Skoči na vsebino

Sejem Sodobna vojska 2005


Špilferderber

Priporočene objave

Sejem SODOBNA VOJSKA

3. Mednarodni sejem znanja, tehnike in sredstev za obrambo

Gornja Radgona 22. - 25. september 2005 - Pomurski sejem Gornja Radgona

___________________________________________________________________

Gornja Radgona, 9. september 2005

ARZENAL SODELOVANJA OD 22. DO 25. SEPTEMBRA V GORNJI RADGONI!

Sejem Sodobna vojska, 3. mednarodni sejem znanja, tehnike in sredstev za obrambo, bo od četrtka 22. do nedelje 25. septembra 2005 v Gornji Radgoni predstavljal novosti s področja vojaške ponudbe in poosebljal sodelovanje med proizvajalci vojaške opreme in njenimi uporabniki, med Slovensko in vojskami sosednjih držav, med vojaško in civilno sfero.

Sejem tudi s svojo tretjo ponovitvijo dokazuje, da je postal nepogrešljiv dejavnik mednarodnega poslovnega in strateškega povezovanja. Priložnost za predstavitev na stičišču štirih držav so letos v še večjem obsegu izkoristili poslovni ponudniki s področja obrambne industrije in sredstev za vojsko, pridružujejo pa se jim še programi gasilstva, zaščite in reševanja. Dodaten razlog za večji obseg predstavitve je tudi dejstvo, da z letošnjo ponovitvijo sejem prehaja na bienalno frekvenco organiziranja, kar pomeni, da bo naslednja prireditev na sporedu v letu 2007.

Slovenska vojska bo na sejmu predstavila novosti v obliki statičnih predstavitev na notranjih in zunanjih razstavnih prostorih ter z obširnimi prikazi tehnike in usposobljenosti enot na velikem vojaškem poligonu.

Na sejmu se z razstavnim prostorom predstavljajo Uprava za zaščito in reševanje Republike Slovenije, Center za krizno upravljanje in Gasilska zveza Slovenije. Gasilska zveza Slovenije pripravlja na sejmu tudi strokovni posvet in gasilsko vajo.

Dogajanje, ki bo spremljalo 3. mednarodni sejem Sodobna vojska bo pestro! Vsak dan ob 11.00 in 16.00 uri bodo gledalce, ki bodo letos lahko opazovali s tribune, navduševale atraktivne dinamične predstavitve vojaške tehnike in izurjenosti enot Slovenske vojske na velikem poligonu. V soboto, 24.9.2005 ob 15.00, bo na sporedu gasilska vaja - Prometna nesreča z nevarno snovjo. Na razstavnem prostoru oddelka za pridobivanje vojaških kadrov v hali A se bodo dnevno vrstile predstavitve vrhunskih športnikov - pripadnikov Športne enote Slovenske vojske. Obiskovalci bodo lahko med 11.00 in 15.00 uro v šotorih na zunanjem sejemskem prostoru brezplačno poskusili vojaške jedi. V četrtek, 22.9.2005 ob 12.30, bodo lahko uživali v koncertu orkestra Slovenske vojske in v nedeljo, 25.9.2005 ob 12.00, v koncertu gasilske godbe.

Strokovno in poslovno dogajanje bodo 23.9.2005 podčrtali obisk delegatov z mednarodne konference o sodelovanju obrambne industrije v centralni in jugovzhodni Evropi, Razprava o problemih sodelovanja namenskih industrij v jugovzhodni in centralni Evropi ter strokovni posvet Požarna varnost na kmetiji pri uporabi in skladiščenju nevarnih snovi. V soboto, 24.9.2005 bo na sporedu okrogla miza z naslovom Priložnosti slovenskega gospodarstva po vključitvi Slovenije v Evroatlantske povezave.

Vstop na prireditev je tudi v letošnjem letu brezplačen.

POSLOVNE PREDSTAVITVE

Razstavljavci bodo predstavili vojaško opremo, oborožitev in strelivo, transportna sredstva in logistiko, elektronsko, optično in optoelektronsko opremo, informatiko in zveze, inženirska sredstva in opremo, varnostno in specialno operativno tehniko in opremo, zaščitno vojaško opremo, sanitetno in medicinsko opremo, preskrbo vojske, polizdelke, ki tvorijo končne izdelke za potrebe vojske, opremo in sredstva za vojaško usposabljanje, gasilstvo, opremo za zaščito in reševanje, ter strokovno literaturo.

