Popularna objava Kmet2 Objavljeno Maj 8, 2017 Popularna objava Opozori Objavljeno Maj 8, 2017 Ideja je zorela 3 leta, a vsakič mi jo je zagodel kolen in nova operacija , dokler se letos ni vse poklopilo . Glava expedicije je bil Mac ,star puščavski lisjak , ki je Maroko obiskal že drugič . Tako je imel vse informacije in popolnoma splaniran trip, ki mi je pustil lep pečat in spomine . Karte smo nabavili že februarja , Mac še prej in je za to dobil skoraj 200€ bonusa , moje karte so prišle (povratno) s pogledom na morje cca700€ in ni mi žal centa ,da sem se po nasvetu Maca tudi odločil za takšno kabino ...... Potopis bova pisala oba z Mac-om , on me bo dopolnjeval z fotografijami in komentarji po dnevih, tako boste dobili pogled na Maroko iz dveh perspektiv , kmečke in doktorske . Mac pa je napisal že en prelep potopis iz Maroko, kateri je po prebranem prepričal mojo ženo ,da obišče črno celino hvala Mac ..... Prišel je dan odhoda 15.4.2017 (Ljubljana-Genova cca 650km) ,dan je bil deževen , pri sebi pa sem si mislil ,če se je klavrno začelo se mora triumfalno končat pa smo šli naloženi z hrano in kramo za potovanje . Točka začetka je bila počivališče Lom ob 6.30 . Rajzenfibr je bil v riti a pot do Genove po AC skrajno dolgočasna , zato uganjamo norčije in kilometri tečejo .... Po 3 postankih končno Genova, ena kavica ,mal posedimo in se zapeljemo v pristanišče in dokaj hitro pridemo mimo vseh slovenskih motoristov na trajekt . Bilo je več skupin pa so se mal čakali in zbirali polni krame razpakiramo in se že veselimo kaj nas čaka .... ..jz sem bolj kratkega spomina pa tudi kompas imam kot mrtev konj ......kako gre že tist pregovor , neumni si zapomni , pametni fotografira ...takoj napsihiram ženo za pranje mokrih in preznojenih podoblek ,saj je na takšnem tripu obleka omejena , hrana in pijača je na prvem mestu Sobica je na prvi pogled luštna, čista in ne več kot za dva, čeprav so v sobi 3 postelje bi me kap, če bi bil notri še kakšen . Ja pomehkužil sem se z leti in mi bolj odgovarja comfort , če bi bil brez žene je druga pesem . Mi je pa pred odhodom forumaš Snecer svetoval avio sedeže, no tam pa ne bi šel niti sam ........po 2urah po vkrcanju je bil WC kot da so se obmetavali z drekom ,res so packi , da pa moraš med njimi preživeti 2 noči in dva dni ..............ni šans , rad pa bi videl tistega , ki mi je svetoval ........sam vam ne svetujem tudi pod razno na tako dolgi poti avio sedeže , pustimo Korziko in podobne destinacije , je vseno bolj kulturno , krajši čas itd ..... .....stuširamo,preoblečemo in že hitimo v bar na pivo (5€) ...pivo je bila naša najdražja postavka na tripu , tud v Maroku .....ampak o tem kasneje ...tik pred štartom iz pristanišča. Mac in Dragica sta bila 100% pripravljena in ni manjkal tudi prt za na mizo, rezalna deska ,čebula, zaseka ,domače klobase , mislim Mac in Dragica sta prepotovala že več potovanj , ki so trajala mesec in več , imata grip ter občutek ...miza se je šibila pod težo dobrot , okrog nas je bilo pa vse slinasto ...pred spanjem sem oblajal še vse palubne pese, saj imam doma Bostonko in zelo rad pse,a sem bil miren saj je bila v super oskrbi dobrega prijatelja @HD-Dyna ...noč je bila zelo nemirna , ko tako velik trajekt čutiš , ko udari po valovih pol veš da so zelo veliki . Morje je bilo tako razburkano in vreme močno deževno ,da sem za sekundo stisnil eno slikco pa sem bil moker do kože ..... 16.4.2017 (trajekt Genova-Tanger) .noč je minila, zjutraj ponovimo zajterk po slovensko ,šunka v tunki ......potem mal po kabinah siesta, pa spet malo ven na palubo , kjer se zapletemo v pogovor s slovenci . Veliko jih je potovalo v Maroko od skupine RomanATHD naprej ,do entuzijastov v predelanih unimogih itd .....lepa pisana druščina in čas je mineval ......spoznam tudi Klaro , ki je tudi že večkrat bila v Maroku a se vedno znova vrača ...prava boemka , pravi kakšen sendvič ostalo je pa za gorivo ,prava bajkerca ...sam pa sem se kratkočasil spet s palubnimi peseki 17.4.2017 (trajekt Genova-Tanger) Tanger-Mdiq cca 40km ...zjutraj vstanemo in na vrsti je pravi velikonočni zajterk z hrenom,pirhi,šunko v tunki ,čebulo ,kapučinom ah , kot doma . Pirhe sta seveda imela s seboj Mac in Dragica ......hahah res carja ! ....po obedu se spet prekladamo sem ter tja po ladji ....... Pristanišče Barcelona proti večeru ...... ...mine še ta dan in pred nami zadnja noč pred Afriško celino ......... ....in končno obala afriške celine , Tanger ....... ....pakiranje v obratno smer .....a polni pričakovanja ...... ...ko smo se izkrcali in peljali proti prenočišču , ki ga je zdaj več ne Mac , niti Marjan temveč maroško Marđan, kot mu pravijo Marokanci že zbukiral od doma , naleteli na nesrečo eno izmed dveh , ki sem jih videl v celem tripu . moram reč ,da se mi je naredil cmok , še pršli nismo pa že ležijo tovornjaki po tleh no izkazalo se je ,da je bilo to samo naključje , promet je dokaj umirjen,tekoč a o tem v nadaljevanju ..... ...do Mdiq bi lahko cesti rekel Afriška Jadranka , bila je že tema zato kljub pisti previdna vožnja .Pridemo v lepo urejeno naselje in apartma od 80+ kvadratnih metrov Vsak svojo spalnico in kopalnico + skupna soba ,kuhinja ter balkon za drobiž ...sam sem pozabil točno ceno ,bo pa tehnično dopolnil Marđan ,sam tudi pišem približne km na 10-20 gor dol , Marđan pa ima to v metre ...tako , noč je pred nami in jutri se šele začne pravi trip ,dogodivščine ,ceste, potke, zanamenitosti,norčije pa tudi kakšna nebodigatreba sledi v nadaljevanju ........ Marđan na vrsti si ..... lp ALEŠ M, fish1968, skalaprava in 79 others 82
Bambi61 Objavljeno Maj 9, 2017 Opozori Objavljeno Maj 9, 2017 do sedaj mi je še všeč! Cartman, dopolavoro, DAMI34 in 3 others 6
amateur Objavljeno Maj 10, 2017 Opozori Objavljeno Maj 10, 2017 Ob 8. 5. 2017 ob 21:25, Kmet2 pravi: Ideja je zorela 3 leta, a vsakič mi jo je zagodel kolen in nova operacija V čakanju na nadaljevanje potopisa me zanima, a si imel v Maroku glede na vsakodnevne vožnje kaj težav s posledicami nesreče pred leti?
