Popularna objava eltrinajst Objavljeno Oktober 20, 2014 Popularna objava Deli Objavljeno Oktober 20, 2014 Pred mesecem sem se vrnil z omenjene moto ture, morda bo komu všeč, morda koga zamika. Z ženo se vsako leto odločava kam bi se odpravila, enkrat enega vleče na jug pa drugega na sever in obratno, zato sva za letos sklenila kompromis - na jug do Shiraza in potem na sever do doma. In sva šla. Poleti je bila moto sezona itak kilava, zato je bil čas za urejanje papirjev in približni načrt - po črnomorski obali do Gruzije, po Armeniji do Irana, v Iranu do Shiraza in nazaj grede po turški mediteranski obali do Grčije in Makedonije. Prvotne načrte sem spotoma moral malo prilagoditi, najprej sem skrajšal pot po Gruziji zaradi težav s tesnilom vilice, ki je spustilo pri polno naloženem motorju nekje na gruzijskem razbitem "makadamu" in je pomalem puščalo vso pot. Potem sem pri povratku raje izbral mejni prehod Dogubajazit, v Ankari menjal gumo in nadaljeval proti obali oz. Efesu, prvotni načrt je bil Esendere - Nemrut Dagi - obala, vendar se mi ni zdelo ravno pametno, da bi se potikala blizu sirske meje. Pa še s časom si na koncu ponavadi bolj na tesnem, kot se ti zdi na začetku. Vsega skupaj se je v mesecu dni nabralo 12.046 km. Kakšne okvare so bile za pričakovat, saj je ja italijan - najprej je že v Bolgariji crknila žarnica na žmigavcu, sledil je redni servis na kolenih v Yazdu, menjana ena, od bočnega vetra, po robu totalno zlizana guma in en akumulator, ker je pač leto dni star popolnoma izparel v Iranu. No, pa dvakrat sem moral zalepit, že prej bolj šlampasto zalepljen, zadnji žmigavec, od vsega premetavanja po armenskih cestah je kar nemarno bingljal zadaj. Če bo kdo potreboval kakšne informacije za to pot, mu jih z veseljem posredujem. Tukaj je nekaj slik za pokušino, precej več jih je v albumih. Na koncu je pot izgledala takole: Tranzit po Turčiji, škoda je časa za iskanje hotelov Črno morje, brez kopalcev, polno nekih čudnih prozornih "stvorov" Mejni prehod Batumi Gruzija, pri naključnih gostiteljih, Miši in Marini, smo nazdravljali vsemu mogočemu dolgo v noč, ni nama bilo lahko ubraniti štajerske časti... Na tem prelazu je bila vilica že vsa mastna Dol grede sva se pod vrhom še na hitro povaljala in nadaljevala do Vardzije V Armeniji Tukaj je leta 88 strmoglavilo jugoslovansko letalo s popotresno pomočjo Jezero Sevan Karavanseraj v hribih Iran Na pumpah sem bil vedno dobre volje, 25c/liter Hribčki nenavadnih barv v Zahodnem Aterbajdžanu, še najbolj so me spominjali na ogromne kupe začimb...kaj veš, mogoče pa so V Maroku izgleda kot dvojec brez krmarja, tukaj sta, po moje, trčila dva dvojca ;-) Tudi naše sramežljivo poletje sem našel, skrivalo se je v Yazdu Spet Turčija Tu pa tam je bolj grob asfalt Ne vem, je to omejitev ali za rojstni dan. Ajd 80, ampak od kod še tista dva? Preobuvanje v Ankari Dopust v Efesu In potem v pasji vročini čez Trojo in Galipoli v Grčijo pogledat Filipi Še na kratko na Dojransko jezero v Prilep in domov Scarabeo 500, kamionar, gsxf750 in 43 others 46 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Leteči Objavljeno Oktober 21, 2014 Deli Objavljeno Oktober 21, 2014 Bravo lepa turca........malce za obujanje spominov eltrinajst 1 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
avtomoto Objavljeno Oktober 21, 2014 Deli Objavljeno Oktober 21, 2014 Malenkost se je od leta 2001 pa le spremenilo - ampak res, čisto malo . . . Lepo. eltrinajst 1 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
DXR16 Objavljeno Oktober 21, 2014 Deli Objavljeno Oktober 21, 2014 Lepo je res vsaka čast... eltrinajst 1 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Kmet2 Objavljeno Oktober 21, 2014 Deli Objavljeno Oktober 21, 2014 Bravo,pa ne bit sramežljiv še kakšno slikico obes pa kakšen komentar napiš eltrinajst 1 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Robson Objavljeno Oktober 21, 2014 Deli Objavljeno Oktober 21, 2014 Odična fura, vse čestitke... , za posnemat!!! eltrinajst 1 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
solorider Objavljeno Oktober 21, 2014 Deli Objavljeno Oktober 21, 2014 Bravo! eltrinajst 1 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
ciciban Objavljeno Oktober 21, 2014 Deli Objavljeno Oktober 21, 2014 Uf lepo! Si mi naredu lušte. Turčija se obema blazno dopade in jo bova enkrat sigurno napadla... Tista slikica kužeka je iz Troje? eltrinajst 1 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
