jose Objavljeno April 7, 2005 Opozori Objavljeno April 7, 2005 Kupujem nov monitor, pa me zanima, kaj je potrebno paziti pri nakupu LCD-jev :? Pri katodnikih je bila nekoč pomembna resolucija, pa osveževalna frekvenca, velikost pike.....pri LCD-jih pa navajajo še svetilnost, pa kontrastno razmerje pa ....ne vem kaj še vse. V glavnem dajte povedat, če uporabljate LCD-je, kako se obnesejo pri delu, igranju iger.... pa mogoče še primerjeva LCD - katodni monitor :doze:
Brrrm Objavljeno April 8, 2005 Opozori Objavljeno April 8, 2005 Po moje še vedno rsolucija. Poglej malo naokoli in boš videl, da imajo tako 15", ki jih skoraj ni več dobiti, kot 17" in 19" LCDji enako resolucijo. Kar pomeni samo večja slika, ne pa več prostora na namizju.
mare Objavljeno April 8, 2005 Opozori Objavljeno April 8, 2005 no ja, resolucija je seveda pomembna ampak je ne bi postavil na prvo mesto. odvisno zakaj boš monitor večino uporabljal. pisarniško delo ali igre ali video. vsekakor pa ti priporočam LCD monitor z čim nižjim odzivnim časom. označujejo se z ms. dober monitor jih ima nekje 16 ms ali celo manj. ta podatek je zelo pomemben za ogled filma ali igranje, da ne prihaja do "ghost" efekta. nekaj malega je napisanega tukaj. pa še mali namig. LCD monitorji so narejeni samo za eno resolucijo npr. 15" jih ima 1024x768, 17" pa 1280x1024, pomemben podatek če premoreš malce slabšo grafično kartico, kajti poganjati kakšno novejšo igro pri teh resolucijah zahteva tudi sodobno in dovolj zmogljivo grafiko. če pa zmanjšaš resolucijo je slika zelo meglena. od firm pa bi ti svetoval kakšno priznano firmo ala samsung, sony, iyama...sicer boš odštel malce več soldov, ampak oči so le samo ene. aja, pa bodi pozoren glede reklamacije, ki se zelo razlikujejo. pomemben je podatek o številu mrtvih pik, ki ti jih trgovec/proizvajalec prizna kot reklamacijo.
Ice Objavljeno April 8, 2005 Opozori Objavljeno April 8, 2005 *kof kof* NEC multisync UX serija *kof kof* no, tisto o samo eni resoluciji tudi ne drzi cisto kot pribito. vsaj pri NEC se lahko nastavlja, je pa res, da obstaja najvecja mozna in/ali optimalna resolucija, ki je velikokrat tudi najvecja mozna. cez to ne gre. npr. pri mojem je to 1600x1200. aja, pa po moznosti bi naj imel DVI (digitalni) izhod slike, samo mora to tvoja grafika tudi imeti, slika je neprimerno boljsa od navadne analogne. prej sem imel nokio, primerjava sploh ni mogoca. je pa res, da je nokia ze kar stara in je katoda primerno utrujena. zato taka osuplost pri nec-sliki.
jose Objavljeno April 8, 2005 Avtor Opozori Objavljeno April 8, 2005 Se pravi če ti pika enkrat crkne, je pol non stop vidna na zaslonu :?
SiR Objavljeno April 8, 2005 Opozori Objavljeno April 8, 2005 da. vidna ali pa nevidna :). Odvisno, al crkne tako, da skos gori cel piksel ali ena barvna komponenta, al pa tako, da ena od barvnih komponent/piksel ne gori...
bmw Objavljeno April 8, 2005 Opozori Objavljeno April 8, 2005 da. vidna ali pa nevidna :). Odvisno, al crkne tako, da skos gori cel piksel ali ena barvna komponenta, al pa tako, da ena od barvnih komponent/piksel ne gori... ← cccc Symči....pa sem mislil, da obvladaš računalnike...... pikca je nevidna, če je računalnik vgasnjen....definitivno.....