Popularna objava Kmet2 Objavljeno Maj 10, 2017 Avtor Popularna objava Opozori Objavljeno Maj 10, 2017 pred 31 minutami, amateur pravi: V čakanju na nadaljevanje potopisa me zanima, a si imel v Maroku glede na vsakodnevne vožnje kaj težav s posledicami nesreče pred leti? Čakamo Maca ....jz sem pripravljen za naprej ,samo sva se zmenila tako kot sem že napisal ,da me bo po dnevih dopolnjeval tako tehnično kot s fotografijami in kakšno prigodo , ki sem jo pozabil . posledice nesreče čutim praktično vsakodnevno ,so pa znosne in zdaj prebavljive brez analgetikov .............življenje je lepo ;-) lp MARE 65, VS800, Frenk 67 in 8 others 11
Popularna objava Kmet2 Objavljeno Maj 10, 2017 Avtor Popularna objava Opozori Objavljeno Maj 10, 2017 ..čas imam pa bom nadaljeval ,bo Mac mal več dopolnjeval , drugače bom vse pozabu 18.4.2017 Mdiq-Fes cca 550km Vstal sem že ob 4h zjutraj, mravljinci v riti in sem šel na sprehod po prelepem počitniškem naselju . Bil v naselju tudi en Španec z Hondo . Lepo , čisto , urejena okolica , bazenčki , mislim res lep kraj in pa predvsem ugoden ,točen naslov bo podal Mac ,preveč informacij za moj RAM Zjutraj po zajterku razgrnemo zemljevid , po Marđanovo, popolnoma opremljen in zarisan plan poti ,skupaj si ogledamo današnjo etapo ...... ...po pregledu jo mahnemo na plažo ,saj sem ponoči bluzil in kar sem videl se mi je dopadlo ni blo treba prepričevat .... ...plaža fantastična , zato naredimo par fotk ....pa se spakiramo ,se mi zdi, da ob 9h . Zapeljemo čez Tetouan , ki je res lepo , čisto mesto . Presenečen sem bil , na vsakem vogalu komunalni delavci pometajo , urejujejo zelenico ,grmičke .....plaža v Tetouanu.... ..in še mesto na hitro in med vožnjo ..... ...dvignemo se in se kar nekaj časa vozimo ob morju ,cesta je lepa ,grip dober ...ob obali naletimo na avtohton prizor Maroških ribičev . To je tudi njihova velika dobrina in veliko morskih sadežev izvozijo . Nimajo nafte ,so pa bogati z morjem in rudninami ,od tu priteka v blagajno Kralja Mohameda 6 največ denarja ..... Ribiči pri delu , popravilu mrež . Sem jih pa povprašal po fotografiji ,saj so nekateri Maročani zelo občutljivi na fotoaparat , zato sem vedno rajši vprašal ,marsikdo je zavrnil , plačevalo pa se mi ni fotografij ! ...naleteli na vrsto lepih plaž ,a vreme nam ni najbolj služilo , razgledi bi ob čistem vremenu bili fantastični .... ...mit o prelepih cestah se mi je takoj razblinil ,začela so se gradbišča ,makedamski odseki itd .....zelo sem moral biti pazljiv na večje luknje ,saj je lt takoj udaril z zaščito karterja po tleh ......Mac je premagoval vse z levo roko ...... ..teh Route deviee je cel Maroko za vse naše ceste . Moram omenit ,da se infrastrukturno zelo razvijajo ,tako v cestni kot gospodarsko ,turistični panogi . Lačni smo in ribe v konzervi pomagajo , Mac je nezakompliciran in je zadovoljen že z Dragičinim bonbonom Evo ,obed v prelepem ambientu , na sliki moja draga Vesna ,Marđana že poznate ,dragica pa je šla pogledat , če so v grmu kače Naslednjič se ustavimo v prelepem obmorskem mestecu Jebha,ja sej vem ,tudi mi smo se smejali .....in ne boste vrjeli tudi oni so rajderji , veliko jih je iz Casablanke , imajo svoj Goldwing klub ....Kraljevi prijatelji ...ob vonjavah kuhanih in pečenih dobrot na ulici spet zakruli želodček ......jaz sem , kot dojenček , jset moram na 3h drugače kar skupaj padem Mal izbiramo , Marđan pa nas poduči o Tažinu , prav bo napisal on . Lepo kuhana zelenjava in na sredini meso ribje,govedina, piščanec , ne moreš falit ......surove zelenjave sem se izogibal , ostali tim niti ne pa je bila vseno štala,a o tem v nadaljevanju potopisa .... ...to je bila prva avtohtona hrana , ko sem bil na črni celini in moram napisat da sem si vse prste obliznil .....dobra , dobra pravijo tisti , ki so že imeli večkrat stika s Slovenci ,a ta dobra ,dobra nima veze z Tažinom , več v nadaljevanju a lahko se vam že sanja , saj imam Mariborske tablice .....šala,šala ,da ne bo kdo zares vzel ...pa smo spet rili po mehkem makedamu , ta je res zaj.... za 600kg skupne mase motorja ,a gre ,veliko sem treniral doma , pa sem ga zapičil v vsako luknjo a tudi o tem v nadaljevanju .....Marđan se je večkrat smejal na ta račun , Vesna bentila , men je pa z jajčk kapljal znoj od porivanja in prelaganja sem ter tja ..uf po 550 km raznih kvalitet cestne podlage prispemo v Fes , ne več tako čisto , niti urejeno , pač mesto tipično za Marokance , kot sem jih videl v nadaljevanju ..... Tu pa se začne prava nočna mora ! Marđan je zbukiral že doma vse , slike fantastiče in tudi , ko obiščemo nastanitev so se slike potrdile .....mistično, a kaj , ko v bukingu piše, da je nastanitev takoj pri obzidju in prostor za motorje . No slednje ni bilo res in z Marđanom smo hodila in hodila po stopnicah , ozkih uličicah,da sva prispela ....ni šans sva se oba strinjala ,da motorje pustimo tam nekje in nosimo kramo tako daleč , odpoveva nastanitev ! Tamkajšnji delavec nas je celo želel osleparit ,a ne bom šel v detalje . Skratka Marđan se je še cel dopust ukvarjal in pisal pritožbe na buking ,uspelo mu je , ko pridemo domov je na računu videl,da niso trgali rezervacije ...... Marđan ima navigacijo v glavi ,resno ,ker je že bil tu ,nas je čez mesto peljal k Mohi , tako se je klical šef nastanitve .....sicer so bili motorji na ulici ,a varni , tam je celo noč na terasi seval varnostnik , sicer domač ,a srce je takoj na mestu Razpakiramo,saj bomo ostali še naslednji dan .Popolnoma lepa prostorna sobica predvsem pa čista ..... ....evo 18.4. je za nami ,spavanac , jutri je nov dan ,nove prigode ....... lp Marđaaan ataIBA, jskrablin, skalaprava in 44 others 47
