Živite v mestu, vse preveč časa izgubite z avtomobilom v prometnih zastojih? Želite manj stresno vsakodnevno pot v službo in domov. Če vse to drži, je čas da presedlate na dve kolesi tudi v hladnejšem vremenu. Toda kakšen motocikel je najbolj primeren za recimo vožnjo po mestu in kakšno daljšo relacijo skozi vse leto. Vsekakor je smiselno razmisliti o nakupu vsestransko uporabnega skuterja.

Pospeši lepo in zvezno, na Celovški se premika skupaj (tudi s hitrejšimi) avtomobili.
Se vam zdi, da se smeji?

Kako močan naj bo ta skuter. Je 50 kubikov dovolj? Hm, na vpadnicah in ulicah v centru mesta je to vsekakor dovolj. Na obvoznici ali izven naselij pa promet poteka nekoliko hitreje, hitrosti se gibajo tudi nad 100 km/h. Če torej nočemo s svojim “”sesalcem”” ovirati prometa oziroma nočemo, da nas ves čas nevarno prehitevajo avtomobili, moramo razmisliti o skuterju z vsaj 125 ccm.

Vsem tem kriterijem ustreza Yamahin 250 kubični X-max, ki sem ga imel priložnost proti koncu poletja preizkusiti. Zapišem lahko, da je to sveže oblikovan skuter, ki sedi na dveh stolih. Zakaj. Je lahkoten, mestno uporaben delovni stroj, ki obenem vozniku in sopotniku nudi veliko udobja. To še ni vse, tekočinsko hlajen enovaljni agregat zmore spodobnih 20 KM, kar zadostuje tudi za krajši izlet v dvoje ali ne bodi ga treba, obisk pri tašči.

Žarometi so prevlečeni s prozornim steklom.

No, pa šalo na stran. X-max je resen skuter, nekako spada v spodnji del razreda maxi skuterjev. V mestnem prometu je poskočen, tudi pri obračanju na mestu je zelo obvladljiv. Pospeši lepo in zvezno, hitro doseže 100 km/h, končna hitrost pa znaša približno 140 km/h.
Glede na to, da je X-max bolj mestno naravnan, vseeno navduši z veliko mero udobja tudi pri daljših vožnjah. Velik dvojni sedež je udoben, za sovoznika je poskrbljeno z velikimi srebrno obarvanimi ročkami, ki tudi poživijo zadek skuterja. Pohvalim lahko prtljažnik pod sedežem. Ta sprejme dve integralni čeladi in še ostane nekaj prostora za kakšno drobnarijo. Na voljo je tudi nekaj potovalno naravnane dodatne opreme, na primer ščitniki za roke, višje vetrobransko steklo, barvno usklajen zadnji kovček.

Zelo pregledno.

Pregledno armaturno ploščo osvetljuje rdeča svetloba. Na sredini prevladuje velik števec za hitrost, kateremu na levi in na desni delata družbo manjša prikazovalnika za količino goriva v rezervoarju in indikator temperature hladilne tekočine. Še nekaj informacij dobimo na digitalnem zaslonu pod merilnikom hitrosti. Skupno prevožene kilometre, dva dnevna števca in zanimivo, tudi podatek o zunanji temperaturi. Lepo.

Zavore so nekoliko preslabotne.

Pedigre maksi skuterja na X-maxu potrjujejo dimenzije platišč oziroma pnevmatik, ki so spodobno velike. Na sprednjem kolesu tako najdemo pnevmatiko dimenzije 120/70-15, na zadnjem pa nekoliko manjšo, dimenzije 140/70-14. Tudi dvanajst in pol litrska posoda za gorivo in skromna poraba govorita v prid ambicijam po daljših vožnjah. Visoko vetrobransko steklo dobro opravlja svoje delo.

Zadnje vzmetenje je nastavljivo. Obema blažilcema lahko s posebnim ključem nastavljamo prednapetost. Sprednje teleskopske vilice niso nastavljive. V praksi se je tovarniška nastavitev zadnjega vzmetenja v solo

Zelo prostoren prtljažnik sprejme 2 čeladi.

vožnji dobro obnesla. Za vožnjo v dvoje smo prednapetost povečali, da smo se izognili krajšemu zibanju po cestnih grbinah in luknjah.

Glede zavor sem imel nekoliko mešane občutke. Na sprednjem kolesu je nameščen disk premera 267 mm, na zadnjem pa prav tako disk dimenzije 240 milimetrov. Že po prvih kilometrih sem ugotovil, da je X-max živahen in hiter skuter, vendar pa zavore nekako niso dorasle njegovim zmogljivostim in teži (164 kilogramov). Za ostra zaviranja pri visokih hitrostih je namreč potrebno na vso moč stisniti obe zavorni ročki.

Zapeljive dvojne sprednje luči.

Imajo pa nekoliko premalo agresivne zavore tudi pozitivno lastnost. Tudi ob nenadnem zaviranju v sili sprednje kolo ne bo zablokiralo, posledično je manj možnosti za nenadzorovan zdrs. Morda pa je bil to cilj Yahaminih inženirjev?

Sedež X-maxa je od tal odmaknjen 78,5 centimetrov, tako da po njem rade posežejo tudi predstavnice nežnejšega spola. Kljub spodobnim zunanjim meram, na primer skupna dolžina znaša 221 cm, širina 77 centimetrov, je to skuter s katerim z veseljem premagujemo mestne zastoje na poti v službo ali med popoldanskimi opravki.

X-max 250 nam je na preizkus posodilo podjetje DELTA TEAM Krško. V tem trenutka boste zanj odšteli 1.090.800,00 SIT oziroma 3.965 evrov. Na voljo je v rumeni, rdeči, srebrni ali črni barvni kombinaciji.

1 COMMENT

  1. Matejevi “Vozili smo” komentarji so kar tapravi, kot za nekaj tisoč km izkušenejši uporabnik pa lahko povem, da so zavore OK in velja pod alternativno zamisel inženirjev. Super uporabna primestna poslovo – solo/popoldanski – v dvoje nežnejši šoping in kavica zadeva, le kvaliteta izdelave je … PORAZNA.