Skoči na vsebino

Privatni stacionarni radarji


tango

Priporočene objave

VEČER, 20.MAJ 2004

Avstrijci uvajajo privatne stacionarne radarje

Razbremenitev policijskega dela?

Privatno podjetje v Avstriji postavlja radarje in podatke posreduje policiji - Takšna praksa v prihodnosti morda čaka tudi slovenske voznike

Vozniki na avstrijskem koroškem so dobili novega "sovražnika" - že nekaj časa namreč policijskim radarjem pomaga tudi privatno podjetje, ki ponuja posameznim krajem in občinam najnovejše digitalne radarje, ki jih policija še nima. Privatna iniciativa je naletela na plodna tla, saj želijo mnogi kraji poostriti nadzor nad hitrostjo predvsem pred šolami, vrtci in drugimi ustanovami.

In medtem ko se policija in privatno podjetje branijo, češ da gre le za meritve, obdelavo in kaznovanje pa izvaja policija, je takšen način že izzval številne dvome, posebno med poznavalci in pravniki. Gre predvsem za vprašanje dostopa do podatkov, njihove obdelave, kaznovanja ter usposobljenosti podjetij, ki se ukvarjajo s tem, in seveda morebitnih zlorab. Pri podjetju, ki se s tem ukvarja, se branijo, da gre le za stacionarne radarje, ki samodejno pošiljajo podatke neposredno v policijsko postajo za nadaljnjo obdelavo. Podobno mnenje ima o tem tudi slovenska policija, ki se že nekaj časa trudi z uvedbo sistema tako imenovanih stacionarnih radarjev. Prvi bi na slovenskem avtocestnem omrežju naj začel delovati ob koncu letošnjega leta. Kot je povedal Miran Koren, predstavnik za stike z javnostmi pri policiji, gre za znano poslovanje, ki ni uveljavljeno le v Avstriji, pač pa tudi drugod. In ker gre le za zbiranje in posredovanje podatkov, je mogoče pričakovati, da bo tak sistem uveljavljen tudi pri nas. Tudi nadaljnja obdelava podatkov je namreč samodejna, sistem pa je zaščiten do take mere, da poseganje vanj ni mogoče. Na ta način se lahko policisti posvetijo nalogam, ki zahtevajo njihovo neposredno prisotnost.

Toda pri največji slovenski avtomobilistični organizaciji AMZS menijo drugače. "Varnost na cestah je treba nadzirati, vendar naj to področje ostane pri državnih organih. Nadzora in sankcij pač ne moremo privatizirati, kot lahko na primer preproste opozorilne radarje, ki so seveda ravno tako koristni," je dejal kratko Boris Kočevar, iz Službe za vzgojo in varnost pri AMZS.

Matjaž Korošak

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

po mojem je res da bi blo pametno zmanjsati hitrost u naseljih in v obmocjih sol ter vrtcev,ce pa jih bodo postavili tam ko je omejitev 90 pol pa itak ko bos vedu enkrat zanj bos tam upocasnil in potem odbrzel dalje...vsaj po moje bo tk,slovenija je mala in si res ni problem zapomniti tistih stacionarnih stvari...vprasanje je le ce jih bodo npr. premikali vsak teden drugam...to bi znalo bit komplicirano...ja nc dve svecki odsravfat pa bo... :lol1: :lol1: :lol1: :lol1:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

ja vsi bi zadeve jemal v svoje roke... ljudje naj raje plačajo, da se bodo naučil vozit, ne pa biti hlod na cesti pa delat kolone za sabo, grem stavit karkoli da tisti, ki vozi 50/90 povzroči 100 krat več nestrpnosti kot tisti, ki je pravkar nekoga prehitel z 110/90,..

kar se naselij tiče pa bi lahk policaji za spremembo res merili pri šolah, kot da jim je mar za šole,. oni mrijo tam kjer je možnost naleta... torej za ovinkom dolge ravnine ko se začne kak kraj in je 50... lahk slikahm okoliške lokacije v Rogaški pa in Šmarju pa sami presodite opravičenost radarja na tistih lokacijah...

ma najbolše da vsem obvezna oprema satelitski nadzor,.. pa poslat kazn takoj ko kdo prekorači,.. ali še bolje topografe v avte in motorje... bemti,.. dirkališče naj nardijo skrajni čas,.. da se adrenalin sprosti,.. :D

PS: Spet dolgčas v službi pa nakladam mal. :D

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

sam faaaaaaaak, ce bo tko tut pr ns, pol si bo treba solexa kupt :cry: :lol1:

kako nej bi blo pa z kaznijo, ce ujamejo recimo tujca na uno njihovo pogruntavscino?, a pol te prek tablce dobijo in to posredujejo nasim, pa oni njim posredujejo podatke nazaj, da ti sploh lohk poloznco napisejo?? :o :blink: :unsure:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

...vprasanje je le ce jih bodo npr. premikali vsak teden drugam...to bi znalo bit komplicirano...ja nc dve svecki odsravfat pa bo... :lol1:  :lol1:  :lol1:  :lol1:

Ah zakaj svecke sraufat?

