V španskem hribovju kakšnih 150 km severozahodno od Barcelone so nam “oranžni” predstavili modele EXC in SX 2008.

…oranžna idila nas je perverzno čakala, pripravljena na gonjo…
preizkusili smo enduro EXC modele…

KTM Enduro program je dobil nove okvirje iz krom-molibdenovih ovalnih cevi, ki so jih že lani vstavljali v motokros specialke. KTM EXC modeli imajo zdaj aluminijasto ohišje zadnjega blažilnika. Izboljšan je tudi novi štiritaktni agregat z eno odmično gredjo in poševnim rezom glave. To dovoljuje precej enostavno vzdrževanje ali nastavitev ventilov.
Posebej so poudarili, da se bodo za razliko od Japoncev še bolj posvetili razvoju dvotaktnih agregatov, saj so le-ti enostavni za vzdrževanje in prav zabavni s tistim svojim sunkom. Zabava pa je del njihovega razmišljanja… Pa še to. Njihovi dvotaktniki zadoščajo strogim Euro3 normativom.

…in motokrosistične SX…
Joachim Sauer

Da so možje iz “ready to race” vsi malce odpiljeni, so kaj hitro po prihodu dokazali. Vodja marketinga, Joachim Sauer, ki je mimogrede posnel “prostaški” reklamni spot za 690 Supermoto, nam je izdal, da je “ghost rider”. Ne verjamete? Je dokumentirano na videu!

Slovenska ekipa je združevala novinarsko konkurenco in moramo priznati, da smo se odlično ujeli ter pokomentirali lastnosti ponujenih motociklov. Vodja odprave, Igor Dolanc, glava oranžnega v Sloveniji, nam je zaupal, da bodo motocikli že čez kakšen mesec ali dva na voljo tudi pri nas (glej video).

Organizacija dogodka je bila odlična. Na motokros stezi smo lahko preizkusili dvotaktne SX 125, 250 in novega 144-kubičneža, ki naj bi konkuriral 250-kubičnim štiritakterjem. Pa potem še brutalneža 505, za katerega nismo našli več prave moči ob koncu dvodnevnega “fitnesa”.

…čez skok na motokros progi…

Za preizkušnjo EXC-jev je bila pripravljena 8 km čudovita enduro steza. Tako dvotaktni 125, 200, 250 in morda izstopajoči EXC 300E, ki vam je z električnim zaganjačem v bregu v veliko pomoč, kot tudi štiritatkni 250 ter kralja 450 in 530 so nas s svojimi lastnostmi impresionirali. Tudi nobene ročice nismo zlomili, saj imajo enduro modeli že serijsko izredno dobro zaščito za roke.

…in preko skale na enduro stezi…

Nalepke so v plastiko vtisnjene s posebnim postopkom, kar jih varuje pred poškodbami, modeli pa imajo tudi spremenjen čep za gorivo, kateremu so dodali posebni patent proti odvitju. Pa šminkersko, homologirano zadnjo luč z led diodami.

hmm… o španskih “zelenih” ne duha, ne sluha… kaj porečete na to?

Priganjali smo jih čez drn in strn, gor in dol po strminah, na koncu dneva pa smo bili kot pretepeni psi in seveda premočeni, četudi se nismo zvalili v reko, ki smo jo morali prečkati. Zmučeni, a zadovoljni z zabavo, ki so nam jo nudili oranžni motocikli, smo ob večerji poslušali Joachima s kitaro ob spremljavi.

Doživite dogodek in si oglejte video ter več slik v albumu

Foto: Peuker, Freeman
Kamera, foto: Blaž Črnivec

11 COMMENTS

 1. Moja žena ne mara motorjev, spot ji je pa kar všeč. Tudi meni je simpatičen. Škoda, da nisem zvedel nič novega o teh motorjih, pa sm videl da jih je bilo zelo veliko in bi se dalo o njih govoriti na dolgo in široko, kot so to naredili nekateri drugi testni vozniki, prav tako prisotni v tej isti Španiji. Še dobro da se zanimam za sceno. Saj bi si lahko mislil, da s temi motorji ni nič. Fantom pa vsaka čast za plačan vikend paket (iz lastnih izkušenj vem, da zna bit pravi žur) ampak služba je služba, družba pa družba. Ženi pa tudi po gledanju spota, motorji niso nič ljubši, pa srečno.