amateur Objavljeno Maj 10, 2017 Opozori Objavljeno Maj 10, 2017 pred 6 urami, Kmet2 pravi: men je pa z jajčk kapljal znoj od porivanja in prelaganja sem ter tja Če hoče imet dec tak motor, ga mora bit tudi v hlačah mal nad povprečjem, mar ne? VS800, .... in Kmet2 3
Kmet2 Objavljeno Maj 11, 2017 Avtor Opozori Objavljeno Maj 11, 2017 pred 5 urami, amateur pravi: Če hoče imet dec tak motor, ga mora bit tudi v hlačah mal nad povprečjem, mar ne? To bi moral vprašat mojo ženo ..... umetnica51 in VS800 2
amateur Objavljeno Maj 11, 2017 Opozori Objavljeno Maj 11, 2017 Je ne bom vprašal, sej nobena ne pove po pravici. Tvoj sotrpin Robi kar se tiče kolena (sem videl da sta se pred leti v njegovi temi dopisovala) je danes na svoji strani Moje izkušnje objavil, da je s kolesom opravil turo od doma (Marof) do Bovca in nazaj, čisto sam. Glede na vse težave. ki so posledica njegovega padca z motorjem skoraj desetletje nazaj, kapo dol za ta podvig, pa tudi tebi za te dolge ture. Kjer je volja, tam je pot. Bmflar, Quest, Kmet2 in 3 others 6
nejc74 Objavljeno Maj 12, 2017 Opozori Objavljeno Maj 12, 2017 Ker sem se ravno to pred kratkim naučil: Za v medine maš vedno one stričke z vozičkom, jim daš 20 tistih njihovih (MAD), ce si blazno dobre volje 40, pa ti robo zapeljejo do riada. Motor pa vržeš v najbližjo garažno hišo. Saj ti jo vedno fantje iz riada svetujejo. Cartman 1
Kmet2 Objavljeno Maj 13, 2017 Avtor Opozori Objavljeno Maj 13, 2017 pred 16 urami, nejc74 pravi: Ker sem se ravno to pred kratkim naučil: Za v medine maš vedno one stričke z vozičkom, jim daš 20 tistih njihovih (MAD), ce si blazno dobre volje 40, pa ti robo zapeljejo do riada. Motor pa vržeš v najbližjo garažno hišo. Saj ti jo vedno fantje iz riada svetujejo. Jaz imam rad motor na oku..... Bmflar, DAMI34 in pik1 3
Frenk 67 Objavljeno Maj 13, 2017 Opozori Objavljeno Maj 13, 2017 Dejta mal na gas stopit, drugač bo tale potopis traju dlje kot pa potovanje. DAMI34, Bmflar, ALEŠ M in 6 others 9
Popularna objava DAMI34 Objavljeno Maj 13, 2017 Popularna objava Opozori Objavljeno Maj 13, 2017 pred 4 urami, Frenk 67 pravi: Dejta mal na gas stopit, drugač bo tale potopis traju dlje kot pa potovanje. lej, včeraj sem bil priča, da ni tako lahko strnit vtisov. Člouk rabi velik moralne podpore, s @pik1om sva ga bodrila, dajala sva mu raznorazne nasvete, je pa res, da je vsakega posebej plačal z Dunjo. Ampak men se zdi, da znajo biti nadaljevanja prekleto dobra. Tako, da se splača počakat ALEŠ M, Bmflar, pik1 in 8 others 11
Popularna objava Kmet2 Objavljeno Maj 16, 2017 Avtor Popularna objava Opozori Objavljeno Maj 16, 2017 19.4.2017 Raziskovanje Fesa-Medina To je bil dan brez motorja ....... Moha, kot sem ga že omenil je bil naš vodič po Medini , Medino ima vsako mesto in je stari del mesta, mogoče kakšen še ne ve Jutranji vrvež pred našim prenočiščem , kjer je v neposredni bližini šola,trgovina,kruh skratka vse za jutranji obred ...razen šole, te nisem nikoli maral zjutraj .....ma tudi popoldne ne ...zavijemo v Medino , polno ozkih , nekje tudi precej umazanih uličic v katerih pa skoraj na vseh odprtih vratih nekdo nekaj dela ,ustvarja ,prodaja in pač proba preživeti kakor ve in zna ....... .....tu so prijazni do fotoaparata in skoraj vsi se nastavijo ...zelo zanimiv mi je bil živalski hotel , kjer so domačini puščali živali , ko so morali na kakšno pot ,.... ...celo v nadstropjih ga imajo ...standarden transport v starem delu ..... ......vhod v šolo Vsakič ko grem iz Slovenije bentim nad stanjem ,a tudi vsakič , ko se vrnem sem srečen da živim tu! ..ekipa v eni od ulic , pravi labirint ozkih prehodov ,tržnic , ma kaj si moreš zamislit ,tu najdeš vse...... ..še posebej se mi je vtisnil v spomin ta striček ,krojač pasov.... ...tako pa navijajo sukanec , zavežejo za žebelj , na drugi strani pa z bor mašino nažiga .......iznajdljivi ljudje ...to je bil eden od komunalnih delavcev, ni se pustil slikat , to sem razumel ! Smeti pobirajo z oslom po Medini .Slikal sem ga naskrivaj ,saj je tudi to realnost Maroka , ni vse lepo , kot povsod ,samo da so tu razlike še očitnejše ... ...ko pa je lepo je zelooo lepo .....klepet.... ...in tako, kot sem napisal , najdeš vse tudi fitness takoj sem vstopil , prvo so me malo debeo gledali ,potem pa potegnem telefon in pokažem par slik od mojih bolj profesionalnih dni bodybuildinga ...........takoj smo bili prijatelji ..prišli smo tudi do parka , podobno kot imamo mi Tivoli .....luštno .... ...pekarna