Skoči na vsebino

Prosim za pomoč kako se pridobi h kategorija (moped)


ROZLE

Priporočene objave

Lep pozdrav vsem skupaj!

Sin je ravno dopolnil 14 let in jasno bi rad imel (naredil) izpit za moped.

Šla sva na avtošolo STOP ,tam pa doživela pravi šok:

1.Najprej mora obiskovati tečaj iz CPP (5X2 URI) =5.000 sit

2.Potem piše društveno teorijo

3.Potem gre lahko pisat na Roško = 5.000 sit

4.Potem mora opraviti zdravniški pregled (=najmanj 10.000) sit

5.Potem rabi najmanj 5 ur vožnje po 4.800 sit =cca 25.000 sit

6.potem vozi izpitno vožnjo=? sit

Vse skupaj z izdajo dovoljenja,cca 55.000 sit

ali je to sploh res?

ali kdo ve kakšno drugo (cenejšo) pot?

Ali ne bomo v evropski uniji lahko z izpitom B kategorije vozili motorjev

do 125ccm?

Tisti,ki se je to zmislil ,nima prav.Izpit 55.000 sit,kakšen avtomatik 25.000

sit,registracija 25.000 sit (po možnosti na pol leta)

Kje pa naj otrok dobi 100.000 sit?

Ali8se bodo z mopedi vozili le še otroci poslancev in bogatunov?fuj in fej

Ima kdo kakšen predlog?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Nočem biti bolj papeška od papeža, pa vendar... Ali se ti ne zdi v redu, da sedaj, ko so mopediste izrinili na cesto med avtomobile, tovornjake in avtobuse, otrok (kar s 14 leti je še vsak), najprej opravi tečaj CPP, da pridobi teoretične osnove, kako se ravnati v prometu, saj je prav tako udeleženec kot vsak drugi ter da ob enem še pod taktirko inštruktorja opravi nekaj praktičnih voženj. Kje je tvoja starševska skrb, ta se ti zdi škoda dati 50.000 SIT za varnost svojega otroka (kje pa ste dobili denar za motor, če sedaj za izpopolnjevanje nimate denarja). Ne pozabi, da bo, KOT UDELEŽENEC V PROMETU, TVOJ OTROK NA CESTI ENAKOVREDEN NEKAJTONSKEMU VLAČILCU!!!!

Oprosti, če sem bila napadalna, ampak varnost otrok je pa vendar na prvem mestu in tokrat sem prekršila pravilo, da se vtikam v vzgojo tujih otrok.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Res si napadalna!

Kako pišeš kje smo dobili denar za motor,če ga pa sploh še nimamo!

Drugo kot drugo:ko sem šel jaz pisat test cpp(pred x leti),mi lahko verjameš da sem v veliki želji po izpitu znal celo knjigo malodane na

pamet,-samo za primerjavo se spomnim,ko sem spraševal različne "ta stare" križišča in znake jih več kot pol ni imalo blage veze-toliko o varnosti v prometu!

Pa še tole-kaj pa dela na tečaju drugega kot "uči" iz knjige?

In pa še tretje:Ravnokar vidim ,da tudi če sin opravi celoten izpit,bo imel

v izpitu napisano A-45 km/h.SE PRAVI ČE SE GRE PELJAT Z STARIM AVTOMATIKOM,HOMOLOGIRANIM DO 50 KM/H BO ISTO PLAČAL KAZEN.

SE PRAVI JE TREBA POTEM KUPIT ŠE NOV MOTOR HOMOLOGIRAN DO 45 KM/H.

KAJ PA PRAVIŠ SEDAJ?

p.s. ali lahko zase trdiš da veš vse prometne znake in križišča?se upam

staviti da...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

B 125 velja samo za nad 18 letnike,ki ze imajo B-dovoljenje - vsaj v EU.in tudi ti morajo opraviti dodatno "uvajanje" v materijo - teoreticni in prakticni (8 ur) del.

zdravniski se da opraviti tudi za 3-5k sit,pozanimaj se kje,je razlicno.mimo sole in izpita pa ne pride,vsaj ne pri 14-tih.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

1. ko sem šel jaz pisat test cpp(pred x leti),mi lahko verjameš da sem v veliki želji po izpitu znal celo knjigo malodane na

pamet,-samo za primerjavo se spomnim,ko sem spraševal različne "ta stare" križišča in znake jih več kot pol ni imalo blage veze-toliko o varnosti v prometu!