MiNa Objavljeno Oktober 21, 2014 Deli Objavljeno Oktober 21, 2014 (popravljeno) @el-13 za slike in potovanje :notworthy: , seveda tudi za razlago prometnih znakov. Popravljeno Oktober 21, 2014. Popravil MiNa eltrinajst 1 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
eltrinajst Objavljeno Oktober 21, 2014 Avtor Deli Objavljeno Oktober 21, 2014 @ Kmet2 - slike so v MS albumih / Fotografije s poti, pa še kakšen komentar se najde. Manjka še zadnji del poti, bo menda kmalu... Še dobro, da sem bil na jugu, se zdaj ne sekiram preveč, ko gledam s kako hitrostjo se slike nalagajo . @ciciban - ja, ta ostri kosmatinec je čuval trojanskega konja...ni imel konkurence. Sicer pa, če se bosta odpravila v Turčijo, vama res priporočam (sigurno nisem edini tukaj), da si nekako vkalkulirata še Gruzijo in Armenijo...pa ne zaradi cest, te so v q.rcu, ampak pokrajina in ljudje pa so enkratni. ciciban, Kmet2, MiNa in 4 others 7 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
ciciban Objavljeno Oktober 21, 2014 Deli Objavljeno Oktober 21, 2014 Se mi je zdel znan. Sva ga čohala. Prejšnji teden sva šla na sendvič dol (ruzak in na avijon) pa sva še mal naokol zabluzla in se vmes ustavla v Canakkale. Je Turčija z okolico tolk veliko območje, da bo treba it še ene parkrat dol. In seveda je želja probat še ta konec iz motoristične perspektive. Po slikah sodeč sta se fajn mela. Res fajn ni kaj! Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Kiri Objavljeno Oktober 22, 2014 Deli Objavljeno Oktober 22, 2014 Kako je z vožnjo po Iranu? V eni drugi temi je bilo govora o tem, da zna biti problem z lastnim prevoznim sredstvom, ker ti znajo spremstvo predpisat, kar pa je potem svinjsko drago. Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Keiko Objavljeno Oktober 22, 2014 Deli Objavljeno Oktober 22, 2014 Vau! Prebrano in pogledano z užitkom! Sploh tisti hribi so fascinantni (poklicna deformacija - predvidevam da so iz peščenjaka, z večjo ali manjšo vsebnostjo železovega/manganovega oksida). Vsekakor imam veliko željo vse te kraje enkrat videt tudi v živo! gsxf750 1 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Kiri Objavljeno Oktober 22, 2014 Deli Objavljeno Oktober 22, 2014 Vau! Prebrano in pogledano z užitkom! Sploh tisti hribi so fascinantni (poklicna deformacija - predvidevam da so iz peščenjaka, z večjo ali manjšo vsebnostjo železovega/manganovega oksida). Vsekakor imam veliko željo vse te kraje enkrat videt tudi v živo! Menjaš moped, vzameš kakšen mesec časa...pa akcija Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Kmet2 Objavljeno Oktober 23, 2014 Deli Objavljeno Oktober 23, 2014 Po moje denar igra kar pomembno vlogo pri teh popotovanjih ki trajajo mesec ali pa več! Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Leteči Objavljeno Oktober 23, 2014 Deli Objavljeno Oktober 23, 2014 Po mojih izkušnjah te tale enomesečna potovanja pridejo približno enako kot če greš za 14 dni izležavat na hrvaško obalo in se gužvat med italjani hondazok, ciciban, menih in 4 others 7 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Kmet2 Objavljeno Oktober 23, 2014 Deli Objavljeno Oktober 23, 2014 Ne dvomim v tvoje izkušnje,znam pa računat...............12.ooo km že za gorivo je nekaj denarja in Turčija je ena izmed najdražjih kar se tiče goriva!!! Kako je pa kdo pripravljen jest in spat je pa spet druga zgodba. Skratka zelo lepa tura ki bi si jo želel prevoziti a služba in čas ne dopuščata takšnih podvigov,mogoče enkrat ....... DAMI34 in menih 2 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
SuNa Objavljeno Oktober 23, 2014 Deli Objavljeno Oktober 23, 2014 Ne išči izgovorov v denarju in dopustu, če si ne upaš na takšno pot! "Kjer je volja, je tudi pot." menih in gsxf750 2 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
