Skoči na vsebino

Nesreča... kazen?


urbi

Priporočene objave

Zanima me, kaj grozi povzročitelju prometne nesreče, katere posledice so težje telesne poškodbe udeležencev...

Konkretno, vzameš prednost motoristu, ta se zaleti v tvoj avto in pade po tleh ter se cel polomi, a preživi. :(

Kak je postopek; sodnik z prekrške,...?

Odškodnino poškodovancem povrne zavarovalnica, kaj pa možnost civilne tožbe? Ali lahko poškodovani toži tudi voznika, ki je povzročil nesrečo ali samo zavarovalnico (če recimo ni zadovoljen z odškodnino).

Hvala

Urbi

p.s.: jebemti, upam, da mi ne bo zdaj vseh 10 moderatorjev zatežilo, da naj uporabim iskalnik... :cry: Samo z njim se res nikamor ne pride, še najmanj do odgovora na konkretno vprašanje. :)

Popravljeno . Popravil urbi
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Sama sem bila udeležena v takšni nesreči, kjer je bila spoznana za krivo voznica avtomobila.

Postopek se odvije pri sodniku za prekrške, kjer najprej zaslišijo obe strani, nato še morebitne priče. Kakšno kazen je punca dobila ne vem, ker očitno še zadeva ni končana in nisem dobila še nobenega obvestila.

Odškodnino ti vsekakor povrne zavarovalnica in če se z zneskom odškodnine ne strinjaš jih lahko še vedno tožiš in dokazuješ, da si upravičen do večjega zneska (seveda z odvetnikom)

Tožiš lahko tudi civilno za duševne in ostale bolečine (jaz nisem).

Če hočeš podrobnosti mi pošlji PM.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Poznam en primer:

Prehitevanje kone vozil v nepregledenem desnem ovinku (jasno polna črta) nasproti pripelje avto in BUM. :(

Posledice (pri povzročitelju)...

-pol leta bolniške (ena nalomljena kost)

-od zavarovalnice je iztožil okoli 6-7 mioSIT

-pri zavarovanju ima še vedno 35% popusta

-nobene kazni ni plačal (potekli so že vsi zastaralni roki)

-drugim udeležencem je škodo krila zavarovalnica (nihče ga ni tožil)

:hmm: :D :OK: :notworthy:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

...povzročitelj je imel tudi kakšno AO+ zavarovanje, kajne? Ja dobil tiste miljone samo z svoje poškodbe, ali tudi za poprabilo svojega avta (kasko)?

1.2mio kasko (totalka)

0.8mio nezgodno

4.5mio AO+

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Zanima me, kaj grozi povzročitelju prometne nesreče, katere posledice so težje telesne poškodbe udeležencev...

Kak je postopek; sodnik z prekrške,...?

Odškodnino poškodovancem povrne zavarovalnica, kaj pa možnost civilne tožbe? Ali lahko poškodovani toži tudi voznika, ki je povzročil nesrečo ali samo zavarovalnico (če recimo ni zadovoljen z odškodnino).

Gre za kaznivo dejanje iz poglavja kaznivih dejanj zoper varnost javnega prometa

325člen, povzročitev prometne nesreče iz malomarnosti

1) Udeleženec v prometu, ki s kršitvijo predpisov o varnosti cestnega prometa iz malomarnosti povzroči prometno nesrečo, v kateri je bila kaksna oseba hudo telesno poskodovana,

se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do 3 let.

če ima dejanje iz prejšnjega odstavka za posledico smrt ene ali več oseb,

se storilec kaznuje z zaporom do 8 let

nč sodnik za prekrške gre za kaznivo dejanje

če je sklenjena poravnava z zavarovalnico se s tem v večini primerov poškodovani odreče civilni tožbi, obstajajo izjeme in sicer če je povzročitelj ravnal naklepno, če zavarovalnica ni dolžna pokriti celotnega zahtevka...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Evo beri kazensko ovadbo ki je bila namenjena moji "prijateljici"

"Prejeli smo kazensko ovadbo PPP Ljubljana zoper (ime in priimek povzročiteljice), zaradi kaznivega dejanja po členu 325/I KZ, s katerim ste bili oškodovani.

Ker gre v konkretnem primeru za eno izmed kaznivih dejanj, za katero kazenski zakonik (KZ) predpisuje denarno kazen ali kazen zapora do treh let, lahko državni tožilec s soglasjem oškodovanca, torej v konkretnem primeru z vašim soglasjem, na podlagi določila 162.člena ZKP osumljencu začasno odloži kazenski pregon, če je slednji pripravljen ravnati po navodilih državnega tožilca in izpolniti določene naloge, ki mu jih državni tožilec naloži in s katerimi se zmanjšajo ali odpravijo škodljive posledice kaznivega dejanja. Po zakonu lahko državni tožilec osumljencu naloži izpolnitev naslednjih nalog(ene ali več):

1) odprava ali poravnava škode;

