Aprilia je letos za Dorsodura ponudila opcijo sistema proti blokiranju koles ABS.

Glede na svetovni trend seveda to ni nikakršna novost. V avtomobilizmu je ABS že kar obvezna oprema, pri dvokolesnikih pa se tudi vedno bolj uveljavlja. Toda Dorsoduro je nekako bolj pobalinsko naravnan motocikel! Le kako bi to sovpadalo z njegovo igrivo podobo?

Naš cilj je bil torej jasen – potrebno ga je postaviti na na zaprto supermoto stezo, kjer bomo lahko varno preizkusili delovanje sistema. V ta namen smo se odpeljali v Logatec in se poigrali. Dobro zabavo so nam omogočile tudi vrhunske Pirellijeve pnevmatike Diablo Corsa III, ki so kljub ponekod precej spolzki podlagi dovoljevale norčije.

Že na poti v Logatec je bilo jasno – ABS je na javnih cestah več kot dobrodošel. Dobro je deloval in pri pretiravanju opravil svoje delo. Sem in tja sem dobil občutek, da nisem ravno siguren, kako bo delovalo, ko je ročica postala značilno trda. A rekel bi, da zna na asfaltni podlagi rešiti marsikatero zagato.

Zanimivo je bilo to, da se Dorsodura zlahka postavi na prednje kolo! ABS tega načeloma ne bi smel dopustiti. A ker gre za nekoliko “stuntersko” podobo motocikla, se kar strinjam, da sistem dovoljuje takšno poigravanje. A ne bodite preveč predrzni, kajti pri pretiravanju vas zna tudi zabrisati preko krmila.

Kar se tiče zaviranja v ovinke, naj omenimo to, da se z Dorsodurom ne da pridrseti v ovinek. Ko namreč pohodite zadnjo zavoro, vam ta zelo konkretno preprečuje, da bi zadnje kolo blokiralo oziroma zdrsnilo. Sistema ABS ne morete izklopiti. Če sem pošten, bi to bila lahko pika na i. Hm, pa saj veste, da obstajajo drugi načini, kako izklopiti tako, elektronsko podprto pripravo, kajne?

Sklepni obračun o ABS je definitivno v prid sistemu. Zagovarjamo varnost na cesti in taka priprava je vsekakor pripomoček k reševanju neljubih situacij. In roko na srce, tega motocikla po vsej verjetnosti ne bomo gnali na supermoto steze. Če pa že, bo pa to rekreativno, in za tako vožnjo ne bo nič v napoto.

Pohvaliti moramo tudi tri programe, s katerimi izbirate način vožnje (“Sport”, “Touring”, “Rain”). Programe lahko menjate kar med vožnjo, s pritiskanjem istega rdečega gumba, ki je za zagon agregata. Ker sem se tokrat veliko prevozil tudi v mestni gneči oziroma v normalnem prometu, sem ugotovil, da so izjemno uporabni. Večinoma sem se vozil kar na “Touring”. Bolj agresivni program “Sport” je namreč preveč zaletav in poskakujoč za uglajeno tekočo vožnjo. In v dežju bi prav gotovo prestavil na “Rain”.

Kar se tiče dizajna sploh ni vprašanje. Je pač Italijan. Če si ogledate detajle, potem je jasno, da so se vtaknili v vsako podrobnost. Stilska ogledala so za tako motocikel izredno uporabna. Oglejte si, kako lično je izdelana posoda zavorne tekočine na krmilu. Ni preprosto štirikotna, ampak sovpada z linijo motocikla. Enako velja za sistem sklopke. Pa zadek z molečima izpuhoma in beli trikotasti smerokazi. In LED-diodice … Šminka.

Ob tako skrbno oblikovanih detajlih Italijani kdaj pozabijo na smotrnost. Ročica menjalnika je kvaliteten in domiseln detajl. Poleg nastavitve kota oziroma višine ima tudi mikro nastavitev vzvoda na prstih. A ko sva z Bladzom prestavila ročico konkretno višje (da si sploh lahko prestavljal s supermoto škornji), ta poseže že tako visoko, da pri padcu obstaja možnost, da udari ob spodnji hidravlični valj sklopke in poškodba je lahko precej nerodna.

Ne glede na to, da deluje supermoto športnik, je lahko tudi povsem spodoben vsestranski motocikel. S sopotnico sva brez težav oddelala 250 km izleta. Za sopotnika ima dovolj prostoren sedež in tudi stopalke so tako, da je drža dokaj nenaporna. Res pa je, da se sopotnik nima kam prijeti. Zaščita preko izpušnih dušilcev je dobra, tako da se ne spečete, ampak kakšno držalo bi bilo dobrodošlo.

Za model z ABS-jem boste mogli odšteti 600 evrov več. Cena je 9.599 evrov, za kolikor boste dobili 750-kubičnega razgrajača z V2 agregatom, ki zmore 92 konjičev pri 8.750 vrtljaih in 206 kg, kolikor tehta pripravljen na vožnjo, popelje do najvišje hitrosti okoli 200 km/h. Motocikel je nedvomno nekaj posebnega. Če vam taka posebnost ugaja…

4 COMMENTS

  1. samo res, koliko je taksnih napak v tednoskopih…bejbe so sam za to da so bejbe, besedisce je pa zeeeeelo ubogo…sklepam da scenarija ne prebere nihce od testnikov…amaterski spodrsljaj, katerega se da preprosto odpravit.

  2. Mater kako ste eni pikolovski in pokroviteljski ! A je treba v vsaki stvari iskat napake ?!
    Dajte enkrat najti v prispevkih, voditeljicah-ih, motorjih najprej nekaj pozitivnega ! Včasih se mi zdi, da so pri nas sami Kopitarji, ki vejo o vsem vse !!
    Meni je članek všeč in tednoskop tudi !