Skoči na vsebino

Vožnja po črti med pasovoma (lane splitting)


Erikson

Priporočene objave

LP. Zanima me ali kdo ve če je vožnja med pasovoma (lane splitting) sploh dovoljeno pri nas oziroma, kako je s tem ko je kolona stoječa in ko se kolona premika. To seveda počnemo več ali manj vsi motoristi in me zanima ali se pač v primeru kakršnekoli nesreče (če mi npr. avtomobilist zapre pot) lahko sploh jajcam :grrr  In se opravičujem če se je to vprašanje že pojavilo, vendar nisem uspel najti podobne teme.

LP, Erik

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Nekaj čtiva. Vedno in povsod pa velja; če skrbiš za svojo varnost, posledično skrbiš tudi za varnost drugih.

 

 

38. člen

(vožnja z vozilom po smernem vozišču z dvema ali več označenimi pasovi)

(1) Na smernem vozišču z dvema ali več označenimi prometnimi pasovi mora voznik voziti po sredini prometnega pasu.

(2) Na smernem vozišču iz prejšnjega odstavka mora voznik voziti po desnem prometnem pasu. Če ima smerno vozišče tri prometne pasove, je dovoljena vožnja po desnih dveh prometnih pasovih, levi pa je namenjen prehitevanju.

(3) Na cesti z dvema ali več prometnimi pasovi za vožnjo v eno smer v naselju sme voziti voznik motornega vozila, katerega največja dovoljena masa ne presega 7,5 t, ki lahko brez oviranja sledi prometnemu toku, tudi po prometnem pasu, ki ni ob desnem robu smernega vozišča.

(4) Kadar se na cesti iz prejšnjega odstavka promet zgosti toliko, da vozila zasedajo vse prometne pasove na smernem vozišču in se premikajo s hitrostjo, ki jo pogojujejo pred njimi vozeča vozila, ni dovoljeno zapeljati z enega na drugi prometni pas, razen zaradi razvrščanja pred križiščem ali ustavitve vozila.

(5) Če je na smernem vozišču iz prvega odstavka tega člena na enem od prometnih pasov onemogočen promet vozil zaradi ovire ali se pas konča, so vozniki, ki vozijo po sosednjem prometnem pasu dolžni omogočiti vključevanje na ta prometni pas tako, da vozijo s primerno hitrostjo in na takšni razdalji do vozila pred seboj, da se lahko izmenoma vključi v promet še po eno vozilo (v nadaljnjem besedilu: sistem zadrge).

(6) Na cesti, ki ima dva ali več označenih prometnih pasov za vožnjo v eno smer, ni dovoljeno voziti po smernem vozišču, namenjenem vožnji v nasprotni smeri.

(7) Z globo 40 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z določbo prvega, drugega ali petega odstavka tega člena.

(8) Z globo 200 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z določbo četrtega odstavka tega člena.

(9) Z globo najmanj 1.200 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z določbo šestega odstavka tega člena. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 18 kazenskih točk.

 

 

 

50. člen

(prehitevanje)

(1) Prehitevanje vozil je dovoljeno le po levi strani.

(2) Po desni je dovoljeno prehiteti le:

1. vozilo, ki zavija levo, če je voznik tega vozila dal predpisan znak in je zavzel na vozišču tak položaj, da se da zanesljivo sklepati, da bo zavil levo, in če je na njegovi desni strani dovolj prostora za prehitevanje;

2. vozilo, ki vozi na cesti v naselju, s smernim voziščem z dvema ali več prometnimi pasovi, po prometnem pasu, ki ni skrajno desni;

3. vozilo, ki vozi na ploščadi z več prometnimi pasovi, v katero se razširi smerno vozišče pred cestninsko postajo, na kateri je hitrost omejena na največ 60 km/h.

(3) Prehitevanje po desni strani ni dovoljeno na avtocesti in hitri cesti, razen na ploščadi iz 3. točke drugega odstavka tega člena.

(4) Z globo 100 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ne potrebuje vozniškega dovoljenja, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena.

(5) Z globo 300 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena. Vozniku motornega vozila se izrečejo tudi 3 kazenske točke.

 

 

53. člen

(vožnja mimo)

(1) Voznik, ki pelje mimo udeleženca cestnega prometa, vozila, objekta ali ovire na vozišču, sme to storiti po levi ali desni strani, če ima dovolj prostora. Pri tem ne sme ovirati udeležencev cestnega prometa, ki vozijo oziroma prihajajo z nasprotne smeri.

