Skoči na vsebino

MAKSI - Motoristični aktivisti Slovenije

Priporočene objave

Objavljeno
Ah, politika....

Lp, Onim

Ja, res je na nek način. Pa dejmo rajš reč formalno druženje! Sam je pa to edini možen način, če hočemo zase in za svoje kaj pametnega narest.

Sigurno pa ni in ne bo to nikoli tista "politika" v slabem pomenu. V strankarske in klubske zdrahe se ne bomo spuščali in bomo to v statutu tudi jasno zakoličili. Zato se pa toliko pogovarjamo, da te stvari razčistimo. In moram reči, da je včeraj kar nekaj dobrih idej padlo. Treba jih je samo pošlihtat in na papir spraviti. Pa n'č bat, Pupa seka, pa še jaz nekaj meljem. Če se bo kaj namlelo, napišem tle gor.

Objavljeno

Imam tudi zapisnik, ki je bil narejen včeraj. Ga bom spravila v eno normalno obliko in predstavila, o čem smo točno debatirali.  

...

Saj pravim.. poročilo sledi.

Kaj se da iz tistega sploh kaj razbrat?

Objavljeno
Saj pravim.. poročilo sledi.

Kaj se da iz tistega sploh kaj razbrat?

Objavljeno

Lep pozdrav vsem!

Po včerajšnjih debatah se mi zdi, da se je izkazalo, da tista prvotna zamisel o javnem pravnem linču povzročiteljev težjih prometnih nesreč ni prava pot, ker bi si s tem kvečjemu nakopali nasprotnike. Boljša je zamisel, da se ta del dejavnosti opravi samo na sodiščih, brez objavljanja v časopisih ipd.

Zato mislim, čeprav se glede na trenutno situacijo ne bodo vsi strinjali,da je prva naloga oz. namen ali cilj društva, tista preventivna, izobraževalna dejavnost. Zato predlagam, da jo tudi za statut planiramo kot prvo, tisto pravno plat, pa kot drugo.

Fino bi bilo, da ta dva namena kar izčistimo, namreč točno definiramo besedilo, da lahko potem pod njima že pišemo ideje, katerih sinoči ni manjkalo. Tu je moj neroden predlog, ki ga prosim prevetrite, oklestite, dopolnite itd... Pazite le, da bo besedilo jasno, eksaktno in da bo kljub kratkosti zajemalo vse kar želimo. Priznajte, kar težek oreh.

Namen društva:

1 - Popularizacija motorizma v javnosti, preventivno in izobraževalno delovanje na področju motorizma.

2 - Javna in pravna pomoč motoristom žrtvam težjih prometnih nesreč.

Pod 1 zadeve niso tako delikatne in mislim, da stavek pove vse in da se za tem namenom lahko ogromno dela!

Pod 2 pa se stvari lahko zakomplicirajo, zato je besedilo zelo pomembno. Naj obrazložim moje videnje besed "javno in pravno". Npr. primer ponesrečenega motorista, kateremu pravno ne moremo pomagati, ker njegovi pooblaščenci nimajo interesa za to. Kot društvo ali karkoli že bomo, pa lahko nastopimo javno, npr. sprašujemo in pritiskamo na policijo glede zapisnikov in podobnih stvari, s svojim nastopom, dopisi ipd. verjetno lahko vplivamo na tožilstvo, da sproži potrebne postopke, ne pa da se stvar pomede pod preprogo in ne navsezadnje vplivamo na ostalo javnost. Pravna pomoč pa pride v poštev takrat, ko okoli pooblastil ni težav. Člani društva bi celo lahko že pri pristopu, po želji pooblastili društvo oz. odvetnika za zastopanje v primeru nesreče. Besede "motoristom žrtvam", pa omejujejo to našo pomoč na tiste, ki so žrtve nesreč, ne pa njihovi povzročitelji. Nima smisla, da trošimo energijo in čas, eventuelno še denar za procese, ki so zato, ker je motorist res krivec in povzročitelj, že vnaprej obsojeni na neuspeh. "Težji prometnih nesreč" pa naj bi povedalo, da se za nekoga, ki mu je pri nesreči samo odletel žmigavec tudi ne bomo potegovali. Zato ima povzročiteljev kuponček od zavarovanja.

