Skoči na vsebino

STOP Policija !

Priporočene objave

Objavljeno

To je člen z omejitvami hitrosti. Sta še dva, ampak za nas je sedaj pomemben spodnji. V tem členu lahko vidimo, kakšna je najvišja dovoljena hitrost. Prav tako je lahko na nekem delu ceste postavljena prometna signalizacija z omejitvijo hitrosti nižjo od najvišje dovoljene hitrosti na tej isti cesti. Tudi tam moramo številko v prometnem znaku razumeti kot najvišjo dovoljeno hitrost. 

46. člen

(najvišje dovoljene hitrosti)

(1) Najvišja dovoljena hitrost vozila je:

1.     na cestah v naselju 50 km/h;

2.     v območju omejene hitrosti 30 km/h;

3.     v območju umirjenega prometa in v območju za pešce 10 km/h.

...

(3) Na cesti zunaj naselij je najvišja dovoljena hitrost za vozila:

1.     na avtocestah 130 km/h;

2.     na hitrih cestah 110 km/h;

3.     na vseh ostalih cestah 90 km/h.

...

Člen o prehitevanju oziroma o načinu prehitevanja. Tukaj lahko preberemo nekaj, kar bi te zanimalo. To je, prehiteti je potrebno brez oklevanja. Ampak to ne pomeni prekoračitev najvišje dovoljene hitrosti, samo zaspati ni potrebno med prehitevanjem.  

51. člen

(varno prehitevanje)

(1) Voznik sme začeti prehitevati le, če ima na cesti dovolj prostora. S prehitevanjem ne sme ovirati udeleženca cestnega prometa, ki ga prehiteva.

(2) Pred prehitevanjem vozila, ki vozi pred njim po istem prometnem pasu, mora dati voznik predpisan znak, nato pa ga na primerni bočni razdalji prehiteti. Prehiteti mora brez oklevanja, po končanem prehitevanju pa se mora, razen na smernem vozišču z dvema ali več prometnimi pasovi čim prej vrniti na izhodiščni prometni pas.

...

4) Voznik prehitevanega vozila ne sme povečevati hitrosti. Po potrebi mora zmanjšati hitrost in se pomakniti k desnemu robu vozišča in s svojim ravnanjem omogočiti vozniku, ki prehiteva čimprejšnjo zaključitev prehitevanja.

...

Ugotovitev je, da lahko vozimo z najvišjo dovoljeno hitrostjo in, da lahko prehitevamo počasnejše udeležence v cestnem prometu. Pri vsej tej zakonski logiki bi se marsikdo vprašal, zakaj sploh vprašanje o prekoračitvi najvišje dovoljene hitrosti med prehitevanjem, če pa vsi vozimo z najvišjo dovoljeno hitrostjo. V tem primeru je resnično nepotrebno prehitevanje nekoga, kateri vozi z najvišjo dovoljeno hitrostjo, saj moramo v takšnem primeru pospešiti in prekoračiti najvišjo dovoljeno hitrost. Ponavljam, to je po zakonski logiki. Po logiki motorista pa so vsa vozila pred njim v vsakem primeru prepočasna in ga ovirajo. Predpisi pa veljajo tako za avto, kot za motor. Ker je pa ta zakonska logika uporabna več ali manj v idealnih pogojih, že skoraj laboratorijskih pogojih, potem lahko rečemo, da ne vozijo vsi z najvišjo dovoljeno hitrostjo, ampak večinoma manjšo, nekateri pa z večjo. V primeru, ko nekdo vozi z manjšo hitrostjo od najvišje dovoljene hitrosti, je seveda dovoljeno prehiteti takšno vozilo. Vendar se je tukaj potrebno zavedati, da omejitev hitrosti velja še vedno in, ker nesreča ne pride sama, je vedno nekje nekdo skrit s tisto škatlo imenovano radar. 

