Skoči na vsebino

Križarji hočejo, da jim MOL vrne Križanke


SiR

Priporočene objave

vir: Finance

Vojaki v Križanke

Novica Mihajlović

novica.mihajlovic@finance-on.net

Nataša Ručna

natasa.rucna@finance-on.net

objavljeno 22.9.05 22:30, št. 185/2005

Red križnikov namerava v cerkvi v Križankah, ki povsem ustreza Natovim standardom, namestiti sedež vojaškega vikariata

Poglavar reda križnikov Janko Štampar je zadovoljen: letos je za nogometni stadion že dobil 200 milijonov tolarjev, v prihodnosti jih bo še 600. Zdaj ima načrte tudi s Križankami, kjer bi si želel vojaški vikariat.

Za državo bo najceneje, če križnikom čim prej v naravi vrne šolo, cerkev in del dvorišča Križank, za letno gledališče pa naj jim izplača obveznice, pravi Janko Štampar, poglavar reda križnikov. V Križankah bo nekoč morda sedež vojaškega vikariata, nespodobnih koncertov pa ne bo. Darko Brlek iz Festivala Ljubljana, ki gostuje v Križankah, močno dvomi, da se bodo želje križnikov uresničile.

Pred nekaj dnevi so se o denacionalizaciji Križank na sestanku pogovarjali predstavniki križniškega reda, Soda, državnega pravobranilstva in mestne občine Ljubljana. "Za nas bi bil poraz, če ne bi dobili v naravi vrnjene cerkve, šole in dvorišča v souporabo, drugo pa v obveznicah. Čeprav ni nič odvisno od nas, upam, da se bo to zgodilo do junija prihodnje leto," pravi Janko Štampar, poglavar reda križnikov v Sloveniji. Štampar izpodbija zadnjo cenitev vrednosti Križank za sedem milijonov nemških mark in zahteva novo cenitev.

V Križankah bodo molili verniki Nata

V križniški cerkvi bo morda nekoč sedež vojaškega vikariata, saj povsem ustreza Natovim zahtevam po bližini obvoznice in dovolj veliki ploščadi, ki bi pred cerkvijo omogočala postroj in parade vojaških enot, pravi Štampar. Obrambno ministrstvo se je po njegovih besedah že resno zanimalo za njihovo cerkev, sodelovanje z državo pa bi jim tudi olajšalo vzdrževanje cerkve.

Marilyna Mansona in drugih nespodobnosti ne bo

Sedanjo oblikovno šolo nameravajo križniki preurediti v dom za druženje študentov. Iz stavbe bodo poskušali umakniti gostilno Plečnikov hram ter po svojih močeh vplivati tudi na program Festivala Ljubljana, ki poteka v Križankah. "Če bomo dobili objekt vrnjen v naravi, ne bomo dovolili zadev, ki bi kakorkoli škodovale morali in katoliški etiki," je Štampar odgovoril na vprašanje, ali bomo v Križankah kdaj videli kontroverznega Američana Marilyna Mansona, ki je s poletnim nastopom v Pulju močno razburil tamkajšnje cerkvene kroge.

D. Brlek: Vrnitev v naravi ni smiselna

Direktor ljubljanskega festivala Darko Brlek je prepričan, da križniki vrnitve celotnih Križank v naravi ne bodo dočakali, in opozarja, da je po nacionalizaciji v obnovo tamkajšnjih poslopij mesto vložilo že 180 odstotkov njihove prejšnje vrednosti. "Praviloma je že 50 odstotkov dovolj, da se ne vrne v naravi," pravi Brlek. Kot še dodaja, ne pričakuje večjega vpletanja križnikov v program, kot si to lahko dovolijo preostali sosedje.

Križniki: ni jih veliko, a so bogati

Pripadnikov reda križnikov je v Sloveniji pet, v vsej Evropi pa okoli sto, nam je pojasnil njihov predstojnik v Sloveniji Janko Štampar. Križniki so kot nekdanji lastniki nogometnega stadiona za Bežigradom letos dobili 200 milijonov tolarjev v obveznicah, do leta 2018 pa jih bodo prejeli še okoli 600 milijonov. "Denar od stadiona bomo vložili v obnovo drugih naših objektov, tudi v Križanke. Denar večinoma vlagamo v sklade, nekaj pa tudi v križniške banke po Evropi," je dodal Štampar.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Cool!

