Skoči na vsebino

Meritev glasnosti avspuhov!!!

Priporočene objave

Objavljeno

Mene tud to zanima....

Objavljeno
Kje pa najdeš podatke o homologaciji za posamezni model motorja. Na mojem homologacijskem kartončku nč ne piše o hrupu. :huh:

Običajno piše na nalepki ali ploščici, kjer so tudi ostali podatki o motorju (serijska ...) Smo v Ribnem prečekirali kar nekaj motorjev, pa skoraj na vsakem brez težav našli podatek. No, na mojmu banditu pa kar na roru, sam ne dajejo podatka za vrtljaje.

Objavljeno

Takole pa piše v Pravilniku o spremembah in dopolnitvah pravilnika o tehničnih pregledih motornih in priklopnih vozil (Ur. l.RS 52/2002):

Hrup izpušnega sistema se meri z najmanj tremi zaporednimi meritvami najvišje jakosti zvoka. Motor mora teči najmanj 3 sekunde s stalno vrtilno hitrostjo pri 75 % vrtilne hitrosti največje moči motorja. Ko motor doseže stalno vrtilno hitrost, se spusti stopalko plina (ker velja za vsa vozila, torej za avte in motocikle). Meritev hrupa poteka med zmanjševanjem vrtilne hitrosti, v intervalu od stabilne vrtilne hitrosti do prostega teka motorja.

In še, tudi važno:

Jakost izmerjenega hrupa ne sme presegati vrednosti emisije hrupa, predpisane za posamezno vrsto vozila.

Tako, da vam navedbe na vaših ploščicah ne pomagajo kaj dosti. So zgolj informativne. Če imaš homologiranega na več, imaš pač homologiranega, vendar homologacija še ni porok za tehnično izpravnost vozila.

Tisti 70. člen, ki ga je navajal Marauder je iz Pravilnika o tehničnih pregledih motornih in priklopnih vozil (UR. l. RS 95/2001), ki pa je bil z zgoraj navedenim citatom iz zgoraj navedenega pravilnika spremenjen.

Objavljeno

a pol ga bojo na tehnicnem dal se na mizo, izmerili moc motorja?

Objavljeno

Ne, ker bodo podatek o obratih za največjo moč dobili iz baze podatkov o vozilih.

Objavljeno
Motor mora teči najmanj 3 sekunde s stalno vrtilno hitrostjo pri 75 % vrtilne hitrosti največje moči motorja.

In kako bo policist vedel za vsak motor posebej pri koliko obratih ima motor navečjo moč.

Objavljeno
In kako bo policist vedel za vsak motor posebej pri koliko obratih ima motor navečjo moč.

Beri 1 post gor :blink: :rolleyes: :)

Objavljeno (popravljeno)

Pa spet se vsi sprenevedate - ali vam ni jasno, kateri rori so serijski, kateri homologirani in kateri "športni, for racetrack use only"? Pa saj verjetno veste, kaj ste kupili (in zakaj)....

A zdaj bojo pa kr tehničarji na pregledih in miličarji krivi, ker ste si vi omislili (pre)glasne avspuhe in že gruntate, kako bi čez pregled prišli nekaznovano...

Jaoooo.

Trpite :)

Popravljeno . Popravil SymRu
Objavljeno
A zdaj bojo pa kr tehničarji na pregledih in miličarji krivi, ker ste si vi omislili (pre)glasne avspuhe in že gruntate, kako bi čez pregled prišli nekaznovano...

A sem zdaj jaz kriv da imam preglasne auspuhe al kaj? :blink: :rolleyes: :D

Objavljeno

Na mojem z velikimi tiskanimi črkami piše: NOT FOR ROAD USE :P

Objavljeno
Pa spet se vsi sprenevedate - ali vam ni jasno, kateri rori so serijski, kateri homologirani in kateri "športni, for racetrack use only"? Pa saj verjetno veste, kaj ste kupili (in zakaj)....

Jasno nam je, jasno. Ampak tudi pri serijskih rorih smo way out od dovoljenega hrupa. Za mojega piše namreč 92 dB pri 4800 obratih. In to še ni 75 % največje moči. Kaj pol? A homologacija ne velja več?

Objavljeno

treba izumit priročen, očem skrit zatič, ki omogoči le recimo 50% odpiranje ročice za gas...pa odpiraj do konca g. merilec, gre kolkor gre

Objavljeno
treba izumit priročen, očem skrit zatič, ki omogoči le recimo 50% odpiranje ročice za gas...pa odpiraj do konca g. merilec, gre kolkor gre

In kaj ti to pomaga? Sej se meri pri 75% moci motorja. Npr. pri meni je najvisja moc pri 9100 obratih, to pomeni, da mi morajo meriti pri 6825. To nima nobene veze s tem kolk lahko plin blokiras. Ti pa pac pri motorju za zajlo povlecejo, ce se rocka zatika... :ph34r:

Objavljeno

No, bom pa za tiste z malo tršo možgansko gmoto še enkrat zapisal. :rolleyes:

Naj ne bi merili pri stalnih (fiksnih) obratih, temveč med padanjem obratov iz tistih famoznih 3/4 največje moči proti obratom prostega teka (štant gasa po ljudsko)

Sem si ogledal potrdilo o skladnosti moje krave. In notri lepo po nemški piše, da dosega kravica pri stalnih 3625 obratih motorja 92 dB, med vožnjo pa 79 dB.