Ne morem ne predlagati ne svetovati, kako naj nekdo vozi, ampak lahko samo rečem, da je nekje nekaj napisano, kako naj bi se obnašali in koliko stane neprimerno obnašanje. V vsakem primeru smo vsi dovolj stari, da lahko razmišljamo s svojo glavo. Sedaj je pa na nas ali bo ta glava med prehitevanjem dovolila pospeševanje do 100 km/h ali na 150 km/h. Kot sem že prej napisal, je po zakonski logiki vožnja z najvišjo dovoljeno hitrostjo edina dovoljena hitrost. Tudi med prehitevanjem. Drugače bi bil naslov 51. člena drugačen. Pa še kakšnega. 

Dobro, grem poiskati ime mojega inštruktorja, da mu pošljem kazen, ker me je krivo vero učil :grim

Se pravi, da bi po zakonu brez pardona moral dobiti kazen za prehitro vožno.....no, potem sva imela očitno res srečo, da sva naletela na policista, ki ni samo v službi inkasantstva - vsaka čast, čeprav sem bil res prepričan da med prehitevanjem lahko greš preko omejitve!

Borutt, hvala za izčrpen odgovor.

P.S.

Samo priznam, da bom naslednjič kombi najbrž spet prehitel po stari metodi - se pravi s prekrškom :ninja:

• Všeč mi je 3
Objavljeno

matr, mene je bolj opalu...250€ + 3pike, mogoče je upošteval, da sem cik cak prehiteval več avtomobilov in ne samo enega... :)

Seveda se je pognal takoj za mano in sem ga v retrovizorju dokaj hitro opazil in zmanjšal na predpisano hitrost. Po cca dva prevožena kilometra vzgledne vožnje  :grim  me ustavijo.

Pogovor je pa potekal nekako takole:

Policist: 

Dober večer, prometno in vozniško bla bla bla...veste zakaj smo vas ustavili? 

Jst:

Dober večer, pojma nimam, kontrola?!  :whistle:   :grim

Policist:

Z (pre)veliko hitrostjo ste prehitevali ste "cik cak" po desni in levi več avtomobilov, med drugim tudi nas.

Jst:

Joj, sploh nisem opazil, da gre tako hitro, veste je od žene avto in tega majhnega vraga sploh nisem navajen.  :grrr  Pa sej ste potem za mano vozili več kilometrov in ste verjetno opazili, da nisem prehitro vozil? 

Policist:

Jaaaaa, potem ste zmanjšali, ko ste opazili, da vas zasledujemo...imate srečo, da vas kamera ni prej ujela/zaznala...

Jst:

Sej pravim, avto od žene, ma ga ne peljem več.

Policist:

Ne glede, a je blo treba tega manevra?!

Jst:

jah, TREBA je sam umret. :grim

Policist:

Kej alkohola? (opazi na sovoznikovem zicu odprto, pol prazno flašo od Jacka)

Jst:

Nič!

No pol sva pihala, je blo 0,0  in odpeketal naprej.

Je blo pa cel dan nekaj v zraku, dopoldne so me v Postojni ustavl plačal z motorjem, zvečer pa še z avtom v Lj.  :kva1:

Spodnji člen ima takšno kazen, kot si jo ti dobil. Torej si moral kršiti eno izmed teh treh točk. Predvidevam, da je šlo za odstavni pas, ker ostalo po tvojem opisu sodeč odpade. 

52. člen

(prepoved prehitevanja)

(1) Voznik ne sme prehitevati ali začeti prehitevati drugega vozila:

...

5.     po odstavnem pasu;

6.     če se po prehitevanju ne bi mogel varno vključiti na smerno vozišče oziroma na prometni pas, po katerem je vozil pred prehitevanjem;

...

9.     ob zmanjšani vidljivosti, razen na smernem vozišču z najmanj dvema prometnima pasovoma;

...

(4) Z globo 250 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z določbami 5., 6. ali 9. točke prvega odstavka tega člena. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 3 kazenske točke.

Objavljeno

Borut :notworthy:

Zdej pa še eno vprašanje.... a zaradi narave dela ne smeš podati konkreten odgovor, ali jih nalašč zavijaš v meglo? :) Da se zastopimo, cenim in spoštujem tvoje odgovore, ampak mislim da bi mi lahko podal malo bolj konkreten odgovor....

