pajkica Objavljeno April 10, 2015 Opozori Objavljeno April 10, 2015 Borut, hvala za odgovor, zdaj pa še konkretno moj primer torej, če se pripeljem po desni s hitrostjo 130 in nekdo cjazi na levem 110, naredim kaj? Hvala odpreš okno in mu pomahaš..... pol ga slikaš, pa objaviš na fb... itak greš počas pa nobenga ne oviraš lahko pa še kak sms napišeš komu, kak en idiot voz po ac... ali pa samo razmisliš in se vprašaš če lahko kaj zamudiš pri 20m /h razlike po moje lajf ne bo nikamor ušel.... vse ostalo pa so malenkosti in nepotrebno razbujanje kamionar 1
DAMI34 Objavljeno April 10, 2015 Opozori Objavljeno April 10, 2015 (popravljeno) Borut, hvala za odgovor, zdaj pa še konkretno moj primer torej, če se pripeljem po desni s hitrostjo 130 in nekdo cjazi na levem 110, naredim kaj? Hvala Po zakonu moraš najbrž upočasniti, ker ne smeš mimo njega po desnem pasu :glare: ne ni res, ti lahko po svojem pasu voziš koliko hitro pač pas vozi, vendar ne smeš na sosednji pas...šele takrat si izvedel prehitevanje. Popravljeno April 10, 2015. Popravil DAMI34
motozajebant Objavljeno April 10, 2015 Opozori Objavljeno April 10, 2015 odpreš okno in mu pomahaš..... pol ga slikaš, pa objaviš na fb... itak greš počas pa nobenga ne oviraš lahko pa še kak sms napišeš komu, kak en idiot voz po ac... ali pa samo razmisliš in se vprašaš če lahko kaj zamudiš pri 20m /h razlike po moje lajf ne bo nikamor ušel.... vse ostalo pa so malenkosti in nepotrebno razbujanje Nihče se ne razburja, samo sprašujem....
pajkica Objavljeno April 10, 2015 Opozori Objavljeno April 10, 2015 Nihče se ne razburja, samo sprašujem.... voila, pa si dobil odgovor
Borutt Objavljeno April 10, 2015 Opozori Objavljeno April 10, 2015 Avtocesta je cesta kjer so trije pasovi in vsi potekajo v eno smer. Prvi pas je odstavni pas , ki je namenjen intervencijskim vozilom, ter vozilom v okvari. Drugi pas je vozni pas, kjer je omejitev dovoljena od 60-130 km \h. Tretji je prehitevalni pas, ki je namenjen PREHITEVANJU vozečih vozil. Zato prehitevanje po desnem pasu na avtocesti NI DOVOLJENO! Obvoznica je cesta, kjer dva, ali več, pasov omogoča vožnjo v isto smer, zato "prehitevanje" po desnem pasu pomeni VOŽNJO MIMO počasnejšega vozila. Praksa je nekaj drugega. Sam sem 2x opravljal vozniški izpit za motorno kolo zato se še dobro spominjam besed svojega inštruktorja, ter tega kar je pisalo v CPP knjigi. Sam sem napisal bolj tko iz "glave" se bo pa verjetbo Borut potrudil in nam podal "belo na črnem" po členih. Bom napisal brez lepljenja nekaterim dolgočasnih členov. Se utrudijo od branja. Zato bom kar kratek. Avtocesta in hitra cesta. Skoraj ena in ista pašta. Največja razlika je v najvišji dovoljeni hitrosti. Prvo moramo vedeti, kaj je cestišče in kaj je vozišče. Cestišče je celotna cesta in v primeru avtoceste ali hitre ceste zavzema prostor od varnostne ograje na levi strani do varnostne ograje na desni strani. Na tem delu je asfalt. Vozišče je pa del cestišča namenjenega vožnji vozil in na avtocesti obsega del cestišča od leve bele robne črte do desne bele robne črte. Vozimo