Pervy Objavljeno Julij 10, 2003 Opozori Objavljeno Julij 10, 2003 UPAM DA SE BO KDO PREPOZNAL V SPODNJEM TEKSTU IN SE MALO ZAMISLIL, ZA VAŠO VARNOST GRE!!! Je že tako, da se noben ni rodil z izkušnjami in tudi pri motorju je to tako, a kar sem opazoval v zadnjih dneh in tednih mi je dalo resno misliti. Tu gre predvsem za motoriste in motoristke začetnike, ki so v veliki večini primerov sedeli na kakšnem 250 ali 125 čoperju (pa saj ni motor nič kriv). 1. primer: lokacija Maribor, cesta med SDK in Večerom. Mlada motoristka (okoli 25 pa še luštna povrh) z viragotom 250 (saj mislim da je bil 250) prehiteva avtomobil pred sabo PO DESNI STRANI IN TO PO AVTOBUSNI POSTAJI!!!!!!! :blink: Vsako leto je na točno tem mestu več nesreč ker tam avtomobili nekontrolirano in pogosto brez smernika kar zavijejo na avtobusno in ustavijo, da lahko kak sopotnik izstopi. Za avtobusno je desno slepa ulica kjer spet pogosto zavijajo v njo. Avtomobil je peljal sumljivo počasi kar je še razlog več, da lahko predvidevaš kako ustavljanje ali zavijanje. PUNCA ZA BOGA NE DELAJ TEGA, PREHITI GA PO LEVI PA ČEPRAV JE POLNA ČRTA (sam to vedno delam na tem mestu), SPLOH NE VEŠ KAKO SREČO SI IMELA, DA SE JE ODPELJAL RAVNO IN TI NI NA KONCU ZAPRL POTI. aja pa pri prehitevanju je dobro prestavit nižje in potegnit mimo, ne pa v četrti po celotni dolžini avtobusne počasi mimo lezt. 2. primer: lokacija stara cesta Vransko - Celje. Mlad par na Viragotu 250 (hmm a je to kak vzorec? :rolleyes: ) se vozi z 100 km/h za belim BMW-jem. Na ravnini se motorist odloči, da bo prihitel BMW-ja in se odpravi prehitevat z 101 km/h. Skoraj že zmanjka ravnine :blink: ko virago še vedno ni dosegel hitrosti in prilezel mimo, nasproti pa je že blizu kolona avtomobilov. BMW malo stopi iz gasa in spusti motor mimo. PUBEC PA KAJ TI JE DA Z TAKO MALO ČEBELICO PREHITEVAŠ DOBRE AVTOMOBILE. V 90% PRIMEROV BI AVTOMOBILIST ZAČEL POSPEŠEVATI IN TE ZAJEBAVAT, SPLOH PRI ZNAMKI BMW JE TA MOŽNOST ŠE VEČJA. ŠE DOBRO DA JE LUŠNA VOZNICA (BLONT, OKOLI 25-30 LET :P ) SPUSTILA GAS IN NI BILA AGRESIVNO NASTROJENA, DRUGAČE BI VAJU Z PUNCO LAHKO PRASKALI IZ SREBRNE XSARE, KI JE PRIŠLA NASPROTI!!!!!!! :blink: <_< 3. primer: ravnina pred začetkom Spodnje Polskave pri črpalki OMV. Motorist (ali motoristka) na manjšem čoperju (nisem videl če je bil virago ;) :P ) prehiteva kolono vozil kljub temu, da je levo cesta, ki vodi na spodnjo polskavo (pomeni 50% verjetnost, da bo avto zavil) in zaradi tega ker je križišče v Y noben ne zavira ampak samo potegne levo. Še več pa je to, da je ob tem desno še bencinska kar pomeni, da avtomobil zavira in zavije, avto za njim pa ga med tem obvozi (prehiti) in ker se to navadno zgodi hitro avtomobilist samo potegne levo brez da bi se prepričal, da ti iz "zaledja" prehitevaš celo kolono. PUBEC NE GA SRAT, NA TEM MESTU SE JE RAZBILO ŽE NEKAJ MOTORISTOV IN ŠE VEČ AVTOMOBILISTOV IN NOBEN NORMALEN NA TEM MESTU NE PREHITEVA, SPLOH PA NE CELE KOLONE!!!! Vem, da je vsem zgornjim napakam botrovala neizkušenost oziroma nesposobnost predvidevanja, ki jo pridobiš z izkušnjami ampak začetniki DAJTE MALO MISLIT IN NE TAKOJ POSNEMAT STAREJŠE MOTORISTE TER VOZIT OFENZIVNO. MALO SE UMIRITE SE VOZITE SAJ PRIBLIŽNO TAKO KOT SO VAS UČILI V AVTOŠOLI IN SE POČASI NAUČITE PREDVIDEVAT PASTI, KI SE SKRIVAJO NA CESTI. res je da nas dosti prehiteva, vozi hitro, na obvoznicah manjuje pasove in dela še marsikatero neumnost, ampak večina nas ve kje je meja med "rahlo" neumnostjo in popolnoma samomorilskim obnašanjem po principu ruske rulete. noben izkušem motorist nebi naredil tega kar sem opisal pa čeprav bi mogoče nato te iste avtomobile prehitel v najostrejšem zavoju (če bi bil pregleden) ali jih magari preskočil. torej "Take it easy!!!!" pa še dosti dobrih in varnih kilometrov!
