Skoči na vsebino

Priporočene objave

Objavljeno

nujno rabim kak dobr recept za šumadijski čaj.

Brzo, što mi se žuuuri! :D

Objavljeno

Pravi naslov zate : Jurij Miroslav Butina - Džuro. :yes:

Zagotovo bo vedel. :)

Objavljeno
Pravi naslov zate : Jurij Miroslav Butina - Džuro. :yes:

Zagotovo bo vedel. :)

a đe da ga nađem? :P

kaj pa ti, O velika Manu? :004

Objavljeno

Simće, iskalnik....

naj ti bo:

bmw

3 Jun 2002 @ 20:50

quote:

preverjeno: cuker prežgeš lih ene tolk, da po karamelu zadiši.... ene 2 žlici... rukneš čez en ornk štamperle domačga šnopca.....( tle ti nos odmaši!)..... med tem k čakaš, da se vse skup mal ohladi

VeRonika

Važno je samo to, da se mamo radi pa da nas v noge ne zebe!

.....ronči...srce....pa to ti je šumadinski čaj..........samo da je več štamperljev....bolje prime....

lp.,

bmw

LP; El Barto

Objavljeno

ej symi ti se pa tud zmisliš svega i svašta :grrr

Objavljeno
preverjeno: cuker prežgeš lih ene tolk, da po karamelu zadiši.... ene 2 žlici... rukneš čez en ornk štamperle domačga šnopca.....( tle ti nos odmaši!)..... med tem k čakaš, da se vse skup mal ohladi

:blink:

In kje je tu "čaj"?? :blink: :kva2:

Objavljeno

rude boy bi znal povedat, da je za dober šumadijski čaj potrebna tudi kačja slina.. ali pa vsaj njeno sikanje :devil:

Objavljeno

preverjeno: cuker prežgeš lih ene tolk, da po karamelu zadiši.... ene 2 žlici... rukneš čez en ornk štamperle domačga šnopca.....( tle ti nos odmaši!)..... med tem k čakaš, da se vse skup mal ohladi

:kva2: temu pravimo mi " ŠOJEVA ŽUPA ", to spiješ, pol te pa ful prekuha :blush: , drug dan si pa že :OK:

P.S. šnops mora bit pa res nartbolš, taprava domačica .. :yea2:

Objavljeno
:eek:

A niso domačica piškoti?  :hmm:

domačica je ponavadi v piškotih :devil:

Objavljeno

Jep, aka Špilferderber:

šumadija je velika za vsakim grmom kača sika

južna morava ne teče na jug, pravi srb rad prime za plug

sveti sava moli v zrak, pravoslavci hitijo na vlak

cirilico cel svet pozna, preklet naj bo kdor srba izda ...

in še o čaju:

čaj skuhaš (okus po želji), s vsebino napolniš polovico šalice, drugo polovico šalice zapolniš z rakijo oz- žganico ( min. 60% alkohola )! spiješ ! uhaaaa !!! v posteljo "zbundan" in pokrit preko vratu švicaš in švicaš in švicaš (pazi na srce in bay pass .) ).... dokler vzdržiš !

tuš, nove cote in že si kot iz izloga jeftinih slatkiša ! :grim

Objavljeno (popravljeno)

V lonec ( ok, ok, lonček... :doze: ) zlijemo pol dcl vode, 0,5 temnega ruma, :blink: 0,5 pleterskega sadjevca (lahko tudi drugega) :blink: , 0,3 ( lahko, ja 0,5 :grim ) pleterskega brinovca ali gina (lahko tudi drugega :doze: ) in dodamo 5 g sladkorja. :)

Takoj ko zavre, tekočino zlijemo v primeren kozarec s podstavkom, ki mu prej z limono ali vodo zmočimo rob in ga potisnemo v sladkor, dodamo en deci vrele vode in vrečko čaja ali pa že kuhan čaj. Od cimetove palčke odtrgamo del skorje in jo damo v kozarec, dekoriramo pa z rezino limone, ki jo zataknemo za rob kozarca. :blink:

Ni šumadijski, je bolj kot neki grog.... ampak deluje.... :krneki:

Popravljeno . Popravil Manu
Objavljeno

Veš kaj Sym ... tudi če rukneš liter šnopsa ti povem, da vsaj nekaj časa ne boš čutil prehlada .)