po vozišču, ker nam tako nalaga prometna signalizacija in to je bela robna črta. Odstavni pas je od vozišča ločen z belo robno črto in torej ni del vozišča, ampak del cestišča. Avtocesta in hitra cesta imata dve smerni vozišči. Vsako smerno vozišče ima vsaj dva prometna pasa, katera sta ločena z belo prekinjeno ločilno črto. Ponekod so celo trije prometni pasovi, saj je na posameznih klancih prometni pas za počasna vozila. Z upoštevanjem zakonodaje moramo voziti po desnem prometnem pasu in prehitevati po levem prometnem pasu. Na splošno lahko rečemo, da imajo naše avtoceste in hitre ceste samo dva prometna pasova, saj odstavni pas ni prometni pas in kot takšen ni namenjen vožnji vozil. Obvozna cesta ali obvoznica je cesta, s katero se nadomesti del javne ceste, ki poteka skozi naselje. Torej je lahko s postavljeno prometno signalizacijo avtocesta ali pa hitra cesta. Zato veljajo na obvoznici enaka pravila kot na avtocesti in hitri cesti. Torej bo prehitevanje po desnem prometnem pasu še vedno prekršek. Vožnja mimo je vožnja mimo ustavljenega vozila ali ovire. Je mogoče na obvoznici kakšno ustavljeno vozilo ali ovira na levem prometnem pasu ? Ferrarist 1
I30 Objavljeno April 10, 2015 Opozori Objavljeno April 10, 2015 odpreš okno in mu pomahaš..... pol ga slikaš, pa objaviš na fb... itak greš počas pa nobenga ne oviraš lahko pa še kak sms napišeš komu, kak en idiot voz po ac... ali pa samo razmisliš in se vprašaš če lahko kaj zamudiš pri 20m /h razlike po moje lajf ne bo nikamor ušel.... vse ostalo pa so malenkosti in nepotrebno razbujanje Kok babe simpl gledajo na lajf! Prehitevalni pas je za prehitevat! Tudi če pelješ 130, nimaš na njem kaj viset dlje kot toliko, da prehitiš in marš nazaj na srednji pas! Podobna zgodba je, evo, je bila včeraj na uvozu na LJ obvoznico (tam še AC), ko je spet baba (mejduš same babe! ) mečkala po vključevalnem pasu, za njo smo bili še trije in nato je s kakšnimi 80km/h upadla na vozni pas. Tam seveda priletijo od zadaj drugi z normalno hitrostjo preko 100km/h. In je koj ratal kažin, trobljenje, žlajfanje, ipd. "Le kaj smo zamudili pri 20m/h razlike?!" Kwa nek, preživet namest crknt smo zamudili ali uspeli, kakorkoli se že razplete! Ve se kakšen je red in če nečemo pocrkat pa drugih pobit se ga je treba držat! Ferrarist, stenc55, DAMI34 in 3 others 6
Borutt Objavljeno April 10, 2015 Opozori Objavljeno April 10, 2015 vožnja mimo pomeni, da se pelješ mimo njega po desni in OSTANEŠ na svojem pasu. člen 53 https://zakonodaja.com/zakon/zprcp/53-clen-voznja-mimo če pa po vožnji mimo, zaviješ na prehitevalni pas, pa si ga prehitel po desni, kar pa ni dovoljeno! 50.člen https://zakonodaja.com/zakon/zprcp/50-clen-prehitevanje Tolmačiš po svoje in popolnoma napačno. Vožnja mimo je pojasnjena v pomenu izrazov in gre za vožnjo mimo ustavljenega vozila ali ovire. Prehitevanje je pa vožnja mimo drugega udeleženca cestnega prometa, ki se premika po istem prometnem pasu ali delu smernega vozišča, ki je namenjen vožnji. Pri vožnji mimo drugo vozilo stoji, pri prehitevanju se pa premika.
