Skoči na vsebino

Kdo Je Kriv...

Thundercat

Priporočene objave

Objavljeno

Če prehitevaš ali pa voziš mimo, da se ne bomo zapenjal za malenkosti, lahko to storiš samo v primeru, da je to dovoljeno in s tem ne ogrožaš drugih.

V konkretnem primeru ne ogrožaš drugih, nisi zapeljal preko neprekinjene črte, na tem mestu ni znaka, ki bi prepovedoval prehitevanje.... Torej nisi naredil prekrška. Avtomobilist pa je naredil nepravilen premik z vozilom, saj se ni prepričal če le tega lahko varno stori (tudi če te spregleda).

Je pa res da je takih in podobnih situacij toliko da je težko dat konkreten in za vse primere točen odgovor.

Bistvo je da ločiš med storitvijo prekrška in povzročitvijo prometne nesreče.

Objavljeno
V konkretnem primeru ne ogrožaš drugih

Hja, "ne ogrozas drugih" je zelo subjektivna stvar. Meni vsekakor ni prijetno, ce me motorist prehiti z bocno razdaljo, ki se priblizuje desetim centimetrom. Mimogrede: V avto soli so nas - vsaj mene - ucili, da moras imeti bocne razdalje z avtom vedno najmanj 1 m - tako pri prehtievanju kot pri voznji mimo. Taksno razdaljo pa tezko spravis skupaj pri prehitevanju znotraj voznega pasu.

Drugace pa so primeri, ko strogo gledano motorist zelo tezko ogrozi koga drugega pri prehitevanju. Tudi ce se pri 100 km/h celno zaleti v 34 tonski tovornjak, tovornjakar dejansko ni ogrozen. :wacko:

No, kakor koli ze - stvar sodnika je, da odloci, kdo je kriv. Jaz bo odlocil v avtomobilistovo korist, ostali verjetno drugace.

LP,

Andrej.

Objavljeno

Drugace pa so primeri, ko strogo gledano motorist zelo tezko ogrozi koga drugega pri prehitevanju. Tudi ce se pri 100 km/h celno zaleti v 34 tonski tovornjak, tovornjakar dejansko ni ogrozen. :wacko:

LP,

Andrej.

Potem še pa ti nisi videl kakšen zgleda os.avto in potniki v njem ko se v njega čelno zaleti motorist pri 100km na uro.

Objavljeno
Ti bom pa js povedala ... če ne prehitevaš (torej voziš še vedno po svojem voznem pasu mimo vozila) je to vožnja mimo, ki je dovoljena ... če imaš pri tem še vkljopljen smernik in te voznik osebnega vozila butne in zrine s ceste je 100% njegova in samo njegova krivda ... (mojprimernesreče) ... tut če je polna črta ...

Malo si zašla. Prehitevanje je, kadar greš mimo premikajočega se vozila, vožnja mimo pa, kadar to vozilo miruje. O krivdi pa mislim, da se ne da tukaj razpravljati, ker ne vemo ali je motorist prehiteval na premajhni bočni razdalji ali je avtomobilist zapeljal preveč v levo (ne zavil v levo) in ga zadel.

Objavljeno
Ne bo držalo ... če je ne prevoziš je to vožnja mimo ... in to je to ...

Vožnja mimo je, kadar drugo vozilo miruje.

Objavljeno
Hja, "ne ogrozas drugih" je zelo subjektivna stvar. Meni vsekakor ni prijetno, ce me motorist prehiti z bocno razdaljo, ki se priblizuje desetim centimetrom. Mimogrede: V avto soli so nas - vsaj mene - ucili, da moras imeti bocne razdalje z avtom vedno najmanj 1 m - tako pri prehtievanju kot pri voznji mimo. Taksno razdaljo pa tezko spravis skupaj pri prehitevanju znotraj voznega pasu.

No, kakor koli ze - stvar sodnika je, da odloci, kdo je kriv. Jaz bo odlocil v avtomobilistovo korist, ostali verjetno drugace.

LP,

Andrej.

