Skoči na vsebino

Priporočene objave

Objavljeno

Meso, za katerega ne rabimo živali

Znanstveniki bi lahko v prihodnosti razvili tehniko, s katero bi bilo mogoče v komercialne namene gojiti umetno meso.

Nasi je že pred časom v laboratorijih uspelo vzgojiti umetno ribje meso, vendar pa še nihče ni pomislil na množično proizvodnjo.

Na univerzi v Marylandu v ZDA pa so pripravili študijo o dveh mogočih načinih umetnega vzgajanja mesa. Po prvi metodi bi iz mišičnega tkiva goveda, prašičev, perutnine ali rib meso gojili na velikih površinah, pokritih s posebno membrano. Rastoče tkivo bi sproti raztegovali, nato pa bi umaknili membrane in tkivo stisnili skupaj. Po drugi metodi bi tkivo raslo na posebni verigi, ki bi se raztegovala ob sprotnem višanju temperature.

Znanstveniki, ki so pripravili študijo, so prepričani, da bi bilo takšno meso veliko ceneje pridobivati, saj ne bi rabilo ogromnih količin vode in hrane. Poleg tega raziskovalci poudarjajo, da bi bilo meso bolj zdravo, saj bi maščobno kislino vrste omega-6, ki je v velikih količinah lahko škodljiva, nadomestili z omega-3 tipom maščobne kisline, ki jo najdemo v ribjem olju.

Živali na drugi strani ne bi več onesnaževale okolja (živali, ki jih goji človek, proizvedejo 21 odstotkov ogljikovega dioksida), prav tako pa jim ne bi bilo potrebno več dodajati antibiotikov in drugih pripravkov za hitrejšo rast.(Vir:rtvslo.si)

----------------------------------------------------------------------------------------------

Mene osebno pa zanima, ali bi takšno meso jedli tudi vegetarianci? :hmm:

Alla :alien1:

Objavljeno

kam gre ta svet :wacko:

mogoč mal :topic: ampak je blo uzadno v delu,da so odkril ene čudne tvorbe na črevesju podgan,k so jih futral z genetsko spremenjeno hrano...tko da ni vse kr OK...zjebal bomo,kar se zjebat da pol pa vsi pocrkal,pa bo :oops:

Objavljeno

odvisno iz kakšnega razloga so vegetarianci...jest recimo svinjine vzgoejen na tak nacin ne bi jesdla nic raje kot tiste navadne...ker mi pac ni vsec in konec

sibam na pico :)

Objavljeno

No...seveda se ne spomnete, ko sem v neki drugi temi flancala o gojenju šniclov. :)

Objavljeno

ja ti si pa res pametna k vse veš že vnaprej!

Objavljeno

Če ne jejo, ker jim ni okus všeč, potem zagotovo ne bodo. Tudi če zaradi tega, ker jim je meso ostalajo v želodcu dlje časa in so se zaradi tega počutili, tudi ne bodo jedli.

Samo jaz nisem vegetarianka - a jem samo belo meso (več ali manj) in glede na to, kako je bilo to napisano - ne vem če bi hotela to jesti.......

Objavljeno

Vegetarjanci mogoče, jaz pa sigurno ne!

Ti ''znanstveniki'' naj se raje pobrigajo kako na čim bolj naraven in do živali prijazen način pridelati meso.

Glede članka pa se mi zdi sumljiv podatek o CO2. Problem se mi zdi da je glede cele vrste dušikovih spojin.

Objavljeno

Ni kravce brez travce! :nono:

Kako bi se pa oni biljođeri obnašal, pa bog si ga vedi... :? :hmm:

Objavljeno

človek je vsejed, že od prazgodovine gloda kost in je zelenjavo in sadje.... to hrano mamo zapisano v genih, in jo potrebujemo za normalno življenje, v zmernih količinah seveda... pa ne bom razglabljal o sestavi posameznih elementov ki jih dobimo s tako hrano...je pa res še si vegetarjanec, moraš določene stvari nadomestit z raznimi nadomestki, zato verjemite ni lahko bit vegetarjanec, je treba imet tut neki "znanja". Človek ne more spremenit prehtambenih navad in potreb v enem letu, kar se je razvijalo miljon let....