2) plačilo določenega prispevka v korist javne ustanove ali v dobrodelne namene ali v sklad za povračilo škode žrtvam kaznivih dejanj;

3) oprava kakšnega splošno koristnega dela;

4) poravnava preživninske obveznosti

V kolikor osumljenec v roku, ki ga glede na okoliščine določi državni tožilec in ki po zakonu ne sme biti daljši od šestih mescev, oziroma, če gre za poravnavo preživninskih obveznosti, ne daljši od enega leta, naložene mu naloge v celoti izpolni in državnemu tožilcu o tem predloži ustrezna dokazila, državni tožilec ovadbo zavrže, v nasprotnem primeru pa po preteku roka, za katerega je bil kazenski pregon odložen zahteva zoper osumljenca uvedbo kazenskega postopka pri pristojnem sodišču!

Namen opisanega postopka po 162. členu ZKP je v čim enostavnejši in s tem tudi čim hitrejši izven sodni rešitvi tistih zadev, kjer državni tožilec oceni, da kazenski pregon storilca kaznivega dejanja ni nujno potreben, saj bi bilo mogoče namen kazenskega postopka doseči na drugačen, zgoraj opisani način.

Ker ocenjujem, da gre v konkretnem primeru za zadevo, kjer bi bila izvedba opisanega postopka upravičena, vas pozivam, da se kot oškodovanec izjavite ali z izvedbo tega postopka soglašate. Soglasje lahko podate tako, da tožilstvu v roku 14 dni po prejemu vrnete izpolnjen in podpisan priložen obrazec soglasja.

V kolikor bomo vaše soglasje v predvidenem roku prejeli, bomo pristopili k izvedbi postopka po 162. členu ZKP. V tem primeru boste vabljeni na narok, na katerem bo tožilstvo osumljenca seznanilo z možnostjo, da se mu kazenski pregon začasno odloži v kolikor bo pripravljen v določenem roku izpolniti določene mu naloge.

Vaša udeležba na tem naroku pa ni obvezna, saj lahko eventuelni zahtevek po povračilu škode, ki vam je bila s kaznivim dejanjem povzročena tožilstvu posredujete tudi pisno,skupaj z dokazilom o višini škode(npr. z računom), hkrati s poslanim soglasjem.

V primeru, da bo osumljenec izrazil svojo pripravljenost za naložitev naloženih obveznosti ter bo slednje v določenem roku tudi v celoti izpolnil, bo tožilstvo kazensko ovadbo zavrglo. V takem primeru boste prejeli v vednost sklep o zavrženju kazenske ovadbe. V nasprotnem primeru pa če osumljenec bodisi ne bo pripravljen ravnati po navodilih državnega tožilca ali pa mu naloženih obveznostih, kljub poprej izraženi pripravljenosti, ne bo izpolnil pa bo po preteku roka tožilstvo zoper osumljenca zahtevalo uvedbo kazenskega postopka.

V takem primeru o tem ustrezno obveščeni s strani pristojnega sodišča, ki bo odločalo o naši tovrstni zahtevi.

V pričakovanju, da boste z izdajo soglasja omogočili državnemu tožilstvu izvedbo opisanega postopka obravnavane predmetne kazenske zadeve po 162. členu ZKP vas pozdravljam."

A si prebral??

Kaj ostali menite o tem soglasju?

Povzročitelja zaradi prometne nesreče ne moreš civilno tožit :? ker povzročitelj je zavaroval svojo odgovornost pri zavarovalnici. Seveda pa lahko tožiš zavarovalnico.

Zanima me predvsem mnenje o soglasju (koga podkovanega na tem področju)

@kura: če je ravnal naklepno bo tebi zavarovalnica izplačala škodo (ker jo pač po zakonu mora) ona pa bo potem njemu sedla na premoženje (s 15% obresti)

To je mnenje nekoga ki je v podobni situaciji pa ni pravnik :(

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Hanzi meni zdej ni več nič jasno :wacko: ... ko sem imela jaz zaslišanje me je sodnica posebej vprašala ali mislim povzročiteljco nesreče tudi civilno tožit ali se bom zadovoljila z odškodnino zavarovalnice :hmm: :? :hmm:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Lahko kdo svetuje, kaj v primeru, ko te model izsili, ti zletiš s ceste, razbiješ motor in sebe, njega niti opraskaš ne, pol ti pa neče dat kupončka... Zadeva ima policijski zapisnik , ki jasno opisuje povzročitelja nesreče(avtomobilista) vendar sodno ne odtehta... Verjetno ni edini primer...Kakršna koli izkušnja bo dobrodošla

Lp

Drp11

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Tako imenovane nesreče brez dotika znajo biti na zavarovalnicah hudo komplicirane zadeve.

Za motorista je zaradi samoohranitvenega razloga najbolje, da pobegne tistemu, ki gre z avtom ali s čem drugim nadenj, v bližnji jarek. Bo vsaj preživel, čeprav polomljen in z razbitim motorjem.

