Skoči na vsebino

Ureditev dokumentacije, A testi...


RoadKill

Priporočene objave

Pozdravljeni,

kolega je predelal (so mu predelal) motor starejše izdelave. Predelali so mu zadnji del, da zgleda kot nekakšen dragster (znižali so zic, kot glave okvirja je ostal nespremenjen), ostalo je original (sprednje in zadnje vzmetenje tudi). Problem je A test. Kdo se s tem ukvarja, koliko stane, kako dolgo traja.... Oseba, ki mu je motor predelala hoče nenormalno veliko SIT za ureditev dokumentacije. Ali bi dokumentacijo uredili tudi kakšni trike izdelovalci?

lp

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Če je predelano vozilo že bilo registrirano načeloma ne bi smelo biti problema, saj lahko dokumentacijo uredi tudi sam, izdelati mora samo načrt (skico) predelave in priložiti certifikate (homologacijo) proizvajalca za vgrajene dele...

Za cestna motorna vozila in njihove priklopnike določa "odredba o homologaciji vozil" ( Uradni list RS, št. 33/98 ) tehnične zahteve, ki jih morajo izpolnjevati, ter opredeljuje postopek homologacije posameznih lastnosti vozila oziroma njegovih delov in opreme kot tudi postopek homologacije tipa vozila kot celote in posamične odobritve ter tehnično dokumentacijo vozila in zahteve za uporabo homologiranih nadomestnih delov.

Za vsako posamično uvoženo, izdelano, dodelano, sestavljeno ali predelano vozilo je treba s postopkom posamične odobritve pridobiti izjavo o ustreznosti posamično pregledanega vozila. Za taka vozila je treba vložiti zahtevek za pridobitev izjave o ustreznosti posamično pregledanega vozila za vsako vozilo posebej na pooblaščeno strokovno organizacijo in plačati predpisane stroške. Predložiti je treba vse potrebne tehnične podatke o vozilu in poleg tega še pri predelavi v Republiki Sloveniji že registriranega (ali homologiranega) vozila: ustrezno tehnično dokumentacijo (risbe, specifikacije, izračune) in homologacijska potrdila morebitno novo vgrajenih delov oziroma sklopov (če morajo biti homologirani) ter morebitne potrebne nove homologacije sistemov vozila.

Za pregled posamično izdelanega oziroma dodelanega vozila je pristojna le tista pooblaščena strokovna organizacija, ki je sicer pristojna za pregledovanje vozil v postopku homologacije tipa vozila za odgovarjajočo kategorijo vozil, za pregled predelanega vozila pa le tista strokovna organizacija, ki je posebej pooblaščena za to.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Pravi naslov za direktno informacijo je Avto Plus KOPER, g. Tomo Lenarčič......On se ukvarja z posamičnimi in pa tudi tipskimi homologacijami in točno ve kaj vse rabiš.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Saj če ni tako veliko spremenjenega, bi mogoče lahko kar tako, brez homologacije naredil tehničnega? Če ne bodo na tehničnem vedeli, da motor ni v originalnem stanju....saj se ravno vsi ne spoznajo toliko, da bi poznali vse modele za 20 let nazaj :?: Edino če ne bi v primeru kakšne nesreče potem komplicirali na zavarovalnici :?:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.


×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!