(2) Če voznik svojo namero, da bo zavil levo, nakaže s predpisanim znakom in se postavi v takšen položaj, iz katerega se da nedvoumno sklepati, da bo zavil na levo, smejo drugi vozniki voziti mimo le po njegovi desni, če je na cesti dovolj prostora.

(3) Vožnja mimo kolone vozil, ustavljene na smernem vozišču, je prepovedana, če se voznik po vožnji mimo ne bi mogel varno in brez oviranja vrniti na smerno vozišče za vožnjo v smeri, v kateri vozi, ali nadaljevati vožnje po prometnem pasu, po katerem vozi.

(4) Če je v primeru iz prejšnjega odstavka na smernem vozišču dovolj prostora, lahko voznik enoslednega vozila s primerno hitrostjo in pazljivostjo vozi mimo ustavljenega vozila ali kolone vozil po desni strani, razen, kadar so se vozila v koloni ustavila pred križiščem.

(5) Vožnja mimo vozila, ustavljenega pred prehodom za pešce, na katerem je ali na katerega stopa pešec, je prepovedana.

(6) Z globo 50 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ne potrebuje vozniškega dovoljenja, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena.

(7) Z globo 150 eurov se kaznuje za prekršek voznik motornega vozila, ki ravna v nasprotju z določbo prvega, drugega ali tretjega odstavka tega člena.

(8) Z globo 500 eurov se kaznuje za prekršek voznik motornega vozila, ki ravna v nasprotju z določbo petega odstavka tega člena. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 7 kazenskih točk.

 

 

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Moto rider: Erikson je po moje bolj mislil na vožnjo ali med stoječima in v stvari nasproti "vozečima kolonama" ali pa na dve koloni, ki sta obe v isti smeri (avtocesta) ; prvo situacijo je treba vzeti res zelo na izi in previdno. Za primer AC pa imam jaz osebno rajši odstavni pas: prav tako na izi, kar pri meni pomeni tam nekje okoli 30 km/h,  oči na vizir čelade in spremljat promet - nikoli ne veš, kdaj bo nekdo zavil na odstavni pas; imam pa tu jaz v primeru kakšnih neljubih situacij še vedno več prostora kot pa med stoječima kolonama.

In še zgodba na to temo: pred leti smo bili kar številčna skupina in smo se na gorenjskem kraku AC tako počas kotalili po odstavnem pasu tam nekje okoli Naklega; pa nas dohiti policaj na motorju in potem sva imela kratko debato okoli situacije - rešitev na koncu pa je bila taka, da je on vklopil svoje signalne luči in nas med stoječima kolonama  "popeljal" kot prvovozeči naprej v smeri Jesenic.

  • Všeč mi je 2
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Prakticiram vožnjo mimo po desni strani vozišča. Koliko od vas jih to počne?

 

Običajna moto kozlarija je prehitevanje kolone med voznima pasovoma in pred tem vožnja v mrtvem kotu avtomobilista. Ko se naredi kozlarija, so pa vsi drugi krivi in motorist ubogi revček. :grim

Ko sem za volanom jebem mater takim motoristom. In letos se je že začelo.

 

 

In za nepismene še enkrat. Vožnja mimo je, ko kolona stoji! Vse ostalo je prehitevanje kolone, pa še to običajno nevarno in nezakonito. Pa kar, saj organov primanjkuje.

Popravljeno . Popravil I30
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Prakticiram vožnjo mimo po desni strani vozišča. Koliko od vas jih to počne?

 

Običajna moto kozlarija je prehitevanje kolone med voznima pasovoma in pred tem vožnja v mrtvem kotu avtomobilista. Ko se naredi kozlarija, so pa vsi drugi krivi in motorist ubogi revček. :grim

Ko sem za volanom jebem mater takim motoristom. In letos se je že začelo.

 

 

In za nepismene še enkrat. Vožnja mimo je, ko kolona stoji! Vse ostalo je prehitevanje kolone, pa še to običajno nevarno in nezakonito. Pa kar, saj organov primanjkuje.

Oprosti, zdej pa ne vem a si ti motorist ali kreten za volanom???

