahko "last" tega foruma ... :wink:

Jep, definitivno. Prosil bi te, če mi lahko sporočiš na webmaster@motosvet.com tvojo telefonsko, na kateri se lahko kaj več pogovoriva.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ne. Do drugega tunela pred Grosupljem. Oddajnik imamo na Šmarni gori in na Joštu, tako da smo poleg Ljubljane "močnejši" na Gorenjskem. Kako (in kam) se bomo razvijali je pa težko reči, ker je to odvisno od prevelikega števila faktorjev.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Do kje sega signal radia DUR-a? Nese do Dolenjske? :D

MM

...mogoče pa lohk probaš preko i-neta...pa še slikce vidiš...skor kot po TV :D

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Jest bom pa verjetno spet mal mim usekov.

Se mi zdi da imamo vsi motoristi tudi avtomobile.(nujno zlo brez katerega se v teh časih ne da)

Dobro da sami sebe ne vidimo ko se vozimo po naših cestah z avtomobili.

Običajno ko zagledam motor za seboj se umaknem skrajno desno da mu olajšam prehitevanje.(pa sej ima motor me bo že prehitel če bo hotel)

S tem pa še bolj ogrožam sebe in ostale ki so pred ali za menoj (robniki,bankina…).

Večkrat se mi je že zgodilo da je (ko sem bil z motorjem) voznik pred menoj zabremzal ko sem ga začel prehitevat(to zelo radi počnejo) enkrat je to bilo že usodno zame.

Je pa problem na avto cestah na avtocesto gredo po mojem samo tisti motoristi ki ali ne poznajo stare ceste ali pa se hočejo malo zdivjat ali pa ….bla,bla,bla.

Pelješ z avtom 130kmh pa ti pade mimo motor ki že skoraj leti (če bi imel krila) 200kmh in še mnogo več.Pri taki hitrosti pa se metri in kilometri hitro nabirajo in se v parih sekundah lahko zgodi marsikaj.

Gledaš v ogledala vse prazno za teboj se spraviš koga prehitet pa zaropota mimo da še sam ne veš kaj je bilo!

Vprašajmo se: ali smo motoristi kod vozniki avtomobilov boljši od tistih ki vozijo samo avtomobile?

Če ne drugega smo bolj strpni do kolegov na motorjih jih radevolje spuščamo naprej in ne dirkamo z njimi saj so nam znane karakteristike motorjev.

S tem pa ne mečem vseh v isti koš so dobri in so slabi šoferji.(sam se uvrščam nekje na sredo)

Se pa še vedno najdejo izjeme.

Pazimo sami nase drugi sigurno ne bodo!

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ob tej tragediji, ko je avto izrinil prehitevajoča motorista s ceste, spet ugotavljam, da smo motoristi drugorazredni državljani. Kadarkoli se karkoli zgodi, smo že privzeto krivi motoristi! Nikomur niti na pamet ne pade, da bi se ukvarjal z mislijo, da avtomobilisti mnogokrat počnejo neumnosti. To počno še celo lažje, ker so v avtomobilih mnogo bolj zaščiteni, kot motoristi.

Opisal bi vam rad svoj grozljiv dogodek na ljubljanski obvoznici izpred štirih let, ki mojo trditev dobro ilustrira.

Z Yamaho DragStar 650 Classic sem s 130 km/h prehiteval neko vozilo, pa se mi prilima na tablico znani ljubljanski podjetnik s svojim Boxterjem. Nestrpno trobljenje in žmiganje je bilo kar samoumevno. Ker DragStar ni zmogel iti mnogo hitreje kot 130, sem bil prepričan, da bo malo počakal in potem, ko bom zaključil prehitevanje odbrzel naprej. Ampak možakarju njegov testosteron ni dal miru. Zapeljal je skoraj na travo, ki ločuje cestišči, me z desnim blatnikom odrinil na desni pas (dobro, da sem medtem že prehitel) proti robu ceste in odpeljal naprej. V šoku med lovljenjem motorja s poškodovano levo nogo in odbitim levim držalom za nogo, sem prebral njegovo registrsko tablico in takoj poklical policiste. Kmalu sta prišla dva na motorjih, povedal sem zgodbo, iz centrale sta izvedela, da gre za g. Pirnata (lestenci na koncu LJ tunela) in ... zgodilo se

:2gunfire:

Od Pirnata sigurno ne kupim nikoli ničesar.

Tako, zdaj pa ma !

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Jaz žal še nimam svojega motorja (Bog ga dal naslednjo sezono), mi pa občasno pade sekira v med in dobim kakšen motor za vozit. V soboto sem tako peljal svojo punco malo naokrog z motorjem njenega očeta, ki ga je ravnokar nabavil.

Po samo 2h vožnje sem doživel praktično vse oblike znašanja avtomobilistov nad motoristi. Razni Putoti, Clioti in ostala krama s predelanimi izpuhi, spoilerji, ipd.

Kaj ko bi motoristi organizirali kakšen miren protestni shod. V skrajni obliki bi lahko povabili voznike avtomobilov na vožnjo z motorjem. Pa bi vozniki sami videli, kako se počutiš na motorju, ko te nekdo izsili. Ali pa da jih s tem, ko se pred semaforjem postaviš pred njih, ne oviraš, ker boš itak speljal hitreje, kot oni. Pa seveda obvezna demonstracija zmogljivosti motorjev, da jim bo enkrat jasno, da motoristi ne vozimo 50 ali 60 km/h skozi strnjeno naselje, ker hitreje nebi mogli.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Sem s sinom od Pirnata hodil v isto osnovno solo in dobro vem kaksni so. Tudi ce bi ga tozil, ne bi nic dosegel, ker ima ful kesa in bi si najel boljsega odvetnika...... Bogati pac.

No sedaj "podjetnik" vozi Porscheja 911 Turbo.

Cudi pa me, da se je tako obnesal do tebe motorista, ker je imel njegov sin tudi motor (Ducati Monster 600).

Ah budale kesarske!!! Ko se bos peljal mimo tunela lepo gnusno pluni proti delavnici pa ti bo mogoce lazje.

Tadej

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Pa bi vozniki sami videli, kako se počutiš na motorju, ko te nekdo izsili.

Ali pa kako se voznik pocuti, ko izsili motorista, pa temu po padcu hvalabogu ni nic in potem.......

Nekaj takega je dozivel leta 1989 voznik stoenke, ki me je izsilil v kriziscu Jamove in Barjanske!

Tadej

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

• Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.

• Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!