jose Objavljeno April 9, 2005 Avtor Opozori Objavljeno April 9, 2005 :hmm: pol je pa priporočljivejši nakup navadnega monitorja, bom mal za kakim 19" trinitroncem pogledal :doze:
bassko Objavljeno April 9, 2005 Opozori Objavljeno April 9, 2005 Ja zaenkat se še kar splača kupt navadn monitor, je pa res da pr LCD-ju te ne bolijo oči tok k pr navadnemu :hmm:
Gionni Objavljeno April 9, 2005 Opozori Objavljeno April 9, 2005 A mislite, da se splača kupiti lcd monitor z vgrajenim TV-jem? Js namreč tud kupujem monitor, pa sem zasledil tudi to možnost. A ima kdo kakšne izkušnje s tem? Tale monitor se mi dopade: LG 193 ST Karakteristike se mi ne zdijo slabe. Cena pa tudi ne visoka (glede na to, da je monitor in TV). Sej LG ne dela tako švoh LCD, ali pač?
Ice Objavljeno April 10, 2005 Opozori Objavljeno April 10, 2005 :hmm: pol je pa priporočljivejši nakup navadnega monitorja, bom mal za kakim 19" trinitroncem pogledal :doze: ← TFT 17" ali 19" se dobijo ze od ca. € 300.- dalje. ce ne buljis po 12 ur v kisto ni nic narobe z njmi. Ja zaenkat se še kar splača kupt navadn monitor, je pa res da pr LCD-ju te ne bolijo oči tok k pr navadnemu :hmm: ← pri sedenju po 12 ur na dan pred kisto se ti hitro splaca TFT. :doze: A mislite, da se splača kupiti lcd monitor z vgrajenim TV-jem? Js namreč tud kupujem monitor, pa sem zasledil tudi to možnost. A ima kdo kakšne izkušnje s tem? Tale monitor se mi dopade: LG 193 ST Karakteristike se mi ne zdijo slabe. Cena pa tudi ne visoka (glede na to, da je monitor in TV). Sej LG ne dela tako švoh LCD, ali pač? ← zracunaj si kaj te pride ceneje. TFT in TV kartica ali TFT z TV opcijo.
jose Objavljeno April 10, 2005 Avtor Opozori Objavljeno April 10, 2005 TFT 17" ali 19" se dobijo ze od ca. € 300.- dalje. ce ne buljis po 12 ur v kisto ni nic narobe z njmi. ← sem gledal malo online ponudbo v naših štacunah, pa žalostno ugotovil, da je ponudba 'navadnih' monitorjev zelo okrnjena :( in praktično ni skoraj nikakršne izbire več :BUA:
SiR Objavljeno April 10, 2005 Opozori Objavljeno April 10, 2005 sem gledal malo online ponudbo v naših štacunah, pa žalostno ugotovil, da je ponudba 'navadnih' monitorjev zelo okrnjena :( in praktično ni skoraj nikakršne izbire več :BUA: ← JAE ima nekaj ... sicer bolj profi zadeve, ker katodne monitorje uporabljajo v glanem kaki grafični studii... Lcd je pa za domačo rabo čisto okej ... ;)
jose Objavljeno April 10, 2005 Avtor Opozori Objavljeno April 10, 2005 saj v tem je ravno fora da se dobijo samo poceni 17" in pa profi 22" vmes pa ni nič :doze:
Codeine Objavljeno April 10, 2005 Opozori Objavljeno April 10, 2005 JAE ima nekaj ... sicer bolj profi zadeve, ker katodne monitorje uporabljajo v glanem kaki grafični studii... Lcd je pa za domačo rabo čisto okej ... ;) ← LCD se že nekaj časa veselo uporabljajo v grafičnih studijih saj se jih da brez problema kalibrirat.
Lucky Objavljeno April 10, 2005 Opozori Objavljeno April 10, 2005 Kako pa je z nakupom rabljenega LCD-ja? Kakšni so lahko problemi, poleg nedelujočih pik? Baje je pod WTC v Lj en štacuna z rabljeno računalniško robo, ne najdem pa njihove spletne strani, kjer naj bi bili ceniki.