Res je, da bodo podrobnosti določene dalje v statutu, vendar je v besedilu namena društva treba vseeno biti točen.

Veliko smo se pogovarjali tudi o obliki združenja. Točno kako in kaj bodo povedali tisti, ki te stvari obvladajo in se bodo dobili skupaj enkrat naslednjič. Mi pa lahko že razmišljamo o imenu. Saj vendar ni nujno, da se v imenu pojavljaja naziv "Društvo" ali "Kljub" in podobno. Probajmo si kaj pametnega in udarnega izmislit. Ajde moj predlog bi bil nekaj v smislu "Motoristi za motoriste", ali pa " Motoristi za varne ceste". Navalite!

OK, toliko o teh dveh temeljnih stvareh. Pod njima pa pride lahko še morje zadev. Predlogi so včeraj kar deževali. Pupa je beležila in jih lahko objavi tu spodaj, oz. je že obljubila da bo dano na svitlo.

LP HHV :D :D

P.S.: Takole si jaz zamišljam. Sicer pa pojma nimam o teh stvareh in nisem iz foha. Tisti ki ste, prosim, oglasite se! :D

Objavljeno

Mogoce bi tezje prometne nesrece preoblikovali v prometno nesreco s telesnimi poskodbami oz. hudimi telesnimi poskodbami. po moje je bolje s telesnimi poskodbami, da se ne ujamemo v zanko, ko bo treba odlocati kaj je lahka in kaj huda telesna poskodba. :!:

Objavljeno

Eden od nameno drustva bi lahko bil tudi zastopanje interesov motoristov Slovenije na obmocju Slovenije in izven nje (ce bo potrebno in mozno). :!: :?: :?: :idea:

Objavljeno
Mogoce bi tezje prometne nesrece preoblikovali v prometno nesreco s telesnimi poskodbami oz. hudimi telesnimi poskodbami. po moje je bolje s telesnimi poskodbami, da se ne ujamemo v zanko, ko bo treba odlocati kaj je lahka in kaj huda telesna poskodba. :!:

Hm, policija vodi nesreče po lažjih in hujših telesnih poškodbah. Izvedeti bo treba na kakšen način in kdo to določa, potlej pa bomo videli kako bi mi napisali.

Glede lokacije delovanja, je pa po moje najbolje, da ne napišemo nič, pa smo internacionalni.

Objavljeno
Eden od nameno drustva bi lahko bil tudi zastopanje interesov motoristov Slovenije na obmocju Slovenije in izven nje (ce bo potrebno in mozno).

Res dobra ideja :idea: Predvsem na jugu, je verjetno bolj kaos, vsaj kar se tiče odškodnin in pravnih nasvetov... :?:

Podpiram pa tudi HHV-ja, o preventivi in popularizaciji... 8)

LP, Kawa :arrow:

Objavljeno
Eden od nameno drustva bi lahko bil tudi zastopanje interesov motoristov Slovenije na obmocju Slovenije in izven nje (ce bo potrebno in mozno). :!: :?: :?: :idea:

Prav tole me je zbodlo v oko.....mislim , da bi bila prav promocija motorizma kot neke vrste subkulture....(nakladam,sam se tko fino sliš)..tisto pravo za večjo prepoznavnost v družbi in s tem posledično tudi večja opaznost na cesti čemur seveda sledi tudi varnost.

Tukaj se idealno ujame tudi ideja , ki jo je omenil ICE in sicer opazovanje,spremljanje dejavnosti,ki jih imajo v ta namen tuja društva......in morda nekoč....v bodočnosti tudi soudeležba pri kakšni akciji....ne pozabimo , da , če bo vse po sreči,bo tudi Slovenija nekoč postala del združene evrope....in takrat bodo taka sodelovanja prej dobrodošla kot moteča.