PREDSTAVITEV SLOVENSKE VOJSKE

Slovenska vojska bo prikazala sodobno opremo in oborožitev ter predstavila vojaške poklice in zaposlitvene možnosti v svojih enotah. Poseben poudarek bo na prikazu sodelovanja Slovenske vojske v mednarodnem okolju: predstavitvi mirovnih operacij in sodelovanja s sosednjimi oboroženimi silami. Novosti v predstavitvi Slovenske vojske bodo predstavitev konjeniške enote, širša predstavitev področja usposabljanja ter predstavitev vzdrževanja sredstev v Slovenski vojski (logistični bataljon).

Še več poudarka kot v preteklem letu bo na dinamičnih prikazih vojaške tehnike in izurjenosti enot Slovenske vojske. Spremljanje predstavitev znanj, spretnosti in aktivnosti s težko bojno mehanizacijo bo olajšala velika montažna tribuna s 500 sedeži za gledalce. Predstavitev Slovenske vojske bo spremljala tudi predstavitev vojaške topografije in vojaške prehrane.

V okviru statične predstavitve enot, opreme in oborožitve bodo nastopali:

- oddelek za pridobivanje vojaških kadrov (Na razstavnem prostoru bodo dnevno gostili več vrhunskih športnikov.)

- šolstvo in izobraževanje v SV (center za izobraževanje, šole, v katerih poteka vojaško usposabljanje, prikaz nastanka SV)

- mednarodno sodelovanje

- vozili Valuk in Hummer

- vojaška policija

- odred za specialno delovanje

- težka oborožitev (dva tanka)

- tank – nosilec montažnega mostu

- Eurobridge

- Artilerija: havbice, vlečno vozilo, enota za upravljanje ognja

- RKBO (obsežna predstavitev tehnike in dejavnosti)

- Gorniška enota

- Simulatorji, trenažerji (pištola, puška, protioklepno orožje – Maljutka, Fagot)

- Fizikalno – kemijski laboratorij (smodniška polnjenja, pirotehniki z opremo)

- Zračna obramba

- zveze, delavnica, nov sistem Grom

- helikopterji

- radar za nadzor zračnega prostora

- mornariški odred (potapljaška oprema)

- veteranske organizacije

- kartografija

- tuje oborožene sile (Sodelovale bodo Hrvaška, Madžarska in Avstrijska, predvidoma pa tudi Italijanska.)

Dinamične predstavitve izurjenosti enot Slovenske vojske bodo na poligonu potekale 2x dnevno, ob 11.00 (v soboto ob 11.30) in 16.00 uri. Predstavljeni bodo:

- konjenica s konji lipicanci (novost letošnjega sejma)

- zmogljivosti vozil Valuk in Hummer

- vojaška policija

- tank

- vozilo pehote - goseničar M80

- Eurobridge

- RKB – dekontaminacija ljudi in sredstev

- Čiščenje minskega polja (pirotehniki)

- Reševanje s helikopterjem

- Gašenje požara s helikopterjem

Na sejmišču bo postavljena plezalna stena, na sporedu pa bo tudi koncert orkestra SV. Slovenska vojska bo brezplačno ponudila obiskovalcem sejma vojaške jedi vsak dan med 11.00 in 15.00 uro.

PREDSTAVITEV GASILSKE ZVEZE SLOVENIJE IN UPRAVE REPUBLILKE SLOVENIJE

ZA ZAŠČITO IN REŠEVANJE

Letos prvič se bo na sejmu z velikim razstavnim prostorom prvič predstavila Gasilska zveza Slovenije, ena izmed najpomembnejših sil slovenskega sistema za zaščito, reševanje in pomoč ob naravnih in drugih nesrečah. Njena humana prizadevanja povezuje z zaščitnim poslanstvom Slovenske vojske, civilne zaščite, policije in drugih slovenskih organizacij Uprava za zaščito in reševanje Republike Slovenije, ki se bo na sejmu tudi predstavila z informativno stojnico.

Gasilstvo in varstvo pred požari v Republiki Sloveniji temelji na več kot 130-letni tradiciji. Gasilstvo je del sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami in je organizirano kot javna služba za zaščito, reševanje in pomoč. Gasilske enote so organizirane kot: poklicne gasilske enote, prostovoljne gasilske enote v gasilskih društvih ter kot gasilske enote v podjetjih, zavodih in drugih organizacijah.

Lokalno gasilsko službo izvajajo praviloma gasilska društva in njihove zveze, vzdržujejo pa jo lokalne skupnosti v skladu z Zakonom o varstvu pred požarom in Zakonom o gasilstvu. Ta služba je namenjena gašenju in reševanju ob požarih, opravljanju splošnih nalog zaščite in reševanja, reševanju na vodah ter izvajanju reševalnih nalog ob drugih nesrečah. V letošnjem letu beleži Gasilska zveza Slovenije več kot 123 tisoč gasilcev, od tega okoli 70.000 operativnih. Od leta 1993 je bilo v gasilske vrste sprejeto prek 14 tisoč novih članov. Med njimi je skokovito naraslo število žensk, ki so se strokovno usposobile za gasilke. Danes jih je več kot 27 tisoč, v operativnih enotah je razporejenih skoraj 9500 članic.

