Popularna objava nemo Objavljeno Januar 18, 2017 Popularna objava Deli Objavljeno Januar 18, 2017 Leto 2016 je bilo za mene zelo črno-belo. V prvi polovici sem se držal doma. Z razlogom… Druga polovica 2016 pa je bila zelo dinamična: · Julija sem prekrižaril Črno Goro po dolgem in počez – solo varianta · V avgustu, tokrat s prijateljem Macom, sva zopet križarila po Črni Gori, udeležila sva se srečanja Horizons Unlimited v katunu Vranjak nad Kolašinom, zavila sva še v Albanijo (vozila sva ob črnogorski meji do naselja Tamare – povsem nova cesta, raj za motoriste), nadaljevala do Komanskega jezera, plula s »home made« trajektom in nadaljevala v Kosovo do Prizrena. Vozila sva skozi Peć in se ponovno vrnila v Črno Goro in nadaljevala proti severu, čez Zlatibor do Jagodine v Srbiji. Tam sta naju pričakala prijatelja iz Srbije in naju popeljala po brezpotjih Kućaj planine. Nadaljevala sva do Beograda, kjer sva se ločila. Mac je nadaljeval do Ljubljane, jaz pa sem s prijateljem iz Beograda, Marokancem, naredil še krog po Srbiji z novinarjema revije MotoSi. · Oktobra smo štirje s tremi motorji prekrižarili Maroko. Mac je sestavil zelo zanimivo turo. V štirinajstih dneh smo prevozili skoraj 4000 km, izključno samo po Maroku, celo potovanje je naneslo približno 5700 km. V tem prispevku bom opisal košček »dogajanja« v drugi polovici 2016 – srečanje skupnosti Horizons Unlimited v Črni Gori, konec avgusta 2016. Horizons Unlimited (HU, (http://www.horizonsunlimited.com/hubb/) je virtualna skupnost, ki združuje moto popotnike sveta. Iniciatorja sta Susan & Grant, dolgoletna svetovna popotnika. HU je stičišče informacij, nasvetov, napotkov, potopisov, zbirk fotografij… V okviru svoje dejavnosti HU vsako leto organizira regionalna srečanja po vsem svetu. Nekaj let zapored je nam najbližje tovrstno srečanje svetovnih popotnikov za našo regijo v Črni Gori, na planini Bjelasica, nad mestom Kolašin (http://www.horizonsunlimited.com/events/montenegro-2017). Tam je naselje planinskih kočic Katun Vranjak (http://jelka.me/eco-summer-pasture-katun-vranjak/). Srečanje poteka od četrtka do nedelje. V četrtek popoldne se začnejo zbirati prvi udeleženci, petek in sobota sta namenjena organiziranim turam po Črni Gori, od lažjih do hard enduro. Vsak večer so predstavitve potopisov, predavanja o različnih nasvetih v zvezi z moto potovanji, osvežitev prve pomoči za motoriste… V nedeljo dopoldne je zaključek srečanja. Z Macom sva se na poti proti katunu, spotoma ustavila v SKI Centru Kolašin (https://kolasin1450.com/me/). Tja naju je povabil direktor, s katerim sva se dan poprej srečala v Kolašinu. Gledal je moj KTM in mi rekel »jaz pa poznam ta motor«. Izkazalo se je, da je prebral moj potopis po Škotski in je (tudi) zaradi tega kupil enak motor. Nazdravili smo na srečanje, malo pokramljali o motorju, potovanjih in se poslovili. Od SKI Centra cesta ni več asfaltirana, bo pa v bližnji prihodnosti. Do katuna sedaj vodi slaba makadamska cesta, ki se z vsakim kilometrom vse bolj slabša. Nazadnje je »cesta« šodrasta gozdna pot v stilu »Wild beauty«, kar je sicer promocijski sloga Črne Gore. Z Macom sva bila ena prvih udeležencev. Pozdravila sta naju lastnik katuna Darko in organizator srečanja Blažo. Takoj je sledila dobrodošlica v lokalnem stilu. Jaz sem že pred prihodom rezerviral dvoposteljno hišico, saj nisva nameravala nositi kamp opreme. V »naravi« se je izkazalo, da je hišica lahko dvoposteljna samo za zaljubljeni par, nikakor pa ne za dva normalno usmerjena