Pa še nekaj je na tem.....s takimi dejavnostmi prav nič ne hodimo v zelje kakršnemu koli klubu ali njihovi zvezi!!!

Objavljeno

Se opravičujem, ker sem včeraj stal ob strani (Hotschko, Aja, BMW...smo pač imeli svoje k'r neki) in nisem spremljal dogajanja za mizo. Samo vprašanje: gre za združenje VSEH motoristov, ki imamo skupne interese. Pomeni, da bo potrebno angažirati v ta projekt čimveč (optimalno - vse) klubov in posameznikov. Torej bi šlo za ZVEZO ali ZDRUŽENJE, v katerega pa lahko potegnemo tudi inštitucije, ki bi lahko dale dodatno TEŽO (AMZS, policija, zavarovalnice...)??????

Ali pa bomo notri izključno motoristi kot protiutež državnim institucijam?!

Ah, sm kr neki natrosu; bom počakal na zapisnik - pa vseeno. Zato je forum a ne :?

Objavljeno

ok.... to je zdej to... v precejšnji osnovi:

Namen tega društva, zveze, zavoda ali kar koli že pač bo je:

1. informiranje javnosti (promocija motorizma pri nas) iz dveh strani:

1a. informiranje vseh udeležencev v prometu, predvsem spomladi, da na ceste zopet prihajajo motoristi in pa tudi nasplošno informiranje le teh, da smo vedno tu, da bomo tu in da naj nas raje spustijo naprej, kot pa, da se z nami spuščajo v boje, kdo je močnejši.

1b. pa je tudi osveščanje motoristov, da cesta ni dirkališče, za strpnejšo vožnjo, vožnja po predpisih, kolikor se le da...... ne prehitevati v ovinkih itd....

2. pravna pomoč članom društva motoristov - torej, če se bo kak posameznik znašel v prometni nesreči s katerimkoli drugim udeležencem v prometu in ne bo sam kriv za nesrečo, da ima pravno podporo.

to sta dva osnovna namena tega......

sedaj pa par točk, na katere moramo biti pozorni preden se ustanovi to "društvo":

1. potrebni so ljudje, ki so že kdaj odpirali klube, zveze, društva in podobno, da nam malo pomagajo, glede statuta in podobno....

2.izvedeti čim več informacij, kake so še druge opcije, razen društva

3. zorganizirati ljudi, seveda tiste, ki so pripravljeni sodelovati malo bolj aktivno in dodeliti neke "funkcije".....

4. za spletno stran (domena in oblikovanje) nam bo pomagal Motosvet oz. Tun Design (hvala Codeine & Noise Data). S časoma bomo začeli delati tudi na homepage-u.

in še druge stvari, ki smo jih dognali v vezi z namenoma:

za promocijo in informiranje jumbo plakati v začetku sezone za upozarjanje.... razne zloženke in podobno (tu sem že dobila eno vezo in pomoč)

potem bi bilo fajn določiti nek znak, za pomoč motorista, ki je ostal na cesti (V Nemčiji navežejo rumene rutke, v primeru, da je kaj narobe z motorjem)

rabili bi verjetno s časoma tudi predstavnika za javnost, saj bi morali imeti novinarske konference......

vsi, ki bi bili pripravljeni pomagati, da malo uporabijo take in drugačne veze za sponzorstvo, da se bodo financirali plakati, zloženke.... in za ostale stroške, ki jih bomo imeli s tem....

danes sem dobila tudi informacijo, da bi lahko pritisnili na zavarovalnice, da sponozorirajo jumbo plakate...... dobra ideja....

pa še nekaj kar pa bomo naredili sedaj, še preden se bo to realiziralo:

pomoč našemu Hanziju...... Pravno (počakati moramo, da okreva) in pa seveda predvsem kako lepo misel... .da se izvleče ven iz tega sranja...