MišMaš ... ....mošeja , te izstopajo v celem Maroku . Ko greš , čez kakšno bolj gorsko vas so vse hiše iz blata in men so se zdele , kot ,da se bodo vsak čas zrušile ,edino mošeja je izstopala v vsem svojem blišču , sveža barva ,v večini lep okrašen objekt ,,,, ...Moha nas vodi in hodi ,hodi mi pa dihamo , kot lokomotiva za njim ,a se je splačalo , pripeljal nas je na teraso kjer smo videli skoraj vso Medino ...... ...na vrhu srečamo prelepe otroke, iz očk jim seka dobrota in nedolžnost ... ...odprl se nam je tudi prelep pogled na trdnjavo v daljavi ..... ......pa prisopihamo v del mesta zaradi katerega je Fes tudi svetovno znan. To je usnjarska panoga , slovijo po zelo dobrem in kvalitetnem usnju , ki ga še danes ,stoletja kasneje , obdelujejo na isti načih z naravnimi barvili ...fascinantno . Moraš imet pa tisto ,metino vejico , ki ti jo dajo na vhodu skoz na nosu ,vsaj jaz Tu še reka, potoček v kateri se najde marsikaj kot v Gangesu , umivajo,barvajo lulajo ...... notranjost.....mmmm nekaj za naše lepše polovice ... ..prevzel nas je dec , takoj smo bili bratje, motorist tudi po duši , ko so Vesna in Dragica raziskovale sem debatiral z njim o motorjih , pa brazgotine sva si kazala ..Vesna in Dragica sta raziskovala v dveh ali treh nadstropjih , tu se počasi poslovimo in vrnemo proti domu ,a nas Moha odpelje še mal naokoli , ko pridemo do nekakšnega kozmetičnega salona ......takoj pade terapija , po terapiji pa naju še oblečejo ......izpogajal sem 2/3 nižjo ceno , turbani oz . šal za na glavo pa nama je kasneje na potovanju še kako prav prišel ...ko čakam navežem stik s stricom poleg mene , upokojen profesionalni bokser, ki je zastopal v svojih tekmovalnih časih Maroško zastavo in kar nekaj na ta račun prepotoval , moder mož ! ..počasi smo se odpravili proti prenočišču , zjutraj treba vstat in na pot , še prej pa ukrademo trenutek ki ga zabeležimo s fotografijo .V sredini Moha , ta nam je kasneje tudi poštimal kamele v Merzougi , vse to pa je bilo že prej v načrtu Marđana,skrajno na moji desni pa dečko za vse .....če rabiš zrihta Vem da sem napopal veliko slik ,a želel sem vam približat utrip mesta . Spat gremo polni lepih vtisov , Fes se splača pogledat , je zanimiv . ...se nadaljuje ..... Mavti, bugy2004, skalaprava in 44 others 47
amateur Objavljeno Maj 16, 2017 Opozori Objavljeno Maj 16, 2017 Nič preveč slik. Zelo modro vzeti vodiča, vsaj kaj vidiš! Kmet2, ataIBA in .... 3
Popularna objava Kmet2 Objavljeno Maj 17, 2017 Avtor Popularna objava Opozori Objavljeno Maj 17, 2017 Piše se 20.4.2017 Fes-Agoudal 2345 nadmorske višine (430km) ....Maročani so strastni ljubitelji nogometa in v tem času se je odvijalo kar nekaj lepih tekem v prvi ligi (EU) in pri spremljanju so tudi vročekrvni ..... namreč pozno zvećer so se stepli pred našimi motorji in to zaradi nogometa . .....pojemo ,spakiramo in gas v Visoki Atlas ..... Na hitro se poslovimo od prijateljev in Fesa ,....toliko , kot je lepih zavitih , makedamskih odsekov, je tudi ravnine , dokler seže oko ........tukaj smo si odahnili od naporov Marjan in Dragica sta muziko poslušala prek modrega zoba jaz in Vesna pa na stari dobri CD od LT-ja...fajn je blo ... .....peljemo do gozda , temu predelu pravijo tudi Maroška švica . Smučišče na obronku cedrovih gozdov,nekje med Midelt in Ifrane . Tam pa prosto in nič boječe opice , ki pridejo do tebe same.........tudi opica ve kaj je stroj poglejte kako to gleda ...no morem dodat , v daljavi vidite Marđana in Dragico , kako polnita žepe z bomboni . Res pripravljena na vse ...nisem bil več siguren da gledajo stroj ...seveda sva dobila tudi midva bonbone in jih podelila ..... .....upam ,da ni katera sladkorno fasala ...nadaljujemo in tudi lulat mormo ......pokrajina je lepa , zdaj me še vse fascinira , vsako zaplato , vsak hribček bi se ustavil pa slikal ...... ............ ....pridemo v Er Rich.... , ..že rahlo nam kruli , pa naredimo pauzo , ogledamo domačo ponudbo .... ...in že mezimo .....tu ni bilo tako dobro , vse bolj hladno postreženo , pa še z Marđanom sva naredila šolsko napako ...."prvo se zmeni za koliko " potem pa naprej . Smo kar preplačali , no napake več nismo ponovili , če smo še kdaj preplačali smo to naredili zanalašč ...vsi preživeli .....po hrani mislim Videt pa ni slabo ..... ...vreme se je kisalo .... ...oblečeva dežjake , Marđan je potegnu naprej in tudi ostal suh , midva pa sva jih dala gor za par kapljic pa spet dol ..... .....sredi ničesar .......to so trpežni in zgarani ljudje ..... ....ustavimo, saj kljub veliki nadmorski višini kuhava v kondomu ....,vmes pa še eno pavzico pred Agoudalom ..... ...smo se kar mal med sabo slikali .....končno Agoudal po prepeljanih 430km .....na začetku malce turobno tiho . ...a ko so zaslišali ropot motorjev se je vžgalo ......Marđan spet spreman kupil jih je v trenutku ....svinčniki ,bonboni ..... ...parkiramo pri Ibrahimu , mlademu podjetnemu fanti, ki ima pri svoji mladosti že svoj hotel , če lahko tako temu rečem . ..razpakiramo in se vmes zabavamo na svoj način ...sobice so lepe ,avtohtone in