ninochka Objavljeno Julij 10, 2003 Opozori Objavljeno Julij 10, 2003 dons grem prvič na motor (svoj), se "mal več" peljat.... Bom mela v mislih vse to,kar si napisal,... pa še kakšen drug nasvet, ki sem ga dobila od drugih... :)
bobek Objavljeno Julij 10, 2003 Opozori Objavljeno Julij 10, 2003 Zdej ne vem kaj pomeni mladi voznik za vas starejše! Al je to z km-ji omejeno ali z leti izpita oz leti kdaj si izpit naredil!! Moja opažanja so pa, da ljudje ki pridejo iz AŠ in grejo takoj na cesto kr dobro pazijo in vozijo po predpisih CCP. Mislim, da je večji problem v voznikih ki vozijo že 4-6 mesecov in mislijo da sedaj so pa že navajeni motorja in poznajo vse fore na cesti!!!(ali pa ljudje ki so včasih že vozili motor in so imeli 2-4 letno pavzo in se sedaj ponovno vračajo v motoristične vode) Sem novinc in zaenkrat še vozim previdno - kaj bo v prihodnosti ti pa verjetno noben ne more odgovoriti ker sam veš kakšen adrenalin je voziti motor malo hitreje in obenem se določene osebe tudi sproščajo na tak način!!! Spoštujem pa nasvete in so vedno dobrodošli!!
hotschko Objavljeno Julij 10, 2003 Opozori Objavljeno Julij 10, 2003 Pervy, težava je v tem, da se omenjeni trije gotovo ne bodo prepoznali v tvojem pisanju, saj je po njihovem bilo vse tipitopi, varno in pregledno ... pa še veliko je takšnih, ... verjetno včasih tudi jaz ... ne vem.
marijan Objavljeno Julij 10, 2003 Opozori Objavljeno Julij 10, 2003 to so res začetniške napake ki se dogajajo in boljši da se ne dogajajo več, semi je pa dogodilo po črnem kalu podobno,. peljem lepo v koloni po klancu dva avta pred mano eden zavija levo, oba pred mano lepo upočasnita da se oni spravi not, jaz pa mimo njiju ker se je oni že skidal, kar naenkrat pa ta pred mano prična zavijati na levo, ma kaj mi je narediti vzporedno z njim sem zapeljal na levi vozni pas tam obstal in počakal da je zapeljal na stransko cesto pol pa jaz naprej, vse predvidel počakal bil sem trdno prepričan da gremo vsi naravnost pol pa uni na levo brez žmigovca brez pogleda v ogledalo (to vedno opazujem, zaradi reakcij voznikov, da laže predvidim kaj bo naredil) pol me pa ves prestrašen gleda. malo je bilo vroče :D
Einherjar Objavljeno Julij 10, 2003 Opozori Objavljeno Julij 10, 2003 Jaz sem ze nekaj prevozil, pa sem se vedno z uzitkom prebral zgornji tekst in pomislil, kako vozim... Na sreco dosti bolj previdno, pa tudi prehitim malo lazje, kot sem ko sem imel se viragota 250.