Borutt Objavljeno April 10, 2015 Opozori Objavljeno April 10, 2015 Če se meni še kaj sanja o temle "desnem prehitevanju" gre zadeva nekako tako, da greš lahko po desni mimo na cest z enakovrednimi pasovi (v LJ sta to recimo Celovška in Tržaška cesta) pod pogojem da pelješ seveda znotraj omejitve. Na cestah kjer pa pasovi niso enakovredni (AC in cesta rezervirana za motorna vozila aka. hitra cesta) pa se tega manevra ne sme izvajat, ker je lepo določeno kateri pas je vozni, prehitevalni in kateri odstavn;i v nasprotju z cestami z enakovrednimi pasovi kjer pa to ni določeno saj sta oba pasova "enake vrednosti". Ja še vedno smo v SLO kjer se ne znamo umikat intervencijskim vozilom in zato gasilci po AC tečemo namesto da bi se peljali čim prej pomagat tistim, ki so pomoči res potrebni. Intervencijskim vozilom se umika levo in desno in nič drugače!!! Dfinicija odstavnega pasu pa je "Označena površina vozišča vzdolž voznega pasu, namenjena samo za ustavljanje (zadrževanje) vozil v sili" (vir: www.DARS.si). 50. člen (prehitevanje) (1) Prehitevanje vozil je dovoljeno le po levi strani. (2) Po desni je dovoljeno prehiteti le: 1. vozilo, ki zavija levo, če je voznik tega vozila dal predpisan znak in je zavzel na vozišču tak položaj, da se da zanesljivo sklepati, da bo zavil levo, in če je na njegovi desni strani dovolj prostora za prehitevanje; 2. vozilo, ki vozi na cesti v naselju, s smernim voziščem z dvema ali več prometnimi pasovi, po prometnem pasu, ki ni skrajno desni; 3. vozilo, ki vozi na ploščadi z več prometnimi pasovi, v katero se razširi smerno vozišče pred cestninsko postajo, na kateri je hitrost omejena na največ 60 km/h. (3) Prehitevanje po desni strani ni dovoljeno na avtocesti in hitri cesti, razen na ploščadi iz 3. točke drugega odstavka tega člena. (4) Z globo 80 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ne potrebuje vozniškega dovoljenja, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena. (5) Z globo 120 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena. Lokos in thumper 2
Borutt Objavljeno April 10, 2015 Opozori Objavljeno April 10, 2015 Borut, hvala za odgovor, zdaj pa še konkretno moj primer torej, če se pripeljem po desni s hitrostjo 130 in nekdo cjazi na levem 110, naredim kaj? Hvala Nekaj v tem vrstnem redu. Pa prostoročno telefoniranje na tel. št. 113. Mogoče bo pa kdo v bližini. So že bil takšni primeri in kaznovani takšni počasni vozniki na levem prometnem pasu. 50. člen (prehitevanje) (1) Prehitevanje vozil je dovoljeno le po levi strani. 70. člen (zvočni in svetlobni opozorilni znaki) (1) Zvočne in svetlobne opozorilne znake sme voznik uporabiti le, kadar je ogrožen on sam ali kdo drug in pri prehitevanju zunaj naselja. Pri prehitevanju vprežnih vozil ali jahačev in pri prehitevanju v naselju, sme opozarjati le s svetlobnimi opozorilnimi znaki. Pri dajanju svetlobnih opozorilnih znakov mora voznik paziti, da ne zaslepi drugega voznika. ...
lasagna Objavljeno April 10, 2015 Opozori Objavljeno April 10, 2015 Sam sem si kriv, da grem pogledat tole temo. Sedaj pa izpade, da je cel kup ljudi kupilo vozniške izpite.... Še dobro, da Borutt pojasnjuje, kar je bilo prespano pri seznanjanju s pravili vožnje. Prometna pravila je bolje kršiti namerno in zavedno, kot pa zaradi nevednosti in nezanimanja. Sicer pa na bicikel in via Horjul :grrr Besni in stenc55 2
Borutt Objavljeno April 10, 2015 Opozori Objavljeno April 10, 2015 ne ni res, ti lahko po svojem pasu voziš koliko hitro pač pas vozi, vendar ne smeš na sosednji pas...šele takrat si izvedel prehitevanje. Preberi večkrat, da si boš zapomnil. Je pa še nekje napisano, da na avtocesti in hitri cesti ni dovoljeno prehitevanje po desni strani. V primeru avtoceste ali hitre ceste ima smerno vozišče dva prometna pasa. Kar pomeni, da je del smernega vozišča levi ali pa desni prometni pas. Sedaj pa ugotovi ali je to tvoje ravnanje prehitevanje ali pa nekaj drugega. In, če je prehitevanje ali je sploh dovoljeno prehitevanje po desni strani. 3. člen (pomen izrazov) (1) Posamezni izrazi, uporabljeni v tem zakonu, imajo naslednji pomen: ... 33. »prehitevanje« je vožnja mimo drugega udeleženca cestnega prometa, ki se premika v isti smeri po prometnem pasu ali delu smernega vozišča, ki je namenjen prometu. ... ... Lokos 1
Scarlett Objavljeno April 10, 2015 Opozori Objavljeno April 10, 2015 Podobna zgodba je, evo, je bila včeraj na uvozu na LJ obvoznico (tam še AC), ko je spet baba (mejduš same babe! ) mečkala po vključevalnem pasu, za njo smo bili še trije in nato je s kakšnimi 80km/h upadla na vozni pas. Tam seveda priletijo od zadaj drugi z normalno hitrostjo preko 100km/h. In je koj ratal kažin, trobljenje, žlajfanje, ipd. To je še hitr, glede na to, kaj opažam vsak dan..
