Skoči na vsebino

POIZKUSIMO PREŽIVETI


klimbra

Priporočene objave

To kar se je dogodilo danes ponoči,me je močno prizadelo.Zato bi ne tem mestu rad napisal vsaj nekaj osnovnih pravil za PREŽIVETJE v prometu.Predvsem naj ga vsaj preberejo mlajši motoristi,pa tudi nam starejšim naj nebi škodovalo.Ker nisem ravno najstarejši motorist,bom verjetno kaj pomembnega tudi izpustil,zato dodajte kar mislite,da je pomembno.

ad1.VOZIMO DEFENZIVNO!!!!!!!!!!!!... tudi tako se lahko hitro pripeljemo na cilj,in vožnja ne izgubi na svoji privlačnosti!

ad2.ZAŠČITNA OPREMA NAJ BO NAJPOMEMBNEJŠA OBLEKA MOTORISTA!!!!!!..... KO SEM PRIČENJAL SVOJO MOROTISTIČNO KARIERO,MI JE IZKUŠENI MOTORIST POVEDAL LEP STAVEK.......NAJRAJE SE TI NAREDI NESREČ TAKRAT,KO BOŠ SKOČIL SAMO PO KISLO SMETANO V 300 M ODDALJENO TRGOVINO!!!!!!!

ad3.VOŽNJA PO ZADNJEM KOLESU je sicer znak,da obvladamo motor v celoti.......ni pa to način prevažanja po mestnih ulicah med avtomobilisti.Saj je lepo , če te kolegi hvalijo in deklice skrivajo svoje vlažne hlačke,samo , ko boste zaradi svoje ali tuje napake izgubili življenje bo samo en komentar......SAJ JE DOBR VOZU,SAMO BIL JE TOTALN NORC!!!!!!!!

ad4.Toplo vreme in deklica na sovoznikovem sedežu je krasna zadeva.SAMO VIHRANJE NJENIH DOLGIH LAS v vetru sredi ljubljanskih cest je enako kot ruska ruleta.V trenutku lahko ti lasje postanjeo samo krvava gmota sredi ceste.Vozite prijateljice,samo opremite jih vsaj s čelado in ledvičnim pasom(posledice bodo čutile kasneje.....verjemite).

ad5.ČELADA NI OKRAS ZA NA MOTOR,ALI NA KOMOLEC.Verjamem mladim,da so prepričani,da so njihove glave zelo trde(predvsem prebivalcem Šetpanjca ali fužin),vendar ob dobronamernem nasvetu starejšega motorista ni najlepše.....pa tudi po bontonu.....,da ga pošljete u pizdu materinu in jebi se starac,ko ti je kriv , da cvikaš........NE NIČ NE CVIKAM,SAMO RAD BI ŠE ŽIVEL.

ad6.ALKOHOL = SMRT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ad7.NE PUSTITE SE SPROVOCIRATI.......vozite svoj tempo,to da je nekdo hitrejši od vas ni najhujša žalitev v življenju.Prav tako pa tudi zaradi tega nimate prev nič manj jajc......morda samo večjo pamet in možnost za daljše življenje.

ad8.PROMETNI ZNAKI IN TALNE OBELEŽBE niso postavljeni ali narisani zato,da bi ceste lepše izgledale.Neprekinjena črta ne pomeni,da je to trasa za motorista,pač pa pomeni,da ta odsek pač ni primeren za prehitevanje,iz kakršnega koli vzroka že!!!!!!

ad9.To da te je avtomobilist opazil v vzvratnem ogledalu še ne pomeni,da imaš prosto pot.Dokler ti ne nakaže,da je pripravljen svoj ego spustiti na nižji nivo in se ti ne umakne vsaj malo v desno,GA NIKAR NE PREHITEVAJTE NA SILO!!!!!!!!LAHKO VAM IZ GOLE OBJESTNOSTI ZAPELJE PROTI SREDINI.

ad10.PRIPOROČAM OBISK LEGANOVE ŠOLE VARNE VOŽNJE......vsaj ogled le te,če vam je finančni zalogaj prehud,pa potem pogovor s tistimi,ki so ga obiskovali,pa morda tudi treniranje nekje kjer so za to možni pogoji.CESTA NI POLIGON!!!!!!!!!!!!!!

Toliko od mene.....morda se bo pa kdo vsaj malo zamislil!!!!!!!!!!!