 2. Namen tega članka? Informirati o novostih pri modelih glede na preteklo sezono. Nikakor ne dvomim v to, da so tisti, ki prejšnji letnik motorjev poznajo, novosti uspešno razbrali.
  Za Pirurirc-a in Gjero pa, kot v prvem razredu osnovne šole, povzetek novosti:
  – tudi dvotaktni enduro stroji zadoščajo strogim euro 3 predpisom!!!
  – nalepke so v plastiko vtisnjene s posebnim postopkom, kar jih varuje pred poškodbami
  – spremenjen imajo čep za gorivo, kateremu so dodali posebni patent proti odvitju
  – imajo homologirano zadnjo luč z led diodami
  – zdaj imajo tudi EXC modeli aluminijasto ohišje zadnjega amortizerja
  – enduro modeli imajo že serijsko izredno dobro zaščito za roke.
  Je pa seveda res, da so bile vse novosti skrite v opisih, ki jih tisti, ki bere površno ali pa ne pozna preteklih modelov, dojame kot nepomembne ali jih celo spregleda.
  Kot vedno pa v prihodnosti sledijo podrobnejše predstavitve tržno bolj zanimih motorjev, testi tistih ki jih bomo imeli v Sloveniji v ta namen, in pa vnos podrobnih tehničnih podatkov v katalog (to bo najhitreje).

 3. ma ja Pirurirc sej folka ne zanimajo detajli, folk zanima, da “se dogaja”, tut če se dogajajo sam neumnosti (tolk bolj a ne)
  pa sej verjetn tko na hitr fantje – razn tovarniških “informacij” – tut ne znajo prov kaj globokega povedat o novih mašinah – to da so “hude” pa itak že vsi vemo, tut zato, k so oranžne barve

 4. noise, oprosti, vdrte nalepke, specjalen čep za gorivo in ščitniki za roke niso glih neke novosti ki zapalijo v enduro svetu.
  2T-ji z euro 3 pa zaganjačem najbrž da komu misliti. (tudi moji malenkosti)

 5. Ne vem sicer kaj je namen degredacije a’la “Povzetek novosti kot v prvem razredu” ampak Pirurirc-eva kritika je bila mišljena konstruktivno (kolikor sem jo seveda jaz razumel), moja pa se je zaključila celo z optimističnim upanjem da bo še kaj sledilo. Golo navajanje podatkov s prospektov se mi ne zdi tako relevantno, ker jih dobim lahko povsod. Drugače pa vem da ste postali v zadnjem času fejst fantje in ste zmožni napisati kaj več pri takem kupu motorjev kot je bil ta člančič (z izjemo zanimivega videa seveda). Recimo zadnji test Honde Varadero je dober vzgled.
  Lahko smo pa seveda pri takem “pobaranju” na koncu zgolj užaljeni…
  Vsekakor vam želim obilo dobrih testov še naprej.

 6. No, pa smo le ugotovili, da je šlo za napako v percepciji. Gjera: Pirurirc in jaz pa dobro veva, da kritika ni bila mišljena konstruktivno. Za takšne se zahvalimo in jih z veseljem sprejemamo.
  Še razlaga. Hondo Varadero smo imeli na vožnji dober teden, iz enega dneva in pol vožnje z 10 različnimi modeli pa je nemogoče kaj globokega in konstruktivnega napisati. To ni bil namen članka in “tisti iz foha”, torej tudi baje Pirurirc, to dobro vedo.
  Kot rečeno, tisto kar bo na voljo za testiranje v Sloveniji, bomo vozili in podrobneje predstavili. Kmalu pa prihajajo vsi tehnični podatki.
  Hvala vsem za komentarje…