Glede premajhne bočne razdalje si delno odgovoril že sam, čeprav se bo verjetno še kdo strinjal, da je 10 cm bočne razdalje pri prehitevanju utopija, ker že meji na trčenje. Res pa je da je med vožnjo težko meriti centimetre, verjemi mi, vidiš jih 10, čeprav jih je vsaj dvakrat toliko.

Če ti ni prijetno še nisi ogrožen, saj ti zaradi prehitevanja motorista ni bilo potrebno zaviti s ceste. Če pa bi motorist zapeljal proti tebi, ti pa ni samo neprijetno, ampak si ogrožen in obratno.

Kar se pa ogrožanja tiče, verjetno še nisi slišal, da lahko ogrožaš tudi sebe, ali pa če že hočeš tudi premoženje, kar seveda 34 tonski tovornjak je.

Se pa 100% strinjam z mačkonom!

Kako se kdo odloči je res njegova stvar, za obnašanje v prometu pa obstajajo določena pravila, ki so bolj ali manj posrečeno zapisana v zakonih. In po teh zakonih bo odločal policist ali sodnik, kaj si ob tem mislimo eni in drugi je drugotnega pomena.

Objavljeno
Potem še pa ti nisi videl kakšen zgleda os.avto in potniki v njem ko se v njega čelno zaleti motorist pri 100km na uro.

Lepo te prosim; 34-tonskemu tovornjaku se prakticno ne pozna, ce vanj celno prileti avto s tako hitrostjo. Pred leti se je v Sloveniji zgodila podobno huda nesreca - slike so bile v vseh dnevnih casopisih. Bojda je tovornjakar lahko le nemocno opazoval, kako pod seboj melje avto, preden mu je uspelo ustaviti svojo zverino. In ce verjames ali ne, na koncu je imel skrivljen odbijac, oziroma tisti jeklen kos pod kabino, ki je bil - vsaj po slikah sodec - namenjen cemur koli drugemu, samo blazenju udarca nesrece ne.

Mimogrede, zato sem pa v svojem neumestnem primeru napisal tovornjak in ne avto.

LP,

Andrej.

Objavljeno
Glede premajhne bočne razdalje si delno odgovoril že sam, čeprav se bo verjetno še kdo strinjal, da je 10 cm bočne razdalje pri prehitevanju utopija, ker že meji na trčenje. Res pa je da je med vožnjo težko meriti centimetre, verjemi mi, vidiš jih 10, čeprav jih je vsaj dvakrat toliko.

No, pa ti bom povedal nek resnicni dogodek izpred slabega leta in pol. Od Vrhnike sem proti Ljubljani vozil po prehitevalnem pasu v avtu s prbl. 160 km/h. Mimo mene je po levi strani priletel nekdo z motorjem... Glede na svojo pozicijo na cesti clovek ni mogel imeti vec kot 50 cm prostora med balanco in mojim stranskim ogledalom.

No, kakor koli ze - a 20 cm (citiram: "... vidis jih 10, ceprav jih je vsaj dvakrat toliko.") je pa dovolj za varno prehitevnje. Daj no, kaj pa ce se mi med voznjo kolcne in trznem z volanom?

Če ti ni prijetno še nisi ogrožen, saj ti zaradi prehitevanja motorista ni bilo potrebno zaviti s ceste. Če pa bi motorist zapeljal proti tebi, ti pa ni samo neprijetno, ampak si ogrožen in obratno.

Zdi se mi, da clovek nagonsko reagira tako, da se iz neprijetnega stanja poizkusi premakniti v bolj prijeten polozaj in v opisanem primeru avtomatsko zavije malce bolj desno... Mislis, da kdo v takih primerih preveri, ali ga kaksen norec ne prehiteva se po desni?

Kar se pa ogrožanja tiče, verjetno še nisi slišal, da lahko ogrožaš tudi sebe, ali pa če že hočeš tudi premoženje, kar seveda 34 tonski tovornjak je.

Seveda, vendar si ti pisal o "ogrozanju drugih". Preveri v citatu, ce se ne spomnis.

Kako se kdo odloči je res njegova stvar, za obnašanje v prometu pa obstajajo določena pravila, ki so bolj ali manj posrečeno zapisana v zakonih. In po teh zakonih bo odločal policist ali sodnik, kaj si ob tem mislimo eni in drugi je drugotnega pomena.

