Skoči na vsebino

Pozor pri pranju pnevmatik!


Vojč

Priporočene objave

Kdor pri čiščenju pnevmatik s visokotlačnim čistilcem ni pazljiv, lahko zelo hitro pnevmatiko povsem uniči. To so pokazali testi nemške organizacije DEKRA. Oster vodni curek, ki je bil iz razdalje štirih centimetrov usmerjen na določeno površino pnevmatike, je v samo petih sekundah povzročil hude poškodbe pnevmatike. Vzrok za to je močen erozijski vpliv pri udarcu vodnega curka. Temperatura materiala se močno poviša, kar povzroči mehurje na gumi in le-ta izgubi svojo čvrstost. Pri večji obremenitvi, kot naprimer avtocestni vožnji, lahko zaradi tega pnevmatika poči, kar lahko povzroči zelo hudo nesrečo.

Čim manjša je razdalja med razpršilnikom in prevmatiko, čim ožji je vodni curek in čim večji je pritisk vode, tem hitreje se poškoduje pnevmatika. Prvi znaki poškodb na pnevmatiki so tako imenovane sence. S tem izrazom strokovnjaki opisujejo mesta na pnevmatiki, ki se takoj posušijo, ker je guma na teh mestih zelo vroča. Kot drugi znak za poškodbo navajajo strokovnjaki mehurje na boku pnevmatike. Če opazite te znake, je potrebno takoj zamenjati pnevmatiko, kajti popravilo le-te ni možno.

Kljub tem nevarnostim, pa se ni potrebno odpovedati temu načinu pranja, če upoštevate tri pravila: med razpršilnikom in pnevmatiko mora biti vsaj 20 centimetrov razdalje, uporabljajte čim širši razpršilnik (kot pršenja 20 do 45 stopinj) in tudi pri trdovratnih madežih ne usmerjajte curka na eno mesto, temveč ga ves čas premikajte.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Tudi krom z bloka mešine je že odpadel kdaj :angry2: .

Dej nam še znamko motorja zaupej :naughty:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Tlaki pri teh zadevah so tam od 120 do 200 barov pri čemer je hitrost curka tudi do 200m/s oziroma 720km/h (če gre verjeti stricu Bernoulliju) in mislim da ni treba biti prav vztrajen z enim boljšim čistilcem da zjebeš pnevmatiko.

LP

Leteči

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.


×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!