Bmflar Objavljeno September 19, 2016 Opozori Objavljeno September 19, 2016 Se spomnim, enkrat davno sem šel v hribe... Ruzak težak, pot dolga, na koncu ves prešvican pridem gor... Pir iz ruzaka pa ožeži.... Pa sem se zače spraševati : Pa koji k... rabiš doma iz hladilnika jemat pir, ga nosit 5 ur v ruzaku, da ga pol topuga spiješ v nekih vukojebinah ? Nč, iz hladilnika na kavč in splezam na visečo mrežo zunaj, plezalna izkušnja enkratna, pir hladen, pa še okolje varujem, saj mi ni treba onesnaževat zraka z izpuhom od avtomobila, da pridem do tistega hriba. Misli zeleno, pij pir doma v kavču ali viseči mreži solorider, nazo13, maxxa in 3 others 6
Popularna objava igc1 Objavljeno September 21, 2016 Popularna objava Opozori Objavljeno September 21, 2016 iz Sv. Nedelje na Sv. Nikola na Hvaru...hm, izgleda, da je dost svetnikov svoje cajte tu okrog ventiliral... Tu gor na greben bo treba priti ...najprej na sred poti ena špilja ...na vrhu Sv. Nikole pa križ...hm, pa na križ strelovod gor pršraufan??? zgleda, da un gor tud na svoje zemeljske simbole strela... Potem se je blo potrebno iz 625 m nm še v dolino vrnt, se je že temnil, vrneva se že krepko v temi... Keiko, gandi, Bmflar in 8 others 11
Popularna objava Tedybear Objavljeno September 30, 2016 Popularna objava Opozori Objavljeno September 30, 2016 Planina Blato - pl. pri Jezeru - pl. Dedno Polje - pl. Ovčarija - Čez Štapce - Koča pri 7. jezerih. Tam glaž rdečega, pa nazaj namesto čez Štapce po južni strani do Ovčarije. gandi, breg, igc1 in 11 others 14
Popularna objava Keiko Objavljeno Oktober 2, 2016 Popularna objava Opozori Objavljeno Oktober 2, 2016 (popravljeno) Zadnji vikend v avgustu sem šla v hribe spet v družbi. S kolegico sva se dobili že ob 4.45h pri mojih, šibali do Nove Gorice, ma sva potem zaradi nesreče morali narest obvoz čez Brda in Korado na Kanal. Na poti s Korade sva se mogli prebit še mimo prikolice enih odštekanih Nemcev Počitniška prikolica je stala sama na klancu sredi ceste (brez trikotnika al česarkoli), ko sta do naju od nekje pritekla dva zadeta (ali pijana) stričkota češ da so ostali brez bencina in da je šel nekdo z avtom tankat, prikolico pa so pustili tam sredi ceste, sredi klanca ... Sva se nekako prebili mimo in zaradi vsega dogajanja na poti z izhodišča v Klužah štartali šele ob cca 7.20h ... Prvi del poti čez gozd se vleče za znoret - je blo lušno ko sva končno prišli ven z gozda na odprto in je blo videt prve razglede ... Proti vrhu ... Na poti navzgor sva srečali tri Dolenjce iz Trebnjega, s katerimi smo se potem na vrhu začvekali za kakšni dve urci Na vrh Rombona sva prišli okrog 12h, tako da je sonček že dobro grel Na poti navzgor so bili nad dolino še oblački, ki pa so se potem skoraj čisto razkadili Je bla pa ves čas meglica od vročine, ma razgledi so bili vseeno fenomenalni Skrinjca z vpisno knjigo in čudovitim ozadjem Zgoraj smo debatirali o možnosti da bi se v dolino spustili po drugi strani - na Bovec. In ko so Dolenjci zrihtali prevoz (so se dobro znašli ), sva se jim z veseljem pridružli na poti proti Bovcu Pot navzdol, že pod meliščem. Ta mlajši je šel dol z nama, starejša dva sta šla malo za nami. Ko smo končno priromali do Bovca (sem bila vesela ko smo prišli na cilj ker je moje koleno na poti navzdol trokiralo), smo si privoščili zasluženo osvežitev v lokalu v centru. Kmalu za nami sta prišla še druga dva člana odprave Od tam so naju zapeljali nazaj do avta (do trdnjave Kluže) in tako sva v dobri družbi zaključili še eno lepo hribolazanje Popravljeno Oktober 2, 2016. Popravil Keiko Tedybear, pajkica, Scarabeo 500 in 14 others 17