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Moja opažanja in izkušnje so takšne, da velika večina motoristov, ne glede na kategorijo motorja, prevečkrat s preveliko hitrostjo vozijo mimo ali prehitevajo kolono vozil. Potem pa vsak reče, da je vozil samo 30 km/h ali 50 km/h. Ampak to je 9 m oziroma 15 m prevožene razdalje v 1 sekundi. Kaj naredi nekdo v 1 sekundi ? Verjetno pogleda levo, nato desno in zavije levo. Takrat pa mu veseli motorist zapelje v vrata. Saj ga ni mogel videti, ker je bil motorist prehiter. Ni problem vožnja mimo ali prehitevanje. Problem je, kako je to izvedeno. Vse to avtomobilisti razumejo kot vrivanje, izsiljevanje, nesramno vedenje in ogrožanje. Potem pa, da bi se lepo gledali. Ma ni šans. Prej bo nekdo zapeljal pred motorista in to nalašč. Lepa beseda lepo mesto najde. Ta rek je potrebno situaciji primerno razumeti. S pravilnim pristopom bo vse rešljivo in ne bo nevarnih situacij. Kolona stoji. Zmanjšaj hitrost in se "vljudno" pelji mimo. Ne bo problemov. Niti s ta plavimi. Zamisli si, da nekoga ogovoriš, on ti pa nazaj; "kva je stari, kva sikaš". Verjetno ga boš na gobec. Pojdimo nazaj na kolono. Če je vprašanje počasna vožnja mimo stoječe ali počasi se premikajoče kolone, sem za. Kar pa se tiče prehitevanja kolone, da se potem hvališ z doseženim časom na določeni relaciji, sem tudi za, ker primanjkuje darovalcev organov. Pa še v vreči ostanejo. Sem avtomobilist, sem motorist, sem skuterist, sem kolesar, sem pešec. Vedno me pa jezijo tisti, ki vozijo ali hodijo totalno v nasprotju z zdravo kmečko pametjo, kaj šele zakonom. Ne gre se za to, da nekdo krši zakon, gre se za to, da s tem nekoga ogroža, ga ovira, ... Vsi smo (skoraj vsi) narejeni tako, da bi radi prišli v 1 minuti na končni cilj. Ker to ni mogoče, se jezimo. Posledično zgubljamo potrpljenje, rečemo ko jih j... in gasa mimo. In to je problem. Avtomobilist reče, če moram jaz stati v koloni, boš pa tudi ti. Jaz sem za to, da gre motorist mimo, ker nima klime, ker zavzame malo prostora, ker ne bo zasedel parkirnega prostora avtomobilistu, saj bi se rad vozil in počitnikoval na parkirišču. Kar pa se tiče prometne nesreče je tako, da je nekdo storil prekršek, ker je spremenil prometni pas ne, da bi se prepričal, če lahko to varno stori, nekdo pa prekršek, če je prehiteval ali vozil mimo kolone. Vsaka prometna nesreča je edinstvena in jo je potrebno tako obravnavati. Upam, da nisem preveč naložil.

  • Všeč mi je 3
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Oprosti, zdej pa ne vem a si ti motorist ali kreten za volanom???

 

 

 

KRETEN JE TIST KI SE NE DRŽI PRAVIL PA NAJ BO MOTORIST AL PA AVTOMOBILIST, V TEM PRIMERI KI SE GA OPISUJE JE KRETEN VSAJ ZAME MOTORIST KI TO POČNE.

  • Všeč mi je 3
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Prakticiram vožnjo mimo po desni strani vozišča. Koliko od vas jih to počne?

 

Običajna moto kozlarija je prehitevanje kolone med voznima pasovoma in pred tem vožnja v mrtvem kotu avtomobilista. Ko se naredi kozlarija, so pa vsi drugi krivi in motorist ubogi revček. :grim

Ko sem za volanom jebem mater takim motoristom. In letos se je že začelo.

 

 

In za nepismene še enkrat. Vožnja mimo je, ko kolona stoji! Vse ostalo je prehitevanje kolone, pa še to običajno nevarno in nezakonito. Pa kar, saj organov primanjkuje.

 

Vožnja mimo po desni je za enosledna vozila res dovoljena, ponavljam, dovoljena po desni! Ampak na desni strani te NIHČE ne pričakuje in ti bo gladko odprl vrata nekdo. Ali pa zapeljal za rob ceste. In na desni strani so količki in rob asfalta in ....

Medtem ko je večina voznikov vsaj malenkostno pozorna na levo ogledalo tudi ko stojijo v koloni in kar veliko jih zapelje malce desno, da ti naredijo prostor.

Mrtvi kot pa je tudi v desnem ogledalu, da ne boš preveč ponosen na svojo ugotovitev, da po levi strani si pa v mrvtem kotu.

 

Sicer pa delaj kakor hočeš...

Popravljeno . Popravil MihaJ
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Če te ne vidi, te sliši. 