Objavljeno
Veš kaj Sym ... tudi če rukneš liter šnopsa ti povem, da vsaj nekaj časa ne boš čutil prehlada  .)

pa tut če bi mi roko amputirali, me verjetno ne bi bolelo v tem primeru, a ne? :D

Objavljeno
Veš kaj Sym ... tudi če rukneš liter šnopsa ti povem, da vsaj nekaj časa ne boš čutil prehlada  .)

:cry: Vale, a misliš, da bi mu tista tvoja Biska pa škodvala, tak da bi :SS :eek: :grrr

Objavljeno
pa tut če bi mi roko amputirali, me verjetno ne bi bolelo v tem primeru, a ne? :D

Ne bi vedla ... liter šnopsa sem že ruknila ... roke pa še nisem amputirala ... :blink: :doze:

Objavljeno

Ko smo že pri šumadijskem čaju in ostalih podobnik tekočinah.....

Ima kdo kakšno praktično idejo, kako ga preliti v prisrčnico, ne da bi preveč polival naokrog? :?

(nujnorabimzanasmučanjepress)

Objavljeno

Ena od receptur je recimo taksna:

Moj recept je neznatno drugačiji i zasnovan je na iskustvima moga dede Nikole koji je vodio poznate kafane u Beogradu: Marš na Drinu, Smederevo, Prešernova Klet itd. Recept je na "naučnoj" bazi sa objašnjenjima:

Poreklo i karakteristike:

Grejanje žestokih alkoholnih pića nije neuobičajeno ali se ovaj način konzumacije ipak vezuje za prostor centralne Srbije. Šumadijski čaj je alkoholno piće jačine oko 25%. Manja jačina od 20% i veća od 30% narušava osnovnu aromu i karakteristična svojstva pića.

Sastojci:

Priprema se obično vezuje za rakiju manje jačine i lošijeg kvaliteta koju je na taj način moguće iskoristiti. Kako je to obično rakija slabijeg kvaliteta koja sadrži estre i često ima kiselu žicu treba biti pažljiv u izboru. Pravi ljubitelji i poznavaoci uvek se opredeljuju za kvalitetnu jaču rakiju kao polaznu sirovinu. Količina šećera treba da bude takođe oko 25% od ukupne količine tečnosti za pripremu. Količina rakije i vode treba da bude takva da se postigne jačina 25% čistog alkohola. Na primer 5,5dl rakije jačine 45% i 4,5dl vode ukupno daju taj procenat. Takođe i 6dl rakije 40% i 4 dl vode. Isto se dobija i sa 7,5dl jačine 33% i 2,5dl vode itd.

Priprema zasnovana na 1 litru tečnosti (rakija+voda):

Šećer u količini 250g se stavi u sud i lagano otapa. Pošeljno je staviti sasvim malo vode, 1 kašičica do dve ukoliko je vatra jaka da ne bi došlo do zagorevanja donjeg sloja šećera koji kasnije kvari aromu pića. Kada postigne boja preko istopljenog šećera nalije se VODA!!!! u količini koja je pripremljena a nikako rakija. Zagrevanjem rakije, nepotrebno bi se gubio alkohol. Tek nakon otapanja cele količine šećera dodaje se rakija.

Ukoliko u rakiji postoji izvesna količina metil alkohola, njegova tačka ključanja je oko 6-7stepeni niža od tačke ključanja etil alkohola. Kod takve rakije kada započne pojava prvih sitnih mehurića njihov intenzitet počinje prividno da slabi posle 10ak sekundi sa tendencijom smanjenja, pa tek nakon toga ponovo počinje strujanje, što je znak da je metil ispario. Drugi intenzivniji nalet ključanja znak je da je počelo isparavanje etila. Kod kvalitetne rakije koja ne sadrži otrovni metil alkohol ova pojava izostaje.