kljub temu, da je skoraj maj, so na posteljah , zbitih iz navadnih desk in palet debele odeje . Nisem se niti zavedal da sem na 2345nv dokler se ni spustilo sonce ..... ...so čakali otroci še 2 uri če se bo spet prikazal Marđan....... Ibrahim , šef in lastnik pred hotelom v katerem smo bivali z Vesno........noč + zajtrk 12€ če sem si prav zapomnil , topla voda,vifi in taprav WC ...soba ali dnevni prostor je bil lep in čist , tud postrežba, tu sem prvič slišal, ko smo dali na mizo žganico " dobra ,dobra " iz ust Marokanca in potem v naslednjih dneh še večkrat .....so jih slovenčki takoj naučili kaj je dobro ... Kot pravim, sobica ,topel ambient in kaminček v njihovem stilu .....kaj češ lepšega Mal kazi sliko tista sodobna krama , po televiziji en ali dva programa in to njihova , 2x poskušal srečo tud po hotelih , nič ......potem sem ob prostih trenutkih raje visel na vifiju .... ...kaj češ drugega , kot po dobri vožnji spit en glaž pa nekaj v kljun vtaknit ......neprecenljivo ..... Moram reči ,da sem se v celem Maroku , kar smo ga prevozili tu počutil najbolj domače , sproščeno , mogoče tudi zato ,ker mi je Ibrahim prinesel en cigaret po katerem sem bil čuden Blagovna menjava 0.3 žganice-1 cigaret ....zaključil sem s prvo menjavo in na postelji zbiti od palet in odpadnih desk spal kot dojenček . Vsi ostali so se vzdržali blagovnih menjav ..............jaz sem pa radoveden bil že kot mali , ne morem si pomagat V elementu ..... ......se nadaljuje ..... Agostini, VS800, ofc in 39 others 42
Popularna objava DAMI34 Objavljeno Maj 17, 2017 Popularna objava Opozori Objavljeno Maj 17, 2017 Zna bit, da je Ibrahim, daljni sorodnik od Maria Špinela Drugače pa čestitam za tele fotke, izrazne, srčne, avtohtone ! ti sam piši dalje, z mojo komaj čakava nadaljevanja VS800, MARE 65, BMWRIDER in 12 others 15
Popularna objava Kmet2 Objavljeno Maj 18, 2017 Avtor Popularna objava Opozori Objavljeno Maj 18, 2017 21.4.2017 Agoudal-Merzouga (Sahara) cca 300km Zbudimo se v prelepo jutro , a izgleda ,da je bilo ponoči pod ničlo..... ...jutranji obed po lepem večeru , vsi sveži in pripravljeni ...zapuščam kraj zelo pozitiven , lepo nam je bilo tu in sigurno se še vrnemo ....kljub jutranji uri je ropot motorjev privabil gručo otrok in Marđan je bil spet pripravljen ......vozimo , pokrajina je čedalje bolj kamnita in podobna kamniti puščavi in parimi odseki zelene barve . Tam , kjer teče najmanjši potoček je takoj vse zeleno . Tu na podeželju Marokanci izkoristijo vsako rodovitno zaplato , pa tudi če je v 70% naklonu . Kjer se da je posajena tudi pšenica .... ....Vesna je bila kraljica na zadnjem sedežu , ko jo je zeblo je prižgala gretje naslonjača in sedeža, sama upravljala muziko na CD in uživala . Cesta dobra , dober grip . Sem ter tja pa kakšen makedamski odsek , kakšna luknja in veliko prekopov , posebej zaradi vode . Tu sem sam imel največ težav ,saj sem bil skupne mase cca 600kg in vzmetenje ni zdržalo oz ni kompenziralo udarcev pa sem večkrat nasedel na zaščito mehanizma za dvig centralnega stojala ......na koncu mi je LT izstavil račun tudi za to ........lepo za pogledat , kruto za živet , kamen je neizprosen .... .......padla je prva vidna poškodba , zaradi luknje oz. prekopane ceste , kjer so vedno naredijo luknje in pukli je odpadlo ogledalo potem še večkrat , doma sem ugotovil pri podrobnem ogledu da so na eni stični točki počili nosilčki fedrčkov , ki držijo ogledalo , vezica je rešila zadevo , da mi drugič ni padel po tleh ......vseno pa sva bila z Marđanom opremljena ,da bi lahko generalko naredila pri BMW se nikoli ne ve ..... ...na ovinku možak prodaja dateljne, pa ga poprosimo še za eno skupinsko ..... ...pot nas vodi čez gore in doline .... ...do križišča.... .....kljub težkemu življenju na podeželju so ljudje po večini vedri ..... ......makedam pa cesta, pa makedam .......razgibano , zanimivo za mene tud naporno , Marđan in dragica sta z GSA plavala in mirno kruzala po takšnih odsekih ....... ...pridemo na vhod v kanjon Todra .... ...takoj , kjer je kaj turističnega ali zanimivega , mali bazar .... ...kar vidite na desni strani slike so korita , ki so napeljana do rodovitne zemlje in tudi nekakšen vodovod . Marsikje v mestih imajo tako speljane reke v korita , struga presušena . Korita so povezana tudi od vasi do vasi , kot pravim , nekakšen vodovod . Z Marđanom pogledava potek poti , med tem pa ženske skačejo po stojnicah .....vsi zadovoljni .... ...pot pod kolesa , kanjon Todra je zmes narave in ljudi Če bom še kdaj prišel v Maroko , bom tu prespal . ...od tu pa vedno bolj peščeno in vedno bolj podobno pravi Sahari . Vsake toliko se ustavimo in mal fotografiramo , prvič v Sahari , toliko sem pogledal odaj , toliko slišal in zdaj sem tu ....jujuhuhu Tamalega so takoj navadli , kako se z turisti pogovarja ...zajel nas je peščeni veter , ne bom reku vihar , ta se je razvil ponoči in do zjutraj umiril . Vozila sva po ravnem odseku a postrani , tak je pihal . Pesek je nosilo čez cesto . Lepo je bilo videt poigravanje vetra z mivko . Kljub temu pa je bil