dedca. Brez razmišljanja sva najela še eno hiško in se udobno namestila vsak v svojo. Vrnila sva se v meeting point in se pridružila »dobrodošlici« tam prisotnih. Niso bili le motoristi, tudi (ne)normalneži, ki so tja prispeli s SUV-i, džipi ali pa kot dve simpatični odvetnici iz Lyona, kar najetim Cliom (zadnjh 500 metrov do katuna sta pešačili). Bilo je kar zabavno… Tu je bil tudi najstarejši (68) udeleženec srečanja, Ash Brown iz Avstralije. Sem je pripotoval na KTM-u, na katerega je poleg vse prtljage, obesil še mountain bike. Ash je prava korenina, 15 let je tekmoval v motokrosu. mladench, igc1, ofc in 32 others 34 1 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Popularna objava nemo Objavljeno Januar 18, 2017 Avtor Popularna objava Deli Objavljeno Januar 18, 2017 Proti večeru so se začeli nabirati novi i novi udeleženci. Pripotovali so od vsepovsod: iz Anglije, Nizozemske, Francije, Italije, Nemčije, Grčije, Bolgarije, Rusije, Srbije in kot sem že napisal iz Avstralije (Ash). Poseben podvig sta naredila zakonca iz Nemčije. Možakar je v prikolici pripeljal ženo – invalidko. Ko sta prispela v katun, je bila ona povsem izčrpana in premražena. Takoj smo poskrbeli zanjo, ji pomagali na invalidski voziček in jo pripeljali blizu ognja, da se je ogrela. Seveda je dobila tudi domače žganje za dobrodošlico. Možakar je, povedal, da sta do pred nekaj let potovala z avtomobilom, zdaj pa sta postala zagrizena motorista. Bilo je prav ganljivo, kako požrtvovalno skrbi za njo. Družba se je htro večala, razpoloženje je raslo. Dobili smo odlično domačo večerjo, pivo je bilo gratis. Blažo Milić, svetovni popotnik... eden od organizatorjev srečanja Šarplaninec Šapko, podnevi spi, ponoči pa budno pazi katun Po večerji smo se spet preselili k ognju in kramljali pozno v noč. Zanimivo je bilo poslušati zgodbe resničnih svetovnih popotnikov. Ti ljudje so motoristi v pravem pomenu besede. Vajeni vseh mogočih situacij, polni izkušenj in darežljivi z nasveti. S tem želim povedati, da to srečanje ni bil moto-zbor kot jih poznamo (da ne naštevam značilnosti). To je bilo srečanje z neznanci, s katerimi si lahko po minuti-dveh govoril kot da se poznaš z njimi že celo večnost. Prijetno in sproščujoče. Pa nobene hreščeče muzike ni bilo. Spat smo šli »zgodaj«. Quest, Scarabeo 500, Kmet2 in 30 others 32 1 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Popularna objava avtomoto Objavljeno Januar 18, 2017 Popularna objava Deli Objavljeno Januar 18, 2017 Pri Tonku in Blažu je super. Pa še nekaj fotk preteklih let: http://motosvet.com/albums/album/13466-horizons-unlimited-srecanje-v-cg-2015/ http://motosvet.com/albums/album/13207-horizons-unlimited-srecanje-v-cg-2013/ roksy, Frenk 67, basbas in 17 others 20 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
nemo Objavljeno Januar 18, 2017 Avtor Deli Objavljeno Januar 18, 2017 Iz fotk je razvidno, da je Darko kar precej dogradil katun. Verjetno bo letos še več novih hišk, fino bi bilo, da bi tudi razširil wc in tuš. Ampak, tista dva, tri dni se že zdrži brez problemov. Bmflar, solorider, mac in 1 other 4 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
BIF Objavljeno Januar 18, 2017 Deli Objavljeno Januar 18, 2017 Ali obstaja že kakšna najava letošnjega srečanja HU...npr. v Črni Gori...ali kje drugje v "naši" regiji? gsxf750 1 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