Lokos Objavljeno April 10, 2015 Opozori Objavljeno April 10, 2015 Nekaj v tem vrstnem redu. Pa prostoročno telefoniranje na tel. št. 113. Mogoče bo pa kdo v bližini. So že bil takšni primeri in kaznovani takšni počasni vozniki na levem prometnem pasu. 50. člen (prehitevanje) (1) Prehitevanje vozil je dovoljeno le po levi strani. 70. člen (zvočni in svetlobni opozorilni znaki) (1) Zvočne in svetlobne opozorilne znake sme voznik uporabiti le, kadar je ogrožen on sam ali kdo drug in pri prehitevanju zunaj naselja. Pri prehitevanju vprežnih vozil ali jahačev in pri prehitevanju v naselju, sme opozarjati le s svetlobnimi opozorilnimi znaki. Pri dajanju svetlobnih opozorilnih znakov mora voznik paziti, da ne zaslepi drugega voznika. ... Hvala. Sem živel lažnem prepričanju ...
pajkica Objavljeno April 10, 2015 Opozori Objavljeno April 10, 2015 Kok babe simpl gledajo na lajf! Prehitevalni pas je za prehitevat! Tudi če pelješ 130, nimaš na njem kaj viset dlje kot toliko, da prehitiš in marš nazaj na srednji pas! Podobna zgodba je, evo, je bila včeraj na uvozu na LJ obvoznico (tam še AC), ko je spet baba (mejduš same babe! ) mečkala po vključevalnem pasu, za njo smo bili še trije in nato je s kakšnimi 80km/h upadla na vozni pas. Tam seveda priletijo od zadaj drugi z normalno hitrostjo preko 100km/h. In je koj ratal kažin, trobljenje, žlajfanje, ipd. "Le kaj smo zamudili pri 20m/h razlike?!" Kwa nek, preživet namest crknt smo zamudili ali uspeli, kakorkoli se že razplete! Ve se kakšen je red in če nečemo pocrkat pa drugih pobit se ga je treba držat! jaz pa naum lajkala to delajo sam nestrpneži..... če hočeš živet, pravijo, je treba včasih pull back pa gre dej sej bo, dons je pač tak dan a ne ? jutr bo boljš mogoče se pa teb ponesreč, pa bo teb kdo trobu .... glede reda pa na MSju nima smsila razpravljat, vsi bi sam kako ne bi
nazo13 Objavljeno April 10, 2015 Opozori Objavljeno April 10, 2015 ... torej, če se pripeljem po desni s hitrostjo 130 in nekdo cjazi na levem 110, naredim kaj? Hvala Voziš meter za njim in čakaš, da prituli en nestrpnež in ga zjaga s ceste.
DAMI34 Objavljeno April 10, 2015 Opozori Objavljeno April 10, 2015 Borutt kakorkoli rečeš, če gre kolona po desni hitrej gre hitrej, in bo šla mimo leve kolone. Simpl ko pasulj. Mislim da so fantje o tem pisali.