..mal se zašel,.... ja tak steak naj bi bil zdrav in oh in sploh... tut pesticidi k so jih odkrili v 50 letih so bli "neškodljivi", pa so danes tut?? :hmm:

..Mene tako plantažno meso nekak ne premami... :SS

"Ni ga tiča čez prašiča" :OK:

Objavljeno

Sicer nisem vegetarjanec, ampak to raje ne bi klačo v lape.

Eko je le eko.

Objavljeno

Še mal pa bo burek rasel na polju :)

Objavljeno

Definitivno vegeterjanci NE bi jedli umetnega mesa, prav zaradi tega ker je narejeno iz pravega ( gensko predelano)! Poznam kar nekaj vegeterjancev in vegancev. Namreč prav veganci se izogibajo vsem izdelkom živalskega izvora - ne jejo niti jajc, mleka, rib. In vsi se nagibajo k tem, da jedo BIO hrano ( gensko nepredelano), brez konzervansov - domačo hrano :OK:

Doma pretežno jeva zelenjavno, redkokdaj si privoščiva meso. :rolleyes:

In se veliko bolje počutiva.

Objavljeno

furež bo izgubil ves svoj čar,

nič več ne bomo vlekli in držali,

nič več vonja po kolofoniji

in sveži masi za salame.

jebo vas bog kemični. :glare:

Objavljeno

Mislim da ga jaz še dolgo ne bom jedel, me pa prav zanima koliko narave bo onesnažene zaradi take proizvodnje :?

Objavljeno

Ni ga tiča čez prašiča.

Jebeš ti tole kemijo, se popolnoma strinjam s Špilferderberjem.

Objavljeno
furež bo izgubil ves svoj čar,

nič več ne bomo vlekli in držali,

nič več vonja po kolofoniji

in sveži masi za salame.

jebo vas bog kemični. :glare:

Ni ga čez domačo klobaso pa čebulo!!

Objavljeno

umetni biftek, čak umetni tatarski biftek? :hmm: I.DON'T.THINK.SO. :grrr

Objavljeno
Ni ga čez domačo klobaso pa čebulo!!

Ja čist fajn, če je domača :OK: , sam v trgovini pa ne boš domače dobil, če si sam deklaracijo prebereš, pa tiste E - je...

V glavnem tud paradajz k ga kupiš v trgovini je gensko pridelan, sicer pa sem slisšla, da obstaja tud nezdrava zelenjava: paradižnik, melancani, paprika, pa še kej bi se našlo...

:cry:

Objavljeno
umetni biftek, čak umetni tatarski biftek?  :hmm:      I.DON'T.THINK.SO.  :grrr

Je že Špilferderber napisal.Če ni bilo razumljivo -koline- , domača klobasa.

Domače!

Objavljeno

po drugi strani se bo pa treba preko generacij počasi navadit na vso umetnijo..

vse skupine moralizatorske podporne takšne onakšne pritiskajo in rinejo rob svojih pravic vsaj dan dlje in dlje.

nekateri upravičeno, nekateri zaradi osebnih ambicij, kakorkoli.

slej ko prej bodo študije pokazale, da so pujsova prdenja povzročila izginotje vseh golobjih vrst, da ogrske salame povzročajo počasno in bolečo smrt, simentalke bodo dobile svoj sindikat in svojega varuha pravic (takoj po tem, ko bodo pravice zapisane v globalne in nacionalne ustave). po vsem tem bodo znanstveniki ugotovili, da ne bodo mogli piščančkov furat v druge galaksije, dokončen udarec pa bo zadala bodoča črna predsednica ZDA, ki bo goreča veganka in bo poklala vse svetovne voditelje, ki si bodo privoščili mešano z roštilja. :doze:

in mi,

ljubitelji mesa,

smo ga najebali.

