Popularna objava ftp Objavljeno Junij 14, 2022 Avtor Popularna objava Deli Objavljeno Junij 14, 2022 Danes se ni dogajalo kaj dosti, naredili smo servis na motorju, pa še dež nam jo je zagodel, tako da nismo niti po mestu kaj dosti hodili. Zato bom opisal kako je potekal prehod meje iz Irana v Turčijo. Pridemo na mejo, kjer je že kolona vozil v dveh vrstah, zelo na tesno skupaj, da ja se ne bi kdo vrinil. Polno ljudi, dosti kričanja in vse to že pred železnimi vrati za izstop iz Irana. Iranski mejni prehod je med dvema železnima ograjama, med katere spuščajo samo omejeno število vozil naenkrat. Pred ograjo je večje število kontejnerjev, za katere nimaš pojma čemu služijo, saj nihče ne govori angleško. Pristopita mulca kakih 10 in 12 let in mahata naj pridem naprej po nasprotnem pasu (tu itak ne rešiš nič brez »zastopnika«) in grem. Potem starejši začne razlagat, itak v iranščini - perzijščini, tako da ne razumem, pa pristopi moški, predvidevam njihov oče, ki razlaga »tax. benzin« (ko greš iz Irana plačaš davek na gorivo ki je v rezervoarju). Za plačilo sprejemajo samo Riale, ki jih več nimamo. «No problem« dam eure in on plača s kartico zame. Gre na neoznačeno okence, plača in dobi dva potrdila. Naprej nadaljujemo z otroci. Odprejo se železna vrata in ta starejši pravi »mister go, go, » in se nastavi pred avto, da se lahko vrinem. Ko smo znotraj ograje, gremo do enega kontejnerja, (ni omembe vredno, da so vsi itak neoznačeni in da nihče ne govori drugega kot Perzijščino), ter dobimo podpise na oba potrdila. Potem gremo do drugega kontejnerja na drugi strani, da podpiše CDP (carnet du passage), potem čez ograjo ven, da ožigosa vse dokumente, se vrnemo med ograde in spet čez cesto, preplezamo spet dve ograji in pridemo do policista, ki pregleda vise, jih odvzame in potne liste preda naprej. Čez par minut vrne potne liste in gremo spet čez dve ograji na drugo stran da na CDP-ju odtrže njihov izvod. Ko še to opravi, mulc reče »finish«, vzame 20 eur in gre. Pridemo do policaja, ta gleda potne liste in »no stamp mister«. Nato reče »visa stamp« in pokaže s prstom na kontejner, fak. Vize so mi že pobrali. Grem spet čez dve ograji k policistu in začnem razlagat »no stamp, visa you« pa gleda kot tele, jaz pa vedno bolj na obratih. Prideta dva druga posrednika, »brez njih itak ne greš zlahka preko« in me vlečeta ven in spet čez dve ograji, spet na prehod k policistu ki me je zavrnil in mu začneta razlagat (predvidevam da poznata tista dva otroka, ker sta vedela kaj se dogaja). Policist mi pobere potna lista in se vrne za pet minut in reče »sorry go« in po dobri uri smo preko. Na turški strani (tudi turška meja z Iranom ni podobna z mejo med Turčijo in Bolgarijo, kjer so prijazni, hitri in govorijo angleško). Najprej pride carinik in odpre vse kovčke in v enem najde paket, zavit v papir, prelepljen z lepilnim trakom. Že ko sem ga dobil, sem si mislil, če to na carini vidijo, bodo vse prebrskali. In seveda se je zgodilo ravno to. Takoj s prstom kaj je to. Open mu rečem, pa spet kaj je to, pa primem paketek, mu ga izročim in rečem open. Ves vesel trga, trga in notri so spominki, ki jih je prodajalec zavil v časopisni papir. Carinik pa go, in zamahne z roko. Pridem do policajev in policistka gleda dokumente vozila, obrača, skenira, kliče