 

Se strinjam, to sem sprobal enkrat na gorenjki, pa naj to ne bo hvala, ker je po eni strani neumnost (al pa tud ne). Komaj premikajoča kolona, gužva, prostora na desni za šleper, velika večina njih se je umaknila na skrajni rob in sem počasi, res počasi s prižganimi žmigavci šel mimo kolone. Pizdil ni noben dokler nisem prišel do enega nemca, ki je ko me je zagledal v ogledalo zavil za nalašč še malo levo in so se vsi v kombiju ob tem neizmerno zabavali. Nato so malo pozabili, da obstajam in še veselo naprej debatirali in v tistem momentu sem se prebil mimo njih in ko sem bil vštric z voznikovim odprtim oknom sem stisnil sklopko in nabil obrate, v momentu je bilo smeha konec, voznik se je usral po domače povedano, se umaknil s črte desno in potem tako nadaljeval vožnjo tudi naprej. Nisem bil vesel tega, neumno se mi je zdelo, da je do tega sploh moralo priti, ampak stzati na motorju v koloni pri 30 stopinjah pa tudi ni humano.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

@ Mare65

Za takšno akcijo so tudi izpuhi znotraj zakonskih omejitev hrupa čisto dovolj, saj obrati naredijo svoje.

 

Loud pipes save lives samo zato, ker ostalim ni dovoljeno streljati na idiote, ki grmijo pod oknom.

  • Všeč mi je 3
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ejga družba! Tole je tema, ki jo lahko trajbamo v nedogled, pa bomo še vedno vsi neumni, drugi pa pametni. Zavisi le, v katero kategorijo se bom razvrstil.

 

To, o čeme je debata, se ne sme početi. Čeprav vemo, da to delamo vsi s policaji vred. Je pa tako. Če bi to počeli "z glavo", bi bilo še kar v redu, ker pa v glavnem vsi v tej zmedi vozi(m)o prehitro, nastane tu problem.

Če bi šel mimo kolone počasi, s  premislekom, čekiral vsakega v ogledalu, računal s tem, da ti zavije levo, zanalašč kot je rekel Mare65 zavije v tvojo špuro itd itd... bi se še kar izšlo. Ker pa tega ne počnemo, moramo pametovati tule za račinalnikom, namesto da bi "po pameti" če jo sploh še kaj imamo, urejali "zadeve na terenu". V bistvu, bi lahko še marsikaj napisal, pa se mi enostavno ne da, ker... Saj smo dosti pametni, pa naj vsak pomede pred svojim pragom.

Pa SREČNO med vozili!!!

  • Všeč mi je 2
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

KRETEN JE TIST KI SE NE DRŽI PRAVIL PA NAJ BO MOTORIST AL PA AVTOMOBILIST, V TEM PRIMERI KI SE GA OPISUJE JE KRETEN VSAJ ZAME MOTORIST KI TO POČNE.

pametn pa je tisti avtomobilist,ki se  ne pusti prehiteti motoristu za vsako ceno.Za red delat so plicaji ne pa prepotentni kreteni za volanom.

  • Všeč mi je 3
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

@ Mare65

Za takšno akcijo so tudi izpuhi znotraj zakonskih omejitev hrupa čisto dovolj, saj obrati naredijo svoje.

 

Loud pipes save lives samo zato, ker ostalim ni dovoljeno streljati na idiote, ki grmijo pod oknom.

Mali pes laja lahko ure in ure - to je nedvomno znak zdravja in dobrega počutja. :eek:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

@ Mare65

Za takšno akcijo so tudi izpuhi znotraj zakonskih omejitev hrupa čisto dovolj, saj obrati naredijo svoje.

 

Loud pipes save lives samo zato, ker ostalim ni dovoljeno streljati na idiote, ki grmijo pod oknom.

 

Ja to nisem napisal, zadostovale so že moje "čebelice" pod zicom, serijske.

 

Drugače pa brezveze filozofirat, to nas počne 90%, citiram samo motoriderja: Zato, pamet v roke, in SREČNO med vozili!!!  :yes:

  • Všeč mi je 2
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Mali pes laja lahko ure in ure - to je nedvomno znak zdravja in dobrega počutja. :eek:

 

A tako dojemaš sebe z odprtimi rori na minimumu obratov?

 

Pa nič bat, stvari se bodo počasi uredile, policisti bodo dobili decibelmetre tako kot v Avstriji in problem se bo rešil skorajda sam od sebe, s prispevkom v državni proračun...

 

Sicer nabijava off-topic ampak ne morem pomagati, če skoraj v vsako temo tlačiš to neumno izjavo o glasnih ceveh.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

A tako dojemaš sebe z odprtimi rori na minimumu obratov?

 

Pa nič bat, stvari se bodo počasi uredile, policisti bodo dobili decibelmetre tako kot v Avstriji in problem se bo rešil skorajda sam od sebe, s prispevkom v državni proračun...