Objavljeno

In kaj ti to pomaga? Sej se meri pri 75% moci motorja. Npr. pri meni je najvisja moc pri 9100 obratih, to pomeni, da mi morajo meriti pri 6825. To nima nobene veze s tem kolk lahko plin blokiras. Ti pa pac pri motorju za zajlo povlecejo, ce se rocka zatika... :ph34r:

75% od 50/100 = 37,5, torej bi ob polovični umetni zapori gasa pri 75 % odprtju ročice dejansko odprl gas za 37,5% oz to vrednost v skladu z večjo verjetnostjo natega merilca malo povečaš...seveda ta zadeva pride prav le ljudem, ki nimajo obratomera

z malo truda se da naštimat, da se tut zajle (in mehanizma, ki ga zajla potegne) ne da bolj potegnit

Objavljeno
nimam obratomera spljoh :D

ja najboljš da si še gas zajlo vn uzameš, čist jih boš zajebu :rolleyes:
Objavljeno
nimam obratomera spljoh :D

ja najboljš da si še gas zajlo vn uzameš, čist jih boš zajebu :rolleyes:

:P Ehhh debata je zašla, ampak za blokirat gas, bi bilo še najbolje vstaviti v fergazerje dvojno ali trojno blokado, pa se vzmet več kot toliko ne more skrčiti in konec! :P

Ehh bomo počakal pa je, ... no ja men tut 3/4 in padanje proti nuli ne pomaga k tam pa rori sekajo nazaj da me bo še na 200 db sprav'l! :blink: :lol:

Objavljeno

75% od 50/100 = 37,5, torej bi ob polovični umetni zapori gasa pri 75 % odprtju ročice dejansko odprl gas za 37,5% oz to vrednost v skladu z večjo verjetnostjo natega merilca malo povečaš...seveda ta zadeva pride prav le ljudem, ki nimajo obratomera

z malo truda se da naštimat, da se tut zajle (in mehanizma, ki ga zajla potegne) ne da bolj potegnit

V bistvu je najboljs da si ugradis pedala in trdis da imas kolo.

Objavljeno
Jasno nam je, jasno. Ampak tudi pri serijskih rorih smo way out od dovoljenega hrupa. Za mojega piše namreč 92 dB pri 4800 obratih. In to še ni 75 % največje moči. Kaj pol? A homologacija ne velja več?

Če si kupil tak motor in je bil tak homologiran, potem velja.

Remember - tudi avti, ki so starodobniki in nimajo varnostnih pasov, ker tega takrat ni bilo v predpisih - so danes legalno na cesti brez varnostnih pasov...

torej - če si kupil motor leta 1945 in je takrat bilo legalno tudi 200 dB, potem se danes nimaš kaj bat :)

Objavljeno
V bistvu je najboljs da si ugradis pedala in trdis da imas kolo.

solex?

Objavljeno

Če si kupil tak motor in je bil tak homologiran, potem velja.

Remember - tudi avti, ki so starodobniki in nimajo varnostnih pasov, ker tega takrat ni bilo v predpisih - so danes legalno na cesti brez varnostnih pasov...

torej - če si kupil motor leta 1945 in je takrat bilo legalno tudi 200 dB, potem se danes nimaš kaj bat :)

Maš, maš....če kaj crkne, kje dobit rezrvne dele. :rolleyes: :D

Objavljeno
moja pegasso ne bo predstavljala nobenih problemov :) , sam so pa res teli plavci, zmeri neki najdejo,......

Do - 50!! :D :P :blink:

Zdej se prpravte na razprodajo Akrapovičev!!! :D :D :D

Vzamem!!!!!! :blink: Marem zate tudi?????

Ciao,by Pero

Ne bo nič. So že na trgu dušilci. Kaj misliš da, se bo kralj auspuha kar tako dal...

Moj bo še vedno grmel na Banditku

:) :D :) :) :)

Objavljeno

Ma čudi me ...ker to so veliki proizvajalci avspuhov...veliki lobiji...čudno da se kej ne zmenjo.... :blink:

Objavljeno
...ker to so veliki proizvajalci avspuhov...veliki lobiji...

Pa so res to ogromne multinacionalke... najbrž so samo tobačni lobiji močnejši, pa še to je vprašanje... :blink: :wacko: <_<

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

• Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.

• Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!