Dva sraufa raje, pa radar dat na hrbet in v hosto z njim pa naj tam medvede merjo :D

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Pred kratkim je bilo na TV, da bodo pri nas meritve hitrosti po naseljih lahko opravljali tudi mestni redarji, torej nismo dosti za Avstrijo <_<

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

preden spet vsi prepametni postanete:

to podjetje da obcinam radarje v najem. podatke (slike) dobi policija od podjetja, katera ukrepa dalje. v nemciji npr. lahko podobno privatno podjetje tudi napise placilni nalog, v AUT se ne. to mora storiti ali policija ali obcina.

z meritvami z osebjem (laser, radar v avtu) je v AUT tako, da lahko merijo samo ustrezno usposobljeni policisti. nikakrsni "redarji" ali podobna obcinska golazen nima za to pocetje pooblastil.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

sam po tej logiki bi lohka js šou mal po mestu peš, pa si piso številke reg tablc npr narobe parkiranih autov, št. teh tablc pa bi posredoval policiji. kak je v tem primeru z verodostojnostjo, ker nekak tak si js tut predstavlam tele privatne radarje, redarje...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Odvisno kje te bo miril. Ce slika od ospredaj pol no problem, ko jih jebe. (kar verjetno ne bo) ce pa odzadaj sm in ste najebali :cry:

Imam pa idejo, se bomo eno nedeljo zbrali vsak svoj spray pa veselo na delo.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

To je EVROPA :devil:

To ni Evropa to so Avstrici! Mater jim Svabsko!!!!

V GB morajo policaji zmanjsati stevilo kamer za 40% ker je bilo dokazano, da so povecevali stevilo kamer samo zaradi vecanja zasluzka. (45 milionov Funtov na leto)

Upam, da bo to Evropa prinesla tudi k nam. :hmm:

Popravljeno . Popravil Terminator
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

.... in nemci in holandci in francozi in danci in....

ni problem kdo komu "posodi" kaj, problem je kako tisti ravna z podatki. in za to je samo policija oz. UE lahko zadolzena.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Nadzor nad prometom bodo po novem zakonu imele občinske oblasti(UE). Tudi merjenje s stacionarnimi radarji, in radarji za katerimi bodo stali občinski redarji.

Tako nekako o tem predlog novega zakona o cestnem prometu.

Še bo pokalo na gasilskih veselicah. Auf bix, kurba redarska, treskkk!! :lol1:

Jeba, pri vožnji čez naselja, kar pomeni tudi po praznih, ravnih odsekih brez hiš, med tablami, ki označujejo naselje, bo potrebno biti zoprno previden. :angry:

Po novem bomo gledali za vogale hiš, grmovje, postaje in kozolce, namesto na cesto in kaj se tam dogaja. :angry:

Popravljeno . Popravil HHV
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

a na noben način ne morjo zaslužit tega dnara kukr d kazni za prehitro vižnjo šopajo :( :? :angry:

drogeraši pa črni trg s človeškimi organi pa cveti na puhno...pa noben ne vidi tega

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

.... in nemci in holandci in francozi in danci in....

ni problem kdo komu "posodi" kaj, problem je kako tisti ravna z podatki. in za to je samo policija oz. UE lahko zadolzena.

Ice ima kar prav, ........ v primerih, ki jih poznam policija vodi postavitve radarjev, meritve, prenos podatkov,.... administrativna dela pa lahko opravljajo tudi drugi.

Dejstvo je da so ti sistemi do te mere avtomatizirani in zasciteni, da se na koncu pojavi le se vprasanje kdo bo podatki sprintal na poloznico in jih poslal konkretni osebi ..... to pa res ni treba, da pocne policist, zato to v vse vec drzavah pocnejo tudi privat firme, seveda na podlagi koncesije drzave......

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Angleži so pa kupili laserjske radarje za 130 funtov in z njimi oborožili prostovoljce ki streljajo motoriste po zakotnih vaseh in pošiljajo podatke policajem. (Vir: MCN)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.


×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!