Pri avtomobilistih pa ne pustiti, da oni odpelje nepoškodovan mimo. Vsaj kakšno ogledalo mu mora odleteti, sicer so križi in težave pri uveljavljanju škode in odškodnine, ke vedno najraje rečejo, da ne bi bilo potrebno v jarek zapeljati, da bi bilo še dovolj prostora ...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Tako imenovane nesreče brez dotika znajo biti na zavarovalnicah hudo komplicirane zadeve.

a ti lahko v takem primeru rečejo, da si vozil z neprilagojeno hitrostjo?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Oziroma, dostikrat je brati, voznik tovornjaka se je nasprotivozečemu umaknil na skrajni desni rob, a trčenja ni mogel preprečiti ...

Zakaj tovornjakar ni zapeljal s ceste, če je vanj letel fičko?

Fičko tovornjakarju, meter in še kaj nad cesto ne more nič.

Če bi pa tovornjakar zavozil v jarek, je pa itak jasno, preutrujen zaspal za volanom ...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Hanzi meni zdej ni več nič jasno  :wacko: ... ko sem imela jaz zaslišanje me je sodnica posebej vprašala ali mislim povzročiteljco nesreče tudi civilno tožit ali se bom zadovoljila z odškodnino zavarovalnice  :hmm:  :?  :hmm:

Povzročitelja zaradi prometne nesreče ne moreš civilno tožit  ker povzročitelj je zavaroval svojo odgovornost pri zavarovalnici. Seveda pa lahko tožiš zavarovalnico.

Ej, če ima kdo možnost, naj res povpraša kakega odvetnika... Saj teh primerov ne more bit malo in sigurno obstaja sodna praksa.

Tut po moji kmečki logiki s tistimi 100K sit na leto zavaruješ prav to, namreč svojo odgovornost za škodo (materialno in človeško) v prometu. Oškodovani se zato bode z zavarovalnico in ne s tabo. To bi bilo logično. Seveda pa v primeru objestnosti/alkohola itd. pol zavarovalnica terja denar od tebe nazaj. Tak si jaz to predstavljam. :hmm:

Kar pa je Hanzi pripopal pa je tudi zanimivo. Tožilstvo od oškodovanega zahtewva mnenje, ali naj začnejo s kazenskim pregonom, ali naj mu naložijo "družbeno koristno delo". Tudi to se mi zdi kar OK.

Urbi

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

  • 6 mesecev pozneje...

glih dons sm tud jst dubu to pismo da sporočim svoje mnenje.

nekak bi hotu temu revežu naložit čim večjo kazen, ker je še pobegnu z kraja nesreče in me pustu ležat na cesti z zlomjeno nogo, zdrobljenim prstom na roki, odprtim kolenom, pretresom možganov, ....

če bi me izsilu v navadnem križišču bi si reku ok, se zgodi lahko vsakmu da nekoga spregleda, ampak da zapelješ čez dvojno povno črto pa ne vidm opravičila.

mnenja?

Lep pozdrav

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Urbi:

Sam sem imel nesrečo predkratkim 23.6.04. Sicer nič hujšega a sem se odločil, da grem tokrat do odvetnika in da se ne "zajebavam" z raznimi cenilci, zavarovalniškimi agenti, ipd. Odvetnik mi je razložil pač kako stvari potekajo in da imam na voljo poleg terjanja zavarovalnice tudi CIVILNO TOŽBO, se pravi, da lahko civilno tožim stranko ali zavarovalnico (nisem prepričan) (kar nisem hotel). Z nekje 20.8.04 je bila s strani mojega odvetnika posredovana pritožba zoper odločbo zavarovalnice (50:50), na odgovor katere še danes čakam. Če želiš ti pošljem PM tel odvetnika

Popravljeno . Popravil marem
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Pa da še jaz nekaj dodam:

za prehitro hitrost in povzročitev hude telesne poškodbe "iz malomarnosti" v najslabšem primeru dobiš 2 leti odvzem izpita za A kategorijo in do 1 mio SIT kazni.

Če je sodnik dobre volje pa 2 leti pogojno na 5 mescev zapora in delne sodnijske stroške plačaš. :(

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Če je sodnik dobre volje pa 2 leti pogojno na 5 mescev zapora in delne sodnijske stroške plačaš. :(

Če ma pa preveč dela, pa kar pozabi nate.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

kaj se pa smatra pod malomarnost :hmm:

Bom jaz mojo "kolegico" vprašal kake zneske je dobila od sodnika (ker od tožilca je dobila nesramno nizke :wacko: )

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Malomarnost, kakršno koli ogrožanje drugih zaradi neprilagajanja stila/hitrosti vožnje (samega obnašanja), nekako tako si to jaz razlagam :hmm:

Nekako tako ja. Pod malomarnost spada vsako dejanje (ki ni v skladu s predpisi) s katerim povzročiš škodo ali hude talesne poškodbe sebi in drugim udeležencem.

Popravljeno . Popravil YZFR1
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

  • 3 let pozneje...

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.



×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!