Danilo D Objavljeno Oktober 11, 2016 Opozori Objavljeno Oktober 11, 2016 Po doooooolgem času Kratko a sladko .... Gonžarjeva peč po plezalni poti http://www.hribi.net/izlet/vinska_gora_gonzarjeva_pec_plezalna_pot/4/1745/3176 DXR16, igc1, nazo13 in 1 other 4
Popularna objava Keiko Objavljeno Oktober 11, 2016 Popularna objava Opozori Objavljeno Oktober 11, 2016 Prvi septembrski vikend sva s kolegico štartali iz Lepene ob 7h. Najprej po serpentincah do zgornje postaje tovorne žičnice. Nato naprej in levo v smeri proti Veliki Babi ... Po pobočju navzgor ... Pogled na Dupeljsko jezerce v dolini ... Predvrh Velike Babe ... Po melišču navzgor ... In na vrhu - spodaj Krnsko jezero Panorama ... Z Babe sva se po brezpotju, kasneje pa po neoznačeni stezi spustili na drugo stran - proti vzhodu ... Pobočja na poti ... Polno planik Malo nižje od poti, ki pride s Komne je bunker okrog katerega je vse posejano z železnimi špicami... Pogled proti vzhodu... Bunker ... Pogled proti zahodu ... V travi je bilo vse polno velikih rdeče-rumenih kobilic ... Rožice Malo nižje dol od bunkerjev (že v smeri proti Krnskem jezeru) so ruševine kasarn ... Sledil je spust v dolino ... In ... Krnsko jezero Je pasalo namočit noge Za dušco spočit Od jezera sva šibali do koče, kjer sva naredili še eno krajšo pavzo, potem je bil že čas za spust v dolino. In cilj gandi, Nearrain, nazo13 in 13 others 16
Popularna objava skalar36 Objavljeno Oktober 16, 2016 Popularna objava Opozori Objavljeno Oktober 16, 2016 Zjutraj se dan lovi. Ob 6.45 na vrhu. Ratitovec. Odhod dompv. Slik zajtrka ni. Pred deseto ga ne smemo...slikat gandi, Nearrain, igc1 in 12 others 15
Popularna objava Keiko Objavljeno Oktober 18, 2016 Popularna objava Opozori Objavljeno Oktober 18, 2016 Konec septembra sva šla s kolegom na severozahod ... štart s parkinga pred Aljaževim domom v Vratih okrog 7h (po poti čez Sovatno) ... Najprej po bolj dolgočasni poti, ko pot končno pride ven iz gozda se odprejo čudoviti razgledi ... Vreme pa vsake par minut drugačno (od mraza in megle z vetrom do sončka in toplote za kratke rokave). Lepotice ob poti navzgor ... V iskanju gamsov in kozorogov ... .. na žalost jih je blo videt samo od daleč ... Fenomenalni razgledi ... In končno tudi prvi vrh - Stenar Mmm - čudovite igre sončka, modrine, oblakov, skal in senc ... Moja nova gorska prijateljica kavka Po pavzi in druženju s kavkami sva se odločila, da se vračava dol po drugi strani - čez Križ. Eno od Kriških jezerc v dolini spodaj ... Pot preči melišča nad jezeri ... Proti Križu ... Razpotje ... Pogled na spodnji dve Kriški jezeri ... Dve Sonci Že pod vrhom Križa ... In drugi vrh - Križ Pogled proti Stenarju ... Čakanje da se končno čisto odkrije pogled na Triglav ... in ... dočakala Potem pa dol v dolino po drugi strani ... ... mimo Zgornjega Kriškega jezera ... Po poti med labirintom brezen ... Ovčke - že spodaj pri bivaku na Rušju Pogled nazaj ... daleč je vrh ... In nazaj v dolini, na izhodišču Še en čudovit dan v hribih in v dobri družbi a79, Bmflar, breg in 14 others 17
Tedybear Objavljeno Oktober 19, 2016 Opozori Objavljeno Oktober 19, 2016 Globok poklon že zaradi dejstva, da sta preko Sovatne lezla gor. Jaz jo uporabljam le za spust. Za opazovanje kozorogov je pa potrebno mimo odcepa za Sovatno do prelaza Luknja, pa tam desno gor čez Bovški Gamsovec na Kriške pode. ...ce si zjutraj med prvimi, je teh lepotcev polno..... breg, Keiko in gandi 3