Drzi.

Mimogrede - je kdo pomislil, kako dobro se pocutijo motoristi, ko jih po istem pasu prehitevajo avtomobilisti? Ko sem nazadnje bral o tem, so se vsi jezili nad takimi vozniki. Ja, ja, saj vem - motoristi vozijo po sredini voznega pasu (yeah, right...).

LP,

Andrej.

Objavljeno

Gothmorg, si morda že slišal za tako imenovani "tunel efekt". Če si že kdaj vozil z veliko hitrostjo 200 in več, potem verjetno veš, da vozni pas na avtocesti postane nekako ozek. Zato si še vedno upam trditi, da ga ne poznam junaka, ki bi pri taki hitrosti s takšno majhno bočno razdaljo prehiteval avto. Seveda govorim o normalni vožnji po naših cestah in ne o tekmah na dirkališčih. Če si vozil po sredini prometnega pasu potem na tvoji levi nikakor ni ostalo dovolj prostora za motorista + 50 cm, v nasprotnem primeru pa si verjetno že povzročil, da se je nekdo na desnem prometnem pasu počutil neprijetno, bognedaj da bi kihnil...

Če pa sem pikolovski kot ti, potem naj ti povem, da res 20 cm ni dovolj za varno prehitevanje, ampak ti si jih hitro 10 spremenil v 50. Če nekdo pač išče dlako v jajcu jo bo tudi našel. Pozabil pa si, da je v citatu tudi besedica VSAJ, toraj je lahko tudi več, če smo že natančni.

Praviš da sem pisal o ogrožanju drugih, res je. Če ogrožaš moje premoženje ogrožaš tudi mene, torej gre za ogroženje drugih.

Res je tudi motoristi niso zadovoljni, če jih avtomobilist tesno prehiti, samo da verjetno nihče ne reagira kot nekateri avtomobilisti. Motoristi namreč ne zapeljejo proti avtomobilu in ga ne poskušajo zriniti s ceste, ker vedo da velja pravilo močnejšega.

Objavljeno

Še eno mnenje:

V ZVCP-ju je navedeno, da je prometni pas namenjen vozilom, ki vozijo v eni vrsti. Glede na širino pasu je logično, da prehitevanje znotraj enega pasu ni varno, že zaradi bočne razdalje. V primeru, da te pri takšnem dejanju zaloti mož v modrem te lahko ali opozori ali kaznuje, odvisno od njegove jutranje kave.

V primeru, da je prišlo pri notranjem prehitevanju do nesreče, nosi krivdo motorist, ker na levi strani enega/desnega prometnega pasu in to še vzporedno z avtom, ni imel "kaj za počet" in je s tem ogrožal tako svojo varnost, kot varnost drugih oseb.

Če je na cestišču ena/dve polni črti je krivda na strani motorista, če je prekinjena, se bi s sodstvo dalo pogajat (izkoristit luknje v zakonu), če pa črt sploh ni, pol pa ni blema, zahupaš avtu pred seboj, naj se ti že enkrat umakne s ceste, pa makar v koruzo, sam da prideš mimo, naprej in gasaaa... - novim dogodivščinam naproti :)

Lep pozdrav

Objavljeno (popravljeno)
Zdi se mi, da clovek nagonsko reagira tako, da se iz neprijetnega stanja poizkusi premakniti v bolj prijeten polozaj in v opisanem primeru avtomatsko zavije malce bolj desno... Mislis, da kdo v takih primerih preveri, ali ga kaksen norec ne prehiteva se po desni?

Ne prehiteva po desni, vozi mimo! :lol1: :OK: Najbrž se bo našel kdo ki bo zatrjeval, da s stališča motorista vozilo ki vozi manj od xx km/h, stoji...

A.

Popravljeno . Popravil andrej
Objavljeno
Gothmorg, si morda  že slišal za tako imenovani "tunel efekt". Če si že kdaj vozil z veliko hitrostjo 200 in več, potem verjetno veš, da vozni pas na avtocesti postane nekako ozek. Zato si še vedno upam trditi, da ga ne poznam junaka, ki bi pri taki hitrosti s takšno majhno bočno razdaljo prehiteval avto.