po telefonu, da sodelavcu, pa spet obrača in reče nekako v stilu »no sigurta in Turkye« Razumem da so težave z zavarovanjem vozila, pa jo prosim za dokumente, a ona samo maha »no sigurta« in kaže na Iransko stran. Nekako poberem zeleno karto, pregledam in najdem znak »TR« in ji pokažem. Spet gleda, obrača, pokaže sodelavcu, spet obrača in reče OK. Potem preda potni list sodelavcu (samo moj, ker Tomislava mora preko mejnega prehoda za pešce). Ta ga obrača, zvija, praska, išče iztrgane liste, spet praska, zvija, kakih 5 minut in nato štempl in ok. Enostavno, a ne? Za v Iran pa je bilo malo enostavneje in precej dražje. Tako gresta 2 uri naokoli pa še 1,5 ure za menjavo časovnega pasu. Danes samo slike iz hotela. mladench, Kugelschreiber, markII in 20 others 22 1 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Popularna objava ftp Objavljeno Junij 15, 2022 Avtor Popularna objava Deli Objavljeno Junij 15, 2022 Po dveh deževnih dneh, danes spet sonce in brez vročine. Ker ja današnja pot bila nekoliko krajša, smo obiskali še Goreme, ki je najbolj poznano področje pokrajine Kapadokje. Današnji cilj je Kirikkale, novejše univerzitetno mesto, brez nekih posebnosti, predvsem pa precej živo. Quest, kaizer, Mavti in 12 others 14 1 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
ftp Objavljeno Junij 16, 2022 Avtor Deli Objavljeno Junij 16, 2022 Po dolgem času smo spet ob morju. Naredili smo dobrih 400km in prišli v Izmit. Morje v tem kraju me je razočaralo, še plaže nimajo. Tudi internet je takšen, da danes še slik ne bo. Sicer pa ni bilo nič posebno zanimivega, sploh v primerjavi s prejšnjimi dnevi. No ja, še nikoli nisem čakal v tako dolgi vrsti za sladoled. Sicer pa je streglo 7 oseb, tako da je šlo kar hitro. Sladoled je odličen in za nas poceni - 6 TL oz. cca. 30 centov. Pri ostalih sladoledarjih, ki jih je več naokoli, pa skoraj nikogar. Pennywis3, RobiRoberto, nejc74 in 5 others 7 1 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Popularna objava ftp Objavljeno Junij 17, 2022 Avtor Popularna objava Deli Objavljeno Junij 17, 2022 Opravili smo daljši transfer, dobro čez 500km in prišli v Evropo, oz. kar v EU. Današnji postanek je v mestu Plovdiv v Bolgariji. V mestu smo bili že pred leti, pa zaradi poznega prihoda si ga nismo uspeli kaj dosti pogledat. Tokrat imamo kakšno uro več, pa še hotel je v bližini centra. Je zelo lepo in urejeno mesto, z ostanki Rimskega imperija v samem centru. markII, Luka66, mladench in 20 others 22 1 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
ftp Objavljeno Junij 18, 2022 Avtor Deli Objavljeno Junij 18, 2022 A to spada med kariraste prte? DAMI34, Kawasaki_rider in MiNa 3 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Popularna objava ftp Objavljeno Junij 18, 2022 Avtor Popularna objava Deli Objavljeno Junij 18, 2022 Vožnja čez Bolgarijo je zelo dolgočasna, saj gre skoraj povsem za ravnico. Še najbolj zanimiva so polja, ker sončnice cvetijo. Pri Sofiji se nebo potemni in prične deževati. Oblečemo dežne obleke in gasa. Naliv se premika pred nami, tako da je cesta polna vode, mi pa dobimo samo kakšno kapljo. Kmalu se nebo odpre in posije sonce, se ogreje in seveda hitro zakuhamo v dežjakih. Mi na prvo črpalko, slačenje dežjakov in naprej. Malo pred mejo