Popularna objava Keiko Objavljeno November 6, 2016 Popularna objava Opozori Objavljeno November 6, 2016 Ob 19. 10. 2016 at 7:50, Tedybear pravi: Globok poklon že zaradi dejstva, da sta preko Sovatne lezla gor. Jaz jo uporabljam le za spust. Za opazovanje kozorogov je pa potrebno mimo odcepa za Sovatno do prelaza Luknja, pa tam desno gor čez Bovški Gamsovec na Kriške pode. ...ce si zjutraj med prvimi, je teh lepotcev polno..... Zakaj? Meni bi bila ravno za dol ne ravno prijetna (zaradi moje vrtoglavice se po zajlah raje vzpenjam kot pa spuščam). Hvala za namig Ma sej kozoroge je v bistvu splašla ena ženska, ki se je drla na ves glas ko se je pogovarjala s svojim spremljevalcem - je verjetno vse naokrog zbežalo daleč stran Sicer pa - ja Bovški Gamsovec me tudi še čaka! Predzadnji vikend v oktobru je blo treba it sprobat nove zimske gojzarje, zato sva s kolegico šli na sever - na prvo letošnje zimsko potepanje Štart okrog 9h z Rudnega polja na Pokljuki ... ... v sončku in razgledih za dušco spočit Kontrast rumenih macesnov, modrega neba in belega snega naredi čudovite fotke ... Spodaj v dolini je bilo še vedno morje megle ... Aaah Še malo pa bo vrh Malo zmazan žig (so se mi od mraza tresle roke ) Spet malica v družbi kavk - so bile kar lačne No - razgleda na vrhu na žalost ni bilo, ma nas je bilo vseeno polno gor ... Nazaj v dolino... Kjer ni bilo več tako oblačno ... Spodaj pa sonček Martinčkanje in kafe za finiš Še en lep dan v hribih Tedybear, RobiRoberto, Nearrain in 11 others 14
Tedybear Objavljeno November 6, 2016 Opozori Objavljeno November 6, 2016 Lepe slikice. Viševnik je, mislim da edina gora v Julijcih, ki ima pozimi več obiska kot poleti. Je pač idealen za pred kosilom, tudi če si iz osrednje SLO. Pa čevlji...so se obnesli? gandi in breg 2
Keiko Objavljeno November 6, 2016 Opozori Objavljeno November 6, 2016 pred 21 minutami, Tedybear pravi: Lepe slikice. Viševnik je, mislim da edina gora v Julijcih, ki ima pozimi več obiska kot poleti. Je pač idealen za pred kosilom, tudi če si iz osrednje SLO. Pa čevlji...so se obnesli? Jaz sem bla prvič gor. Za moj okus preveč ljudi, ma dobro - je blo vseeno lušno Čevlji so OK - topli. Bom vidla kako se bodo obnesli na kakšni daljši zimski turci. umetnica51, Tedybear, solorider in 1 other 4
Popularna objava CINDAPP Objavljeno November 10, 2016 Popularna objava Opozori Objavljeno November 10, 2016 Današnji vtisi... igc1, DXR16, Nearrain in 7 others 10
Popularna objava Keiko Objavljeno November 13, 2016 Popularna objava Opozori Objavljeno November 13, 2016 (popravljeno) Za 1. novembra je večina drugje, zato je padla fenomenalna ideja it nekam v višave ... Štart s Planine Blato malo pred 6h zjutraj, s čelno svetilko po temnem gozdu Že kmalu se je začelo svetlikati in ob prihodu do planine pri Jezeru je bil že lep dan ... Aaah - meditacija Od tu naprej v smeri ... Dednega polja ... Že tako lepo rumeni macesni so bili v jutranjem soncu vsi zlati Naprej vse dokler se pot ne spusti do planine Ovčarija. Romantika na poti Ena je bila zelo srečna tisti dan Še naprej do Štapc ... Tukaj so se mešali občutki strahu (zaradi vrtoglavice) in navdušenja nad fenomenalno lepimi razgledi vse naokrog ... Spodaj v dolini Dvojno jezero ... Dol čez zajlo in kline (mi niti ni bilo tako hudo - strah je vsakič manjši ) Prvo dih jemajoče jezero od blizu - Dvojno jezero ... Nirvana ... Je sploh kaj za dodat ... Koča pri Triglavskih jezerih. Od tam naprej v smeri Triglava po dolini Triglavskih jezer navzgor ... Pod modrim nebom ... ... med skalovjem in ... ... rumenimi macesni ... do naslednjega dih jemajočega razgleda na Jezero v Ledvicah (Veliko jezero) Še z druge strani ... Od tam naprej mimo obsežnih melišč in pod stenami .., ... proti Zelenemu jezeru ... Mmm Še naprej - mimo Rjavega jezera ... do Zasavske koče na Prehodavcih ... Mir, tišina, nikjer žive duše, samo gore kamorkoli seže pogled, modro nebo in sonček - najlepša nagrada na cilju Zgoraj pavza, malo slikanja ... Kamorkoli se ozreš je lepo ... Spodaj v dolini so bili zaprti pod belim pokrovom ... Še malo razgledov ... Koča je seveda v tem času že zaprta ... Lep si, lep Triglav - zaenkrat še od daleč Ker je dan že zelo kratek je blo treba it kar kmalu nazaj dol ... Na poti nazaj za nagrado še eno lepo presenečenje - gamsi Družinica štirih se ni kaj dosti pustila motit ... Od koče pri Triglavskih jezerih (da ni bila čisto enaka pot) dol čez Prode ... Nekje pri planini Dedno polje se je počasi že začelo mračiti. Na cilju cca 20 čez 17h, že v mraku. Še en res čudovito izkoriščen dan! Popravljeno November 13, 2016. Popravil Keiko gandi, Synth, Kor13 in 17 others 20
Tedybear Objavljeno November 14, 2016 Opozori Objavljeno November 14, 2016 (popravljeno) Bravo. Res lepa tura. Priznaj, da si dobila mal navdiha pri mojem opisu mesec nazaj. Da ne hodiš spet 4 ure po isti poti, se gre iz Prehodavcev lahko nazaj čez Za Kopico in prideš na pl. Blato, oziroma na Dedno polje direktno. A veš kaj...mene že ne moreš preslepiti, da od Prehodavcev vidiš Triglav. Tam čez...Zadnjico gre pogled...dobro ti veš kam. Legendarni Joža Čop je rekel...Sem bil na Babi in skozi Luknjo gledal v Zadnjico. Fouš sem ti.....fouš. Popravljeno November 14, 2016. Popravil Tedybear gandi in Keiko 2
Popularna objava Keiko Objavljeno November 20, 2016 Popularna objava Opozori Objavljeno November 20, 2016 Ob 14. 11. 2016 at 17:49, Tedybear pravi: Bravo. Res lepa tura. Priznaj, da si dobila mal navdiha pri mojem opisu mesec nazaj. Da ne hodiš spet 4 ure po isti poti, se gre iz Prehodavcev lahko nazaj čez Za Kopico in prideš na pl. Blato, oziroma na Dedno polje direktno. Ideja za ta potep ni bila moja - sem se pustila vodit Za to varianto sem tudi zvedla ja - jo bomo uporabli naslednjič (drugo leto), ma v obratni smeri - Za Kopico gor in čez Štapce dol Na drugi novembrski vikend je bil malo bolj pozen štart - ob 9.30h s parkinga Pri Rupah. Gor čez gozd do Blejske koče na Lipanci ... Od tam naprej gor - mimo rumenih macesnov ... Tukaj levo ... Zimska idila ... Pogled nazaj ... Tukaj pa desno ... Samo tišina in škripanje snega pod čevlji ... Sonček naju je spremljal večino poti navzgor ... Razgledi ... Igra oblakov in sončka ... Pogled v dolino - na Planino Zajavornik Čudovit razgled ... Med vrhovi ... Igra snega in vetra ... In vrh - razgled - dokler niso prišli oblaki in megla ... Na vrhu se je sonček menjal z oblaki in meglo, je bilo treba prav loviti minute ko se je videlo naokrog ... Ujet pogled v dolino ... Občudovanje ... Seveda - lačne prijateljice kavke Ne levi še jasnina, z desne se že približuje megla ... Lepa igra svetlobe in senc ... Po kakšne pol urce pavze je bil že čas za premik ker je bilo zgoraj pošteno mrzlo ... Počasi nazaj dol ... Pogled nazaj na Debelo peč ... Spust mimo Blejske koče na Lipanci nazaj v dolino... ... in nekaj dobrot za zaključek dneva Spet je blo lušno igc1, Tedybear, RobiRoberto in 8 others 11