Gionni Objavljeno April 11, 2005 Opozori Objavljeno April 11, 2005 Baje je pod WTC v Lj en štacuna z rabljeno računalniško robo ← Kako se pa imenuje ta trgovina?
lederman Objavljeno April 11, 2005 Opozori Objavljeno April 11, 2005 (popravljeno) zracunaj si kaj te pride ceneje. TFT in TV kartica ali TFT z TV opcijo. ← Poraba el. energije LCD monitor 19" z vgrajeno TV okrog 45W. V računalnik vgrajena TV kartica + monitor od 250W naprej. Popravljeno April 11, 2005. Popravil lederman
Gionni Objavljeno April 11, 2005 Opozori Objavljeno April 11, 2005 A obstaja kakšna možnost, da bi lahko video iz TV-ja (če imaš lcd s TV) snemal na disk? Tako kot lahko to delaš pri tv-karticah. :hmm:
jose Objavljeno April 11, 2005 Avtor Opozori Objavljeno April 11, 2005 Gionni mislim da ne gre snemat na disk s takole kombinacijo :doze:
Gionni Objavljeno April 18, 2005 Opozori Objavljeno April 18, 2005 A priporočate tole: samsung LCD 19" SM913N - BUNDLE Slabosti, ki sem jih našel: nima DVI Ena primerjava: primerjava 19' LCD A je to slabo, da ima kontrast 800:1? Kaj je to svetilnost? A je boljš, da je večja(300cd/m2) al da je manjša (250cd/m2)? A vidni kot 160° je v redu al je moteče? Pa kakšna je razlika med 16,7 in 16,2 milijona barv? A se sploh opazi razlika? Js se ne spoznam najbolj na tole :blink: pa bi bilo lepo, če bo kdo z izkušnjami kaj povedal :) Aja, lcd bi pa uporabljal za gledanje filmov pa za brskanje po internetu (oz. forumu :D )
Ice Objavljeno April 19, 2005 Opozori Objavljeno April 19, 2005 brez DVI skoraj ne bi vec vzel dandanes. je pa vprasanje osebne preference (ali ne?). glede na to, da bi rad gledal filme ti predlagam obvezno DVI in hitro repeticijo oz. reakcijski cas pod 25 ms. kontrast 800:1 bo kar ok. 250 cd je dobro, 300 je boljse, ni pa nujno potrebno. pride v postev, ce si na delovnem mestu, kjer je veliko zunanje ali sekundarne svetlobe. vidni kot je tisti, s katerega se vidis na monitorju stvari normlano brez da bi bile spacene. oko zazna "samo" 256 barv. ce jih ima monitor 16,7 ali 16,2 mio je nekako bolj "blefiranje". toliko sem jaz poizvedel, ko sem kupoval. ce so pa kaksni resni freaki tukaj pa na dan z besedo.
c0Li Objavljeno April 19, 2005 Opozori Objavljeno April 19, 2005 Glej, vsak pameten, najprej pogleda kaj od obojega se dobi na trziscu, primerja karakteristike, cene in se nato po svojih potrebah in zmoznostih najpravilneje odloci! Jaz imam 15 inch, AOC LM 528A Pa se nimam kej zalit in ga priporocam vsem! Zdej pa...
Ice Objavljeno April 20, 2005 Opozori Objavljeno April 20, 2005 ja in? saj nisem rekel da mora, sem napisal kaj bi jaz - in tudi sem. z svojim LCD sem vec kot zadovoljen. meni je to pomembno. :) lahko ti enako napises svoje preference odlociti se bo moral pa tako sam. .)
Gionni Objavljeno April 20, 2005 Opozori Objavljeno April 20, 2005 Problem je, če primerjaš neke stvari, ki sploh ne veš, kaj pomenijo. In če jih sploh potrebuješ. Zato je dobro, da mal izvem od vas, za kaj se gre in kakšne so vaše izkušnje z vsem tem. Na koncu bom ziher zadovoljen s katerim koli LCD-jem, ki ga bom kupil, ker bo preskok iz 15' monitorja s katodno očiten :D
Priporočene objave
Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje
Za objavljanje se morate najprej registrirati
Ustvarite račun
Registrirajte se! To je zelo enostavno!
Registriraj nov računPrijava
Že imate račun? Prijavite se tukaj.
Vpišite se