Ok... to je bilo na kratko s čim naj bi se ukvarjali. S časoma bomo mogli tudi določiti, s čim se ne bomo ukvarjali..... da ne bodo preveč od nas pričakovali. Predvsem rabimo pomoč in podporo za realizirat društvo in v nadaljevanju, za realizacijo naših dveh osnovnih namenov....

Objavljeno

JA, koncept je kul! Me štej zraven. Glede na moj profesionalni profil, pa so mi zelo domače teme s področja komuniciranja (promocija, osveščanje....). Čakam :D

Objavljeno

Ideja o združenju motoristov s skupnim interesom vzpostaviti vsaj malo reda na cestah je ODLIČNA! Pomoč motoristom (moralna in finančna) v prometnih nesrečah oziroma po njej je HVALE vredna. Človek po hudi prometni nesreči doživlja raznorazne travme in krize. Če za njim stoji organizirana skupina ljudi in mu nudi moralno podporo je lahko vse skupaj precej lažje. Še neki bi dodal,lahko da je to že kdo omenil, ne vem. Večkrat se tudi zgodi, da povzročitel nesreče pobegne, motorist pa ostane če ima srečo cel,motor pa sesut do amena. Če bi oz. ko bo tole naše društvo zaživelo, bi lahko imeli svoj TR, kamor bi vsak po svojih močeh prostovoljno nakazal za tega ali onega neki tolarjev za povrnitev škode ali v primeru poškodb za morebitne kaj pa vem....terapije. Pa če bi vsak daroval jurja al pa dva...madona za kak blatnik al pa kej druzga bi pa že zbral, če ne drugega vsaj lepo gesto bi pokazal. Kakorkoli že, definitivno podpiram idejo.....VEČ NAS JE, PREJ NAS BODO OPAZILI!!!

Objavljeno
Večkrat se tudi zgodi, da povzročitel nesreče pobegne, motorist pa ostane če ima srečo cel,motor pa sesut do amena. Če bi oz. ko bo tole naše društvo zaživelo, bi lahko imeli svoj TR, kamor bi vsak po svojih močeh prostovoljno nakazal za tega ali onega neki tolarjev za povrnitev škode ali v primeru poškodb za morebitne kaj pa vem....terapije. Pa če bi vsak daroval jurja al pa dva...madona za kak blatnik al pa kej druzga bi pa že zbral, če ne drugega vsaj lepo gesto bi pokazal. Kakorkoli že, definitivno podpiram idejo.....

Mislim, da tolk je treba pazit, da ne bo drustvo postala humanitarna organizacija, ker se bo zgodilo tako kot se je se vedno do sedaj v tej preljubi Sloveniji, da bo kdo celotno zadevo izkoriscal. Kar se tice obnove motorja po nesreci je vsak odgovoren za svoj motor, poleg tega pa ima moznost kasko zavarovanja. Jest osebno financiranja novih delov za motorje ne podpiram. 8) 8) 8) 8)

Objavljeno

Samo, lepo razmišljaš! Vendar mislim, da bomo na začetku kar precej revčki, kar se financ tiče. Potem pa so tu še neke finte okoli članarin, odvajanja davkov, zavezanosti davkom če imamo več kot neko določeno vsoto prometa itd, itd. To bomo predebatirali, pa kot je nekdo omenil, se menda še en nov zakon pripravlja. Po stari slovensko parlamentarni navadi verjetno v smislu, da spet denar cuzajo.

Lahko pa se vedno v imenu društva moralno podpre nekoga, ki sam odpre račun, društvo pa objavi številko in poziv k pomoči.

Bomo videli, kaj ostali mislijo o tem!

LP HHV

Objavljeno

Glede finančne pomoči se strinjam s tvojim predlogom Horjo.

Se pa podobne stvari lahko zelo precizno pozanimam pri davčni strokovnjakinji, katero poznam.

busa

Objavljeno
Glede finančne pomoči se strinjam s tvojim predlogom Horjo.