Tedybear Objavljeno November 20, 2016 Opozori Objavljeno November 20, 2016 (popravljeno) pred 14 minutami, Keiko pravi: Ujet pogled v dolino ... L.E.P.O. Spodaj dolina Zg. Radovne, zadaj pa Mojstrana (tam rojen) in Dovje, nad njima pa Karavanke z Kepo, Dovško babo in Hruškim vrhom. Ampak..ne namigneš, od koga dobiš namig za izlet. Še enkrat...čudovito.... PS. Debela peč je najvzhodnejši dva tisočak v Julijcih. Popravljeno November 20, 2016. Popravil Tedybear Kor13, igc1, breg in 3 others 6
solorider Objavljeno December 4, 2016 Opozori Objavljeno December 4, 2016 Nekaj zanimivosti o našem Triglavu 1. Za vetrove na Kredarici je povsem običajno, da posamezni sunki dosegajo hitrosti čez 200 km/h. 2. Pri hitrosti vetra 100 km/h in -25 stopinjah C imamo občutek mraza -75°C. 3. Največja višina snega, 7 m, je bila izmerjena v aprilu leta 2000. Pod snegom sta bili tako depandansa kot kapelica. 4. Na vrhu Triglava je največkrat stal Borut Slapernik ('pretepač'). Skoraj vseh 690 vzponov je profesor telovadbe iz Pirana opravil v zimskem času. 5. V enem koledarskem letu se je največkrat (366-krat) povzpel na Triglav Mojstrančan Franjo Potočnik. Vrh je včasih obiskal tudi 2-krat v enem dnevuin ima pri 67-tih letih že čez 600 vzponov. 6. Z vrha Triglava je prvi smučal Frenk Mrak iz Kranjske Gore. Do danes so mu sledili še mnogi drugi smučarji. 7. Ali veste, da je Jugoslovanska vojska načrtovala prenos topa na vrh Triglava? . Ni jim uspelo! 8. Slovenci smo na Triglav prignali osla, prinesli lestev, kolo in še marsikaj drugega. 9. Ali veste, da je vrh Triglava včasih preletaval orel? Žal ga že več let ni opaziti. 10. Med živimi bitji prav na vrhu Triglava lahko srečate tudi miš. 11. Aljažev stolp na Triglavu so večkrat prebarvali po potrebi politike. Trenutno je tak, kot ga je postavil Jakob Aljaž. 12. Aljažev stolp so hoteli že večkrat zamenjati. Ni jim uspelo, saj še vedno stoji prvotni . Aljažev. 13. Ali veste, da zadnja 'Titova štafeta' na pot ni krenila z vrha Triglava, ampak le s Kredarice? 14. Aljažev stolp je ob nevihtah že marsikomu rešil življenje. 15. Najtežji tovor (205 kg) je na Kredarico na svojem sedlu prinesel konj z imenom 'Pram'. 16. Sreča v nesreči(1): Smučar se je v megli zapeljal po ledeniku in čez Severno steno . in ostal živ. 17. Sreča v nesreči(2): Pilot Franc Stroj je ob strmoglavljenju helikopterja blizu Vodnikovega doma dobil le manjše poškodbe. 18. Sreča v nesreči(3): Posadka vremenskih opazovalcev, ki jo je ob zamenjavi odnesel snežni plaz, je pot nadaljevala nepoškodovana. 19. Največ vzponov iz doline na Kredarico (preko 1.000) ima vremenski opazovalec Janko Rekar. 20. Največ časa (več kot 7.000 dni) je na Kredarici preživel vremenski opazovalec Janko Rekar. 21. Triglavski dom ima naravno zaklonišče: 20 m pod njim se nahaja Ivačičeva' jama z ledenim jezerom in kapniki. 22. V 'Ivačičevi' jami imajo svoj 'dom' tudi kavke, ki jih v težkih zimskih dnevih hranijo dežurni opazovalci. 23. Pred 20-leti se je še v mesecu avgustu na Triglavskem ledeniku lahko smučalo. Tedaj je bil dosežen slovenski hitrostni rekord na smučeh (120km/h). 24. V TNP (Triglavski narodni park) so razmišljali, da bi smučanje prepovedali, a je za to pred tem poskrbela narava, ker se je ledenik zaradi ogrevanja zraka močno zmanjšal. 25. Prva leta (po letu 1952) so vremenske podatke meteorologi s Kredarice pošiljali v Ljubljano s pomočjo Morsejeve abecede (telegrafija). 