pa močan naliv z jasnega neba, ki traja nekih 5 kilometrov, kar pa je dovolj, da smo premočeni do kože. Na meji gužva, oz. delajo počasi, sonce sije in dokler pridemo skozi smo praktično že suhi. Za prehod izgubimo par minut, pravzaprav dobro uro, hkrati pridobimo 1 uro zaradi novega časovnega pasu, tako da izgube praktično ni. Današnje mesto je, sedaj že naše tradicionalno v teh koncih, Niška banja. Imajo dobro restavracijo in po treh tednih piščanca in riža, naročimo 2x čevape, pomfri in šopsko. Znani so po tem, da so porcije velike, namreč ena je 400g mesa in mi naročimo dve. Na koncu pride natakar in pravi »auuu, svaka vam čast., zaista nisam verovao« 😁 Odlični so bili. MiNa, raza, IF7 in 19 others 21 1 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Popularna objava ftp Objavljeno Junij 19, 2022 Avtor Popularna objava Deli Objavljeno Junij 19, 2022 Danes se premaknili malo višje na Zlatibor. Smo dobrih 1000m visoko, zrak je občutno bolj svež, sredi dneva okoli 25 stopinj. Kraj se je od našega zadnjega obiska precej spremenil. Iz manjšega gorskega kraja postaja mesto s stolpnicami in trgovskimi centri. Žal. PS. Po poti tudi srečali znameniti avtobus iz kultnega filma »Ko to tamo peva« pik1, Kawasaki_rider, Luka66 in 17 others 19 1 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Popularna objava ftp Objavljeno Junij 20, 2022 Avtor Popularna objava Deli Objavljeno Junij 20, 2022 Pozabil sem omenit (pohvalit), da smo pred dvema dnevoma zabeležili 10.000 km poti. 😁 Tokrat smo šli iz hribov v še višje hribe in sicer v Žabljak v Črni gori. Smo nekaj čez 1400m nad morjem in je kar hladno, tako da zvečer rokavi niso odveč. Sama pot ni bila huda, razen takoj po meji, kjer so Črnogorci kar zaprli cesto in sicer tako, da so kombi parkirali počez. Pride eden od delavcev in pravi da prehod ni možen, lahko pa po strmem makadamu nadaljujemo. Seveda ni nič označeno, sicer pa, saj vse poti vodijo v … Naredili smo še eno dobro delo, vsaj upamo. Pri hiši je iz gnezda padla mlada vrana, ki je imela zanko zvezano na nogi. Zanka se je že zajedala v nogo, pa smo ji jo previdno odstranili in izpustili. Kmalu je prišla njena mama in počasi odskakljala stran. mladench, IF7, MiNa in 21 others 22 2 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Popularna objava ftp Objavljeno Junij 21, 2022 Avtor Popularna objava Deli Objavljeno Junij 21, 2022 Danes smo si vzeli čas za pohajanje po Durmitorju in okolici. V teh krajih je kar hladno, od 20 do 25 stopinj, ponoči pa okoli 10. Kar prijetna temperatura, ki pa ne bo trajala dolgo, ker že jutri gremo naprej in bo verjetno precej topleje. Za razliko od prejšnjih let, je že sedaj veliko turistov, precej je motoristov, predvsem Poljakov in Čehov, ter nekaj Italijanov, Nemcev in Slovencev. raza, Marko P., Joker in 20 others 22 1 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Popularna objava ftp Objavljeno Junij 22, 2022 Avtor Popularna objava Deli Objavljeno Junij 22, 2022 Pa smo prešli iz ugodnih 20-24 stopinj v 30+. Takoj ko smo prešli v BIH se je temperatura počasi dvigovala, se povzpela do 35 stopinj in šele ob morju se je »ohladilo« na 32. Pot nas je vodila po stranskih, ozkih poteh nekje bogu za hrbtom, tako da smo na meji prebudili najprej Črnogorskega policaja in nato še Bosanskega. 