Skoči na vsebino

Zimske fotke


perimund

Priporočene objave

nisem vedu kam nalepit pa sem kr klele butnu pa bodo pridni moderatorji prestavel po slike al nekam - --> extremni sporti

post-1-1073943065.jpg

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

TOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!!!!!!!!! :notworthy: :OK:

jaz tudi!!!!!!!!

(čeprav vem, da bi se po "jajcih" pelal, pa verjetno prej ali slej po riti :wacko: )

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

7. sam se mi zdi da me boste nadrl ker ste to ze videl.... :( :? :hmm:

Res smo že videli in mislim da prav na motosvetu.(kje pa drugje) :devil:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Saj so bili linki do filmčkov, ki spadajo k tem slikicam, objavljeni že lani... menda v temi "filmčki" al nekaj takega...

Žgejo ga pa nenormalno... spodrsavanja koles praktično ni, ovinke vozijo, kot da bi gledal hitri posnetek :blink: , prav zabavno... :notworthy: :yea2: :OK:

Če kdo najde link do filmčkov, še boljše pa do njihove HP, kjer je ves A/V material tudi objavljen, ga naj napiše, res je vredno ogleda!!!

LP

Windsurf

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Te slike so ble v eno leto starem Moto Pulsu. Zraven pa članek, ki sem ga samo za vas prepisal. :zzz:

ZIMSKE RADOSTI

Zahvaljujoči otkačenoj verziji cestovnog motociklizma pod imenom »Ice Road Racing« mnogi če frenetični zaljubljenici u motocikle vrijeme zimskog odmora umjesto u tropskim krajevima ubuduče provoditi u hladnoj Skandinaviji. Bodljikave gume i zaleđene staze zaštitni su znak ove snježne »ludorije«.

Dok većina motorista u ovo »gluho« doba spava »zimski san« i dok su njihovi motocikli pažljivo konzervirani, nekolicina »odabranih« tek započinje sa svojim treninzima i uživanjem u vožnji na dva kotača. Zamislite samo: vožnja po pravom pravcatom ledu u punom nagibu s koljenom na asfaltu, snažna ubrzanja pa potom još snažnija kočenja... Nemoguće? Ne nije, možda nevjerovatno, ali ne i nemoguče. Ovom specifičnom, zimskom problemu – održavanja top kondicije i vožnje za vrijeme snježne sezone – doskočili su švedski entuzijasti koji su osmislili jedinstvenu zimsku motociklistički disciplinu pod imenom »Ice Road Racing« u kojem se vještine brzinskog motociklizma uvježbavaju na ledenoj stazi. Glavni krivac koji je omislio ovu totalnu »ludost« je nekadašnji aktivni švedski natjecatelj u klasama 250 ccm i SBK – maštoviti inženjer mehanike Antonio Hansson. Naime, kako zimski period u ovoj sjevernoj zemlji traje iznimno dugo, večina vozača za to vrijeme gubi onaj »fini« osječaj za motocikl za čije ponovno stjecanje kasnije treba puno vremena. Isto tako, velika pauza između sezona smanjuje mogučnost konstantnog poboljšanja njegove tehnike. S ovim problemima godinama se suočavao i g. Hansson dok se još kao aktivni vozač natjecao na nacionalnom prvenstvu Švedske u brzinskom motociklizmu. Ne bi li tijekom zime ostao u što boljoj formi, Antonio je svoje brzince u tom periodu zamenjivao motociklima za enduro, speedway, ili trial kao što to radi i večina drugih vozača u svijetu, no niti jedna od navedenih disciplina nije omogučavala specifične situacione treninge, niti je pružala isti »feeling« kao vožnja po stazi. S obzirom na to da u Švedskoj gotovo pola godine prevladavaju nepovoljni klimatski uvjeti, trebalo se dosjetiti kako dugotrajnu zimu i snijeg iz mane pretvorili u prednost za aktivne i amaterske vozače. Rješenje je došlo u obliku neobičnig križanja u kojem su se udružile specifične »čavlerice«, gume koje se inače koriste za nama slabo znane motocikle za speedway na ledu, i serijski cestovni sportaši. Ovim genetičkim inžinjeringom stvorena je potpuno nova moto disciplina jednostavno nazvana »Ice Road Racing«, s kojom je Hansson riješio sve svoje dotadašnje probleme vezane za trening izvan sezone.

