Skoči na vsebino

Smreka/jelka


Vrtnica

Priporočene objave

Ok ne se smejat.

Jutri pisem bajlo in v kontri bo tudi da bos mogu nasteti razlike med jelko in smreko.

Tako da z odgovori kar na plano!

Pa prosim brez zafrkancij vsaj danes ne.

Aja tko storzi, iglice, barva, lubje, krosnja....

lp

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

smreka:

VIDEZ: zraste do višine 50m.Krošnja je koničasto stožčasta. Veje izraščajo v vretencih, zgornje obrnjene navzgor, spodnje navzdol, vendar so na koncu spet usločene navzgor.

IGLICE: so dolge 10 - 25 mm, ravne ali usločene, koničaste, bodeče in temnozelene

STORŽI:so dolgi 10 - 25 cm, viseči, najprej zeleni ali rdečkasti, pozneje svetlo rjavi. Luske so toge in trdne.

SKORJA:je rdečkasta

jelka:

VIDEZ: Zraste do 50 izjemoma celo 60 m visoko. Krošnja je pri odrasli jelki ovalna, v starosti pa sploščena.

IGLICE:so dolge 15 - 30 mm, razporejene v dveh vrstah, ploske, zgoraj bleščeče temno zelene, spodaj z dvema belima progama.

STORŽI: so pokončni, dolgi 10 - 16 cm in razpadejo na drevesu

SKORJA:je belo siva, pri mlajših drevesih gladka, s smolnimi grčami, pri starejših primerkih razpokana in hrapava.

;)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

No če boste pisali celo uro...rabiš še kaj za raztegovanje in bla bla bla....tule sam nekaj ,,prilepi,, iz interneta...tega je ogromno.....uredi pa sama...pa še kaj pobrskaj...NAJDEŠ VSE.

SMREKA

Smrekino deblo je debelo. Les uporabljajo za izdelavo glasbenih instrumentov,

pohištva in papirja. Za plod ima smreka storž, kot vsak drug iglavec. Korenine

ima smreka bolj tanke, in ker nima glavne korenine, je nevarnost da jo močan

veter prevrne. Smreka (Picea abies) je v slovenskem prostoru verjetno najpogosteje srečan iglavec. Raste v mešanih gozdovih, lahko pa oblikuje tudi čiste sestoje (to so gozdovi v katerih rastejo samo smreke). Tak sestoj so naprimer gozdovi na Pokljuki. Raje kot nižine, ta vrsta ljubi višje lege in bolj namočena področja. Ravno tako kot naprimer pšenica, je tudi smreka za nas zelo pomembna rastlina, saj iz njenega lesa izdelujemo obilico predmetov, ki so v današnjem življenju nepogrešljivi.

Smrekov les je rdečkastobele barve. Beljava se po barvi ne loči od črnjave. Les lahko vsebuje smolne žepe (luknja diskaste oblike napolnjena z smolo). Ti smolni žepi zelo motijo pri nadaljnji obdelavi lesa. Njena gostota je 450 kg/m3. Na splošno je smrekovina mehka, srednje trdna in žilava. Sušenje ne dela večjih težav in po sušenju je les dimenzijsko stabilen. To pomeni , da se le malo krči in nabreka , ko je enkrat posušen. Les ni trajen in se težko inpregnira (zaščiti), za obdelavo pa je smrekovina lahka.

Uporaba smrekovega lesa je vsestranska: gradbeni les (to je les , ki se ga uporablja na gradbiščih in za razne gradnje, kot so ostrešja in podobne konstrukcije), stavbno pohištvo (okna in vrata), opaži, pohištvo, stenske in stropne obloge, včasih pa tudi talne, furnir, vezan les, papir, pokrovi godal in klavirskih dnov.

Smrekov les je iskan tudi v proizvodnji ivernih plošč, vlaknenih plošč, panelk, zidarskih plošč in proizvodnji papirja.

Les: mehak, srednje trden, neodporen, srednje žilav.

JELKA

Jelka - Kraljica Roga: Jelke v visokokraškem jelovo-bukovem gozdu so prav gotovo mogočna drevesa; višja, debelejša in starejša od bukev. Toda le redke, čeprav v pragozdu, dosežejo dimenzije Kraljice.

Davno, okoli leta 1500, je v tedanjem pragozdu na Rogu iz drobnega semena vzklila naša jelka. Dolgo - 100 let je čakala v senci in komaj opazno rastla. Odmevi prve večje naselitve Kočevske niso segli med pragozdne orjake. Zato pa je vihar neke noči podrl sosednje drevo in jelka je v soncu pognala proti nebu. Vidno se je potegnila in debelila, a kar nekaj sto let je trajala pot med orjake. Gozdarji so veliko jelko opazili morda šele pred sto leti, a je niso posekali - in naša jelka je postala kraljica.