😁 Po vsej tej poti od Nikšića (ČG) do Gackega (BiH), ki je cca. 60 km smo srečali samo en avto. Zapeljali smo, za nas prvič, tudi na Bosansko avtocesto in to kar 8 kilometrov. Prišli v Makarsko, ki je naša večletna postojanka in nas je pozitivno presenetila. Je precej bolj urejena, čista, brez nekega kiča in predvsem polna turistov. 👍 RobiRoberto, MiNa, Tedybear in 19 others 21 1 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Popularna objava ftp Objavljeno Junij 23, 2022 Avtor Popularna objava Deli Objavljeno Junij 23, 2022 Samo trenutek nepazljivosti, pa se je zgodilo. Na »morju« smo bookirali apartma brez klime. Preselili smo se nekoliko severneje na otok Pag. Tri dni se bomo šli navadne turiste. Danes je bilo bolj oblačno, pa precej soparno vreme. Prvi občutek je, da je na Pagu turistov manj kot v Makarski, je pa veliko Slovencev. Trenutno nekoliko piha in vsaj delno nadomešča klimo. Buschi, Satao, RobiRoberto in 16 others 18 1 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Popularna objava ftp Objavljeno Junij 24, 2022 Avtor Popularna objava Deli Objavljeno Junij 24, 2022 Danes smo, pravzaprav nismo kaj dosti počeli. Po poznem zajtrku smo šli na plažo do večera, nato se odpravili v Novaljo na večerjo. Med večerjo prične dež. Ni kaj, se odpravimo nazaj v Pag kar v poletni opravi – kratki rokavi, čeprav zunaj noč in dež. Ker prvič vozimo ponoči s tem motorjem, nas »razveseli«, da luč sveti nizko oz. kakih 15 metrov naprej, meglenke pa nekam v zrak. Se prilepimo enemu avtu in vozimo za njim. Na pol poti dež poneha, začne pa dobro bliskati in grmeti. Takoj ko parkiramo pred apartmajem pa vesoljni potop. 15 minut doobrega naliva, ki smo se ga za las izognili. Sicer pa je današnji dan zadnji dan tokratnega dopusta. Še vikend izkoristimo, pa spet delat. pik1, Satao, markII in 13 others 15 1 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Popularna objava ftp Objavljeno Junij 25, 2022 Avtor Popularna objava Deli Objavljeno Junij 25, 2022 Danes prav nič od nas. Pozno vstajanje, zjutraj je še bilo oblačno, po dvanajsti smo uspeli priti do plaže in sonce tudi. Zvečer še sprehod po Pagu in to je to. 😁 Akito, Kmet2, a79 in 15 others 17 1 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Popularna objava ftp Objavljeno Junij 27, 2022 Avtor Popularna objava Deli Objavljeno Junij 27, 2022 Zadnji dan tokratnega dopusta, plaža in jadranka. IF7, Kugelschreiber, HyperJack in 12 others 14 1 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Popularna objava ftp Objavljeno Junij 28, 2022 Avtor Popularna objava Deli Objavljeno Junij 28, 2022 Še nekaj številk iz popotovanja v Iran. Na poti smo bili 38 dni, prevozili 11.653 km, naredili 13.956 fotografij, in zapravili cca. 3000 eur. schwantz, Tedybear, avtomoto in 12 others 11 3 1 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