Teya Objavljeno Julij 10, 2003 Opozori Objavljeno Julij 10, 2003 1. kilometri, opazovanje in poslušanje bolj izkušenih voznikov, predvsem pa logično razmišljanje so sestavine izkušenj, ki jih potrebuje vsak motorist. 2. ni problem v iskanju adrenalina... poznam veliko ljudi, ki vozijo agresivno, vendar s tem ne ogrožajo sebe in drugih - ravno zaradi dejstev iz 1. točke IMAJO IZKUŠNJE. 3. ko se ne čutiš več spoštovanja do zmogljivosti motorja in imaš občutek da si v POPOLNI kontroli - je čas da se zamisliš. Na motorju si vedno posebej ranljiv. 4. v prometu pazi nase... posebej pa tudi na druge udeležence v prometu - ne pričakovat da ker nečesa ne sme naredit, tega tudi ne bo naredil. PREDVIDEVAJ! Še nekaj točk bi lahko napisala, pa nimam časa... Ne rečem da sem brez napak, kdo pa ni kdaj kakšnega kozla na cesti ustrelil... srečo imam, da se je dobro izšlo in dobila sem čisto zastonjsko lekcijo. Ker pa se rado zgodi, da za svoje napake plačaš visoko kazen, je dobro vedno upoštevat zgornje misli (pa še kaj drugega). Jaz se močno trudim in z vsakim prevoženim kilometrom se naučim kaj novega. VARNO VOŽNJO VSEM! Teya
RAN Objavljeno Julij 10, 2003 Opozori Objavljeno Julij 10, 2003 Ni kaj Pervy, dobro si to napisal. In točno zaradi takih bedarij se nesreče dogajajo. Kakšenkrat mi sploh ni jasno, kako ljudje ne znajo ama niti za 100 m naprej predvidit kaj se lahko zgodi. Vozijo ko navite igračke s pametjo na paši. :(
barkafe Objavljeno Julij 10, 2003 Opozori Objavljeno Julij 10, 2003 (popravljeno) po moje sta dva problema: - prvi je v tem, da ljudje ne razmišljajo ko vozijo (avto, motor vseeno) in ti so problematični vedno - drugi pa je, da ko si mlad voznik (avto, motor vseeno) ga serješ, če preživiš in prideš k pameti pa če ni ravno kakšnega nepredvidljivega dogodka (tovornjakar zapelje čez oba pasova in se ti zabiješ vanj) in nimaš slabega dne boš verjetno preživel tudi v prihodnosti Popravljeno Julij 10, 2003. Popravil barkafe
Ice Objavljeno Julij 10, 2003 Opozori Objavljeno Julij 10, 2003 neizkuseni voznik (eno- ali vecslednega vozila) je voznik,ki se ni prezivel cca. 70.000 km ali 10 let na cesti (kilometri so bolj merodajni kot leta posedovanja izpita).to je nekje meja.za motoriste,ki ze vozijo nekaj let vecsledna vozila je lahko ta meja nizja pri enoslednih vozilih,saj imajo nekaj izkusenj ze "od prej".koliko,je odvisno od vsakega posamezno.opazam,da motoristi,ki delajo doloceno kolicino kilometrov (nad 15k) na leto po 2-4 letih vozijo sicer hitro vendar relativno varno.
BlazS Objavljeno Julij 10, 2003 Opozori Objavljeno Julij 10, 2003 Jaz svoj adrenalin sproscam na krosli v gozdu al pa na krosprogi. Ce bom v bodocnosti kupil motor za na cesto si bom poskusal zapomniti zgornje tocke. Sicer nisem izkusen cestni voznik, pa mi gre vseeno na zivce, ko vidim kaksnega, ko po moznosti prvic sedi na motorju in skusa ''pokazati'' svoje znanje s tem, da do fula pospesuje pa divja. Vsak zna do konca gas tisat. Drugace se pa men tud mal smesn zdi ko en z 250 viragotom prehteva z razliko parih km/h pri svoji koncni hitrosti en mocnejsi motor al pa avto pa se skusa dokazovati.