Jelka -

Kraljica Roga

latinsko ime: Abies alba

podatki leta 1995:

prsni premer: 158 cm obseg debla: 496 cm

višina: 51,5 m

lesna masa: = 38 m3

starost: = 500 let

Poleg smreke je zelo razširjena vrsta drevesa tudi jelka (Abies alba). Na trgu les jelke najdemo pomešan s smrekovim. Tako pomešanemu lesu pravimo jelovina. Jelka je lahko zelo mogočno drevo, in kakor mnogi zatrjujejo, naše najlepše drevo. Zaradi močno spremenjenega prvobitnega okolja, ki je nastalo z onesnaževanjem in klimatskimi spremembami, pa jelka kot vrsta počasi izumira. Mnoga drevesa v gozdovih so močno bolna in odmirajo.

Les jelke je rumenkastobel, brez smole, brez barvne razlike med beljavo in črnjavo. Za razliko od smrekovine, ki ji je zelo podobna, ima les jelke rahel sivkast nadih. Branike so razločne. Gostota lesa je eneka kot pri smekovem lesu. To je mehak les, srednje trden in srednje žilav. Les se lako obdeluje, hitro suši, je stabilen vendar rad poka, odmrle grče pa so zelo trde.

Jelka ima tanko deblo, ki je sivkasto in gladko. Jelka ima iglice samo vodoravno in ne po celi vejici tako kot smreka. Pri jelki storži rastejo navzgor. Ne odpadejo celi, ampak se iz njih luščijo posamezne luske.

.....Kamniško Savinjsk Alpe

NAJBOLJ OBČUTLJIVO DREVO JE JELKA, KI STA JO ONESNAŽEN ZRAK IN KISLI DEŽ ŽE KORAJ IZTREBILA. NA OBMOČJU KAMNIŠKO-SAVINJSKIH ALP NI NOBENEGA NARODNEGA PARKA, KRAJINSKI PARKI PA SO; PLANOTA GOLTE, LOGARSKA DOLINA IN ROBANOV KOT.

...Posebnost Pohorja je tudi Maroltova jelka. Raste na Slovenjebistriškem Pohorju na izstopu iz soteske, imenovane Bistriški vintgar. Dostopna je peš iz Slovenske Bistrice ali pa s ceste Slovenska Bistrica - Trije Kralji, kjer nas obcestna tabla opozori na odcep. Gre za najstarejšo znano jelko v Evropi. Gradi jo okoli 45 m2 lesa in je tudi na pogled prava orjakinja. Obseg njenega debla znaša 605 cm. Ker je bila veliko višja od vseh ostalih dreves, ji je pred nekaj leti strela odbila vrh. Jelka še živi, čeprav jo v zadnjem času uničujejo kolonije lesnih mravelj, ki so se naselile v notranjosti orjaškega debla. Prvovrstna znamenitost, vredna ogleda

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Jelka raste v dnevni sobi.

Nanjo so obešene raznobarvne kroglice,

trakovi in drugi okraski.

Ponekod, kar se mi zdi zelo dobra navada,

obešajo nanjo tudi sladkarije.

Obvezni sestavni del jelke so tudi lučke, svečke in kresničke.

Na vrhu se blešči srebrna špica, ali ponekod tudi

zvezda repatica.

Pod jelko obvezno sodijo še jaslice in pisani paketi,

v katerih pa ni nujno, da so notri tudi darila.

Vse ostalo so smreke. :P

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

bajla? kontra?

ejejej, res me že EMŠO jebe :doze:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

no pa je mimo.

Sam kaj ko je bilo vprasanje zakaj je smreka diploida  :?  :blink:  :blink:

Pač rada seksa z obema spoloma - saj dandanes je to še celo popularno :wacko:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Zame je razlika predvsem v tem, da sem ga z Jelko že enkrat sral, s smreko pa še nikol. 

Zanimivo, yst pa sploh ne vem, ali sem sral za smreko ali za Jelko. Ampaq glede na to, da ni rastla v dnevni sobi... :hmm:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Jao, jao!

Že dve strani postov, pa k debati niste povabili gospoda univ.dipl.biol.?!?! Sramota! :angry:

Vse, kar bom rekel je tole; Jaz še nisem sral ne z Jelko ne s Smreko! :P

Urbi

p.s.: namig za Vrtnico (in Mustanga) diploidija je v povezavi s številom (garnitur) kromosomov

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Kako razlikujemo jelko in smreko?

Ločita se lahko že od daleč in sicer po obliki krošnje.Smreka ima stožčasto krošnjo z lepim vrhom, jelka pa ima piramidast ali valjast vrh.Stara stebla imajo vrh nekako raven in na pogled kaže kot,da imajo vrh odrezan.Pri obeh pa so veje razporejene v vretenasto obliko,vendar so pri smreki sabljasto zavite proti vrhu, pri jelki pa so skoraj ravne.Vendar vam ti podatki pri nakupu dreves ne bo v veliko pomoč,ker se prodajajo v glavnem mlade rastline, pri katerih te razlike niso tako jasno izražene.

Pri nakupu ste lahko pozorni na iglice,ki so pri jelki razporejene v obliki glavnikovih zob in so ploščate, na zgornji strani so temno zelene barve , na spodnji strani pa imajo dve beli progi.