shnitzl Objavljeno Julij 3, 2022 Deli Objavljeno Julij 3, 2022 Hvala za zanimivo reportažo. ftp 1 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Kiri Objavljeno Julij 7, 2022 Deli Objavljeno Julij 7, 2022 Super potopis. Podoživel najin Iran 2019 (in letošnjo Turčijo). Predvsem tista dogodivščina, ko so vama med vožnjo iz avta dali sadje... Nama se je zgodilo podobno malo pred Kashanom. Pri kakšnih 120 ali 130 na uro naju je po desni prehitel avto in nama je tip dal kos "fruit leathra". Res čudovita dežela in čudoviti ljudje. Kar se pa tiče GPS-a, pa sva tudi midva imela težave zadnji dan v Iranu, ko sva šla iz Tabriza v Kandovan. Kar naenkrat je izgubil signal tako Garmin Oregon, kot telefon. Nisem se pravočasno spomnil, da bi Garmina probal preklopiti na GLONASS, da bi videl, če deluje. Sicer pa... si na poti morda opazil razliko v porabi goriva v Iranu in Turčiji napram evropskim državam (BG, SRB, BiH, HR...)? MiNa in ftp 2 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
ftp Objavljeno Julij 7, 2022 Avtor Deli Objavljeno Julij 7, 2022 (popravljeno) pred 19 minutami, Kiri pravi: Sicer pa... si na poti morda opazil razliko v porabi goriva v Iranu in Turčiji napram evropskim državam (BG, SRB, BiH, HR...)? Ne nisem opazil. Je malo trošil povsod, ker nismo pretiravali, pač pazili na gume, ki jih v tistih krajih ni možno dobiti. Po računalniku imamo po 12kkm povprečno 4,4 l/100km, če verjameš računalniku. Zakaj? Popravljeno Julij 7, 2022. Popravil ftp Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Kiri Objavljeno Julij 8, 2022 Deli Objavljeno Julij 8, 2022 On 7/7/2022 at 8:41 PM, ftp said: Ne nisem opazil. Je malo trošil povsod, ker nismo pretiravali, pač pazili na gume, ki jih v tistih krajih ni možno dobiti. Po računalniku imamo po 12kkm povprečno 4,4 l/100km, če verjameš računalniku. Zakaj? Ker ze nekaj casa opazam, da mi v “vukojebinah” motor zre manj bencina. Stani, Iran, Turcija… Najprej sem sklepal, da je razlika v porabi posledica stila voznje, ampak predvsem v Iranu se mi je zacelo dozdevat, da sem kljub istemu stilu voznje kot v Evropi (ali pa se bolj agresivnem) imel nizko porabo. Govorim o kaksnih 15 % razlike v porabi. Mogoce se vec. Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
ftp Objavljeno Julij 8, 2022 Avtor Deli Objavljeno Julij 8, 2022 pred 11 minutami, Kiri pravi: Ker ze nekaj casa opazam, da mi v “vukojebinah” motor zre manj bencina. Stani, Iran, Turcija… Najprej sem sklepal, da je razlika v porabi posledica stila voznje, ampak predvsem v Iranu se mi je zacelo dozdevat, da sem kljub istemu stilu voznje kot v Evropi (ali pa se bolj agresivnem) imel nizko porabo. Govorim o kaksnih 15 % razlike v porabi. Mogoce se vec. Meni vedno na dopustu, oz. dlje kot sem manj troši. To je posledica previdneše vožnje, konkretno v Iranu pa tudi v Turčiji so ceste široke ravne in ni dosti zaviranja. Tudi gume več zdržijo na potovanju kot v domači okolici. Sem bil v strahu da bodo gume komaj zdržale 12kkm zaradi vročine in teže, pa so prišle domov v zelo dobrem stanju in bodo še kar nekaj naredile. Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Kiri Objavljeno Julij 9, 2022 Deli Objavljeno Julij 9, 2022 Tudi jaz sem temu pripisoval. Ampak razlika se pojavi takoj, ko tankam v našem delu sveta. Ko sva letos peljala dol, sva imela vso pot od Slovenije do Turčije porabo čez 5 litrov. Vsa pot je AC, vozim 110 - 120. Ko sem prvič tankal v Turčiji, se je poraba znižala na kakšnih 4,3. In potem celo Turčijo enako, čeprav veš, da so tudi pri njih široke magistrale, po katerih brez težav voziš teh 110. Ko se vrneva iz Turčije v Bolgarijo, je poraba spet narasla čez 5l. Neke bistvene razlike v stilu vožnje