nemo Objavljeno Januar 18, 2017 Avtor Deli Objavljeno Januar 18, 2017 (popravljeno) Na začetku posta je link do razpisa letošnjega srečanja. Na začetni strani HU pa je pod rubriko Announcements trenutni koledar http://www.horizonsunlimited.com/hubb/ Popravljeno Januar 18, 2017. Popravil nemo roksy in gsxf750 2 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
avtomoto Objavljeno Januar 18, 2017 Deli Objavljeno Januar 18, 2017 http://www.horizonsunlimited.com/events/montenegro-2017 gsxf750 in roksy 2 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
BIF Objavljeno Januar 18, 2017 Deli Objavljeno Januar 18, 2017 Hvala za odgovor-a...in se ob tem opravičujem za mojo šlamparijo pri pregledu teme. Se mi ne dogaja pogosto...včasih pa le. Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
avtomoto Objavljeno Januar 18, 2017 Deli Objavljeno Januar 18, 2017 Pavle upam, da se strinjaš in sprejmeva BIF-ovo opravičilo. Ampak za kazen bo pa za kakšno "rakijico" dal (ali več) ;-)))) nemo in BIF 2 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
mac Objavljeno Januar 18, 2017 Deli Objavljeno Januar 18, 2017 pred 42 minutami, avtomoto pravi: Pavle upam, da se strinjaš in sprejmeva BIF-ovo opravičilo. Ampak za kazen bo pa za kakšno "rakijico" dal (ali več) ;-)))) Kje bo ta "rakija"??? Namreč ..... roksy 1 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
avtomoto Objavljeno Januar 18, 2017 Deli Objavljeno Januar 18, 2017 pred 17 minutami, mac pravi: Kje bo ta "rakija"??? V skrajnem primeru v kuhinji . .. gsxf750, DAMI34, ALEŠ M in 6 others 9 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
mac Objavljeno Januar 18, 2017 Deli Objavljeno Januar 18, 2017 Se že pripravljam !!! avtomoto 1 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Popularna objava nemo Objavljeno Januar 19, 2017 Avtor Popularna objava Deli Objavljeno Januar 19, 2017 Spanje po razgibanem večeru je bilo odlično. Temperatura okrog 10 stopinj, topla odeja, odprto okno hiške, svež zrak… Zbudil sem se še pred sončnim vzhodom, pravzaprav, zbudile so me krave, ki so se pasle okoli hišk. Lahko bi potegnil odejo čez glavo in se obrnil na drugo stran. Tega nisem storil, rajši sem vstal v sveže jutro in se v spokojnem jutru sprehodil naokoli po katunu ter dočakal sončni vzhod. Piva ni zmanjkalo... tudi je bilo ves čas hladno Taborjenje je bilo izjemoma dovoljeno... Še malo in Šapko bo končal nočno stražo roksy, bajkr88, Bmflar in 17 others 20 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Popularna objava nemo Objavljeno Januar 19, 2017 Avtor Popularna objava Deli Objavljeno Januar 19, 2017 Po sončnem vzhodu se je začelo življenje v katunu. Iz kuhinje je zadišalo po cvrtkih, kar je bil znak, da bo zajtrk zdaj, zdaj. Frenk 67, Mavti, DAMI34 in 15 others 18 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
avtomoto Objavljeno Januar 19, 2017 Deli Objavljeno Januar 19, 2017 pred 29 minutami, nemo pravi: A si moral objavit to sliko - "belo naložen" krožnik ? Le kako bom preživel še teh 217 dni, da bom "u živo" ob takšnem krožniku ? (o rakijici raje ne bi, saj so tu mogoče tudi "mladoletni" forumaši) nemo, MiNa in gsxf750 3 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
nemo Objavljeno Januar 19, 2017 Avtor Deli Objavljeno Januar 19, 2017 Ta fotka ni zadnja iz te serije... gsxf750 1 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