menih Objavljeno Oktober 23, 2014 Deli Objavljeno Oktober 23, 2014 in če hodiš po poti cilj že pride Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Kiri Objavljeno Oktober 23, 2014 Deli Objavljeno Oktober 23, 2014 To, kar pravi Kmet2, sicer drži, je pa potem gorivo cenejše v Gruziji, Armeniji in predvsem v Iranu....in se pogliha cenovno. Mene je cca 3900 km (11 dni) po Balkanu stalo v kompletu cca 430 eur. Gorivo, spanje, hrana, cestnine... Če prištejem še strošek gum in sesutega žmigavca pa sem na nekaj čez 600 eur. Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Kiri Objavljeno Oktober 23, 2014 Deli Objavljeno Oktober 23, 2014 Aja, še to...eden izmed forumskih popotnikov, ki je letos prevozil Pamir, je vred z vizami in urejanjem viz za pot porabil cca 1800 evrov. Na koncu te en orng dopust na drugem koncu sveta tudi stane toliko. Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Popularna objava eltrinajst Objavljeno Oktober 23, 2014 Avtor Popularna objava Deli Objavljeno Oktober 23, 2014 (popravljeno) Kako je z vožnjo po Iranu? V eni drugi temi je bilo govora o tem, da zna biti problem z lastnim prevoznim sredstvom, ker ti znajo spremstvo predpisat, kar pa je potem svinjsko drago. Ja, vem, da je bilo govora o raznih omejitvah in priveskih za 90$/dan... to velja za državljane ZDA, Kanade in po novem še VB. Mi (zaenkrat) potrebujemo samo vizo in karnet pa nekaj živcev in časa za mejo. Vizo dobiš v Ljubljani, ni treba na Dunaj, in v vlogi itak razločno napišeš, da gre za moto turo, če bi bilo s tem kaj narobe, te bi že uradnik na ambasadi opomnil. Po moje denar igra kar pomembno vlogo pri teh popotovanjih ki trajajo mesec ali pa več! Ja, je pomemben. Sem probal tudi z blagovno menjavo pa nekako nisem naletel na navdušenje. Šalo na stran, potujeva dva in, tako čez palec, planiram 100€/dan in običajno tako na koncu tudi izpade. Poceni bencin v Iranu ti skompenzira drag v Turčiji. Spala sva po hotelih, samo v tranzitu in ob morju v šotoru. Prenočišča v vseh naštetih državah, za dva, z zajtrkom, v solidnih hotelih so od 18 do 25€. V Iranu lahko praktično povsod kampiraš, na vpadnicah v mesto so urejeni parki s parcelami za šotore in sanitarijami, je brezplačno, le radovedneži in pretirana pozornost te ne sme motiti. Hrana ni draga, cene so okrog Teherana in na počivališčih nekaj višje, sicer pa za dva stane komplet kosilo s pijačo tam od 8 do 12€ ... seveda malo pogledaš kje jejo lokalci ali tovornjakarji. Razne vstopnine, so dokaj poceni, pa vseeno se na koncu nabere, ponekod domačini plačajo vstop do 15x manj. Druga zgodba, še posebej, če je zraven so znatni stroški za spominke in razne kamne (400€)...v Esfahanu so dragi, npr. na jugu, v Shirazu, Armeniji in Gruziji pa poceni. Vse skupaj je na koncu od doma do doma stalo dobrih 2.800€, tukaj je všteta še guma (160€) in akumulator (~70€). Torej lahko vse skupaj, če nimaš tehničnih problemov, kazni od radarjev in, če ne nakupuješ preveč, spraviš na okrog 2k€ - za dva. No, zraven je treba prištet še nekaj stroškov pred odhodom, viza je 50€, karnet ~160€ in ostala potrebna in nepotrebna šara po želji. Je pa vredno vsakega evra in vsake kapljice znoja. Popravljeno Oktober 23, 2014. Popravil eltrinajst vencel, gsxf750, Keiko in 7 others 10 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Kmet2 Objavljeno Oktober 23, 2014 Deli Objavljeno Oktober 23, 2014 Ne išči izgovorov v denarju in dopustu, če si ne upaš na takšno pot! "Kjer je volja, je tudi pot." Priznam ne upam ker bi dobil delavsko knjižico in s tem postal socialni primer ,zdej mi pa ti pokaž drugo pot,ker voljo namreč imam DAMI34 in Tedybear 2 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
ciciban Objavljeno Oktober 23, 2014 Deli Objavljeno Oktober 23, 2014 Kaj pa kakšna teleporting varianta? Prihranek časa zaradi tranzita bi bil vsaj v mojem primeru, ker sem bolj počasen kar precejšen. V mislih sem imel ladjo, avtovlak (nekaj imajo slo železnice) ali pa motor na tovornjak in potem z letalom dol... Je že kdo probal kaj podobnega? Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Kmet2 Objavljeno Oktober 23, 2014 Deli Objavljeno Oktober 23, 2014 Kaj pa kakšna teleporting varianta? Prihranek časa zaradi tranzita bi bil vsaj v mojem primeru, ker sem bolj počasen kar precejšen. V mislih sem imel ladjo, avtovlak (nekaj imajo slo železnice) ali pa motor na tovornjak in potem z letalom dol... Je že kdo probal kaj podobnega? Ma ni to to pol,vsaj zame ,rad se usedem na motor in vse doživim z svojim kljusetom. ciciban in gtgs 2 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Priporočene objave
Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje
Za objavljanje se morate najprej registrirati
Ustvarite račun
Registrirajte se! To je zelo enostavno!
Registriraj nov računPrijava
Že imate račun? Prijavite se tukaj.
Vpišite se