Sanda7 Objavljeno Julij 10, 2003 Opozori Objavljeno Julij 10, 2003 Bravo Pervy,to si mormo tud izkušeni motoristi mal prebrat nam ne bo nič škodilo
Zok Objavljeno Julij 10, 2003 Opozori Objavljeno Julij 10, 2003 V 90% PRIMEROV BI AVTOMOBILIST ZAČEL POSPEŠEVATI IN TE ZAJEBAVAT, SPLOH PRI ZNAMKI BMW JE TA MOŽNOST ŠE VEČJA. najvec folka to dela s hondami (predvsem s starimi Civici in starimi CRXi) - fuckin' hate that!!! :angry: nazadne ko me je en izzival (tanov Civic) sem ga dol fooqnu, a sele pri 160 km/h, pa to se ni blo kriticno, k je bla fajna izletna cona, nic prometa nasproti, sam, jebote, clovk, otroka mas noter na otroskem sedezu, pa se tak vozis!!! :angry: :angry: :angry: drugace pa, Pervy, se popolnoma strinjam s teboj! ;) :blink:
Brrrm Objavljeno Julij 10, 2003 Opozori Objavljeno Julij 10, 2003 Enako velja zate Zok, tudi ti si še otrok, pa ga serješ okoli po navadnih cestah s 160 km/h :angry:
kocka Objavljeno Julij 10, 2003 Opozori Objavljeno Julij 10, 2003 sem včeraj šel ob 10h zvečer iz dela, peljem js na glavno cesto, in počasi segrevam motor, vozil sem približno 70,za mano pa siv megane, prehitevat me ni mogu ker se bla tropasovnica, in mi smo meli dvojno črto! ko je bil motor segret, js potegnem, po uni cesti 120, pustim megana za 100m, potem pa un bedak da po gasu, se vrže na prehitevalni pas nasproti vozečih vozil in vozi ob meni 130(moja končna), potem popusti in se vrne za mano, js pred ovinkom znižam na 110, un bedak se vrže vn, seka dva ovinka in me pusti zadaj(300m), potem se tropasovnica konča, spredaj pa dva kamperja, js z nasmeškom ulovim megana, mu malo poblendam, potrobim, pozdravim, sopotnica pa se obrne in nekam čudno gleda! tip je mislu da ga zajebavam in zato šel delat tako sranje, da pički dokaže, da je on taglavni!! mogoče nisem dobro opisal a prehitevat z avtom po dvojni črti , uporabljat 3 pase za speljat ovinek!! :blink: :blink: :blink: :blink: :blink: :blink: :blink: :angry: :angry:
-pero- Objavljeno Julij 10, 2003 Opozori Objavljeno Julij 10, 2003 ...kreteni so, kreteni bodo, nimaš kej, mi mormo mislt tud namest njih :angry:
SiR Objavljeno Julij 10, 2003 Opozori Objavljeno Julij 10, 2003 , jebote, clovk, otroka mas noter na otroskem sedezu, pa se tak vozis!!! :angry: :angry: :angry: drugace pa, Pervy, se popolnoma strinjam s teboj! ;) :blink: Samo to ti lahko dodam: , jebote, clovk, otroka mas na sedezu motorja, pa se tak vozis!!! :angry: :angry: :angry:
CrashOver Objavljeno Julij 10, 2003 Opozori Objavljeno Julij 10, 2003 eh.. mlad voznik-neizkušen, pa izkušen voznik-starejši... eh.. bulšit je to... :) nemorš sodit voznika po letih al pa po prevoženih.. no ja, do neke mera ga lahko.. ampak... eni not padejo takoj, eni malo pozneje.. eni se tak vozijo drugi drugače... vse je čist neodvisno od let..itd.. se pa lahko kaj zgodi mlademu, pa tud staremu vozniku.. se pač zgodi, čist vseeno komu!... jebiga - to zraven spada.. čeprau nebirablo :) (moje mnenje)
CrashOver Objavljeno Julij 10, 2003 Opozori Objavljeno Julij 10, 2003 drugač pa na one vožnje ko jih je pervy opisovau... hm.. jah pazit treba, pa vsak more sam za sebe vejet kak se je treba vozit.. če se pa kto tak butasto vozi, kaj pa vem.. pol mu že paše... ni pa vreji to.. itaq...ker lahka še druge ogroža... sej če bi vsi lepo vozli pa vse... jah, kaj pa vem, vsaj policije bi se lahka rešli :) hehe... samo tega pa ni...