Pojdi na Kazaa in vtipkaj "ghostrider". Ce ne gre, ti posljem CD.

Seveda govorim o normalni vožnji po naših cestah in ne o tekmah na dirkališčih. Če si vozil po sredini prometnega pasu potem na tvoji levi nikakor ni ostalo dovolj prostora za motorista + 50 cm

Saj nikjer nisem napisal, da se mi to dogaja vsak dan. Takrat se je; motorist je odletel mimo mene kot "sneta sekira" in presneto prav imas, da je bilo manj kot 50 cm. Zaradi mene je bil lahko tudi sam Rossi, a se vedno je pocel ekstremne bedarije.

Sedaj pa se nekaj - avtocestni pasovi so eni izmed sirsih na nasih cestah. Ce sem vozil po sredini in je bilo za prehitevanje manj kot 50 cm prostora - kakor sam ugotavljas - kako lahko potem opravicujes prehitevanje na "navadnih" cestah, kjer je prostora se manj?

Če pa sem pikolovski kot ti, potem naj ti povem, da res 20 cm ni dovolj za varno

Prav imas - tecen sem - slab dan.

Praviš da sem pisal o ogrožanju drugih, res je. Če ogrožaš moje premoženje ogrožaš tudi mene, torej gre za ogroženje drugih.

Posplosevanje. Lastnik tovornjaka je lahko podjetje, voznik pa zaposlen honorarno. Torej; nihce nikogar ne ogroza. :-) Pa pozabi no, tako ali tako ni povezano s temo; saj sem napisal, da je bedast primer.

Mimogrede, ogrozanje je v ZVCP-ju tudi definirano (ohlapno):

"79. ogrožanje je ravnanje, ki je v nasprotju z določili tega zakona, s katerim udeleženec v cestnem prometu povzroči nevarno situacijo, zaradi katere bi se lahko pripetila prometna nesreča, pa se ni, bodisi po naključju ali zaradi ustreznega ukrepanja udeležencev v cestnem prometu;"

Dejansko pride pri besedi "ogrozanje" do zanimivega paradoksa: Prehitevanje je prepovedano, ce s tem udelezenec v prometu ogroza.... Ogrozanje je ravnanje v nasprotju z dolocili tega zakona...

Bu?

Res je tudi motoristi niso zadovoljni, če jih avtomobilist tesno prehiti, samo da verjetno nihče ne reagira kot nekateri avtomobilisti. Motoristi namreč ne zapeljejo proti avtomobilu in ga ne poskušajo zriniti s ceste, ker vedo da velja pravilo močnejšega.

Tudi to je posplosevanje. Jaz konkretno nisem zavil proti zgoraj omenjeni kamikazi. Ali je bilo to zaradi zamujenega trenutka ali zato, ker sem iskal pistolo za odstrel taksne in podobne golazni, ugani sam. ;) Kakor koli ze, mislim, da se glede ravnanja avtomobilistov krepko motis. Mogoce je kak procent res takih, toda - hej - tudi procent motoristov prehiteva v skarje in zaradi njih se avtomobilisti umikajo na bankine in v jarke. Ali mislis, da se voznik avtomobila, ce mu nasproti drvi motor, zaveda, da je zanj bolje, da ne zapelje v jarek in motorista preprosto sname s ceste? Mocno dvomim - vsak reagira refleksno in se umakne. Podobno kot pri zivali, ki ti stece pred avto - kar nekaj ljudi se je ze poskodovalo, ker so zaradi lisice ali psa zapeljali s ceste.

LP,

Andrej.

Objavljeno
Pojdi na Kazaa in vtipkaj "ghostrider". Ce ne gre, ti posljem CD.

:lol1: :lol1: :lol1:

Imel, pogledal, zbrisal. Pect se mi je zdelo brez veze, dolgocasno ;) Je pa tam veliko "voznje mimo" :D Glede umikanja imas pa verjetno prav, refleksno naredis napako in prides z dezja pod kap. Tudi pri voznji motocikla so situacije, iz katerih se skusas refleksno resiti - vendar narobe. Recimo ukrepanje pri prevec "polozenem" motorju v ovinku. :hmm:

Objavljeno
Prav imas - tecen sem - slab dan.