Spasky Objavljeno April 10, 2015 Opozori Objavljeno April 10, 2015 50. člen (prehitevanje) (1) Prehitevanje vozil je dovoljeno le po levi strani. (2) Po desni je dovoljeno prehiteti le: 1. vozilo, ki zavija levo, če je voznik tega vozila dal predpisan znak in je zavzel na vozišču tak položaj, da se da zanesljivo sklepati, da bo zavil levo, in če je na njegovi desni strani dovolj prostora za prehitevanje; 2. vozilo, ki vozi na cesti v naselju, s smernim voziščem z dvema ali več prometnimi pasovi, po prometnem pasu, ki ni skrajno desni; 3. vozilo, ki vozi na ploščadi z več prometnimi pasovi, v katero se razširi smerno vozišče pred cestninsko postajo, na kateri je hitrost omejena na največ 60 km/h. (3) Prehitevanje po desni strani ni dovoljeno na avtocesti in hitri cesti, razen na ploščadi iz 3. točke drugega odstavka tega člena. (4) Z globo 80 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ne potrebuje vozniškega dovoljenja, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena. (5) Z globo 120 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena. matr, mene je bolj opalu...250€ + 3pike, mogoče je upošteval, da sem cik cak prehiteval več avtomobilov in ne samo enega... Seveda se je pognal takoj za mano in sem ga v retrovizorju dokaj hitro opazil in zmanjšal na predpisano hitrost. Po cca dva prevožena kilometra vzgledne vožnje :grim me ustavijo. Pogovor je pa potekal nekako takole: Policist: Dober večer, prometno in vozniško bla bla bla...veste zakaj smo vas ustavili? Jst: Dober večer, pojma nimam, kontrola?! :grim Policist: Z (pre)veliko hitrostjo ste prehitevali ste "cik cak" po desni in levi več avtomobilov, med drugim tudi nas. Jst: Joj, sploh nisem opazil, da gre tako hitro, veste je od žene avto in tega majhnega vraga sploh nisem navajen. :grrr Pa sej ste potem za mano vozili več kilometrov in ste verjetno opazili, da nisem prehitro vozil? Policist: Jaaaaa, potem ste zmanjšali, ko ste opazili, da vas zasledujemo...imate srečo, da vas kamera ni prej ujela/zaznala... Jst: Sej pravim, avto od žene, ma ga ne peljem več. Policist: Ne glede, a je blo treba tega manevra?! Jst: jah, TREBA je sam umret. :grim Policist: Kej alkohola? (opazi na sovoznikovem zicu odprto, pol prazno flašo od Jacka) Jst: Nič! No pol sva pihala, je blo 0,0 in odpeketal naprej. Je blo pa cel dan nekaj v zraku, dopoldne so me v Postojni ustavl plačal z motorjem, zvečer pa še z avtom v Lj.
motozajebant Objavljeno April 10, 2015 Opozori Objavljeno April 10, 2015 Nekaj v tem vrstnem redu. Pa prostoročno telefoniranje na tel. št. 113. Mogoče bo pa kdo v bližini. So že bil takšni primeri in kaznovani takšni počasni vozniki na levem prometnem pasu. 50. člen (prehitevanje) (1) Prehitevanje vozil je dovoljeno le po levi strani. 70. člen (zvočni in svetlobni opozorilni znaki) (1) Zvočne in svetlobne opozorilne znake sme voznik uporabiti le, kadar je ogrožen on sam ali kdo drug in pri prehitevanju zunaj naselja. Pri prehitevanju vprežnih vozil ali jahačev in pri prehitevanju v naselju, sme opozarjati le s svetlobnimi opozorilnimi znaki. Pri dajanju svetlobnih opozorilnih znakov mora voznik paziti, da ne zaslepi drugega voznika. ... Borut :notworthy: Zdej pa še eno vprašanje.... a zaradi narave dela ne smeš podati konkreten odgovor, ali jih nalašč zavijaš v meglo? Da se zastopimo, cenim in spoštujem tvoje odgovore, ampak mislim da bi mi lahko podal malo bolj konkreten odgovor.... Ja, prehitevanje je dovoljeno samo po levi, videl in prebral, ter se s tem strinjam.... torej, če se pripeljem po desni, moram zmanjšat na hitrost vozila, vozečega na levi strani in se z njim vštric vozit? ps. mogoče se marsikomu zdi tole moje nadležnio spraševanje brezpredmetno.... ampak, res me firbec matra, kaj narest v tem primeru.... itak pa vem kaj bom naredil jaz :krneki:
