Skoči na vsebino

Univerzalni temeljni dohodek


SiR

Priporočene objave

Kaj menite o tem?

Univerzalni temeljni dohodek

Univerzalni temeljni dohodek: Zanimiva, a utopična ideja?

M.B./STA, 15.05.2005, 13:09

Univerzalni temeljni dohodek bi dobivali vsi ne glede na osebne okoliščine | foto: EPA

Ljubljana - V okviru foruma Založbe Krtina, ki je potekal sredi minulega tedna v Ljubljani, so slovenski avtorji prispevkov v lani izdanem zborniku 'Brezplačno kosilo za vse? Predlog univerzalnega temeljnega dohodka' razpravljali o pravičnosti in izvedljivosti zamisli. Ta predvideva, da bi država vsem državljanom, ne glede na socialni ali materialni status, v enotni višini in redno, brez omejitev, izplačevala zajamčen temeljni dohodek. Udeleženci so se strinjali, da je ideja izjemno zanimiva, da pa bi zahtevala radikalne spremembe v mehanizmih socialne države.

"Bistvo univerzalnega temeljnega dohodka je, da je za vse državljane enak, ne glede na vsa merila in da je temeljen, kar pomeni, da je omejen na ali blizu eksistenčnega minimuma," je ugotavljal Srečo Dragoš z ljubljanske fakultete za socialno delo in dodal, da ima lahko ugodne učinke na ekonomsko sfero, čeprav to ni njegov osnovni namen. "Dejstvo je, da gospodarska rast ne more odpraviti revščine in brezposelnosti, ker tehnološki napredek odpravlja delovna mesta," je poudaril Dragoš ter dodal, da je pravzaprav univerzalni temeljni dohodek najboljši mehanizem za preprečevanje socialnih tveganj.

Kot je pojasnil Dragoš, njegovi nasprotniki trdijo, da je predrag, kar pa je ovrgel z argumentom, da bi, če bi se vrtel nekje blizu eksistenčnega minimuma, lahko ukinili skoraj vse socialne programe države. " Tako ne bi zahteval bistvenega povečanja sredstev. Bi pa po drugi strani odpravil socialno administracijo in težave, povezane s preverjanjem upravičenosti do socialnih pomoči," je izpostavil Dragoš.

Poleg tega bi uvedba univerzalnega temeljnega dohodka po Dragoševem mnenju ugodno vplivala na prestrukturiranje gospodarstva, saj bi se, ker plač ne bi bilo mogoče zniževati pod eksistenčni minimum, odpravila slabo plačana delovna mesta. Povečala pa bi se tudi mobilnost, saj bi univerzalni temeljni dohodek zmanjšal tveganja ob iskanju nove zaposlitve.

"Vsekakor gre za radikalen poseg v način delovanja socialne države. Pravzaprav takšen dohodek predstavlja osnovno socialno mrežo varnosti iz katere posameznik sploh ne more pasti," je pojasnil Igor Pribac z ljubljanske filozofske fakultete. Tanja Rener z ljubljanske fakultete za družbene vede je poudarila, da je treba o univerzalnem temeljnem dohodku razmišljati v kontekstu zatona kapitalizma. "Treba je vedeti, da bo kapitalizem propadel zaradi svojih uspehov in ne zaradi neuspehov. Zmanjkalo bo namreč cenene delovne sile, poteka demokratizacija," je dejala. Ob tem je poudarila, da bi bilo edino moralno utemeljeno, če bi univerzalni temeljni dohodek uvajali v državah tretjega sveta in ne v ZDA ali v Evropi.

Direktor Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (UMAR) Janez Šušteršič pa je dejal, da gre za dobro idejo. "Univerzalni temeljni dohodek bi lahko pomagal pri lajšanju tveganj prehajanja iz enega v drugi status, ne pomeni pa to, da bi bil za vse in za celo življenje," je dejal Šušteršič.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

še ena utopična makroekonomska ideja in nič več :hmm: <_<

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

:eek:

mislem de je blo že v usmerjenem izobraževanju pri predmetu STM nekej debata okrog tega :devil:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Najbrž bo delo po tem predlogu še dodatno zgubilo na ceni!

Nekdo je rekel: " Človeka moraš naučit lovit ribe, ne pa mu vse servirat na pladnu!"

Popravljeno . Popravil lederman
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Nekdo je rekel: " Človeka moraš naučit lovit ribe, ne pa mu vse servirat na pladnu!"

In kaj trenutno počnemo ?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

jah to bi še lahko držalo,učit lovit ribe, če bi ribe lovili sami za se prehranjevat in bi nas bilo malo...ma nas je 7 miljard in ker pa ti jih zapakirajo oziroma moraš celo plačat dovolilnico, da sploh lahko kaj uloviš, nadalje, da plačuješ nekaj takega kot je voda, ki je življenjskega pomena...ja, lahko bi nam tudi kaj dali. al pa samo meni, saj bi bilo dovolj, ni treba vsem :afro1: haha

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ok. Če bi uvedl Univerzalni temeljni dohodek pomeni, da je vsem državljanom omogočeno preživetje če delajo kaj ali pa čisto nič. Kakšno stimulacijo bojo še pa imeli tisti zaposleni, ki že danes zaslužijo minimalno? Nikakršno, če država omogoča preživetje z nič dela.

Naučit loviti ribe oz. naučit človeka, da bo znal preživet sebe bi lahko pomenil prbližno enako v prenesenem pomenu. Še zmeraj trdim, da človeka ne rešiš s tem, da mu daš na mesec nek dohodek za nič dela. Ok, mogoče za neko krajše obdobje neki mesecev. Najbrž je večini znan problem iskanja delovne sile na zavodu. Enostavno je zelo malo ljudi, ki bi še bli pripravljeni delat. Tistih, ki bi imeli službo pa je ogromno.

Popravljeno . Popravil lederman
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

ma sej tudi jst mislim, da je predlog trapast...jst bi bol bil za to, da ima vsak ki nima nič možnost enega toplega obroka in ene malice na dan, ter posteljo.

pa znižat davke na delo.

delu čast in oblast!...ku so rekli svoje čase... :afro1:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.


×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!