Klimbra..in Chupa Cups.....čisto oralno zadovoljstvo

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Par komentarjev...

......SAJ JE DOBR VOZU,SAMO BIL JE TOTALN NORC!!!!!!!!

V praksi rečemo samo: Norc...

Kdaj pa še: Kr nej...sej ni moj motor (pa glava)

...če te kolegi hvalijo in deklice skrivajo svoje vlažne hlačke,...

...Vlažne od česa?

ad7.NE PUSTITE SE SPROVOCIRATI.......vozite svoj tempo,to da je nekdo hitrejši od vas ni najhujša žalitev v življenju.Prav tako pa tudi zaradi tega nimate prev nič manj jajc......morda samo večjo pamet in možnost za daljše življenje.

Lani (mogoče že predlani) je Legan opisal svojo prvo sezonsko vožnjo do morja. Pa se pelje, pa predvidi vsak kamenček na cesti, prehiti počasnejši motor pa pravi: Hja, tud penzionerji so ven prišli?????

Moja malenkost (večinoma) vozi z glavo, po svoji presoji in trenutnem filingu. Sploh pa, če imam še koga na zadnjem sedežu. Mogoče, če bom imel srečo, bom pa res enkrat penzioner.

Pa folk... asfalt je še mrzel!

LP

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Glava odloča o preživetju vsakega posameznika.Ni potrebno, da se motorist izkazuje z načinom divje in hitre vožnje. Dovolj se izkaže že s tem, da ima motor, da se z njim vozi, da ga ljudje opazijo, da ga prepoznajo, da on njim pove in z obnašanjem pokaže, da kot je lepo biti mlad je tudi lepo biti motorist.

Še nihče ni nikoli rekel za motorista ki je skozi naselje drvel z mnogo preveliko hitrostjo, da je dober motorist ali da je sposoben motorist niti, da je hraber motorist! Vedno rečemo:"Ta je nor. Ta nima tri čiste. Poglej kako ogroža druge(otroke, pešce)". Sa ko imaš enkrat sam otroke potem razmišljaš enako.

Zato kot pravite ostali: Pamet v glavo pa srečno.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Se pridružujem!

Če se hočete zdivjat pejte na Grobnik plačajte tistih 100 mark in tam dokažite svoje sposobnosti.

ZA ŠANKOM SO PA ITAK VSI NAJHITREJŠI!

LP

Leteči

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Se pridružujem mislim, vendar če bomo malo statistiko pogledali, je lani umrlo cca. 37 motoristov, pa se vprašajno koliko jih je umrlo zato, ker so divjali in koliko, ker niso bili nič krivi. Lahko se pelješ lepo počasi, pa te kaki norc ki ne ve zakaj ima vzratna ogledala, ali pa je nasplošno slep in te podere, pa nisi nič kriv. Se mi zdi, da je vse skupaj malo z usodo povezano. V totem našem koncu res da malo hitreje vozimo, vendar kot pravim, ni to nujno vzrok, da se ponesrečiš. Recimo, naš Lojzi čisto zmeraj divja, ampak res divja in je še zmeraj tu, ma pač srečo, je pa res, da dejansko tudi dobro pelje. LAhko bi v vsaki prometni nesreči postavili kup če bi, če ne bi in tako naprej. Predvsem je pri vožnji po moje potrebna dobra koncentracija in predvidevanje, le tako po moje lahko kaj preprečiš. Dejstvo je, da je motorizem dokaj nevarna zadeva in s tem se je treba sprijaznit. Definitivno pa, divjanje po ozkih ulicah, strnjenih naseljih itd. nikakor ni priporočljivo in je dobesedno izzivanje usode. Vem, da redko kdo vendar, NIKOLI ALKOHOLA POL PA NA MOTOR, ker to je smrtno nevarno!!!!!

No upam, da me kdo ne bo narobe razumel, ne pravim, da pa zaj morjo vsi divjat, ker je med divjanjem manj nesreč, samo hoto sem povedat, da smo ogožena vrsta, v veliki večini pa za to nismo sami krivi.

PA VSEM VARNO VOŽNJO V CELI SEZONI!!!!!!!!!!!

Go in peace!

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Za vzpodbujanje defenzivne vožnje bi dodal bi dve misli starejših izkušenih motoristov s Transalp mailing liste:

1. "Predstavljaj si, da si za druge udeležence v prometu NEVIDEN, ter skušaj biti v skladu s tem pripravljen na morebitno ukrepanje."