avtomoto Objavljeno Januar 19, 2017 Deli Objavljeno Januar 19, 2017 Nehaj ! Se slinim, da sem že do gležnjev v lastni slini . . . . ;-) (in vsega je kriva "abstinenca" leta 2016) nemo 1 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Popularna objava nemo Objavljeno Januar 19, 2017 Avtor Popularna objava Deli Objavljeno Januar 19, 2017 Sledil je dogovor, katero turo bomo vozili. Z Macem sva se odločila za »Easy ride« preko Bjelasice do Biogradskega jezera in povratek po regionalni cesti skozi Kolašin in mimo Ski centra do katuna Vranjak. Sedemdeset kilometrov, vožnja na višini med 850 in 2065 metri, makadam, občasno z nekoliko večjimi kamni/skalami, na spustu proti Biogradskemu jezeru občasno precej blatno. Na pot se nas je odpravilo osem, mešana internacionalna ekipa (Avstrija, Nemčija, Srbija, Slovenija, Avstralija). Vozili smo počasi, se ustavljali za fotkanje (nekaj je bilo tudi kadilcev). Izlet je trajal 6 ur, od tega smo polovico »počivali«. Imeli smo res edinstveno vreme. Jasno nebo, prijetno temperaturo zraka. Če zdaj pomislim, se tega takrat nismo zavedali… Postanek. Kar nismo mogli nehati občudovati vsega, kar nas je obkrožalo... Srečali smo se z ruskimi pohodniki, občudovali so motorje... ena od njih je bila posebej zagreta... za Africo Nadaljevali smo po nekoliko zahtevnejšem terenu... brez posledic Počitek ob Biogradskem jezeru se je res prilegel... Spotoma smo se ustavili v hotel(čk)u Djevojaćki most, se malo osvežili in nadaljevali pot proti Vranjaku. Gazda se je pripravljal, da sname odojka, a mi, vegetarianci, smo šli dalje... V katun smo se vrnili zgodaj popoldne. Imeli smo dovolj časa za medsebojno komunikacijo, zanimive pogovore, izmenjavo izkušenj, zgodb, doživetij. Prihajali so novi udeleženci srečanja. Po večerji je sledil program predavanj in osvežitev prve pomoči. Prilagam track log 08_25_Vranjak_Biogradsko.gpx avtomoto, Kmet2, DAMI34 in 14 others 16 1 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Popularna objava nemo Objavljeno Januar 19, 2017 Avtor Popularna objava Deli Objavljeno Januar 19, 2017 Naslednji dan smo v isti sestavi odpeljali turo Kolašin – Žabljak - Durmitor do Trse in se vrnili ob reki Pivi, Šavnika spet v Kolašin in Vranjak. Če je bilo vreme prejšnji dan lepo, je bilo tokrat PRElepo. Prilagam fotografije, ki bodo morda nekaterim preštevilne in monotone, tistim, ki pa ste že prevozili to ruto pa, verjamem, topel spomin na prelepo vožnjo. Prvi postanek on mostu Đurđevića Tara Za kosilo smo se ustavili v Žabljaku Nadaljevali smo po narodnem parku Durmitor proti Trsi. Inozemci so bili brez besed... Ne glede na to, da ni bilo žoge, smo zmagali... V katun smo prispeli po temi. Jasna noč mi je omogočila, da sem preveril, ali severnica res navidezno stoji… Ta dan smo prevozili 316 km, vozili smo slabih 6 ur, počivali štiri in pol. V prilogi je track log. 08_27_Vranjak_Žabljak.gpx DAMI34, Mavti, gsxf750 in 18 others 20 1 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Popularna objava nemo Objavljeno Januar 20, 2017 Avtor Popularna objava Deli Objavljeno Januar 20, 2017 Zadnji dan je potekal v znamenju slovesa… obilen zajtrk, za-spominsko fotkanje, intervjuji, želje, da se vidimo ob letu osorej… otovarjanje motorjev, »razlaz«. Jekleni Ash pa je zajahal bicikel in ponovil turo do Biogradskega jezera… Mac je tako zdelal svojo hiško, da so jo odsidrali in odpeljali v razrez. Te male hiške so na saneh, uporabljajo jih pastirji, ko poleti pasejo živino in drobnico. Ko je teren popasen, odvlečejo hiško na svežo travo, čez čas pa spet dalje ali nazaj. Povzetek: udeležbo na tem srečanju odsvetujem vsem, ki ne morejo brez hektolitrov piva, bučne muzike, go-go girls, okovanih bajkerjev v resastih jaknah… pa tistim, ki ne morejo brez štantov s ceneno navlako… pa tistim, ki ne morejo brez turiranja mašin, zažiganja gum… pa tistim, ki... Rdeči, basbas, GoBobi in 26 others 28 1 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