Gasilska zveza Slovenije se na sejmu predstavlja z velikim razstavnim prostorom, z gasilsko vajo, ki jo bodo izvedli njeni pripadniki v sodelovanju s kolegi iz Avstrije in v sodelovanju s Slovensko vojsko ter s strokovnim posvetom.

Z informativnim razstavnim prostorom se na sejmu predstavlja tudi Center za krizno upravljanje Republike Slovenije.

PROGRAM SEJEMSKEGA DOGAJANJA

Vsak dan

- ob 11.00 (v soboto ob 11.30.) in 16.00 uri na velikem poligonu: Dinamične predstavitve vojaške tehnike in izurjenosti enot Slovenske vojske

- med 11.00 in 15.00 uro v šotorih na zunanjem sejemskem prostoru: brezplačna pokušnja vojaške hrane

Četrtek, 22.9.2005

- 10.00 Slavnostno odprtje sejma

- 12.30 nastop orkestra Slovenske vojske

Predstavitve vrhunskih športnikov - pripadnikov Športne enote, hala A, razstavni prostor oddelka za pridobivanje vojaških kadrov: Raša Sraka (judo), Čarman Tina (atletika), Kozmus Primož (atletika), Cunder Karmen (ŠE)

Petek 23.9.2005

- Dan načelnika generalštaba SV generalmajorja Ladislava Lipiča

- Sejem Sodobna vojska obiščejo delegati, ki sodelujejo na mednarodni konferenci o sodelovanju obrambne industrije v centralni in jugovzhodni Evropi od 22. do 23. 9. 2005 v hotelu Habakuk v Mariboru

- Ob 10. 45 v dvorani 1 Pomurskega sejma: Razprava o problemih sodelovanja namenskih industrij v jugovzhodni in centralni Evropi (Organizator: Evro-Atlantski svet Slovenije)

- Ob 11.00, v dvorani 3 Pomurskega sejma: strokovni posvet Požarna varnost na kmetiji pri uporabi in skladiščenju nevarnih snovi (Glavni organizator: Gasilska zveza Slovenije, kotizacija znaša 10.000 SIT.)

Predstavitve vrhunskih športnikov - pripadnikov Športne enote, hala A, razstavni prostor oddelka za pridobivanje vojaških kadrov: Horvat Borut (kajak-kanu), Maučec Klara (jadranje),

Stanovnik Miran (poveljnik ŠE)

Sobota, 24.9.2005

- Ob 12.00, dvorana 3 Pomurskega sejma: Okrogla miza z naslovom Priložnosti slovenskega gospodarstva po vključitvi Slovenije v Evroatlantske povezave. Na posvetu bodo predstavljene nabavne agencije v okviru zveze NATO, EDA (Evropska obrambna agencija), ter prikazani dostopi do dokumentacije mednarodnih razpisov preko interneta. Organizator: Sekcija za obrambno industrijo pri GZS

- 15.00, poligon: gasilska vaja - Prometna nesreča z nevarno snovjo (gasilci iz Gornje Radgone in Bad Radkseburga v sodelovanju s SV)

Predstavitve vrhunskih športnikov - pripadnikov Športne enote, hala A, razstavni prostor oddelka za pridobivanje vojaških kadrov: Jerman Andrej (smučanje), Žolnir Urška (judo), Rajher Nuša (tae kwon-do), Pirih Tomaž (veslanje)

Nedelja, 25.9.2005

ob 12.00 uri Nastop gasilske godbe

Predstavitve vrhunskih športnikov - pripadnikov Športne enote, hala A, razstavni prostor oddelka za pridobivanje vojaških kadrov:Ferjan Klemen (judo), Križan Tina (tenis), Robič Jure (kolesar), Verbič Blaž (ŠE)

OBISKOVALCI SI LAHKO SEJEM OGLEDAJO BREZPLAČNO

DELOVNI ČAS

Sejem je odprt od 22. do 25. septembra, od 9.00 do 19.00 ure (zadnji dan do 18.00 ure).