Smreko in jelko ločimo tudi po češarkih in sicer po njihovi legi. Pri smreki visijo češarki navzdol in po razsutju semena celi odpadejo s stebla, pri jelki pa nekako sedijo na vejah kot pokončne sveče , pri razsutju semen pa razpadejo in ostanejo na vejah le v obliki vretena.

Če boste kupovali rastline s korenino ,je ne pozabite takoj po koncu praznikov,posaditi na vrtu,ali pa takoj po nakupu ,v večjo posodo ali lonec z zemljo.Če tega ne boste naredili pa morate vseeno zaščititi korenino pred izsušitvijo in preprečiti odmrtje rastline. Pravtako rastlina ne sme biti v preveč toplem prostoru, ker se bodo iglice začele prezgodaj osipati.

Tisti, ki se boste odločili , da boste jelko ali smreko posadili po praznikih na vrtu, pa morate biti pozorni na naslednje stvari:

Za sajenje izberite dan , ko ni vetra , ko tla niso zmrznjena in ko temperatura ni nižja od 0 C.Izkopljite jamo, ki bo imela premer 60 cm in globino 50 cm, dno jame je treba razrahljati z lopato.Na dno jame položite korenino rastline skupaj z zemljo, ki jo obdaja,tako,da bo koreninski vrat v isti ravnini kot je rasel in vse skupaj zagrnite z zemljo. Presajeno rastlino morate obilno zalivati z vodo. Smreki (najpogosteje je to navadna smreka Picea abies) najbolj ugajajo ilovnata , rahla in peščena tla. Odporna je na mraz in jo lahko posadimo tudi na prostore, ki niso zaščitena pred mrazom.

Jelka (Abies alba) pa bolje uspeva na globokih in s humusom bogatih tleh in je na mraz manj odporna kot smreka.

Popravljeno . Popravil kekec III
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Kako  razlikujemo jelko in smreko?

Ločita se lahko že od daleč in sicer po obliki krošnje.Smreka ima stožčasto krošnjo z lepim  vrhom, jelka  pa ima piramidast ali  valjast vrh.Stara stebla imajo vrh nekako raven in na pogled kaže kot,da imajo vrh odrezan.Pri obeh pa so veje razporejene v vretenasto obliko,vendar so pri smreki sabljasto zavite proti vrhu, pri jelki pa so skoraj ravne.Vendar vam ti podatki pri nakupu dreves ne bo v veliko pomoč,ker se prodajajo v glavnem mlade rastline, pri katerih te razlike niso tako jasno izražene.

Pri nakupu ste lahko pozorni na iglice,ki so pri jelki razporejene v obliki glavnikovih zob in so ploščate, na  zgornji strani so temno zelene barve , na spodnji  strani  pa imajo dve beli progi.

Smreko in jelko ločimo tudi po češarkih in sicer po njihovi legi. Pri smreki visijo češarki navzdol in po razsutju semena celi odpadejo s stebla, pri jelki pa nekako sedijo na  vejah kot pokončne sveče , pri razsutju semen pa razpadejo in ostanejo na vejah le v obliki vretena.

Če boste kupovali rastline s korenino ,je ne pozabite takoj po koncu praznikov,posaditi na vrtu,ali pa takoj po nakupu ,v večjo posodo ali lonec z zemljo.Če tega ne boste naredili pa morate vseeno zaščititi korenino pred izsušitvijo in preprečiti odmrtje rastline. Pravtako  rastlina ne sme biti v preveč toplem prostoru, ker se bodo iglice začele prezgodaj osipati.

Tisti, ki se boste odločili , da boste jelko ali smreko posadili po praznikih na vrtu, pa morate biti pozorni na naslednje stvari:

Za sajenje izberite dan , ko ni vetra , ko tla niso zmrznjena in ko temperatura ni nižja od 0 C.Izkopljite jamo, ki bo imela premer 60 cm in globino 50 cm, dno jame je treba razrahljati z lopato.Na dno jame položite korenino rastline skupaj z zemljo, ki jo obdaja,tako,da bo koreninski vrat v isti  ravnini kot je rasel in vse skupaj zagrnite z zemljo. Presajeno rastlino morate obilno zalivati z vodo. Smreki (najpogosteje je to navadna smreka Picea  abies) najbolj  ugajajo ilovnata , rahla in peščena tla. Odporna je na mraz in jo lahko posadimo tudi na prostore, ki niso zaščitena pred mrazom.

Jelka (Abies alba) pa bolje uspeva na globokih in s humusom bogatih tleh in je na mraz manj odporna kot smreka.

Bravo! :OK:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

p.s.: namig za Vrtnico (in Mustanga) diploidija je v povezavi s številom (garnitur) kromosomov

Ja pa sej: a se spola ne razlikujeta v kromosomih?!

Še vedno trdim, da je smreka biseksualka. In to je čisto ok. Ma pač rada nekaj trdega od spodaj v deblu in vrh v nečem mokrem in mehkem.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

urbi a ti si biolog?

A te lohka se kej vnaprej ponucam za kej takega?

Nucaj, mala, nucaj... Biolog ti bo razkazal marsikatere nove razsežnosti.

Da o kakšnem drugem xxxxxlogu sploh ne govorim :kva2:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.


×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!