Skoči na vsebino

Romanje slovenskih motoristov v Assisi


levjos

Priporočene objave

Letos prvič, so se člani društva MzM na čelu s patrom Nikotom odločili, da ob 800 letnici obiščejo kraje, kjer se je rodil sv. Frančišek Asiški.

Tridnevno druženje se je začelo 15. junija 2009 ob 7 uri z zbiranjem na črpalki v Gonarsu, kjer so se udeleženci razvrstili v štiri potovalne skupine. Začeli smo s prvimi spoznavanji romarjev, ki so prihajali z vseh koncev Slovenije od Prekmurja, Štajerske, Dolenjske, Gorenjske, Notranjske, Primorske in Istre. Zelo pisana druščina motoristk in motoristov. Vodje skupin so si že prej ogledali kraje, ki smo jih nameravali obiskati, in zadnje v koloni smo opremili z rumenimi odsevnimi brezrokavniki, zaradi boljše prepoznavnosti. Vsak udeleženec tega romanja je prejel tudi motoristično rutko, z simbolom tega dogodka. Prva je na pot krenila skupina s patrom Nikom na čelu, štirikolesnikom in trajkom ( naj povem, da sta voznika invalida paraplegika) motoristom ki je ščitil štirikolesnik in trajk, press avtom in spremljevalnim kombijem je začela tridnevno pot. Skupine so si sledile na tri minute, saj bi bila strnjena kolona dolga preko 800 metrov.. Kljub gostemu prometu od Gonarsa do prvega postanka pred Raveno, je bila taka razporeditev skupin po dvajset motorjev res najboljša možna. Po 'že skoraj praznimi bencinskimi rezervoarji so dolili gorivo in pot smo nadaljevali proti Ceseni, Perugi s postankom na čudoviti La Verni do katere je vodila čudovita 'poslastica', cesta z zelo lepimi ovinki. Že prvi vtis je bil dober, saj smo uživali na gori kjer je Frančišek dve leti pred smrtjo prejel Kristusove rane. Čudovito okolje neokrnjene narave. Pravi naravni park, po katerem bi se lahko zgledovali naši krajinski parki. Zvečer ob 20. uri smo prispeli v hotel Villa Verde, kjer smo imeli rezervirano tridnevno bivanje. Po obilni večerji smo, kljub skoraj 600 km dolgi poti, še dolgo mleli prve vtise.

V torek je bil predviden odhod iz hotela zgodaj, ker je bil urnik kar obširen. Po zajtrku sta nas prišla pospremit mestna policista na motorjih in skoraj kilometer dolga kolona se je začela pomikati proti Assisiju do bazilike sv. Frančiška, kjer so nam prijazni patri minoriti ponudili svoje parkirišče, saj tako množico motorjev in spremljevalnih vozil ni lahko »parkirati«. Ob 8. uri smo se zbrali v spodnji cerkvi bazilike in Frančiškovega groba, kjer je bila tudi maša. Ogledali smo si baziliko s čudovitimi freskami Cimabue in Giotta. Nato pa ogled mesta, ki je navdušil vse. Mesto ohranjeno v vsej svoji prvobitnosti. Sprehodili smo se do rojstne hiše Frančiška, mimo sv. Klare, stolnice sv. Rufina, škofovskega sedeža, vse kar je povezano z življenjem tega neverjetnega človeka, ki je za 800 let zaznamoval odnos do cerkve, narave in medsebojnih človeških odnosov. Po ogledu mesta smo nadaljevali z vožnjo do 1200 m visoke gore nad Assisijem- Monte Subassio. Pod nami se je razprla Umbrija v vsej svoji lepoti. Na vrhu sicer kar močno piha, vendar pri temperaturi v dolini ( 35 stopinj), se je veter kar prilegel. Piknik smo imeli ob majhnem slikovitem mestecu na skali, kjer je župan uredil kamp, ki je brezplačno namenjen popotnikom.

Sreda se začela z mašo v Porciunkoli oz. Mariji angelski, kjer nas je nagovoril novo izvoljeni vrhovni predstojnik frančiškanov, ki nas je počastil s svojim obiskom tudi v hotelu. Zelo prijazen in preprost mož, ki je z neposrednostjo navdušil vse. Po ogledu pa na pot v Rietsko dolino mimo Spoleta, skozi Terni do Grecia in Fontecolomba. Lepe ceste, še lepša doživetja, nato pa vračanje v Assisi in 'zadnja večerja'. Strnili smo vtise, izrazili hvaležnost vsem, ki so kakorkoli pripomogli k temu romanju, kajti vsak udeleženec je dodal svoj kamenček k mozaiku odličnega tridnevnega druženja.

V četrtek zjutraj so se skupine že prej dogovorile kam bo kakšna odpotovala. Nekateri proti Grčiji, nekateri v Dolomite, ostali pa proti domu.

Kaj naj rečem za konec. Za vse udeležence tega dogodka je bilo naporno, vendar nepozabno in neponovljivo. MzM je znova dokazal, da je spoštovanje sočloveka lahko tudi vrednota, ne samo videnje. Čudovita izkušnja, napolnjena z novimi spoznanji, katere lahko doživiš le na takih druženjih.

Več slik si lahko ogldate: http://www.mzm-slo.com/galerija/thumbnails.php?album=36

post-18971-1245674744_thumb.jpg

post-18971-1245674835_thumb.jpg

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Še dobro, da sem se včeraj "spraznil"...

Popravljeno . Popravil vapotek
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.


×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!