2. Pa še tole-kaj pa dela na tečaju drugega kot "uči" iz knjige?

3. ali lahko zase trdiš da veš vse prometne znake in križišča?se upam

staviti da...

1. to si bil ti, ne tvoj sin

2. jaz sem se naučila marsikaj, kar v knjigi ni, ker nam je predavatelj povedal in nas opozoril na marsikaj življenskega, kar se v knjigo ne napiše

3. stavo bi izgubil - v soboto in nedeljo sem šla s sinom skupaj čez celo knjigo, ker ta teden dela CPP, pa sem znala vse znake in križišča

In ne nazadnje: še vedno trdim, da otrok s 14 leti na cesti nima kaj početi, če pa ga je tja spustil zakon, potem naj vsaj starši poskrbijo, če mu to dovolijo, da bo zanj kar se da varno; da bo teoretično in praktično podkovan, da bo imel primerno prevozno sredstvo in da bo primerno oblečen. Pri tem pa denar ni pomemben - vsaj zame!

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

bravo dada tako se govori- gorečim očetom, ki pozabljajo, da je na cesti več prometa kot pa pred 20 leti in da je za varnost otrok oz. za njihovo seznanjanje o nevarnostih na cesti treba nekaj plačati.

kar tako-se počutim dovolj sposobnega da otroka naučim vsega kar se naučijo v osmih razredih osnovne šole, pa ga vseeno pošljem v šolo, ker je pač obvezna. to sem napisal res kar tako, da nebi bilo napačne interpretacije mojega zapisa :twisted:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Rožle, edina postavka, ki se ji morda lahko izogneš, je tečaj cestnoprometnih predpisov. Preveri na sedežu tvoje izpitne komisije, če lahko gre tvoj otrok pisati pisni del izpita brez potrdila o prisostvovanju na tečaju.

Vsega ostalega pa se ne da prešpricati in je vožnje enostavno potrebno opraviti.

Še moja "izkušnja". Ko sem se pripravljal za izpit A350, se je tudi mulec pripravljal na izpit H. In takrat sem se dogovoril s svojim inštruktorjem in mu plačal eno uro, da je mulca s skuterjem popeljal malo skozi promet in mu nekaj stvari obrazložil, čeprav to tedaj ni bilo obvezno za pridobitev izpita H. Takrat je bila kot praktični del obvezna le vožnja med stožci.

Pa tudi tisto vožnjo med stožci je potrebno natrenirati, ker je mulo brez izkušenj ne more v prvem poizkusu opraviti.

In pa seveda, ko boste kupovali moped/skuter, mora biti tak, do 45 km/h. Vse dotlej, dokler mulec ne bo star 16 let (evropska pridobitev = usklajevanje zakonodaje z EU).

In pa, ko bodo imeli kje na šoli tečajprve pomoči, naj se mulo obvezno vpiše in ga opravi, ker za vse ostale kategorije v življenju ga bo rabil in v šoli je najceneje opravljen.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Hvala vsem za razmišljanja in odgovore.Z Dado se ne mislim kregati,ker je očitno da ima toliko denarja,da bo sinčeku brez pomišljanja kupila nov motorček homologiran do 45 km/h.Pač blagor enim!

Dada zate le še tole :meni se ne zdi nič bolj nevarno kot to,da se otrok

pelje po Celovški 45 km/h.A se tebi ne zdi tako? Vsak avto bo na vsak

način hotel mimo...

