Skoči na vsebino

Brezdimno kajenje


ixs

Priporočene objave

Na tržišče prihaja švicarski izum - prva cigareta brez tobaka in brez dima na svetu. Bo to rešitev za nikotinske odvisnike?

Brezdimna cigareta še vedno ne bo rešila problema odvisnosti od nikotina

Nevsakdanjo cigareto bodo začeli prodajati v začetku prihodnjega leta. Švicarska Agencija za terapevtske prozivode, Swissmedic, je cigareto NicStic uvrstila med medicinske proizvode in tako odprla pot za njeno komercialno proizvodnjo.

Predstavnica Swissmedica Monique Helfer je dejala: "Če bi NicStic uvrstili med zdravila, bi moral proizvajalec zaprositi, da bi stroške krilo tudi zdravstveno zavarovanje in bi zato moral zaprositi dovoljenje zveznega urada za zdravje, kar bi močno podaljšalo čas, preden bi te cigarete bile na voljo javnosti."

Tako pa bo švicarski izum, namenjen kadilcem, ki uživajo v kajenju ne glede na vse večjo javno obsojanje te razvade, kmalu dostopen za približno enako ceno kot navadne cigarete, ki vsebujejo tobak, se kadijo in smrdijo nekadilcem.

Brezdimna in 'breztobačna' cigareta je v bistvu plastična paličica, ki vsebuje žarečo tuljavo, ki omogoča uživanje nikotina brez dima. Izumitelji trdijo, da bo njihova iznajdba omogočila kadilcem kajenje brez ogrožanja drugih s pasivnim kajenjem, na ta način pa bi se tudi izognili vse strožjim predpisom o omejitvah kajenja na javnih mestih.

Proizvajalec tudi obljublja, da bo brezdimna cigareta imela 'podoben okus' kot običajne cigarete, brez škodljivih učinkov katrana, arzenika, kadmija in fomaldehida, ki jih vsebuje dim običajnih cigaret.

VIR:24ur.com

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Brezdimna cigareta še vedno ne bo rešila problema odvisnosti od nikotina

Švicarska Agencija za terapevtske prozivode, Swissmedic, je cigareto NicStic uvrstila med medicinske proizvode in tako odprla pot za njeno komercialno proizvodnjo.

torej medicinski proizvod, ki bo omohočal in nudil nikotinsko zasvojenost!!??

Kwa je to fancy zadevanje?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

kupim prec..da probam in upam da bo vsaj približno ,,neki za vlečt,,.....in nikotin sploh ni tak zlodij...človek po njemu ni agrsesiven, ni niti pasiven je pač prej prebujen kot ostali in nikotin ne upliva na razvoj pljučnega (oz kateregakoli) raka.

...Go Švica ....mogoče bo še kaj razen ure s kukavico iz njih prišlo. :yea2: :yea1:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

a ni poživilo?...sej je vseen...važn da ,,seka,,. .)

Učinki

Je glavna zasvojljiva substanca tobaka in ima edinstven dvofazni učinek; inhaliran v kratkih potegih ima stimulativni učinke, medtem ko dolgi in globoki potegi učinkujejo pomirjevalno. Zato je kajenje včasih poživljajoče, včasih pa pomirja in blaži stres

Ob kajenju tobaka pljuča absorbirajo nikotin, ga prenesejo v krvni obtok in s krvjo tudi v možgane. Vse se dogaja zelo hitro. Nikotin doseže možgane v 8 sekundah po inhaliranju tobačnega dima. Nikotin aktivira območja možganov, ki so vključena v tvorbo občutkov užitka in nagrade. Raziskovalci so odkrili, da nikotin viša raven nevrotransmiterja dopamina v predelih možganov, ki so odgovorni za tvorbo različnih občutkov. Dopamin, včasih imenovan tudi "molekula užitka", je isti nevrotransmiter, ki je vključen v tvorbo odvisnosti pri ostalih drogah kot sta kokain in heroin. Nikotin stimulira tudi izločanje hormona epinefrina, ki dodatno stimulira živčni sistem in je odgovoren za "kick" ob kajenju tobaka ter hormona beta-endorfina, ki blaži bolečino.

Nikotin lahko vnesemo v telo tudi preko ustne sluznice (tobak se žveči), nosu (snifanje tobaka) ali celo kože (nikotinski obliži). Vpliva na celotno telo, saj pospeši srčni utrip, poveča krvni pritisk (zoži žile) in vpliva na možganske centre, ki nadzorujejo dihanje in tako spremeni dihalne vzorce.

V večjih dozah je nikotin močan strup, ki povzroči slabost, glavobol in trebušne bolečine. V zelo visokih koncentracijah je nikotin smrtno nevaren; kapljica čistega nikotina na jeziku lahko ubije človeka. Prav zaradi te lastnosti se je stoletja uporabljal kot pesticid.

Popravljeno . Popravil lina
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

in kaj bom pol vlekel, če ne bom dima, al bo to sam vdihovanje nikotina al bo kakšen drug neškodljiv plin, al kaj :slap:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Kaj vse si ne spomnijo :D Hvala bogu ne rabim teh piz*****. Porabim raje za benzin .)

Pozdrav od Roberta

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

NicStic ni čista revolucija...

Clonette

ni sicer čisto isto princip ampak je zelo podobna zadeva. V razvoju je celo varianta ki bo vsebovala nikotin.

Zadevo sem celo videl in sprobal v živo.

:SS

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Porabim raje za benzin

& pire :beer2:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.


×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!