Rakija je u tom trenutku (kada baci prvi ključ) skoro gotova. Kada se skloni sa vatre treba u tu količinu dodati bar oko 0,5dl ruma čija aroma neće dominirati ali će neverovatno doprineti neponovljivoj aromi šumadijskog čaja. Zavisno od ukusa u ovako pripremljeno piće može se dodati po želji još izvesna količina šećera, ko voli slađe, ali previše slatka rakija pravim poznavaocima kvari uživanje.

Služenje:

U debljim čašama obavijenim salvetom

Način konzumiranja:

Naravno da je udisanje pare sastavni deo uživanja i ugođaja da bi se osetila puna aroma ali ne iz neposredne blizine. Pije se kao i vruća kafa tankim srkanjem (bez blama ovo je Srbija)

Savet:

Ne podgrevati naknadno, bolje je spremiti potrebnu količinu koja će se popiti, a ako nedostaje spremati ponovo.

Napomena:

Šumadijski čaj brže "hvata" zbog povećanog sadržaja šećera ali i brže se od njega trezni. Ako je pravilno spremljen nikada od njega ne boli glava

Objavljeno

citiram še enga frenda:

Evo, tole je pa recept za danasnje gripozne dni:-)

Ujutru pre doručka neki se počaste slatkim, rakijom i kafom. Kao prvo slatko, da se skupe svi virusi i bakcili, onda rakija, da ih potamani, i na kraju kafa, da ih sahrani.

Objavljeno

pa še enga frenda:

"Anenenenene, Šumadijski čaj je pa čisto druga zgodba. Obred, pravzaprav. To

je tako kakor da bi skodelici čaja v Čaju rekel "japonski čajni obred".

Za šumadijski čaj rabiš najprej nekaj ljudi. Potem eno šalco, ki ti ni

preveč pri srcu in ene vilce, ki bodo uporabne samo še za šumadijski čaj.

Potem ene dva deci dovolj močno alkoholne mešanice - kakšen 54 stopinjski

domači šnopc + kakšni okusni dodatki se prav lepo obnesejo. Aja, pa en kup

sladkornih kock.

Zadevo zliješ v šalco. Prižgeš.

Na vilce daš sladkorno koco. Postaviš nad plamen in gledaš kako cvrči in se

topi. V šnopc, seveda.

Potem daš na vilce naslednjo kocko. In naslednjo. In naslednjo. In tako

dalje - dokler zadeva gori.

Ko neha goret, piješ v krogu - vsak po en požirek. Ker je zelo vroče, itak

ne moreš srknit več kot toliko.

Ko zmanjka, začneš kuhat novo rundo.

Preverjeno ozdravi vsak prehlad. Pa še dober družabni dogodek je.

Pozdrav,

Gp"

Objavljeno

Ko smo že pri šumadijskem čaju in ostalih podobnik tekočinah.....

Ima kdo kakšno praktično idejo, kako ga preliti v prisrčnico, ne da bi preveč polival naokrog? :?

:kva2: jaz mam tako prsrčnico da drži 1L, ko iz 15L pletenke nalivam neč ne teče, uporabljam kar kuhinjski trahter = lijak :OK:

drgač se pa dobi tud takšnle komplet kot je spodaj, sam potem nea smeš trahterja = lijaka zgubit :grrr

za na smučanje pa priporočam da naliješ res kako kačjo slino :devil:

post-5241-1109963268_thumb.jpg

Objavljeno
:kva2:  jaz mam tako prsrčnico da drži 1L,

Hvala, prebrala šele danes, ko smo že nazaj. :)

Sicer pa s prelivanjem nismo imeli posebnih težav.

Vedno je nekdo sedel na tleh pri robu mize in če je slučajno šlo kaj čez, je šlo v usta. :D

Drugače pa smo dame konzumirale "bombardino brez" :OK:

Objavljeno

brez česa? brez tiste nepotrebne smetane zgoraj? :hmm:

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.


×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!