BIF Objavljeno Januar 21, 2017 Deli Objavljeno Januar 21, 2017 Ob 20. 1. 2017 at 8:07, nemo pravi: Povzetek: udeležbo na tem srečanju odsvetujem vsem, ki ne morejo brez hektolitrov piva, bučne muzike, go-go girls, okovanih bajkerjev v resastih jaknah… pa tistim, ki ne morejo brez štantov s ceneno navlako… pa tistim, ki ne morejo brez turiranja mašin, zažiganja gum… pa tistim, ki... Iz zgoraj naštetega sem se že v naprej z velikm zadovoljstvom odpovedal črednim dogodkom. No tole HU pa je prvo, ki nakazuje veliko verjetnost da pridem... nemo, MiNa, mac in 1 other 4 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Popularna objava nemo Objavljeno Januar 26, 2017 Avtor Popularna objava Deli Objavljeno Januar 26, 2017 dopolavoro, MARE 65, Carlo in 7 others 9 1 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
nemo Objavljeno Januar 27, 2017 Avtor Deli Objavljeno Januar 27, 2017 Ob 1/21/2017 at 10:31, BIF pravi: Iz zgoraj naštetega sem se že v naprej z velikm zadovoljstvom odpovedal črednim dogodkom. No tole HU pa je prvo, ki nakazuje veliko verjetnost da pridem... Razpis srečanja za 2017: http://www.horizonsunlimited.com/events/montenegro-2017 Rdeči 1 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
BIF Objavljeno Januar 27, 2017 Deli Objavljeno Januar 27, 2017 Sem videl zadevo. Zelo verjetno bom planiral zadevo tako, da bom prišel dol, bodisi v petek zvečer, ali pa v soboto okrog poldneva in bom srečanje v bistvu izkoristil kot počitek z prijetnim in koristnim druženjem do ponedeljka zjutraj. Čez vikend se itak ni pretiran užitek vozit, ker imaš po hribih paličarje, po cestah pa cafe-racer-je...prvim greš na živce, ker si glasen in prašiš, drugi pa naredijo vse, da pritegnejo tvojo pozornost in to počnejo praviloma na moteč način. Vsekakor pa bo postanek na srečanju del večjega potovalnega kroga....tako vsaj planiram. nemo in MiNa 2 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
IZTOK Objavljeno Januar 29, 2017 Deli Objavljeno Januar 29, 2017 On 1/27/2017 at 8:25 AM, BIF said: Sem videl zadevo. Zelo verjetno bom planiral zadevo tako, da bom prišel dol, bodisi v petek zvečer, ali pa v soboto okrog poldneva in bom srečanje v bistvu izkoristil kot počitek z prijetnim in koristnim druženjem do ponedeljka zjutraj. Čez vikend se itak ni pretiran užitek vozit, ker imaš po hribih paličarje, po cestah pa cafe-racer-je...prvim greš na živce, ker si glasen in prašiš, drugi pa naredijo vse, da pritegnejo tvojo pozornost in to počnejo praviloma na moteč način. Vsekakor pa bo postanek na srečanju del večjega potovalnega kroga....tako vsaj planiram. Glej ga, pa ti si iz Hoč? Jaz tudi pa te sploh ne poznam - no ja, mogoče te? Sam bom tudi verjetno odromal na to srečanje. Lani sem delal turo po BIH, Črni Gori, pa čez Albanijo do Makedonije. Meni je ta konec všeč, lepa narava, dobra hrana... Ker pa noben Slovan ne pije sam ( Štajerec pa sploh ne ) se lahko združimo za to turo, seveda če si za? BIF 1 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Priporočene objave
Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje
Za objavljanje se morate najprej registrirati
Ustvarite račun
Registrirajte se! To je zelo enostavno!
Registriraj nov računPrijava
Že imate račun? Prijavite se tukaj.
Vpišite se