oprijem dober ,saj je bila zelo groba podlaga ...pridemo po navigaciji do točke, kjer nas pošilja v puščavo ...midva lepo kreneva za njima , pa je šlo .... ......ni pa pametno probavat, če gre še kam drugam , kot tam kjer je utrjeno , pa še na utrjenem so mehke zaplate , katere ob spuščanju plina takoj pogoltnejo prvo kolo .......sam sem mogu probat ..... ...dvakrat sem še probal , pa sem hitro pregorel od porivanja in rikverca ..končno naše prenočišče ....nič posebnega ,bi rekel na prvo oko .... ...a ko prideš za obzidje ...... ...za sposodit, pa od štirikolesnikov do kamel ...notranji skupni prostor ...in zunaj prelep pogled .... ..bazen z mivko ..imeli smo še toliko časa ,da smo čilirali vsak po svoje .... Marđan in Dragica sta užila prvo mivkico med zobe ......ja čisto povsod pride , to noč se nisem šel ......konc ogleda , kljub temu ,da zelo piha smo se odločili da gremo z kamelami prespat v puščavski kamp , kjer bo vodič , ki ne zna, tudi dober dan po angleško, skuhal Tađin in čaj , mi pa bomo sevali v prekrasno nebo , polno z zvezdami .........no mislim ,da smo se odločili napačno ........a bi mi bilo danes žal , če se ne bi ravno tako, kot smo se ...Zdaj so nama z Vesno prišli zelo prav tisti turbani oz. šali , ki sva jih kupila v Fesu. Šele tu vidiš , zakaj te turbani , vse ima smisel . Brez tega ,bi bili slepi in gluhi , sploh , ker je pri nas zoprno pihalo ..... ...parkirani bmfi ....izbiramo kdo bo imal katerega , vzel sem zadnjega ..... .....pa gremo , če smo že tukaj . Moja kamela se še dvignila ni pa mi je že počil del držala za roke sem bolj narahlo držal ,sam je težko , če prvič jahaš kamelo Marđanova je tok kašljala ,da smo mislili ,da jo bo pobralo do kampa .....ma je zdržala . ..veter je bil neugoden za vse nas . Kjer je bila koža zunaj je veter brusil , zoprno in neprijetno, če si v kratkih hlačah in majici ... ...na zgornji sliki se vidi , koliko peska je v zraku ..... ...pridemo do kampa v dolini .... ...begunci ...kamele mirno počivajo ....in dva zaljubljenca ..tud govnač se odpravlja počivat k kamelji riti ....... ....nekaj časa še vztrajamo , zunaj ni za biti , ker piha , notri je pač takšno, kot je lahko za takšne razmere . Dragica in Vesna ob čajčku , jaz in Marđan na bobnih , Marđan ma ritem , jaz pa kvarim ambient , ampak vse za fotografijo ..skupaj se odločim ,da od puščave zaradi vetra ne bo nič . Vodiču nekako dopovemo (več z rokami , kot z jezikom) da bi počasi šli proti prenočišču . Piha kot sto hudičev , tu ob dvigu kamele odlomim ročaje do konca ....... ....po poti me Marđanova kamela dobesedno poščije , veter premaga gravitacijo ,se smejimo na ta račun ko Vesnina kamela že prši po Marđanu kdor se zadnji smeje se najslajše smeje Vrnemo se v čisti temi , kapo dol vodiču .....jaz bi vrjetno še danes taval ...... Ker je odpadla noč v puščavi , nam pripravijo solato,tađin in sadno solato , men je bilo dobro , okusno ,samo solate in sadja sem se izogibal , pa mi je bilo žal kasneje ker so vsi preživeli, res lepo pripravili in je bilo videt okusno ........ ...tudi krulilo nam je, jahanje kamele ni mačji kašelj ,smo se hitro prijeli žlice in vilic .... Coca Cola obvezna , brez tega in vode nebi preživel ......večer se je odvijal fantastično , kasneje smo šli v skupni prostor , kjer nam je Salem (fant za vse ) zabobnal njihovo tradicionalno pesem , mi pa njemu "Zapadel je prvi sneg " Vedno pa smo imeli s seboj tudi razkužilo in kakšen pir .......in rajanje se začne .....z Marđanom se pridruživa Salemu in najinim lepšim polovicam grulimo na dušo ...dan mi je ostal v lepem spominu ,sem pa tu spal v najslabši nastanitvi , pa ni bila slaba ,da ne bo narobe razumljeno , čist v redu ,samo je bila najslabša doslej . Mivka svuda bi rekla Josipa Lisac ...... Že ko smo prišli so imeli probleme z dobavo vode v sobo , potem to usposobijo , zmanjka elektrike . Nekako smo se uspeli stuširat . Kasneje smo želeli na wifi , ki je bil v ponudbi in je tudi bil , ko smo prišli . Zvečer pa majstra vprašam no wifi ....on men ....tu vindi ....... sej je res pihalo ,sam ,da jim je signal odpihnilo .......se nadaljuje ..... ofc, Snečer, SharpNinja in 43 others 45 1
Snečer Objavljeno Maj 18, 2017 Opozori Objavljeno Maj 18, 2017 Teden je mimo, tak da počasi bom "začel" roksy, pik1, Quest in 1 other 4
DAMI34 Objavljeno Maj 18, 2017 Opozori Objavljeno Maj 18, 2017 pred 41 minutami, Snecer pravi: Teden je mimo, tak da počasi bom "začel" ne se šparat
Snečer Objavljeno Maj 18, 2017 Opozori Objavljeno Maj 18, 2017 Lepo potovanje, ki je že samo po sebi doživetje, tako da v bistvu niti ni toliko pomembno, kam greš. Po drugi strani pa moram reči, da mi dih zaradi naravnih lepot in muslimanskega sveta ni zastal, preveč kamenja in peska premalo zelenega. Si že delam potni list. DAMI34, ALEŠ M in ataIBA 3