Ja, prehitevanje je dovoljeno samo po levi, videl in prebral, ter se s tem strinjam.... torej, če se pripeljem po desni, moram zmanjšat na hitrost vozila, vozečega na levi strani in se z njim vštric vozit? :wallbash:

ps. mogoče se marsikomu zdi tole moje nadležnio spraševanje brezpredmetno.... ampak, res me firbec matra, kaj narest v tem primeru....

itak pa vem kaj bom naredil jaz :krneki:  :smoke:

Ves čas sem bil prepričan, da so moji odgovori konkretni in natančno tisto, kar vas zanima. Velikokrat napišem, da je najboljše upoštevati zakonodajo in pri tem uporabljati zdravo kmečko pamet. Če se vprašanje glasi ali lahko nekdo prehiteva po desni strani, potem bom našel ustrezen člen v zakonodaji in vam ga predstavil. Enako je s tvojim primerom, kjer sem ti predstavil zakonske možnosti. Če misliš, da ti bom napisal oziroma predlagal nezakonito ravnanje, potem si svoje vprašanje naslovil na napačen naslov. 

Ker pa te še vedno muči dohitevanje počasnega vozila na levem prometnem pasu, potem ti lahko napišem, da se premakni na levi prometni pas in uporabi tisti dve napravi, kateri lahko uporabiš po zakonu. Pa ne pozabi na varnostno razdaljo. 

Objavljeno

Dobro, grem poiskati ime mojega inštruktorja, da mu pošljem kazen, ker me je krivo vero učil :grim

Se pravi, da bi po zakonu brez pardona moral dobiti kazen za prehitro vožno.....no, potem sva imela očitno res srečo, da sva naletela na policista, ki ni samo v službi inkasantstva - vsaka čast, čeprav sem bil res prepričan da med prehitevanjem lahko greš preko omejitve!

Borutt, hvala za izčrpen odgovor.

P.S.

Samo priznam, da bom naslednjič kombi najbrž spet prehitel po stari metodi - se pravi s prekrškom :ninja:

Sedaj boš pa še zvedel, kaj je bilo po mojem mišljenju odločilno, da vaju ni kaznoval. Odločilno je bilo to, da sta bila dva. V primeru enega samega bi le-ta dobil kazen. Tako sta bila pa dva in je takšna meritev na zelo trhlih nogah. Kateri od vaju je vozil 120 km/h ? Eden ali drugi ali pa celo oba. Pa nastane zaplet. Verjetno vaju je zmeril in ustavil zaradi opozorila, da je takšno početje oziroma hitrost prekršek. Saj veš, malo seznanjanja z zakonodajo nikoli ne škodi. 

• Všeč mi je 3
Objavljeno

Ves čas sem bil prepričan, da so moji odgovori konkretni in natančno tisto, kar vas zanima. Velikokrat napišem, da je najboljše upoštevati zakonodajo in pri tem uporabljati zdravo kmečko pamet. Če se vprašanje glasi ali lahko nekdo prehiteva po desni strani, potem bom našel ustrezen člen v zakonodaji in vam ga predstavil. Enako je s tvojim primerom, kjer sem ti predstavil zakonske možnosti. Če misliš, da ti bom napisal oziroma predlagal nezakonito ravnanje, potem si svoje vprašanje naslovil na napačen naslov. 

Ker pa te še vedno muči dohitevanje počasnega vozila na levem prometnem pasu, potem ti lahko napišem, da se premakni na levi prometni pas in uporabi tisti dve napravi, kateri lahko uporabiš po zakonu. Pa ne pozabi na varnostno razdaljo.

Sem danes od Trojan do Lj učorabljal ti dve stvari, non stop :)

Torej, je nezakonito se vozit po desnem pasu s konstantno hitrostjo 130kmh, pa čeprav kljub temu "prehitevaš" počasnejša vozila na levem voznem pasu? jao.... sej ni čudno da je cela država v pi*di....