 

Sicer nabijava off-topic ampak ne morem pomagati, če skoraj v vsako temo tlačiš to neumno izjavo o glasnih ceveh.

Ne, tako dojamem tebe in tebi podobne calm and quiet breivik tipe, ki bi kar streljali in streljajo po vsem, kar ne sodi v njihov moralni svet! 

 

Brezmadežni, kako si sploh upaš voziti po črti med pasovoma? Saj gre za prekršek !!! Seveda, ti to lahko počneš in jaz  ti ne bom težil s policijo, tako kot ti počneš!

 

Če že tako pozorno spremljaš moje prispevke ( do zdaj nisem opazil kakšnega tvojega prispevka, ki bi se ga zapomnil) , povej v katerih temah sem tlačil to "neumno izjavo o glasnih ceveh"?  

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ne, tako dojamem tebe in tebi podobne calm and quiet breivik tipe, ki bi kar streljali in streljajo po vsem, kar ne sodi v njihov moralni svet! 

 

Brezmadežni, kako si sploh upaš voziti po črti med pasovoma? Saj gre za prekršek !!! Seveda, ti to lahko počneš in jaz  ti ne bom težil s policijo, tako kot ti počneš!

 

Če že tako pozorno spremljaš moje prispevke ( do zdaj nisem opazil kakšnega tvojega prispevka, ki bi se ga zapomnil) , povej v katerih temah sem tlačil to "neumno izjavo o glasnih ceveh"?  

 

V moj moralni svet ne sodi, da bi jaz scal po steklu tvojega stanovanja, hiše ali avta, tako kot ti s svojim hrumenjem konstantno nabijaš celotni okolici in to opravičuješ s svojo varnostjo.

 

Za svoje prekrške, s katerimi ogrožam predvsem sebe, odgovarjam sam in tudi brez jamranja plačam kazen, kadar mi je to dokazano.

 

Se opravičujem, ker sem navedel tebe. Vas je kar nekaj ljubiteljev tega izraza in okrog tega je bilo na tem forumu precej debat. Vozi se kakor hočeš sam ne prodajati odprtih rorov kot nekaj pametnega...gre za početje, ki je vsiljivo in nesramno do okolice. Pa še manj učinkovito je kot hupanje, saj je usmerjeno od motorja nazaj in ne proti vozilom pred tabo.

  • Všeč mi je 2
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Se 10 let nazaj sem zagovarjal glasne rore...samo z leti in kilometri skuzis, da te ata zaradi tega ne bo nic prej opazil/slisal. Lahko ga pa frslok zadane,ko pades mimo njega...pa se motit me je zacelo pretirano ropotanje pod zicem.

No kakor koli....voznja po sredini....hm ja....priznam....prakticiram v stojecih oz pocasi premikajocih ( 10 kmh) se kolonah.

In ja, vcasih mi dvigne pisker,ko se ker noce umaknit malo bol levo ali desno....in ja grejo obrati takrat proti rdecem polju. Jbga, vem da ni prav....samo v polni bojni opremi, na odprtem soncu, na poti ma morje, se mi pa tudi ne stoji in savna. Si raje placam savno in uzivam v miru:)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Omenil bom samo primer proti morju, (bil sem z avtom v koloni) ko so mi šle lasje pokonci, ampak dobesedno!

 

Bila je kolona. Ustavili - speljali. Ustavili - speljali..... itd... Bilo je vroče kot hudič!

Nekaj vozil pred menoj je bil rdeč Passat. In vedno, ko je ustavil, je odprl vrata!! Vedno!!!

 

Motoristi pa kakor po pravilu (tako rekoč VSI) z nezmanjšano hitrostjo mimo!!!

To je tisti problem, ki ga tukaj obravnavamo.

Tudi sam počnem enake vaje med vozili, in ne morem garantirati, da si mi nekoč ne bo "zaklalo". Veliko pa lahko pripomoremo k tem, da to preprečimo. S trezno glavo, pametjo in PREDVIDEVANJEM, kar pomeni: "Čekiraj vsakega posebej!!" Pa še ni garant, da te nekoč nekdo ne "sname"!

Ma, jeba je tole, kar počnemo... Čeprav vem, da bomo to počeli tudi v prihodnje.

Pa počnimo, z veliko mero pameti in s kančkom sreče!

Samo pogovarjamo se... Pa da bi se vsakega vsaj mal' prijelo.

 

Pa SREČNO V PLEHNATEM LABIRINTU!!!

Popravljeno . Popravil moto rider
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.
×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!