Aprilijina Shiverica kljub odobravanju strokovne javnosti, ni bila prodajna uspešnica. Uvozniki menijo, da je tako zaradi dolgočasne barvne palete. Res?

Uradni video

Medtem, ko so se Ducatijevi Monstri v zadnjih nekaj letih prodajali kot vroče žemljice, Aprilia z modelom Shiver ni imela enake sreče. Evropski uvozniki prisotni na testu nove Shiverice, so potarnali nad pomanjkanjem bombastičnosti in živahnosti videza – medtem, ko se Hondini in BMW-jevi modeli uspešno prodajajo oblečeni v morilsko puščobno sivo-srebrno barvno preobleko, kupci Shiverici očitajo dolgočasnost. Strinjati se moram. Italijanski dizajn rdečega cevastega okvirja in nekaj bahavih podrobnosti, ki ujamejo pozornost očesa, so me očarali.

Na krovu s Torom

A videz ni vse. Shiver ima dodelano ergonomijo. Sedež je ožji, udobnejši  in položaj stopalk voznika je spremenjen. Tudi lega krmila je drugačna. Kako udobna je nova Aprilia, sem ugotavljal na jugu Francije, kjer sem polovico dneva preživel v sedlu. Udobnejša Shiver je tudi športnejša. Nižje postavljeno krmilo in nekoliko nazaj nameščene stopalke, voznika silijo v bolj napadalen položaj, razporedijo več mase na prednje kolo in postrežejo z več povratnimi informacijami.

Cevast okvir je kombinacija jeklenih in aluminijastih sestavnih delov ter  je eden bolj slastnih delov prenovljene Shiver. Pa tudi glavni dejavnik pri tistem “športnejšem občutku”, ki ga pri letošnji Shiver tako opeva proizvajalec. Čeprav ima Shiver po Aprilijinih normativih le vzmetenje “osnovnega nivoja”, to navdušuje. Je motocikel, ki zaradi svojega dodelanega okvirja obožuje zavoje in čeprav je težja od večine tekmecev v svojem segmentu, je pri hitrem štrikanju ovinkov in menjavah smeri, zelo suverena in nezahtevna. Zavorni sistem je bil za novo sezono nadgrajen z “rožastimi” koluti. Sistem ABS deluje dobro.

Agregat je zmogljiv, 750-kubičen V-dvovaljnik, ki največjo moč 69 kilovatov (95 KM), razvije pri 9000 vrtljajih, največji navor 82 Nm pa 2000 vrtljajev nižje. Čeprav je motor v primerjavi s tekmeci precej zmogljiv, pa se sprehajanju po menjalniku ne bo mogoče izogniti A na pravi cesti s pravimi zavoji je zabavno. Shiver največjo moč razvije v višje kot Dorsoduro. Ker je poudarek na moči v višjih vrtljajih, kjer se stvari dogajajo hitro, sem si za najhitrejše zavoje zaželel nekaj moči več. Nastavitev delovanja agregata Sport vozniku ponudi agresivno in ne pretirano polikano podajanje plina. V nastavitvi Touring je agregat prefinjen in dodajanje plina popolnoma linearno vse do blokade. Nastavitve Rain nisem preizkusil, ker je namenjena zgolj, ..da uganili ste, mokri cesti.

Brskanje med nastavitvami je preprosto in hitro. Ker za listanje po meniju uporabljate gumb za zagon agregata, mora za izbiranje nastavitev motor delovati. Nastavitve mapinga lahko voznik spreminja tudi med vožnjo, a plin mora biti zaprt – kar je popolnoma nepotrebno, saj spremembe niso dramatične.

Nova Shiver 750 je opremljena z drobnim vetrobranom, ki odslej sodi v paket osnovne serijske opreme ter usmerja nekaj malega vetrnega piša tja, kjer voznika manj moti. Ker je 750-kubični V-dvovaljnik precej prijazen in s popolnoma dostojno uglajenim delovanjem v srednjem območju vrtljajev, ga bom brez kančka slabe vesti priporočil tudi začetnikom. Na voljo je tudi v 25-kilovatni različici. Svežim voznikom bo po godu udoben sedež, “resen” dizajn celotnega motocikla in sistem ABS. Bolj izkušeni vozniki se bodo morali potruditi, če bodo želeli da bi veza delovala več kot leto dni, a kljub temu je Shiver odličen vstopen model v svet Italijanskih dvovaljnikov.