damjandugi Objavljeno April 10, 2015 Opozori Objavljeno April 10, 2015 Kot je meni jasno,ko dohitiš avto,ki vozi po prehitevalnem pasu z manjšo hitrostjo od tvoje,se moraš premakniti na prehitevalni pas in držati varnostno razdaljo.potem pa lahko samo čakaš,če bo vozniku pred tabo kapnili in se bo umaknil na vozni pas,da boš lahko peljal do omejitve in se potem prestavil nazaj na vozni pas.mora pa te opaziti brez trobljenja in blendanja. Lokos 1
Lokos Objavljeno April 10, 2015 Opozori Objavljeno April 10, 2015 Kot je meni jasno,ko dohitiš avto,ki vozi po prehitevalnem pasu z manjšo hitrostjo od tvoje,se moraš premakniti na prehitevalni pas in držati varnostno razdaljo.potem pa lahko samo čakaš,če bo vozniku pred tabo kapnili in se bo umaknil na vozni pas,da boš lahko peljal do omejitve in se potem prestavil nazaj na vozni pas.mora pa te opaziti brez trobljenja in blendanja. (1) Zvočne in svetlobne opozorilne znake sme voznik uporabiti le, kadar je ogrožen on sam ali kdo drug in pri prehitevanju zunaj naselja. Pri prehitevanju vprežnih vozil ali jahačev in pri prehitevanju v naselju, sme opozarjati le s svetlobnimi opozorilnimi znaki. Pri dajanju svetlobnih opozorilnih znakov mora voznik paziti, da ne zaslepi drugega voznika. ... Damjandugi mislim da si vse lepo razložil ampak blendaš in trobiš pa lahko le na določenih krajih in pod določenimi pogoji tako da naučit se na pamet kje in kdaj pa ranjene polže zblendat in iztrobit na vozni pas :evilgrin: thumper 1
DAMI34 Objavljeno April 10, 2015 Opozori Objavljeno April 10, 2015 Ma jebe se meni , poknem ga po desni ko kumaro, in če me bo polcaj jebal, mu gladko odgovorim, da vozim po desni kjer je dovoljena hitrost 130km/h. In če mu še kaj ni prav se bom pa tožaril!!!! Kmet2 1
solorider Objavljeno April 10, 2015 Opozori Objavljeno April 10, 2015 Borutt kakorkoli rečeš, če gre kolona po desni hitrej gre hitrej, in bo šla mimo leve kolone. Simpl ko pasulj. Mislim da so fantje o tem pisali. ne vem kako je v Nemčiji, ker imajo ponekod 5 pasovnico v banana republiki pa itaq ni nobenega smisla kasiral bi pri tebi, ko si ga po desni prehitel... njega, ko vozi počasneje ko 130 pa ne, kje je tu pamet... DAMI34, Kmet2 in thumper 3
DAMI34 Objavljeno April 10, 2015 Opozori Objavljeno April 10, 2015 ne vem kako je v Nemčiji, ker imajo ponekod 5 pasovnico v banana republiki pa itaq ni nobenega smisla kasiral bi pri tebi, ko si ga po desni prehitel... njega, ko vozi počasneje ko 130 pa ne, kje je tu pamet... bolj kot je organ neumn, bolj neumne so tut njegove odločitve solorider 1
solorider Objavljeno April 10, 2015 Opozori Objavljeno April 10, 2015 bolj kot je organ neumn, bolj neumne so tut njegove odločitve včasih smo rekli "glup ko kurac" DAMI34 1
dondule Objavljeno April 10, 2015 Opozori Objavljeno April 10, 2015 Kot je meni jasno,ko dohitiš avto,ki vozi po prehitevalnem pasu z manjšo hitrostjo od tvoje,se moraš premakniti na prehitevalni pas in držati varnostno razdaljo.potem pa lahko samo čakaš,če bo vozniku pred tabo kapnili in se bo umaknil na vozni pas,da boš lahko peljal do omejitve in se potem prestavil nazaj na vozni pas.mora pa te opaziti brez trobljenja in blendanja. Edin kar ti še ostane je, da vklopiš žmigovc in čakaš da se model umakne
Priporočene objave
Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje
Za objavljanje se morate najprej registrirati
Ustvarite račun
Registrirajte se! To je zelo enostavno!
Registriraj nov računPrijava
Že imate račun? Prijavite se tukaj.
Vpišite se