ni bilo, ker sva zadnje dni tako ali tako delala bolj tranzit s postankom v Istanbulu. Katere gume pa voziš? Midva sva za Iran namontirala Mitas E07, pa sem jih na koncu šele pred par meseci vrgel dol in zamenjal z novim kompletom. Stari je imel cca 22k prevoženih Bostjan L 1 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Bostjan L Objavljeno Julij 9, 2022 Deli Objavljeno Julij 9, 2022 2 hours ago, Kiri said: Tudi jaz sem temu pripisoval. Ampak razlika se pojavi takoj, ko tankam v našem delu sveta. Ko sva letos peljala dol, sva imela vso pot od Slovenije do Turčije porabo čez 5 litrov. Vsa pot je AC, vozim 110 - 120. Ko sem prvič tankal v Turčiji, se je poraba znižala na kakšnih 4,3. In potem celo Turčijo enako, čeprav veš, da so tudi pri njih široke magistrale, po katerih brez težav voziš teh 110. Ko se vrneva iz Turčije v Bolgarijo, je poraba spet narasla čez 5l. Neke bistvene razlike v stilu vožnje ni bilo, ker sva zadnje dni tako ali tako delala bolj tranzit s postankom v Istanbulu. Katere gume pa voziš? Midva sva za Iran namontirala Mitas E07, pa sem jih na koncu šele pred par meseci vrgel dol in zamenjal z novim kompletom. Stari je imel cca 22k prevoženih Etanol E5 ???? Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
ftp Objavljeno Julij 9, 2022 Avtor Deli Objavljeno Julij 9, 2022 pred 2 urami, Kiri pravi: Tudi jaz sem temu pripisoval. Ampak razlika se pojavi takoj, ko tankam v našem delu sveta. Ko sva letos peljala dol, sva imela vso pot od Slovenije do Turčije porabo čez 5 litrov. Vsa pot je AC, vozim 110 - 120. Ko sem prvič tankal v Turčiji, se je poraba znižala na kakšnih 4,3. In potem celo Turčijo enako, čeprav veš, da so tudi pri njih široke magistrale, po katerih brez težav voziš teh 110. Ko se vrneva iz Turčije v Bolgarijo, je poraba spet narasla čez 5l. Neke bistvene razlike v stilu vožnje ni bilo, ker sva zadnje dni tako ali tako delala bolj tranzit s postankom v Istanbulu. Katere gume pa voziš? Midva sva za Iran namontirala Mitas E07, pa sem jih na koncu šele pred par meseci vrgel dol in zamenjal z novim kompletom. Stari je imel cca 22k prevoženih Ne vem, ne morem primerjat. V Turčiji sem po kazni za hitrost upočasnil iz 110 na 100, v Bolgariji pa je omejitev 140 km/h, tako da sem bil precej hitrejši. Tudi prometa je več, pa posledično zaviranja in pospeševanja, medtem ko je v Turčiji prometa relativno malo. Gume pa imam TKC 70. V povprečju naredim z njimi 12-13kkm, zato sem bil malo zaskrbljen kako bo z obrabo, glede na precej visoke temperature, pa tudi novi močnejši motor. Pa so po 12kkm v precej dobrem stanju. Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Ragezor Objavljeno Julij 9, 2022 Deli Objavljeno Julij 9, 2022 Meni se tudi zdi, da je v turciji bila manjsa poraba, pa vozim skos nekje isto. Ampak npr. da mam ponavadi 4.9 sem v turciji mel 4.6. najbolj se mi je zdelo, da je letelo na shell pumpah (tankal sem vpower, ne fuel save). mozno pa je, da je vse to samo psiholosko. Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Priporočene objave
Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje
Za objavljanje se morate najprej registrirati
Ustvarite račun
Registrirajte se! To je zelo enostavno!
Registriraj nov računPrijava
Že imate račun? Prijavite se tukaj.
Vpišite se