To bi bila dobra popestritev za center Ljubljane. Seveda bi objekt vsaj delno moral biti odprt za javnost.

Koncertni prostor za "nespodobne" koncerte pa se lahko zgradi kje drugje, med tem ko se Križanke ne morejo.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Tedy, če iščeš prostovoljce se ti takoj pridružim v NOB. Sicer pa verjamem, da bodo črnosrajčniki podarili objekt tej sekti, kot so že marsikaterega.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Nato je tukaj samo izgovor in podlaga za flancanje, tako kot uporabljajo tudi EU, da nam prodajo razne neumnosti :glare:

V Natu so tudi Turki - a to pomeni, da moramo imeti tudi mošejo.

Tako kot je rekel Pervy, cerkveni pohlep nima meja. Drugače pa naj prvo rešijo status vikariata v vojski, ki je, tak kot je sedaj, protiustaven.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

A kdo mogoče zagovarja cerkev? Ali še kdo verjame v te neumnosti v 21.st?

Pred nekaj tedni sem bil na konferenci na Dunaju, ki bi morala biti znanstvena. No, pa je očitno šlo za subverzivno delovanje RKC in sicer izvedeno s tenkočutnim vsiljevanjem katoliške ideologije v možgane mladih akademikov. Zanimivo je sledeče. Filozofi in pravniki s Harvarda, Cambridgea ali česarkoli drugega so bili totalno prežeti z vero. Fanatiki. Jaz kot agnostik sem bil zanje pravi antikrist. Ti zlodeji prežijo in kuhajo svoj klerikalni zvarek, tako da je občutek o šibkosti Cerkve zmoten. Bojim se, da zna pri nas biti tako kot na Hrvaškem. Pax vobiscum, he he.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ma to se zafrkavate... to z Križankami, kajneda? :eek: :?

Ali pa bom moral it bruhat? :SS :SS :SS

Pa ne me j...., koliko premoženja ima RKC vSloveniji oz. naj bi ga imela?

In kdaj so jim morali vzeti, da sedaj lahko dobijo nazaj? štejejo od kristusovega rojstva ali kaj?

Ali sanjam in podoživljam 4000? :cry: :cry:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

če ni to vse skupaj symova izmišljotina bo kmalu kraval (ki se bo seveda polegel in bodo sektaši dobili svoje... :rolleyes: )

kradejo nam trud in znoj mnogih generacij, kje so bili, ko so objekti bili v slabem stanju? a ne, lepo počakat, da jih družba obnovi, potem zahtevat nazaj, z obrestmi, delnicami in še čem nazaj....postajamo VATIKANSKI NARODNI PARK... <_<

kdo bo vrnil "družbi" tisto, kar je cerkev nasilno,prisilno in na podoben način pobrala od ljudi??? :angry2:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Moji kolegi so imeli 28 let nazaj neuradni motoklub z imenom Križarji.Na hrbtu črnih usnjenih jaken so imeli bele križe (tudi malo iz trme do tedanje oblasti).

Ali so sedaj tudi oni upravičenci do Križank, ali samo tistih pet mandeljcev v čudnih opravah..???

Močnosebojimdasebovtejvladinašelkdokibopodarilkrižankepress...

Popravljeno . Popravil Damian
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

V duhu tega je tudi Sadar upravičen do tistih 18 ali 100 ali koliko že poslovnih milijard? :P

SymRu ali verjameš v boga in svetemu pismu???, da takole zagovarjaš RKC :hmm:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

SymRu ali verjameš v boga in svetemu pismu???, da takole zagovarjaš RKC  :hmm:

Verjamem v uravnotežen in usklajen sistem... Žal so pa ljudje, politiki in volivci, nagnjeni k posploševanju in radikalizaciji...

V Boha kot takega, katerega propagira RKC, pa zaenkrat ne verjamem prav globoko. Zdi se mi, da nekje morda je, ampak na kofe me pa še ni povabu ;)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Hvala SymRu. Lep odgovor. Če je mogoče kak vernik (katerekoli vere) na forumu, ki verjame v boga, naj mi prosim napiše, kaj ga je prepričalo v to verovanje nadnaravnega.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.



×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!