Popularna objava Kmet2 Objavljeno Maj 19, 2017 Avtor Popularna objava Opozori Objavljeno Maj 19, 2017 22.4.2017 Merzouga-Ourzazate cca400km Po vetrovni noči ,se veter še ni povsem umiril, a je prijetno . Ko pridemo do motorjev povsod pesek , nisem slikal , ampak okrog stikal , ma v čisto vsaki zarezi, kotku, mivka , še v kovčkih , ki so res vododporni ......preverjeno ...... .....kamel imamo dost , peska tudi , spokojno se poslovimo .... ....mal se pomučimo ,saj so mehke zaplate tudi na utrjenem delu poti ......tu daje Vesna še zadnje napotke .....napotkov nisva upoštevala ....Marđan ima lažje delo, a vseno ima njegov GSA 270kg , otovorjen po takšnem terenu( krajši odseki), zahteva nekaj izkušenj , ki jih Marđan ima ! Tukaj bi bil pravi užitek biti z kakšno hard endurco . Imajo namreč za turiste narejene piste (tako jim pravijo ) kjer se preganjajo s štirikolesniki in endurami . So pa piste dolge kilometre in kilometre To bi bil raj za fante iz Grand enduro teme ....sam bi bil z lt več na tleh kot na kolesih , če ne bi imel dolgih nog Zapeljemo v mesto Merzuga , nič posebnega , a v jutranjem miru odseva neko mirnost .....prijetno. ......še fotošuting Vesna vedno nasmejana in polna energije , moje vse . Zaradi nje je bilo to potovanje še toliko lepše , moj antidepresiv Sej vem sladkorna pa to .....sam je res Puščavski lisjak in njegova lisička .....cesta je še od včerajšnje nevihte posuta s peskom ..... ...naredimo pauzo , v mestecu enakemu vsem drugim na podeželju . K nam priteče prijazen fant , ne vsiljiv ,simpatičen in takoj začne nosit olive itd .....mi pravimo ,da ne bi , da bomo sami izbrali , pa pravi da je zastonj . Lepo , že prej in kasneje so nam dali na mizo olive (več vrst ) od pekočih naprej , izgleda ,da je to pri njih v navadi Poleg restavracije pa mesar, pri katerem si izbereš kaj boš jedel ...... .....poleg fantiča , ki sem ga omenil je bil še roštilj majster , skupaj sta bila tako nevrjetno učinkovit in simpatičen tandem . Obvladovala sta celo restavracijo , pekla stregla , poleg nas so se ustavili še italijani ,vsaj 10 motorjev , vse sta shendlala v piko , takšne sinove bi pa imel ...skoraj vedno smo pozabili reči no korkuma, no spajsi ......in potem je vse isti okus Tukaj pa še tadrugi Đek , ne boste vrjeli , on je nas vprašal , če nas lahko slika .... ...še eno par besed spregovorimo z italijani in pot pod kolesa ....na vsake 1h-2 pauza ..... ....mimo zanimivih a meni tudi žalostnih prizorov .....tu si možak umiva noge z 1/2 litrsko plastenko .... ...pridemo na današnji cilj ....Ourzazate ....prijazno lepo mestece ..... ...mal smo se vozili na pamet , zagledamo lep hotel in probamo srečo ......taadaammm , pogled iz moje sobe na bazen s pravo kadjo , luksuz na kvadrat . Z Marđanom sva šla na ogled , ko prideva nazaj se namrščiva , naše nas gledajo .....ma za silo bo, pravim , utrujeni smo že ,sej bo v redu . Nekako mešanih občutkov sledita, saj zgradba , kot mnogokatere v Maroku na ven ne pokaže notranje lepote . Večkrat smo prišli v kakšno prenočišče , ki je bilo od zunaj iz blata in neurejeno , notri pa pravljica . Zunaj pred hotelom , .. ........za ta pogled sva z Marđanom zaslužila vsak en poljubček na lice Hotel je bil lep , čist , okolica urejena in se mi zdi da za 28€ z zajtrkom na osebo . .....razpakiramo , jaz pa Marđan pa v nabavo razkužil Žene pustimo na čiliranju v hotelu ..... ....sonce je že v zatonu, ko se ustavljava in sprašujeva , kje je trgovina z razkužili pri tem uživava v vožnji in ogledu .... ..najdeva , a najdeva tudi polno slovencev ,skupina ki jo je vodil naš forumaš RomanATHD . Če se kdaj izgubite v Maroku , je najboljša rešitev,da vprašate kje je trgovina s pivom , tam sigurno najdete slovence Večino poznam že od prej , bili smo pa skupaj tudi na ladji . Svet je majhen , med njimi tudi moj sodelavec , v Repsol majici pa Roman ,šef njihove expedicije Zmilan in drugi .... Mal klepetamo ,si govorimo dogodivščine iz poti in čas mineva . Nakupiva "dobro voljo " in jo mahneva nazaj . ...ob bazenčku se podpremo ... kasneje je to idilo skazil dež , samo za 4 suhe ritke ni problema ..... .....odpravimo se spat , jaz in Vesna prva .....utrujen sem bil , pa še motor mi je začel kazati prve znake , kako mu ni pasala mivka , stikala zarustala, dolga kratka ni bla več opcija , centralc je štekal in smo ga parkrat, kar z eno ranto, ki smo jo našli pajsali gor . Kasneje sem skužil , da je motor tako težak , da ko grem v nagib ga sila postavi na svoje mesto umiral pa je tudi senzor ABS-a , to se je kazalo tako , da ko si zaviral je na kakšni neravnini povsem popustila stisnjena zavora .....neprijetno ko se zgodi ,sem bil pa tega navajen že od doma in sem bil zaradi tega na servisu . Senzor so očistili in tudi povedali , da če bo še nagajal , ga bomo zamenjali .......no nagajat je začel ob najbolj neprimernem trenutku . Do konca potovanja sem bil bolj previden tudi z varnostno razdaljo ! ....se nadaljuje..... ...... Scarabeo 500, GO_Tomi, RobiRoberto in 42 others 45