Gallus Objavljeno Julij 11, 2003 Opozori Objavljeno Julij 11, 2003 neizkuseni voznik (eno- ali vecslednega vozila) je voznik,ki se ni prezivel cca. 70.000 km ali 10 let na cesti (kilometri so bolj merodajni kot leta posedovanja izpita).to je nekje meja.za motoriste,ki ze vozijo nekaj let vecsledna vozila je lahko ta meja nizja pri enoslednih vozilih,saj imajo nekaj izkusenj ze "od prej".koliko,je odvisno od vsakega posamezno.opazam,da motoristi,ki delajo doloceno kolicino kilometrov (nad 15k) na leto po 2-4 letih vozijo sicer hitro vendar relativno varno. Po tej definiciji nisem več neiskušen voznik :P B) :P .
-pero- Objavljeno Julij 11, 2003 Opozori Objavljeno Julij 11, 2003 ...10let :huh: 70.000km :huh: uf nevem no, to se mi zdi bl kriterij za starega motoristčnega mačka, za to da si pa izkušeni voznik pa mislim da so dost 3 aktivne sezone z 30-40.000km ampak to je tud odvisn od posameznika kolk je kaj dojemljiv za te zadeve ...moje mnenje seveda.
Furioso Objavljeno Julij 11, 2003 Opozori Objavljeno Julij 11, 2003 nazadne ko me je en izzival (tanov Civic) ??? Izzval? Phuh - in ti si se odzval? 1.5 tone proti 150 kg? Nikoli ne veš, s kom imaš opravka. Pazi.
erick Objavljeno Julij 11, 2003 Opozori Objavljeno Julij 11, 2003 Vsi delamo napake....popolnoma vsi, vendar sebe nikoli ne vidimo. Prav tako bi lahko napisal nekdo drug zate Pervy, kot sigurno tudi zame. Dostikrat sem naredil kako pizda.ijo na cesti, da sem se potem zamislil in bil čisto v šoku. Verjetno sem pa naredil že nešteto napak, na katere nisem bil niti pozoren, ker se zame niso zdele napake. Pač nisi pozoren nanje, nekdo drug pa je ;) . Žal prehitro pride do tragedije.... :( Pervy...lepo si napisal, se strinjam s tabo, popolnoma...prav je, da se na napake opozarja, ker le tako se lahko napake popravi. "Izkušen voznik" . V narekovajih zato, ker osebno mislim da neke definicije za to ni, se pravi, da težko govorimo o izkušenih vozniki. Pri nesrečah vedno napišejo mlad, neizkušen voznik/ca. Sranje. Lahko je star pa bo delal traparije po cesti. Lahko je star pa ima samo 50000 km za sabo, lahko pa ima nekdo pri 21-ih 500000 km za sabo (avto ali kamion)...Kdo je potem bolj izkušenj? Na cesti se vedno učimo, vedno srečujemo nepredvidene situacije, voznike na katere moramo biti pozorni. Kako lahko ob vsem tem nekdo reče, da je izkušen? Kaj je policistoma na Brniku pomagala izkušenost in neomejeni treningi? S starostjo in prevoženimi kilometri pridobiš kvečjemu prakso in drugačen način razmišljanja, predvsem iz lastnih napak in ogromno nepredvidenih situacij. Ko si mlad se ti vsi nasveti itaq zdijo neumni in trapasti, itaq misliš, da si najboljši na cesti, da se ti ne more nič zgoditi. In potem sprejemaš neke izzive, ki se lahko slabo končajo predvsem za motorista...Seveda se najdejo tudi posamezniki in izjeme... Še tole...nekdo, starost 50 let, voznik kamiona, prevoženi milijoni km. Se je zaletel v zadnji del vozila pred njim, ker je voznica na križišču zavijala levo in ker se je sredi speljevanja ustavila. Voznik za njo ni predvideval, kljub km in starosti, da se to lahko zgodi in je opazoval promet, da bi lahko zavil desno. Ni bilo kake hude škode...bistvo tega pa je, da kljub starosti in posedovanju izpita ter prevoženimi km, pridemo v nepredvideno situacijo. Ne slepimo se z "izkušenostjo", ker to ne obstaja....zaradi takega mišljenja in starosti, lahko z leti postanemo površni in vozimo na pamet...Vsak dan se učimo... Pazljivo tam zunaj.... B)
Priporočene objave
Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje
Za objavljanje se morate najprej registrirati
Ustvarite račun
Registrirajte se! To je zelo enostavno!
Registriraj nov računPrijava
Že imate račun? Prijavite se tukaj.
Vpišite se