26. Trenutno se podatki pošiljajo preko brezžične telekom-povezave, s katero je mogoča telekomunikacija po vsem svetu. 27. Najvišje stalno delovno mesto v Sloveniji imajo vremenski opazovalci na Kredarici (2515m). 28. Tudi v okolici Triglava ni popolnoma čistega zraka, vode in tal.Vetrovi prinesejo sem saharski pesek, roje mušic, listje, cvetni prah in celo koloradskega hrošča. 29. Ali veste, da obstajajo načrti za 'Triglavske žičnice jutri'? Nič hudega, če bodo zgrajene jutri. 30. Svizce, ki vas na poti po Triglavskem narodnem parku presenetijo z žvižgi, so tu naselili okoli leta 1960. 31. Slovenci se na Triglav povzpnemo večinoma konec tedna, največkrat v avgustu, zato le v teh dneh nastane nepopisna gneča. Tujce pa večinomasrečujemo med tednom, zato nimajo težav z gnečo na poti in prenočiščem. 32. Največji kritiki masovnih pohodov na Triglav so ravno ti planinci, ki so prisotni vsako leto ravno v času največjega obiska. 33. Novinarji poleti pišejo članke o hribih s podobnimi naslovi in temami kot v preteklih letih. Pravih informacij glede zasedenosti prenočišč,vremena in stanju planinskih poti pa še nimamo. 34. Ali veste, da so pobudniki izkoriščanja alternativnih virov energije vremenski opazovalci Janko, Nejc in Frenk? Njihova zasluga je, da na Kredarici delujejo sončne celice, sončni kolektorji, vetrnica in stiskalnica za smeti. 35. Prvi pogovori in dejanja osamosvojitve Slovenije so potekala tudi na našem simbolu Triglavu in v Triglavskem domu. 36. Ali veste, da v Triglavskem domu obstaja Zlata knjiga, kamor svoje vtise ob prihodu lahko vpišejo vsi planinci, starejši od 70 let? 37. Najstarejša planinka, ki je brez pomoči drugih prišla na Kredarico, je bila stara 92 let. Spremljala sta jo 72 let stara hči in vnukinja. Njenpodpis z vtisi hranimo v Zlati knjigi. 38. Kadar je obdobje zelo lepega, poletnega vremena lahko okoli Kredarice opazite ovce. Že pred poslabšanjem vremena se ovce spustijo nižje na višinookoli 1.800 metrov. 39. Triglav z okolico je bil usojen za mnoga letala. Posmrtne ostanke in razbitine zadnje nesreče v megli je na ledeniku našel vremenski opazovalec Nejc. 40. Gamsi in kozorogi, ki živijo v okolici Triglava, ne potrebujejo steza. Žal pa je teh odličnih plezalcev, ki z lahkoto premagajo vsako steno, vedno manj. 41. Ali veste, da se je povprečna letna temperatura na Kredarici v zadnjih letih dvignila za celi 2°C? 42. Triglavsko brezno je verjetno najbolj globoka jama v Sloveniji. Vodo, ki so jo v breznu obarvali, so opazili 1.500 metrov nižje v dolini Vrat. 43. Največjega Slovenca Ludvika Bunderla je ubila strela, ko je stal na našem najvišjem vrhu. 44. Pred leti, ko je že septembra padlo zelo veliko snega, so se vremenski opazovalci s pomočjo lopat s konji z ozimnico prebili prav pod Kredarico.Zaradi ponovnega poslabšanja vremena so se morali obrniti in prišli z zadnjimi močmi v jutranjih urah v dolino. 45. Vremenski opazovalci so to leto 7 ton ozimnice do Kredarice znosili sami. Nejc, Janko in Frenk so nepretrgoma ves teden delali v hudem mrazu,snegu in vetru in uspelo jim je. 46. Leta 1969 je slovenski helikopter prvič dosegel višino 2.200 metrov, ko je reševal ponesrečenega vremenskega opazovalca Janka Rekarja. 47. Danes helikopterji priletijo do višine Kredarice tudi s 1.000 kg tovora. 48. Ali veste, da je bil največji obisk Triglava in Triglavskega doma ob blagoslovitvi kapele s 6.000 planinci? Tedaj je bila strnjena kolona ljudi od Kredarice do vrha Triglava. 