Popularna objava Kmet2 Objavljeno Maj 22, 2017 Avtor Popularna objava Opozori Objavljeno Maj 22, 2017 23.4.2017 Ourzazate-Dades-Konjsko kopito, Opičji prst-Tizi"n ouane 2911m -Agoudal cca 280km ....ponoči je izgleda deževalo in spralo iz obzorja prah , pogled je bil spet jasen .Ko pa smo pogledali motorje se je orosilo oko ...če bi imeli več časa na razpolago bi preživel z lahkoto še kakšen dan ob bazenčku s pirom v roki in čivavo na straži .... Kot vsak dan , pakiranje ,razpakiranje ,pakiranje....... Najdemo prvo "lavanda" (avtopralnica), jih imajo kot v Bosni , na vsakem vogalu . Marđan opere stroj , mene pa ne mika , saj je itak že vse zarustalo Z dekleti se ob pogledu na Marđana mal podpremo , na hitro kakšna čokoladica ali ribica v konzervi ....mmm nekaj za mene imajo pa tu do živali en drugačen odnos kot mi .Da ne zapletam , mi imamo pač drugačen odnos oz. smo bolj čutni . Će je pri hiši pes je čuvaj ovc , če je mačka jo imajo izključno zaradi glodalcev, hočem povedat ,da je tam žival če jo imajo pri hiši ,delavec . Ne pa moja Biba , samo je in serje in ko serje te gleda v oči , večkrat me t spomni na prvake raznih strank , ko jo tako pogledam ...pot zaenkrat solidna . Pridemo do prve točke današnje etape . Marokanci temu pravijo "Opičji prsti " .....po poti nas epremljajo pogledi na kanjone .... in prelaze. Dades , eden svetovno znanih prelazov ,saj ga krasi edinstveno zavita cesta , po kateri domači avtohtoni tovornjaki kurijo sklopke ....smo bili priča, ko je obstal .... ......ekipa ,da te skipa ....pa se malo spustimo in vozimo ob reki , ki nas je spremljala že prej ... ...pot se začne dvigovat .... ...s tem , ko se dviguje ,se kvaliteta cestne podlage sorazmerno znižuje .....tu je bil le še makedam , sorazmerno soliden , sem ter tja par prekopov zaradi vode , tam smo prečili z večjo previdnostjo in zelo počasi ...joj kako sem tu pogrešal jodlarja ..ustavimo se za pauzo . Od nikoder fantič , prijazen . Sem mu ponudil če sede na motor , ni hotel .......takoj sem pomislil, ne mara BMW .......da ni tamal od kolega Snecerja .....cesta se samo še dviguje , pridemo do "konjsko kopito " tako pravijo temu hribčku ... ....vreme tu gor v hribih ,ali bolj gorah je spet megleno . Slabo se vidijo gore in cesta , ki se vzpenja , zato tudi nisem slikal panoramo , ampak bolj tisti trenutek pred mano . Okoli nisem imel časa gledat, saj sem lovil motor, odpovedal mi je stabilizator krmila in vožnja po šodru .......jooooj kako sem pogrešal jodlarja Marđan je brez težav peljal lepo, džentelmensko za mano .... .....sem mislil ,da tu , bogu za hrbtom ne srećamo žive duše ... ..gneča....... ...vozimo ,vozimo pa makedama kar ni konec .... ...in končno vrh. Na vrhu sem hotel obrniti motor , pa sem imel tako utrujene roke ,da sem šel na mestu z motorjem vred po tleh , brez Vesne , ona je sestopila že prej ...če ne gre ne gre , škoda hrbta ....že iz slike se vidi , kako sva lepo poprosila Daragico in Marđana za pomoč .... ...in končno smo se poveselili , saj smo pripeljali na Tizi N" Ouanen , ki je višji , kot naša najvišja gora Triglav .... .....nekaj časa uživamo v tišini , ko v daljavi zaslišimo znan ropot ......Italijani .... ...takoj se zapletemo v pogovor . Čist navdušeni nad mojim LT , eden od njih mi pravi ,da so videli že marsikaj ampak, da bodo tu srečali motor takšnega segmenta pa še ne pade smeh, slikanje ,snemanje ,celo plesali so , odbita druščina ....ata pravi , kombinezon imaš tapravi ,samo motor ne ........čas je ,da se spustimo , Italijani odrinejo prvi ....... Če bi po tej cesti zapadel dež , bi bila kritična, saj je makedam zmešan z rdečo prstjo , ki se ob stiku z vodo spremeni v lepljivo drsečo zmes......že tako je bilo sve bolj vlažno ...... ......spustimo se nižje... ...malo pred Agoudalom , ki je še vedno nad 2000mnv prehitiva skoraj vse Italijane in to po šodru V Agoudalu nas prvo pričaka ta možak .....tišina .....nakar otroški krik in smeh preplavi ulico , Marđan in Dragica sta se vrnila z bonboni Dragica v elementu parkirava in razpakiramo Prvotni plan je bil ,da bi potegnili še 30km naprej v Imilchil,samo smo se nazadnje imeli tako dobro ,sproščeno ,da se soglasno odločimo ostati tu . ...pada že mrak , pojemo Tađin in se sproščamo , malo remi ,malo wifi,malo "dobra, dobra " ...Ibrahim nam postreže še z čajom. Marđan apdejta in počasi kapljamo po sobah ...... Etapa je bila meni ena lepših , kljub utrujajoči vožnji sem užival . Vse skupaj pa doseže vrhunec z dobro družbo ob kozarčku rujnega . Ta dan sem se šel spet 0.3 "dobra,dobra" za cigaret ....se nadaljuje...... BMWRIDER, VS800, J.a.m.e.s in 39 others 42
maus Objavljeno Maj 22, 2017 Opozori Objavljeno Maj 22, 2017 Ob 10. 5. 2017 ob 8:48, Kmet2 pravi: ..tud govnač se odpravlja počivat k kamelji riti ....... a si vsaj takrat name spomnu čakam nadaljevanje Bmflar, DAMI34 in Kmet2 3
Whiskey Objavljeno Maj 23, 2017 Opozori Objavljeno Maj 23, 2017 @Kmet2 - ne gre za "konjsko kopito", ampak Želvo Kmet2 1
Snečer Objavljeno Maj 23, 2017 Opozori Objavljeno Maj 23, 2017 Spet me je omenjal v prispevku na tistem hribu ste imeli penziči srečanje? Kmet2 1
Priporočene objave
Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje
Za objavljanje se morate najprej registrirati
Ustvarite račun
Registrirajte se! To je zelo enostavno!
Registriraj nov računPrijava
Že imate račun? Prijavite se tukaj.
Vpišite se