Očitno sva ga imela obadva.

V nekaterih stvareh se pač ne strinjava. Kot sem že napisal, je bistvo vsega da ločiš med prekrškom in povzročitvijo nesreče.

Objavljeno
neprekinjena črta pomeni prepovedano prehitevanje in z pravnega stališča je to to

Neprekinjena črta ne prepoveduje prehitevanja, temveč je prepovedana vožnja po njej in čez njo. Torej prehitevaš lahko samo, da ne greš po ali čez njo.

Objavljeno
Neprekinjena črta ne prepoveduje prehitevanja, temveč je prepovedana vožnja po njej in čez njo. Torej prehitevaš lahko samo, da ne greš po ali čez njo.

Verjetno - prehitevaš lahko tako, da ne ogrožaš drugih, in da imaš dovolj bočne varnostne razdalje? :D

Mimogrede - če nekoga prehitevamo po istem voznem pasu in nas ta zrine, očitno ni bilo "varno" prehitevanje..

Kakorkoli - siva cona. Everybody do as they wish...

Objavljeno

Mi lahko kdo svetuje...

Prometna nesreca, vse smo se zmenili brez policije...naslednji dan pa pri zdravniku zaradi bolecin v vratu in glavi. Ugotovljene so poskodbe.

ALI RABIM POLICIJSKI ZAPISNIK, CE HOCEM ODSKODNINO?

Hvala!

Flayo

Objavljeno
Mi lahko kdo svetuje...

Prometna nesreca, vse smo se zmenili brez policije...naslednji dan pa pri zdravniku zaradi bolecin v vratu in glavi. Ugotovljene so poskodbe.

Hvala!

Flayo

Če je bilo tako kot si napisal in si zdravniku povedal od kod poškodba, je verjetno oziroma bi moral on o tem obvestiti policijo.

Objavljeno
Mi lahko kdo svetuje...

Hvala!

Flayo

Če je bilo tako kot si napisal in si zdravniku povedal od kod poškodba, je verjetno oziroma bi moral on o tem obvestiti policijo.

Ja ce jo je pol je ok...ne bi rad zarad tega brez ka-ching! ostal...;)

flayo

Objavljeno

Ja sej pravim, moral bi?

Če pa se pri tebi niso oglasili policaji in ravno tako ne pri ostalih udeležencih, je pa varjanta da tega ni storil.

najboljše bo da to preveriš, ker brez zapisnika in poškodbenega lista verjetno ne bo šlo

Objavljeno

Valči,

ti svetujem, da se manj 'mimo' voziš in več prehitevaš..ker nimaš prav..preverjeno! Dokazoval pa nebi.. vzemi to kot en namig in seveda brez zamere..

LP,T

Objavljeno
Valči,

ti svetujem, da se manj 'mimo' voziš in več prehitevaš..ker nimaš prav..preverjeno! Dokazoval pa nebi.. vzemi to kot en namig in seveda brez zamere..

LP,T

Govorim iz praktičnih izkušenj in sodniškega in policijskega zapisnika ...

Objavljeno

Danes sem govoril z enim inštuktorjem ki v AŠ predava cpp za vse kategorije ...rekel je:

"bla,bla,bla ...Polna črta označuje sredino vozišča in ločuje desni in levi vozni pas in ne prepoveduje prehitevanja, vendar pa je prepovedano voziti čez njo oz. po njej. Se pravi, da ob polni črti lahko prehitimo vozilo če je naš vozni pas dovolj širok da lahko to storimo varno, ne da bi koga ogrožali in pri tem ne prevozimo polne črte. Pri tem je potrebno upoštevati, da je minimalna dovoljena bočna razdalja pri prehitevanju 1m"

lp

Objavljeno

Bravo pero. Zdaj vemo -- dovoljeno je prehiteti bicikel ob polni črti! :lol1: :lol1: :lol1:

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

• Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.

• Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!