Prosim le še za eno pomoč:neki mehanik me prepričuje,da so tudi stari avtomatiki homologirani do 45 km/h.Ali lahko kdo od vas ki imate homologacijo za avtomatika pogleda če to res drži?

l.p.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

škoda časa in denarja za H kategorijo ... če mene prašate

(še dobr da me niste)

HAVE A NICE DAY

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Rozle,

ni se ti potrebno usajat, ker si vprašal za mnenje in si ga dobil. Če se z njim ne strinjaš nič hudega ... kot pa si že sam ugotovil, je vožnja s hitrostjo 45km/h po javni cesti nevarna, zato ne sili "mulca" na cesto ampak naj do 16-tega leta potrpi v okviru domačega dvorišča, ulice, njive, gozdne poti ... potem pa na izpit za 125ccm.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

da bo teoretično in praktično podkovan

Teoretično bo že samo praktično mu pa še veliko manjka :!:

Kar je pa za moje pojme bolj važno.Predpise se ti že naučiš v praksi pa se to ne obnese vedno (te spregledajo, izsilijo , izrinejo itd )

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

ojla...... nekaj ste pa vseeno pozabil in zabluzil

1. za kategorijo H ni treba opravljat zdravniškega pregleda

2. fant si bo z opravljanjem izpita pridobil pravico vozit kolesa z motorjem in motorna kolesa, katerih konstrukcijsko določena hitrost ne presega 50 km /h........ in to velja do uveljavitve novega 128a člena ( ta bo začel veljati po enem letu po polnopravnem članstvu RS v EU)... zato nehejte mešat štrene s 16 letniki

3. treba pa je pazit s kakšnim mopedom bo fant opravljal izpit...... če bo moped mel avtomatski menjalnik, bo lahko vozil samo mopede z avtomatskim menjelnikom, če pa bo moped mel normalni menjalnik, go lahko vozil vse.

Se pa tud jest strinjam, da je bolje za otroke, če se tudi v prometu kaj naučijo....... seveda, če jih inštruktorji res kaj pametnega naučijo, kar pa je na žalost bolj redko, saj se jim gre bolj za zaslužek in tako spet pridejo na vrsto starši, da otrokom vcepijo v glavo, kaj pomeni biti udeležen v tako gostem in nevarnem prometu........sam ne rečte, da mopedisti niso ogroženi

lp

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

...zato ne sili "mulca" na cesto ampak naj do 16-tega leta potrpi v okviru domačega dvorišča, ulice, njive, gozdne poti ... potem pa na izpit za 125ccm.

hotschko če bi ti mojemu fotru dal pri mojih 14. letih tak nasvet bi bil danes invalid. :twisted: pa se ti zavedaš kaj pomeni pri teh letih če maš moped? :shock: sploh si ne upam pomislit kako bi lahko meni foter razložil da naj še počakam 2 leti ker se ne splača it zdaj izpita delat :x :?

rozle poišči najcenejšo varianto, ampak naredi mu to veselje in mu omogoči da bo lahko imel izpit. seveda ga primerno pripravi in mu daj nasvete, pa dobro opremo (jakna, čelada, ledvični pas,...) mu kupi, da bo saj relativno varen na cesti.

boljše zdaj malo stisnit zobe pa dat nekaj več denarja kot da se bo "na črno" vozil z kolegi (na zadnjem ali sprednjem sedežu). enkrat bo moral v promet zato ga naj kar čimprej spozna, da ne bo do 18-21 leta nič vozil (ker se nikoli ne bo splačalo) pol pa hopa brez vseh izkušenj na težek motor.

mislim da lahko z tem izpitom vozi vse do 50 ccm in 49 km/h ker drugače nevem zakaj bi sploh še skuterje prodajali. poleg tega pa še nisem videl na 45 km/h zaprtega mopeda ampak samo na 25 (brez izpita) ali 49 km/h.

bodi "COOL" foter pa mu naredi to veselje :wink:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

v glavnem se strinjam z Dado, če pa ne bi rad preveč denarja stran metal za izpit, mu lahko kupiš solexa pa se bo vozil po kolesarski s kolesarji. Sam ne vem če bo sine za to.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Nekaj časa sem bil odsoten,hvala vsem za odgovore.

Zdaj pa sploh ne vem pri čem sem.

Če sin naredi izpit H ali mu potem piše v izpitu A-45 km/h ali A-50 km/h?

Ali mogoče kdo pozna koga,ki je pred kratkim opravil izpit da pogleda v

vozniško kaj piše.

Ali res nima noben starega avtomatika z homologacijo da bi pogledal do

koliko je homologiran-do 45 ali do 50 km/h?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ko bo otrok opravil izpit H, bo imel v vozniškem dovoljenju potrjeno kategorijo H, kar pomeni do 50 ccm in do 45 km/h.