»Ice Road Racing« se vozi na ledu, odnosno na velikom zaleđenom jezeru, na ledu debljine od 20 – 100 mm, na kojem je moguče iscrtati konfiguraciju bilo koje svjetske staze. Da bi se jurilice uopče mogle kretati po spomenutoj površini neizbježna je upotreba specijalnih guma s »čavlima« koje za prikazane sportske motocikle proizvodi isključivo idejni začetnik ove discipline, Antonio. Upravo su gume bile največi faktor ograničenja koji je godinama kočio pravu primjenu »Ice Road Racing - a«. Naime, prvi primjerici cestovnih guma s »čavlima« nisu mogli izdržati veču brzinu od 80-90 km/h, što je bilo presporo, a našiljeni »slick-ovi« pucali su već nakon samo nekoliko minuta korištenja. Godinama se eksperimentiralo s raznim mješavinama guma, materijalima i oblicima, da bi se napokon došlo do današnjih »čevlarica« koje bez problema izdržavaju brzine i do 300 km/h i kojima je rok trajanja vrlo dug. Nakon što je uspješno riješen ovaj največi problem za vožnju po ledu, na red je došlo i istraživanje o maksimalnim granicama, te učinkovitosti i sigurnosti ovakvog treninga za same vozače. Po riječima idejnog začetnika ovog projekta niti jedna druga vansezonska moto aktivnost nije se toliko približila vožnji na natjecateljskoj stazi kao što je to slučaj sa »Ice Road Racing-om«. Osim toga, to je i jedinstvena moto disciplina koja i u zimskim uvjetima omogučuje ekstremni trening i uvježbavanje tehničkih elementa vožnje specifičnih upravo za brzinski motociklizam. Kao prvo, vozači na ledu mnogo lakše savladavaju tehniku proklizavanja kroz zavoje, a sami motocikli pružaju bolji osječaj kontakta s podlogom i znatno prije najvljuju svoje granice u vožnji. Isto tako, korištenjem guma s različitom visinom »čavala«, čime se osigurava bolji ili lošiji »grip«, moguče je gotovo u potpunosti simulirati vožnju po mokroj ili po suhoj pisti. Ne smijemo zaboraviti niti prednosti koje se odnose na sigurnost vozača. Naime, iako su led i asfaltna površina jednake tvrdoče, kod klizanja na ledu vozač savladava puno manje trenje. Dalje, oko staze se ne nalaze nikakve fiksne zapreke, a za nježno zaustavljanje brinu se prirodni »amortizeri« - snježne nakupine.

Za »Ice Road Racing« je odnedavno oformljen i trening kamp, jedini ovakvog tipa na svijetu, a u njemu će se ove godine prema najavama naći mnogi vozači. Sve ostale informacije o putu, cijeni, smještaju, dodatnim sadržajima, motociklima i drugom najlakše ćete saznati na njihovoj internet adresi: www.algonet.se, na kojoj ćete se sigurno dugo zadržati. Između ostaloga, na stranicama se nalaze i brojni filmovi koje možete skinuti i pogledati. Ako slika vrijedi stotinu riječi, film ih vrijedi tisuću. Za to vrijeme mi se odosmo pakirati dok još ima slobodnih termina i žurimo u Švedsku na »ledene staze«.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

  • 4 tedne pozneje...

Pred leti smo se mladci podil z krosko po snegu - pa to je pravi užitek.

Samo kaj, ko takrat ni nihče pomislil na slikanje, o digitalcih pa se še v fantastičnih stripih ni omenjalo.

Tako ste tudi v prikrajšani s temi fotkami.

Sedaj se pa po snegu ne vozim.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.



×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!