Skoči na vsebino

Potovanja - V Švico z motorjem


HHV

Priporočene objave

Pred mnoooooogooooo leti sem preštopal Švico in se mi je zelo dopadla. Od deklic, ki so mi mahale čez okno malo naprej od prve žel. postaje po simplonskem tunelu, do polžev, ki sem jih metal raz sebe ob jutranjem prebujanju v rosni travi.

Sedaj pa bi rad tole Švico vkomponiral v poletno potepanje z motorjem. Nekako sem si zamislil pot tja preko Velikega Kleka, Liechtensteina, po zgornjem delu Švice mimo Ženevskega jezera in po južni paraleli nazaj do Briga, potem pa čez Dolomite nazaj domov.

Karte in internetne strani sicer nekaj povedo, vsega pa ne. Zato me zanimajo vaše izkušnje in predlogi.

Torej, kdo je že fural tam?

LP HHV

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Par let nazaj sem z dvema kompanjonoma opravil kratek skok v Švico na poti v Francijo, prevozili smo 3 prelaze(i think) St. Bernard, Simplon pa še enega smo prišli ven v Chamonixu, iz Italije smo pa šli v Aosti, lepe ceste, tuneli za plačat, prav tako prelazi, vse polno opozoril za motoriste, lepo okolje, pa gneče ni bilo (baje da so policaji bolj hudi) mogoče je to krivo.

LP Bajsi

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

No, saj ravno ti tuneli in prelazi za plačat me med drugim tudi zelo zanimajo.

Namreč Švicarji poznajo vinjeto za avtoceste in tunele, a je moč dobiti le letno, ki stane 40 frankov. Tedenskih ali 10 dnevnih pri njih ne poznajo. Sedaj pa iščem informacije, da se bom lahko odločil, ali se da mimo teh tunelov, ali pa je pač treba vinjeto vkalkulirati med stroške. Saj za avtoceste mi dol maha, samo če pa ne moreš čez tunel, ti pa zna zelo načrte prekrižat.

Saj ko bo plan poti točno določen, se bo dalo tudi za vsak posamičen prelaz in tunel pozanimat. Do takrat je pa vsaka informacija dobrodošla.

LP HHV

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Pred leti sem prevozil vse prelaze med Italijo in Švico, zaokrožil okrog Mt.Blanca, in se odpeljal do Bodenskega jezera. Vse brez tunelnin, prelaznin in podobnih stroškov. Tudi vinjete nisem rabil, ker sem se izogibal avtocest. Bom poiskal, če imam na AutoRoutu še načrt, pa ti ga pošljem.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Moj foter dela v svici in ma tud stalno motor tam. Sej se v bistvu kadar nima dopusta se samo tam voz. Ja za dolocene tunele je treba placat. Mislm da tm kjer je gorski prelaz Furka je treba it na vlak pa te pol skoz pelje. V bistvu si ti na vlaku in se po temi 15 al 20 min cjazis skoz goro. Ampak ce si motorist se bl splaca it cez prelaz.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Najdu.....  :D

se mormo enkrat na  :beer2:  dobit....

ID a je mogoče, da še meni pošlješ??

prosim...

dobiš za pivo...

:beer2:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Pošljem, ni problema...

Samo kakšen e-naslov mi na PM pošljite.

Aja, pa da ne bi kdo res z vlakom skozi Furko vozil.. :kva2:

Je treba čez peljat, nepozabno.... :OK: tako kot vse druge prelaze.

Splah mi je bila Švica še bolj všeč kot Dolomiti. Predvsem je manj gneče.

Razgledi in pokrajina so tako lepi, da bi se stalno ustavljal in gledal naokrog. Ceste so odlične, z dobrim oprijemom.....

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Lani sem v svojem potepanju par dni prezivel tudi v Svici. Sam sem sicer dovolj zmeden in raztresen da sem naredil par se kar kolosalnih napak, zato naj najprej opozorim: Svica ni v Evropski Uniji! :slap: Na carini se moras ustavit in pokazat pasport, ne pa tko kot jaz ilegalno preckat meje in v retrovizorju opazovat carinikov, ki mahajo za tabo.

Drugic - Valuta ni Evro, ampak svicarski frank. To ni tolk kolosalna napaka, ker evre tudi vzamejo povsod.

Tretjic - ce gres cez paso Stelvio v Svico racunaj da je na svicarski strani vsaj deset kilometrov makadama.

Cene - Bencin mislim da je bil celo malo cenejsi kot v Dolomitih, malo drazji kot v Italjanski nizini. Sobe so obupno drage. Sam sem samo enkrat spal v hotelu in sicer v Zernecu, cena pa je bila 50EUR za sobo z zajtrkom! So pa mel garazo za motor. Hrana je drazja kot v Italiji ali Avstriji. Tudi v trgovinah.

Ceste - zelo lepe, obcasno na cesti kamenje vendar veliki kosi, tako, da vidis vnaprej da je. Drugace nisem naletel na pesek. Prakticno vsi (razen motoristov) se drzijo omejitev (sem pripopal par slikic).

Na nekatrih prelazih so WCji, ki so na avtomat in sicer za placat. Ce nimas svicarskega drobiza, well tough luck.

V Zernecu sem se ustavil v Tourist info tocki - gospa je bila zelo prijazna. Drugace so me gledali bolj cudno.

Plus Svice je tudi to, da je v veliki meri na kar visoki nadmorski visini, kar pomeni, da poleti ni ostudno vroce. Jaz sem dozivel najbolj ogaben dan na svoji poti v Svici in tudi najbolj kul dan. Enega za drugim. Najprej zelo kul dan, ko je bilo nebo brez oblacka, temperatura okrog 20 stopinj in dober asfalt, naslednji dan je cel dan dezevalo, za 80 km poti sem porabil stiri ure, temperatura je padla na blizu nule, spustila se je megla. Zeblo me je kot psa.

Nazalost sem pred kakim tednom vrgel stran brosure iz Svice, ampak evo telele par fotk

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Na carini se moras ustavit in pokazat pasport, ne pa tko kot jaz ilegalno preckat meje in v retrovizorju opazovat carinikov, ki mahajo za tabo.

:lol1: :OK: tole bi si pa želel v živo videt (carinike namreč) :D

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Švicarski cariniki so sicer natančni a vseeno korektni. Si pa vsekakor ne bi privoščil zapeljati čez mejo ne da bi ustavil. Mislim, da bi ukrepali bolj radikalno, kot pa "glej ga balkanca"...

Aja, soba brez zajtrka -> cca. 25€ po osebi.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Mislim, da bi ukrepali bolj radikalno, kot pa "glej ga balkanca"...

Nisem pisal o hipoteticni situaciji... Pac na pso. Stelvio sem zavil za Svico, sploh dojel nisem da je tista utica tam gor carinarnica, nikogar ni bilo, ko sem povlekel mimo pa je ven pritekel carinik in mahal za mano. Whatever, itaq sem ze bil na svicarskem ozemlju :). Odpeljal sem naprej. Sej sem butl, nic ne recem...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.
×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!