Stari avtomatiki nimajo homologacij, so prestari.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Lep pozdrav vsem skupaj!

Sin je ravno dopolnil 14 let in jasno bi rad imel (naredil) izpit za moped.

Šla sva na avtošolo STOP ,tam pa doživela pravi šok:

1.Najprej mora obiskovati tečaj iz CPP (5X2 URI) =5.000 sit

2.Potem piše društveno teorijo

3.Potem gre lahko pisat na Roško = 5.000 sit

4.Potem mora opraviti zdravniški pregled (=najmanj 10.000) sit

5.Potem rabi najmanj 5 ur vožnje po 4.800 sit =cca 25.000 sit

6.potem vozi izpitno vožnjo=? sit

Vse skupaj z izdajo dovoljenja,cca 55.000 sit

ali je to sploh res?

ali kdo ve kakšno drugo (cenejšo) pot?

Ali ne bomo v evropski uniji lahko z izpitom B kategorije vozili motorjev

do 125ccm?

Tisti,ki se je to zmislil ,nima prav.Izpit 55.000 sit,kakšen avtomatik 25.000

sit,registracija 25.000 sit (po možnosti na pol leta)

Kje pa naj otrok dobi 100.000 sit?

Ali8se bodo z mopedi vozili le še otroci poslancev in bogatunov?fuj in fej

Ima kdo kakšen predlog?

Hmm sicer ne vem kaj naj ti rečem ampak, moped vozi po cesti! Ergo sin rabi izpit! Ergo botreba plačat!

ALTERNATIVA: Sin počaka do 18. leta, naredi B kategorijo in lahko vozi moped pri 18.! :lol:

Zelo enostavno in razumljivo ne? :?

Hmm kar se navedenih ur in cen po uri tiče pa STOP ni edina Avto šola, obstaja jih vsaj 10-20 v Ljubljani in se ABSOLUTNO splača še malo naokoli pogledati in primerjati cene!

Glede pogojev: števila ur, kaj vse je potrebno pokazati, znati, ... za pridobitev izpita je pa veljavna zakonodaja povsem jasna in ja na SREČO vsako leto bolj zahtevna!

Zdi se mi, da ko bom čez npr. 15-20 let v tvoji koži in bo moj "junior" hotu na moped, da bom prekleto naviju da bi ga čim več naučili v avtošoli, kaj sploh je promet in kako se obnašati (no ja upam da bo vsaj za silo pametno sliko dobil že od mene, ...heh ampak nikoli ne veš). NIKAKOR pa nebi nikoli isku prepoceni variant in inštruktorjev ki se jim po domače JE** za kandidata samo da imajo mir in plačane ure.

Statistika kaže, da so v vseh kategorijah mladi vozniki najbolj ogrožena vrsta na planetu, in heh.... ne vem če 14 letnika kljub izpitu lahko štejemo za voznika v prometu kot ga poznamo. Mene bolj spominjajo na Glinene golobe za streljanje! :cry:

Pa heh nam reku sorry, ... k je glih moje mnenje! :P

Zoolo the Horrible! :evil:

P.S.: Prebral topic do konca in ugotovil da se heh ponavljam z ene parimi ampak jebat ga od viška ne boli glava!

P.P.S.: Pa pizda Pervy od kje ti te ideje? Si nor stari moj? :shock: Pa veš da solidna člada stane nadaljnih 30k SIT, pa jakna vsaj 20k SIT, pa ledvičnega bi mu obesu za ene 5k SIT, ... pizda pa to je še en izpit pa ene dva mopeda?! :shock: Ahhh, ... stari moj sej vem mau si počes bral pa si spregledu ni ideja debate varnost amak COST REDUCTION, pa naj stane kar hoče! :evil: :twisted: :roll: :wink: :lol:

P.P.P.S.: Hmm, Rožle za avtomatika se mi zdi da se spomnim iz thničnih navodil da je bil delan na 45 km/h! Ampak za 100% točno informacijo dobit je najbolje poklicati v Tovarno, pa ti bodo fantje dilemo rešili v parih minutah! :)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.


×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!