p.s. ampak do takrat... :rolleyes:

Objavljeno
po drugi strani se bo pa treba preko generacij počasi navadit na vso umetnijo..

vse skupine moralizatorske podporne takšne onakšne pritiskajo in rinejo rob svojih pravic vsaj dan dlje in dlje.

nekateri upravičeno, nekateri zaradi osebnih ambicij, kakorkoli.

slej ko prej bodo študije pokazale, da so pujsova prdenja povzročila izginotje vseh golobjih vrst, da ogrske salame povzročajo počasno in  bolečo smrt, simentalke bodo dobile svoj sindikat in svojega varuha pravic (takoj po tem, ko bodo pravice zapisane v globalne in nacionalne ustave). po vsem tem bodo znanstveniki ugotovili, da ne bodo mogli piščančkov furat v druge galaksije, dokončen udarec pa bo zadala bodoča črna predsednica ZDA, ki bo goreča veganka in bo poklala vse svetovne voditelje, ki si bodo privoščili mešano z roštilja. :doze:

in mi,

ljubitelji mesa,

smo ga najebali.

p.s. ampak do takrat... :rolleyes:

Špilferderber, preveč posplošuješ! In vidim da pojma nimaš o prehrani!

Sicer pa, koliko obrokov pripraviš sam , tko na dan?

Objavljeno

k bo to meso pršlo v mercator bom js že trikrat prekopan. Sploh se ne sekiram, sm lih navadu mamo pa punco d brez mesa ni obroka, tko d nebo reform :grrr

Objavljeno

No, pa dajmo še malce o gensko spremenjeni hrani.

Do zdaj so ugotovili tole malenkost, dolgoročno se zna pa še marsikaj pokazat.

Alergije: Semenska podružnica podjetja Dupont je leta 1996 patentno zaščitila sojo, so jo gensko spremenili tako, da so vanjo vnesli DNA iz brazilskega oreščka. Ker pa je brazilski orešček znan alergen, so imeli strokovnjaki že na voljo vzorce serumov ljudi, ki so na ta orešček alergični. Tako so pravočasno, še preden so začeli z gensko spremenjeno sojo trgovati, ugotovill, da bi lahko pri človeku povzročila smrtonosne alergije.

Tudi sorta Bt-koruze stari link, ki naj bi bila zaradi vstavljenega gena odporna proti žuželkam, je kazala nekatere lastnosti znanih alergenov. Zato so jo dovolili uporabljati samo za živinsko krmo. Lansko jesen pa so Američani to koruzo odkrili v enem njihovih glavnlh živilskih izdelkov in spoznali, da so veleblagovnice po državi polne vseh vrst netestirane in neoznačene gensko spremenjene hrane. Iz obtoka so vzeli 300 vrst čipsa in koruzne moke ter ustavili njen izvoz. Za razvoj testa, s katerim bi potrdili, da so imeli Ijudje alergične reakcije na gensko spremenjeno koruzo, so Američani potrebovali kar nekaj mesecev, rezultati pa še niso znani.

Smrt in zastrupitve: Neko japonsko podjetje, ki je z genskim inženiringom pospešilo in povečalo učinkovitost prehrambnega dodatka triptofana ter hkrati znižalo tudi stroške čiščenja, je odgovorno za smrt 37 in invalidnost 1500 Ijudi.

0dpornost proti antibiotikom: Večina gensko spremenjenih rastlin danes vsebuje tudi označevalne gene, ki so odporni proti antibiotikom. Če se ti geni s krmo ali hrano prenesejo na bakterije, postanejo te zanje imune, zdravljenje z antibiotiki pa neučinkovito. Nič čudnega, da je odpor proti uporabi takšnih genov v Evropi in ZDA vse večji.

Objavljeno

časi se preminjajo...in mi z njimi..... :closedeyes:

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.



×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!