49. Ali veste, da sta podzemni hodnik, dolžine 20 m, ki povezuje Triglavski dom s sanitarijami, preko zime v skalo skopala vremenska opazovalca Janko in Beno? 50. Ali veste, da se za cerkveno poroko v kapeli na Kredarici vsako leto odloča vedno več Slovencev? 51. Triglavski dom je prejemnik največjega števila priznanj, pohval in nagrad med planinskimi domovi. 52. Telefonska številka Triglavskega doma je: 04-2023-181. Pokličite nas! 53. Smeti odnesite v dolino! 54. Med 22:00 in 5:00 naj bo v Triglavskem domu čimbolj mirno. 55. Triglav ponuja različne lepote v različnih letnih časih, zato nas obiščite tudi v jesenskem, zimskem in spomladanskem času! Rey, Keiko, gsxf750 in 4 others 7
blazzarss Objavljeno December 4, 2016 Opozori Objavljeno December 4, 2016 pred 3 urami, solorider pravi: 4. Na vrhu Triglava je največkrat stal Borut Slapernik ('pretepač'). Skoraj vseh 690 vzponov je profesor telovadbe iz Pirana opravil v zimskem času. Samo en popravek - rekord je vmes izboljšal Franjo Potočnik, verjetno pa jih je tudi Borut dodal še nakaj k tem 690im http://www.naprostem.si/novice/13773/ lp solorider 1
Popularna objava Keiko Objavljeno Januar 2, 2017 Popularna objava Opozori Objavljeno Januar 2, 2017 Še v lanskem letu predzadnji teden v novembru sva s kolegico šli na potep ... Štart pri Domu v Kamniški Bistrici (600 m) ... Štartali sva okrog 9h zjutraj - pri Domu v Kamniški Bistrici sva pustili avto in lepo peš do izhodišča - spodnje postaje tovorne žičnice v Koncu. Od tam gor v breg Najprej je kazalo, da se bo le počasi razkadilo tudi v višavah, saj se je celo pot navzgor iz doline čez oblake svetlikal sonček Že malo pod vrhom - vzpon po melišču ... In vrh Ko sva prišli gor se je še vidlo na drugo stran, ma še preden mi je uspelo vse poslikat, je s severa prišla megla in ker je zraven še pihalo je bilo pošteno mrzlo ... Zgoraj sva nardili krajšo pavzo - ker se zaradi megle ni vidlo več nikamor, sva potem kmalu obrnili in šli nazaj dol ... Od višine se zvrti - dobesedno Nižje dol se je celo vidlo v dolino ... Pogled na drugo stran - v smeri proti severovzhodu ... Že spodaj blizu izhodišča ... In sladkanje ob kafetku v Domu v Kamniški Bistrici Še ena lepo izkoriščena nedelja DXR16, gandi, Tedybear in 10 others 13
Popularna objava Keiko Objavljeno Januar 4, 2017 Popularna objava Opozori Objavljeno Januar 4, 2017 (popravljeno) Zadnji vikend v novembru spet v enaki zasedbi, s skoraj enakim izhodiščem (par metrov razlike) ... Štart malo pred deveto malo višje od Doma v Kamniški Bistrici - navzgor do spodnje postaje tovorne žičnice ... Še naprej po meglenem gozdu - je zgledalo kot v kakšni pravljici do počivališča Pri Pastirjih ... Od tam naprej navzgor po zadušljivo meglenem ozračju (moja astmatična pljuča so fajn protestirala ) Vzpenjanje brez razgleda dokler nisva bili končno nagrajeni s prvimi sončnimi žarki in razgledom Hitro poslikat na vse strani Hribovsko poziranje In še malo višje - prvi pogled na Kamniško kočo na Kamniškem sedlu ... Na vrhu je bil čas za malco, klepet in slikanje okolice - kolikor so dopuščala obdobja brez megle Pogled na drugo stran - proti severu ... Lepo, mirno in za dušo Klopca za zaljubljene V tem času z dodatkom - jaslicami Ko je blo vse poslikano je bil čas za spust nazaj v dolino. Nabiralništvo in domišljija po poti Barve ni ravno ta prave in par pereščkov fali, ma vseeno lepo za videt Navzdol mimo studenčka ... In nazaj na izhodišču. Še en lep dan v hribih Popravljeno Januar 4, 2017. Popravil Keiko solorider, nazo13, igc1 in 9 others 12