Objavljeno

Edin kar ti še ostane je, da vklopiš žmigovc in čakaš da se model umakne

...in ko se umakne ga prehitiš, zapelješ predenj, in ker so na zadnjem odbijaču že od prej stari grehi, bo na AC pritekla muca

Objavljeno

Sem danes od Trojan do Lj učorabljal ti dve stvari, non stop :)

Torej, je nezakonito se vozit po desnem pasu s konstantno hitrostjo 130kmh, pa čeprav kljub temu "prehitevaš" počasnejša vozila na levem voznem pasu? jao.... sej ni čudno da je cela država v pi*di....

A si kdaj pomislil na to, da 80% voznikov že pri premiku na levi pas komaj uporablja vzvratna ogledala, za vračanje na desni pas na avtocesti pa  skoraj nihče ne pogleda v desno vzvratno, kaj šele, da bi preveril mrtvi kot?

Problem pa je v tem, da se premalo ponavlja, da je levi pas na AC prehitevalni pas in se na njem nima nihče kaj vozit, če nikogar ne prehiteva, pa tudi, če se vozi 230 na uro.

Ko bodo organi mesečno izdali vsaj približno toliko kazni za 'vožnjo po prehitevalnem pasu', kot jih za prekoračeno hitrost, se bo morda začelo kaj spreminjat - ker v resnici je zdaj bistveno več takih, ki se ne umaknejo s prehitevalnega pasu kot pa prehitrih.

Objavljeno

Včasih so za prehitevanje po desni izpite jemali..

Objavljeno

ok, teli ostareli drajverji v hjundajih z odprtimi usti ne jebejo zavit nazaj na desn pas.

sm za d se jih kaznuje! gre za kulturo voznje.

hotu sm pa napisat glede tega četrtka 16.4., sm slisal da bo kao cela EU uporablala vse in vsa sredstva za meritve na cestah?

a loh pozabm Jadranko?!?

Objavljeno

ok, teli ostareli drajverji v hjundajih z odprtimi usti ne jebejo zavit nazaj na desn pas.

sm za d se jih kaznuje! gre za kulturo voznje.

hotu sm pa napisat glede tega četrtka 16.4., sm slisal da bo kao cela EU uporablala vse in vsa sredstva za meritve na cestah?

a loh pozabm Jadranko?!?

Pa sej midva voziva po pravilih ,zakaj bi jo podabu  :kva1:

• Všeč mi je 2
Objavljeno

sej to mas pa tud prou!

Objavljeno

naj tako ostane, kot je, zame "za enkrat", brez bonus pik :grim  :OK: (les in že trkam :grim )

vožnja po omejitvi je zakon :grim , dokler te ne dobijo :smoke:

Objavljeno

V soboto sem si polepšal vikend, ko sem se v piksni vozil po Posavju in prispeval v državni proračun.  :glare:

Spekel me je z nekim "video radarjem", 1km kasneje pa so me potegnili na stran in mi izdali plačilni nalog. Očitno je bil stacionarni radar z "operaterjem", ki je prometnikom sporočal vozila, hitrost in razdaljo na kateri je bila izmerjena. 
Napiše mi, da sem dobil 3KT in polovičko 125€ ... Pa vprašam kje se da videt meritev radarja in je bil odgovor, da lahko dam vlogo za sodno varstvo, pozabim na polovičko in bo sodišče odločilo, če je bilo upravičeno.

Sem podpisal plačilni nalog in si mislil svoje, se mi ni dalo komplicirat.  :BUA:  

Pol pa tu vedi al je blo pošteno al ni. 

Objavljeno

Men so pa policaji polepšal dan. En stari mi (in še ostalim dvajsetim za njim) ene pol ure kri pil. Je lepo vozil 60 ne glede na omejitve, ovinke, naselja... pa so ga v naselju ustavl, ker je prefural radar.

BTW Avtoceste... Vsak dan drgnem po 100km/v eno smer. Grosuplje dovoz na avtocesto. Vsak dan se najde, kakšen, ki z 80 prileti na avtocesto in potem dobi idejo, da bi šel še na prehitevalnega. Petki so ratal pa živa groza, pa se turistična sezona še sploh ni začela.