VEČ INFORMACIJ

Sveže informacije o sejmu in spremljajočem dogajanju so na voljo na spletnem naslovu: http://www.pomurski-sejem.si

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Obiskovalci bodo lahko med 11.00 in 15.00 uro v šotorih na zunanjem sejemskem prostoru brezplačno poskusili vojaške jedi.

enega pečenega kahla ehjafca ! :P :SS

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Obiskovalci bodo lahko med 11.00 in 15.00 uro v šotorih na zunanjem sejemskem prostoru brezplačno poskusili vojaške jedi.

enega pečenega kahla ehjafca !  :P  :SS

pa bhez kohsti, phosim...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Obiskovalci bodo lahko med 11.00 in 15.00 uro v šotorih na zunanjem sejemskem prostoru brezplačno poskusili vojaške jedi.

enega pečenega kahla ehjafca !  :P  :SS

Boljši bi bil SDO. :SS :SS

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Boljši bi bil SDO.  :SS  :SS

v SDOju so trenutno zmagovalne tiste energijske ploščice.. njam njam..

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Obiskovalci bodo lahko med 11.00 in 15.00 uro v šotorih na zunanjem sejemskem prostoru brezplačno poskusili vojaške jedi.

enega pečenega kahla ehjafca !  :P  :SS

al pa pasulj v konzervi iz leta 1965 :kva2: (hecam se)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

a še gre kdo poleg mene (bomo malce vojaške policiste - motoriste zajebaval, da ne znajo vozit)?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Čuj ti Špil, nene se pje zajebavli z Vaškimi Posebneži :lol:

Čist za info - motorista sta tudi bivši načelnik generalšaba SV (čoper) in bivši poveljnik Poveljstva sil (R1150RT).

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ta sejem je namenjen predvsem potencialnim bodočim delojemalcem in popularizaciji vojaškega poklica (no še nekaj biznisa z vojaško opremo je zraven) in tako ga je tudi treba jemat.

Je pa fajn za videt kam gre delček denarja od vseh tistih davkov, ki jih plačujemo. In če se da še kakšna vožnja na kakšnemu posebnemu stroju ujet še toliko bolje. Kila je če je gužva velika, strojev pa malo.

ne delajo ampak so verjetno še kje kake zaloge ostale  :P

Nič več. Se uporabljajo samo še SDO-ji (suhi dnevni obroki) slovenskih proizvajalcev, ki imajo krajši rok trajanja (ene par let, ne spomnim se točno). Tiste konzerve sopo letu 91. šle (pobrano, zavrženo, uničeno).

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Tiste konzerve sopo letu 91. šle (pobrano, zavrženo, uničeno).

požrto :SS

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Nič več. Se uporabljajo samo še SDO-ji (suhi dnevni obroki) slovenskih proizvajalcev, ki imajo krajši rok trajanja (ene par let, ne spomnim se točno). Tiste konzerve sopo letu 91. šle (pobrano, zavrženo, uničeno).

Škoda! Stari SDOji so bili zakon. Bosanski sotrpin v JLA je dobil v njem konzervo doručka, ki je bila eno leto starejša kot on. Smo ga zajebavali, da je njegova krava že na Neretvi služila vojski.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Obiskovalci bodo lahko med 11.00 in 15.00 uro v šotorih na zunanjem sejemskem prostoru brezplačno poskusili vojaške jedi.

enega pečenega kahla ehjafca !  :P  :SS

danes za kosilo: "Piščanec po ptujsko"

jutri za večerjo: "Piščanec po ptujsko"

Vprašanje: v kateri kasarni služim vojsko? :lol1:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

a še gre kdo poleg mene (bomo malce vojaške policiste - motoriste zajebaval, da ne znajo vozit)?

Pa tut fukat ne znajo (rekla njegova žena, ki se "dodatno izobražuje") ;) :OK:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Vprašanje: v kateri kasarni služim vojsko?  :lol1:

moj foter je na Fruški Gori ( al kak se reče) ... reku, da so en mesec dobili za zajtrk, za kosilo, za večerjo kupus na sto i jedan načina ... :grim

drugače pa sem mišljenja, da se splača it pogledat to zadevščino ... :) ... all over tha place nice young men in green uniforms ... tongue.gif

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

mene bote najdli med zvezami, pa jedl se bo tut dobro, verjemte!

Kaj pa kaka probnfura s kakšnim vozilcem? A bi se dalo kaj zorganizirat za nas motosvetovce? Da malo posodobimo vozni park s kakšnim Tigrom, T84, Valukom, ... .

Pa da vidimo, če si bodo upali avtomobilisti in traktoristi jemati pravico močnejšega.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Čuj ti Špil, nene se pje zajebavli z Vaškimi Posebneži  :lol:

Čist za info - motorista sta tudi bivši načelnik generalšaba SV (čoper) in bivši poveljnik Poveljstva sil (R1150RT).

Podbregar in Šuligoj?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.



×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!