Skoči na vsebino

Kaj se dogaja s človekom med potapljanjem?


Motorist1987

Priporočene objave

Lep pozdrav!

Zanima me, če mogoče kdo od Motosvetovcev ve, kaj se dogaja s potapljačem med potapljanjem s kisikom (v jeklenkah). S tem imam v mislih predvsem kako deluje njegovo telo v globini (po nekih podtakih naj bi se upočasnil srčni utrip; volumen pljuč se zmanjša; po telesu se kopiči N2; itd) in kaj se dogaja medtem, če se prehitro dviguje na površje?

Vsem se že vaprej zahvaljuem za odgovore :) !

LP Domen

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Samo na hitro, ker nimam časa.

Na netu boš našel veliko strani, kjer imaš pojasnjene osnove potapljanja. Kot prvo se nihče ne potaplja z jeklenkami kisika. Za turistično potapljanje se uporablja komprimiran zrak, za naprednejše pa razne mešanice plinov, ki so bodisi že pripravljene ali pa jih mešalni ventil sproti meša glede na globino in fazo potopa. (Nitrox, Trimix, Helij-kisik).

Običajno se pljuča pri potapljanju z jeklenko ne krčijo, saj regulator zagotavlja pritisk zraka enak zunanjemu okolju. Pri potapljanju na dah pa je krčenje pljuč kar veliko. (Probaj nest tenis žogico na 20m).

Potapljanje s stisnjenim zrakom ima dva neprijetna stranska učinka, oba pa sta povezana s dobro topnostjo dušika (glavna sestavina zraka) pri povečanem parcialnem tlaku. Pri globini 30m je celokupni atmosferski + hidrostatični tlak cca 4bare. Pri tem tlaku se dušik v pljučih prenaša v kri in se topi v njej.

Prva posledica je globinska pijanost. Nastane zaradi večih pojavov. Eno so spremembe v delovanju sistema prenosa plinov v krvi (kinetika vezave kisika in co2 na hemoglobin), drugo je tvorba majhne količine dušikovih oksidulov in oksidov, ki so tudi naravno nevrotransmiterji.

Bolj problematičen je pojav dekompresijske bolezni pri pehitrem dvigu iz globine. Ves dušik, ki se je raztopil v krvi pod povečanim tlakom, moramo preko pljuč spet izdihati zato se po pravilih varnega potaljanja dvigamo postopoma z varnostnimi (dekompresijskimi postanki) na določenih globinah. Če tega ne storimo, se dušik pod nižjim tlakom uplini v sklepih in krvotoku. Posledce si lahko predstavljaš sam.

Upam, da sem bil koristen,

LP

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Na dah ali z bombo? Verjetno na dah... z bombo se začnejo prvi znaki nirvane na cca 30m...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Jap, na dah......je lažje preizkušat meje vzdržljivosti in ugotavljati kako dolgo zmoreš uživat tam dol. Je pa malce grozljivo spoznanje, da je spodaj tako fajn, da ti je nekako vseeno, če spoh še prideš kdaj nad gladino.

Alla B)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ampak je pa nirvana tam nekje na 10 metrih.....človek bi včasih kar tam ostal..... :rolleyes:  :yes:

Alla  O:-)

nirvane sicer nisem opazil je pa na 8 do 12 metrov največ rib ki sem jih z veseljem postrelal :devil: :grim

mogoče pa je moj krvoločni nagon pregnal nirvano :hmm:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Tudi to je res....sam jaz jih tam spodaj samo gledam....in poslušam mehurčke. Krvoločna sem ponavadi nad gladimo in v Kornatskem kraljestvu me ne kličejo zastonj "kraljeva oradarica". :rolleyes: O:-)

Alla B)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.


×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!