• Všeč mi je 2
Objavljeno

skratka .. jeba :glare:

:krneki:

Objavljeno

Snel so me nekje pred Zidanem mostu, v smeri proti Krškem ... Me je pa potem vsaj opozoril, da imajo verigo radarjev in da se lahko peljem do 60, ker imajo radarje nastavljene na 64km/h (5km/h je tolerance). :D 
Tako, da čist možno, da sem že peljal mim kakšnega po omejitvi, ta me je pa nameril. Se zgodi, ceste ne poznam, na cesti sem bil praktično sam, odličen razgled na reko direktno ob cesti, debata s sopotnico, itd. 

Ko diwjak (po omejitvah) reče "jeba" pol smo pa res tam ... ko ni muh.  :kva1:

Objavljeno

Mah, jst bom raj u rikverc vozu, sam da bo bolj varno :D

• Všeč mi je 2
Objavljeno

Zanima me kaj zakon pravi za primer odstopa prednosti. Verjetno pametno molči.

Pravzaprav v sledečem primeru niti ne gre za odstop prednosti...

Evo primer:

Tovornjak iz glavne ceste zavija desno na neprednostno.

Na neprednostni avto stoji in čaka, da bo zavil levo.

Tovornjak ne more zaviti v preozko ulico, zato pomaha avtu naj spelje.

V trenutku, ko avto spelje v križišče,motorist pravilno pelje mimo tovornjaka po glavni naravnost.

Sledi trčenje avta in motorista.

Jasno je, da je kriv avto ampak, dokler ne sprosti stranske ceste, promet na glavni stoji.

Iz avta je možno videti motorista šele, ko se ta sigurno napiči na havbo.

In še... če avto zapelje samo do polovice križišča, tovornjak še vedno ne more zaviti mimo njega.

Na koncu je zaključek, da mora motorist reševati situacijo s predvidevanjem.

Ampak, če poči in ste vi v avtu????????

Objavljeno

Zakaj bi sploh prehiteval kamijon, ce vidis,da stoji z navedenim razlogom?

Objavljeno

Zakaj bi sploh prehiteval kamijon, ce vidis,da stoji z navedenim razlogom?

Da te vzvratno ne povozi ali podre, kot je mene enkrat. Kamion se ustavi, jaz za njim, ta pa takoj "rikverca", mene zadaj ne vidi in preden uspem speljati mimo, me že podre...

• Všeč mi je 2
Objavljeno

Ja pa sej se ne ustavis cist za ritjo.... Pa ustavis se tko, da te v speglu vidi. :)  Ce je pa ze res cist zabit, se pa umaknes....Sam ponavad se morta dva najdt... :P

Objavljeno (popravljeno)

Ja pa sej se ne ustavis cist za ritjo.... Pa ustavis se tko, da te v speglu vidi. :)  Ce je pa ze res cist zabit, se pa umaknes....Sam ponavad se morta dva najdt... :P

sej je kamion bremzal na pas mater, ker je kiksnu ulico, posledično si ti tudi, ja kje se boš ustavu, za ritjo, normalno, ves srečen, da si se zbremzal :grim , še prej si pa študiru, da ga boš prehitu :ninja: , jeba je to, tip pa v rikverc, ti pa rikverca nimaš, če nimaš Golde :kva2: , dobr občutek mora bit, ko vidiš, da gre v rikverc, ti pa veš, da si pečen :BUA:

V soboto se z ženo peljeva in malo pred Slunjom dohitiva kombi, pogledam, frej, grem ven, a dedc enako, fak, prehitevat se je spravu skuterista, jest ga nism vidu, ker je bil skrit pred kombijom, komi sm se polovu, očitno sm se mu skril v mrtvi kot in me možakar ni videl. Ko sm ga le uspel prehitet sm malo krilu z roko in mu kazu pešico, je ded nakazu in se opravičeval, da me ni opazu. Živmu človeku se svašta zgodi :kva2:   

Popravljeno . Popravil builder

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

• Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!