solorider Objavljeno Januar 7, 2017 Opozori Objavljeno Januar 7, 2017 gandi, Rey, RobiRoberto in 6 others 9
Rey Objavljeno Januar 7, 2017 Opozori Objavljeno Januar 7, 2017 (popravljeno) Lep sončen dan...ravno prav za skok na naš Obalni Triglav - Slavnik (1028m). Prijetnih -9.5°C Popravljeno Januar 7, 2017. Popravil Rey gandi, igc1, Bmflar in 6 others 9
Popularna objava Keiko Objavljeno Januar 8, 2017 Popularna objava Opozori Objavljeno Januar 8, 2017 (popravljeno) Prvi decembrski vikend je bil čas samo za Nanos, tretji decembrski vikend pa sem končno lahko spet šla malo višje ... Štart zjutraj okrog 8h iz Mač ... Najprej malo dolgočasne hoje po makadamu do prvega razcepa. Tukaj levo čez potok in gor v hrib ... Že malo višje prvi pogled na lepo zasnežen Triglav. Drugo razpotje - naravnost in navzgor čez gozd. Pogled v dolino... Klopca ob poti. Novo razpotje s smerokazi in zvončkom želja Še en pogled v dolino in veselje ob kopanju v sončku Prvi pogled na Storžič v ozadju. Smerokaz pri Domu na Kališču. Fenomenalni razgledi na poti od Doma na Kališču proti Storžiču ... Tisti dan nisem bila v najboljši formi (zvečer sem obležala zaradi viroze) - od tu do vznožja Storžiča je še šlo, gor pa bolj počasi ... Ma trma me je kljub slabemu počutju gnala do vrha In uspelo je Na vrhu pa najlepša nagrada - čudoviti razgledi vse naokrog ... Milina Res je mogočen ta križ - upam da ga letos enkrat v živo vidim tudi okrašenega s snegom Po cca pol urce pavze je blo treba it počasi nazaj v dolino ... pogled nazaj proti vrhu. In nazaj pri domu ... Krajša pavza za pretegnit noge, potem pa počasi dol ... Hmmm ura sredi gozda? In dol pri avtu - sonce se je počasi že poslavljalo ... Popravljeno Januar 8, 2017. Popravil Keiko gandi, nazo13, notranc in 15 others 18
Popularna objava Keiko Objavljeno Januar 22, 2017 Popularna objava Opozori Objavljeno Januar 22, 2017 Predzadnji vikend v decembru je bil spet čas za potep v višave Jutranji štart se je malo zavlekel ker sva najprej iskali izhodišče (kolegica bila prepričana da ve kje je, meni pa se ni dalo pregovarjat), tako da sva v bistvu štartali šele 10 pred 9 h s planine Jezerca. Že kmalu ni blo več videt markacij (je blo celo nekaj snega spodaj) zato sva raje počakali na planinca, ki je štartal malo za nama in ga vprašali za pot. Ugotovili smo, da imamo en del poti v isto smer, zato smo nadaljevali skupaj Moja družba tisti dan Spust do planine Koren ... Samopostrežni bife - ni blo časa se ustavljat Od tam naprej navzgor do naslednjega razpotja ... Tu smo šli levo ... In še naprej proti Vrhu Korena (1999 m) ... Tam smo naredili krajšo pavzo. Najinega soplaninca sva pustili tam, midve pa sva nadaljevali ... Tja čez sva šli - po grebenu. Najprej malo dol, potem pa spet gor Razgled proti severovzhodu ob poti - od tu se lepo vidi Kokrsko sedlo. Po temu grebenu naprej navzgor ... do vrha ... Razgledi na vrhu ... Je bil kar kratek postanek ker sva mogli že šibat nazaj dol. Že dosti nižje ... In še zadnji razgledi z višav malo pred izhodiščem Pri avtu sva bili okrog 15.30 h. igc1, nazo13, Mavti in 9 others 12
Priporočene objave
Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje
Za objavljanje se morate najprej registrirati
Ustvarite račun
Registrirajte se! To je zelo enostavno!
Registriraj nov računPrijava
Že imate račun? Prijavite se tukaj.
Vpišite se