NC 750 X si v bistvu ne “zasluži” pravega testa. Tistih 75 kubičnih centimetrov večji agregat, malo spremenjen glušnik in nekaj komaj opaznih lepotnih popravkov res ne kvalificira kot nov motocikel. Bi naredil 100 kilometrov in vedel v čem je stvar prenove. Pa vendar.

Moram priznati, da je bil poleg tele male Honde, 700 ali 750-kubične X verzije, le Triumphov Explorer 1200 tisti, s katerim sem si res želel narediti veliko kilometrov. Dejansko težko razumem zakaj, saj na celem motociklu ni ene stvari, ki je meni osebno pri motorju zares pomembna. Ne premore hudih pospeškov in ne zverinskih zavor. To, da je povprečna poraba pri NC750 X samo 3,5 litra je sicer fino, ampak to ne more biti glavni vzrok za mojo simpatijo do te Honde. Prav tako ne luknja pred sedežem, ki pogoltne vse, kar si za enodnevni izlet zamislim. Če pa upoštevam še, da je veterna zaščita bolj skromna in je moja zadnja plat malo razvajena, sedež na NC pa ne ravno vrhunski, je moja želja po tem, da bi se z NC750 X samo vozil in vozil še toliko bolj nesmiselna.

Bistvo prenove te “mini Multistrade” je seveda malenkost večja prostornina agregata. S tem so pridobili na moči in navoru, ki pa na papirju prinese več kot na cesti. Seveda se občuti malenkost več živahnosti in nikoli se ne bo zgodilo, da bi bil s tem motociklom ovira na cesti, vendar pa čudežev od 55-ih konjev seveda ne moremo pričakovati. So pa povprečno porabo znižali za približno pol litra na sto prevoženih, kar na papirju pomeni kar 12-odstotno izboljšanje.

ABS zavorni sistem je po novem serijski, komponente in končna izdelava je ostala na istem nivoju. Seveda bi lahko bila tudi boljša, vendar potrebe po tem resnično ni. Zadovoljuje prav vse potrebe za povsem prijetno motoriranje, pa naj bo cilj le uživanje ali pa NC750 X uporabljamo za potrebe prevoza v službo. Super se znajde tako v mestu kot na avtocesti, nizanje ovinkov je zadovoljivo, ne ustraši se niti makadama. Le zmogljivost pnevmatik na neasfaltiranih površinah je treba vzeti v zakup.

Serija NC700 je pri nas kar dobro zastopana. Veliko število prodanih motociklov in le peščica rabljenih, ki so naprodaj, kaže na to, da so uporabniki zadovoljni. Z malo močnejšim in še bolj varčnim agregatom bodo še toliko bolj. Jih popolnoma razumem, vendar še vedno ne razumem sebe. Še iščem tisti ‘zato mi je ta Honda tako všeč’. In še vedno je NC700/750 X meni najljubša Honda. Nujno jo moram še enkrat vzet na test, da se še malo pomeniva.

7 COMMENTS

  1. Poanta motorja je, da se pelješ, to praviš… kaj pa tisti drugi motor, ki se pojavlja v prispevku v ozadju? 🙂
    Meni se zdi to zelo kul model, malo bi morali izgled potjunati, dvojni disk, nihajka zadnja je malo češka pa kakšen vijak kje. Poraba pa je očitno izjemno majhna.

  2. Glede na to, da nekateri delamo od zore do mraka in, če se hočeš popoldan še malo zapeljat nas hitro ujame noč.
    Za take bi lahko kdaj tudi naredili kakšen test ali primerjavo svetilnosti žarometov.

  3. sneser…..
    že par let spremljam tvoje komentarje,pa karkoli se predstavi imaš ti boljši motor pa čeprav je tvoj star kot zemlja ampak je še zmeraj boljši kot pa novosti.Pa sem napisal svoj prvi komentar ker ne morem več biti tiho.Važno je da kar voziš ti ,pa čeprav je kawasaki,se ne more primerjati niti s hondo pa niti z Yamaho,ti imaš zmeraj protiargumente čeprav se prevažaš z nizkocenovniki.

  4. Da bi svoj motor hvalil tako kot pišes, ne bos našel. To je antipropaganda užaljenih bmwjašev, ki so povsem povprecno kawo povzdignili v nebesa, ker ne razumejo. Kaj pa ti voziš? Ta honda mi je kul, a bi potrebovala minimalne vizualne popravke. In kje si zasledil, da se primerja s kawasakijem?