Zaključek

Nova Shiver 750 je občutno bolj “italijanska”. Tudi barvne palete ne deli več s Piaggovimi skuterji. Ergonomija je boljša – motocikel je športnejši, a hkrati bolj udoben. Agregat svoje delo opravlja tako kot mora – v območju srednjih vrtljajev je dostojen, v višjih pa ponudi občutno več kot tekmeci. Zavorni sistem deluje odlično – tudi sistem ABS si zasluži pohvalo. Shiver se vozili navdušujoče in njen okvir in vzmetenje bi prenesla mnogo zmogljivejši agregat.

Cena v Sloveniji znaša 9.140 Evrov.

OCENA
Okvir
Privlačen videz
Boljša ergonomija
Agregat bi lahko bil zmogljivejši
Prejšnji članekVyrus C3 4V 2010
Naslednji članekTednoskop, 03.05.2010
Tor Sagen
Mednarodno priznan motoristični novinar z goro izkušenj. Objavlja v revijah več kot 40-ih držav sveta. V zadnjih nekaj letih prisoten na vseh pomembnejših svetovnih testiranjih motociklov. Med sebi najbolj drage pustolovščine zadnjih nekaj let šteje podvig s serijo Yamahinih terenskih modelov na Lilehammerski olimpijski bob stezi. Obožuje vse kar se vozi hitro in dinamično, a skrivoma goji plamen za italijanske motocikle.
test-aprilia-shiver-750-absNova Shiver 750 je občutno bolj "italijanska". Tudi barvne palete ne deli več s Piaggovimi skuterji. Ergonomija je boljša – motocikel je športnejši, a hkrati bolj udoben. Agregat svoje delo opravlja tako kot mora – v območju srednjih vrtljajev je dostojen, v višjih pa ponudi občutno več kot tekmeci. Zavorni sistem deluje odlično – tudi sistem ABS si zasluži pohvalo. Shiver se vozili navdušujoče in njen okvir in vzmetenje bi prenesla mnogo zmogljivejši agregat.

15 COMMENTS

 1. mislm da je tole precej več motorja kot pa sv650 in pa er6
  že same komponente so na pogled videti kvalitetnejše kot pri z750.
  Vse kar me je zmotilo je bila enkrat tista tiskarska napaka o 79kw in sem prav vesel
  da jim ima 69kw ker je to za takle motorček vrh glave. Super zgleda… mogoče pa bo kdaj v garaži.

 2. se pravi: šiverca ma več kot dovolj 69 kw, en z750 s slabšimi komponentami jih ima lahko pa več? oziroma jih mora met več..logika? jih ma šiverca premalo ali z750 odločno preveč?

 3. Tole je motocikel, ki konkurira (odhajajoči) Yamahi FZ6, Hornetu, GSR-u…torej nagcem s cca 100 konji in ne 30% cenejšim motociklom z začetnike kot ER6 itd. Izgleda res konkreten motocikel, z veseljem bi jo preizkusil – predvsem me zanima ciklistika in navor dvovaljnika 🙂

 4. …”premalo moči”… Ena priletna VFR-ka 750f je imela 72 kW, pa tko, dobrih 250 km/h končne hitrosti nakaplala. Ko se bodo tile heroji vozili tolk na nakedih me prosim obvestite, pridem s kamero. Jst pri tem motorju vidim problem le v tem, da je pri izbiri proti Dukatiju (če smo že pri Italjanih) nekak tko k bi izbiral med Fiatom in Alfo za zelo podobno ceno. Duče jim trg odžira.

 5. …in pol se čudijo da se ne prodaja… tudi ta se ne bo… poglejte mal kaj se za 9 K€ dobi!… že če bi bila ista cena kot Z ali Hornet, bi glede na “poreklo” malo razmišljal…

 6. No to da je draga je res. Tukaj je tudi nova FZ8 za podoben denar s precej več konji in verjetno prav tako odlično ciklistiko… pa še yamaha je. Servisna mreža precej bolj pokrita.
  Tudi dizajn ne zaostaja za šiverco