46. Rally Dakar 2024 – 5. etapa / Simon Marčič

0
110

Karavana se je danes podila od Al Hofufa do Shubaytaha, skupno 645 km. Pričakale so jih velike sipine, v katerih vemo, da se Simon odlično znajde. Po 527 km do štarta 5. etape se je Simon počutil zelo dobro, zato je napadel že na samem začetku 118km dolge etape.

Ob prvem dolivanju goriva se je boril za še eno uvrstitev na zmagovalni oder v kategoriji Original. Nekaj 10 kilometrov za tem je motor začel izgubljati moč. Očitno je bilo, da je težava povezana z dovajanjem goriva ali gorivom samim. Nekaj časa je še vztrajal, ampak predvsem v sipinah je ključnega pomena dobra odzivnost in moč motorja. Zato se je ustavil in preklopil iz zadnjih na sprednji rezervoar. Motor je ponovno deloval, kot se spodobi, žal pa je izgubil kar nekaj časa.

5. etapo je Simon zaključil na 6. mestu v razredu Original in 56. mestu v skupni razvrstitvi motoristov.

Ob pregledu zadnjih rezervoarjev je naletel na nekaj peska, ki bi lahko povzročil te težave. Možnosti kako se je tam znašel pa je več. Tudi na zadnji črpalki goriva je bilo potrebnega nekaj dela, je pa Simon uspel odpraviti vse težave, tako da je motor že pripravljen na jutrišnjo etapo.

Potek 6. etape je novost na letošnjem Dakarju. Gre za 48 urno etapo, dolgo 781km, od katerih je tekmovalnih kar impresivnih 572km. Vsi vozniki bodo vozili 8h, nato pa se zaustavili pri najbližjem izmed 6. taborišč, kjer bodo z minimalno oskrbo preživeli noč pod zvezdnatim nebom. Naslednji dan bodo premagali še preostanek etape do cilja. Čaka jih izredno zahtevna navigacija po velikih sipinah največje peščene puščave na svetu –  The Empty Quarter.

Zaradi izredno slabega signala v osrčju puščave danes z vami ne moremo deliti slik ali video izjave. Že jutri pa boste spet deležni tudi vizualnih in audio vtisov iz Savdske Arabije.

Simonu za jutri želimo predvsem etapo brez težav z motorjem in odlično navigacijo.

Simon Marčič racing team