Se pa podobne stvari lahko zelo precizno pozanimam pri davčni strokovnjakinji, katero poznam.

busa

Seveda, prosimo! LP HHV :D

Objavljeno

Glede na to, da sem tu bolj opazovalec, kot sodelovalec, naj vas vseeno opozorim na sledeče:

Dejavnost takšnega društva (zavoda, organizacija, blabla...) je sila podobna tisti ZMKS al ka je že... in bojim se, da bi lahko pri tem nastali podobni problemi, kot v avtošportu (amzs, aš2005). Ali pa se motim? Točno to je po moje problem Slovenčkov. Nekateri se z eno organizacijo ne strinjajo, pa ustanovijo novo (kot v DE, USA itd...) samo njih je npr. 30X več???!!! Zakaj nebi npr. preoblikovali našo obstoječo zvezo?

Samo zanima me, nič hudga nisem htel.

lp, Onim

Objavljeno
Zakaj nebi npr. preoblikovali našo obstoječo zvezo?

Samo zanima me, nič hudga nisem htel.

lp, Onim

Zato, ker bomo z njimi težko vzpostavili dialog. Mi smo pripravljeni ukrepati, oni pa po njihovi dejavnosti sodeč ne.

Kar zadeva finančno pomoč motoristom, mislim, da ne bi bilo dobro, da je to v pristojnosti društva. Tako ali tako se bo okoli denarja precej zapletalo, ni potrebe, da se še zaradi takšnih in drugačnih nakazil. Bolje bi bilo, kot je predlagal Horjo, da se na željo ponesrečenca objavi njegov TR. Čim manj z dnarjem hendlat, tem bolje.

Objavljeno

Ce se ne motim, se je o omenjenem drustvu zacelo govoriti zaradi vedno vec zrtev med motoristi, med katerimi je bil tudi Motosvetovec Hitri ter Hanzi, ki baje ze okreva (nisem siguren, pa upam, da je le bolje). Na tem Motosvetu nas je tudi nekaj, ki se ne strinjamo s politiko motoklubov, kjer bistvo kluba ni druzenje, ampak denar. Zdaj, da bi preoblikovali organizacijo , ki ze obstaja nimamo niti vpliva niti moci, poleg tega pa do sedaj nobena od organizacij se ni naredila kaj takega o cemer se tukaj pogovarjamo. Zato osebno menim, da ima novo drustvo moznost, da se promovira s svojimi idejami na slovenskem obmocju, saj gre za neko novo gibanje, ki naj bi nekako "skrbelo" za motoriste. Se pravi preventiva, pomoc,...

S spreminjanjem stare organizacije je kot gradnja hise na slabih temeljih. v teh organizacijah so se ze oblikovale dolocene strukture, kjer ne prides kar tako noter in tako spet nebi imeli "prava da glasamo".

Mislim, da je dobro, da se najprej osredotocimo na pogoje in nacin ustanavljanja drustva, hkrati na oblikovanje statuta. temu pa naj sledi uresnicevanje oz. realizacija idej, seveda po zmoznostih (financnih in personalnih) drustva.

Objavljeno

S spreminjanjem stare organizacije je kot gradnja hise na slabih temeljih. v teh organizacijah so se ze oblikovale dolocene strukture, kjer ne prides kar tako noter in tako spet nebi imeli "prava da glasamo".

That`s the point, točno to je res, Master 007.

Objavljeno

Jest sem 100 % za. Imam tudi že nekaj pravnih, finančnih, poslovnih izkušenj in nakej malega se spoznam tudi na društva. Z veseljem aktivno pomagam upam, da ne bo ostalo to sam debata na forumu!

Objavljeno

Glede finančne pomoči za razbite motorje mislim da je to daleč od namena društva. Poleg tega pa, manj kot ima društvo opraviti z denarjem, lepše teče, vsaj kar se osnovnega namena delovanja tiče.

Da bi pa za ponesrečenca odprli račun za prostovoljne prispevke, pa se mi ne zdi slaba ideja.

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

• Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.

• Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!