2. "ALWAYS FEAR. The day you lose your fear is the day you die."

S tem zadnjim seveda ne mislim, da se je treba voziti okrog ves prestrašen. Gre le za to, da je treba VEDNO imeti v glavi, da si na motorju pač precej bolj izpostavljen in ranljiv kot prometni udeleženci "v škatlah".

Ko kaj dragega kupujemo, vedno sprašujemo za ceno. Vsakokrat, ko se gremo peljat, se sprašujmo tudi o morebitni "ceni" NAŠEGA NAČINA vožnje z motorjem.

Še nekaj kratkih, a dobrih nasvetov:

http://home.earthlink.net/~mildness/yo/fra...s/faqv2_34.html

Varno vožnjo!

Transalp

-------------------------------------------------------

I started out with nothing, and I still have most of it left.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Minuli vikend je tudi meni en dogodek zavrel kri v žilah.

Po magistralni cesti sta se peljala dva motorista s cestaki.Pri tem sta oba vozila umirjeno oz. brez "preseravanja" in divjanja.

Pri tem pa jima je hotel voznik osebnega avtomobila dokazat, da je hitrejši. Prehiteval ju je v največjem in nepreglednem ovinku, s tem pa MAKSIMALNO ogrožal predvsem enega od motoristov.

V očeh nekega nemotorističnega opazovalca pa bo prav gotovo DIVJAK prav motorist....pač le zato ker je pač motorist.

Povedati hočem, da nismo vedno divjaki motoristi, čeprav nas večina ljudi kar na pamet tako obsodi.

Lep pozdrav vsem, z željo da bi čimmanj življenj ugasnilo na naših cestah. Srečno !

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Še moje izkušnje glede nevarnosti naselja...

Bilo je lani poleti, peljali smo se jaz z CBRko in dva kolega na

chopperjih. Peljali smo se skozi Maribor z okoli 50 km/h (mogoce

celo manj). Peljal sem se zadnji. Ob cesti sta stala dva "pubeca"

ne starejša od 7-9 let. Seveda sta budno in strmeče gledala dve

hrumeče posasti pred mano. Ne bote verjeli a ko sem se jaz pripeljal

sta oba skocila pred motor..... SHIT.... Prednja premza pa sem bil na

sprednji koli... HVALA BOGU, DA SEM VOZIL POCASI.

Vsi smo ostali neposkodovani... zato folk predvsem naselja bodite

pozorni... Otroci so nepredvidljivi...

Kot je ze nekdo med vami omenil... cesta ni dirkalisce... Iskreno

povedano pa bo "gobcni" tip prej dobil zensko, kot pa "moto frajer

z takim ali onakim hitrim motorjem".

Ajd... vso sreco na cesti...

Brbrbmmmmbmmmrmmmmmbmbmmemmemm.....

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

quote:

Recimo, naš Lojzi čisto zmeraj divja, ampak res divja in je še zmeraj tu, ma pač srečo, je pa res, da dejansko tudi dobro pelje.

Go in peace!

Tisto je vaš Lojze iz MB, Motosvetov Lojzi pa vozi lepo po pameti, predvsem iz razlogov, ki so že napisani v tej temi.

KLIMBRA

Lojzi ma vas rad

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Da motorsvetovski Lojzi nisi divjak Lojzi mi je bil takoj jasno, ker se divjanje nekako ne sklada s tvojo naturo, vsaj kolikor jo poznam

Brrrm

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Dekleta in fantje v prvi vrsti je varnost odvisna od nas samih. Da ni potrebno omenjati zaščite motorista je samo po sebi dovolj jasno in samoumevno. Hitrost je tista, ki daje tisti nepopisni občutek svobode, ki jo lahko občuti le motorist z neposrednim stikom. Tega ne more doživeti nobeden avtomobilist. Žal pa je hitrost prav tista, ki ubija in kosi po cestah. Da je temu tako priča golo dejstvo. Čez 75%smrtnih žrtev je takoimenovanih voznikov plastičarjev. Ostalo so enduraši in nekaj manj čoperisti. Govorim o motorjih in ne skuterjih. Ta podatek pove ogromno. Jasno kot beli dan je, da enduraši in čoperisti niso nič boljši vozniki kot plastičarji. Vsa stvar je v hitrosti. Ta vzame največji davek. In neglede na to kdo, zakaj, kako je kriv. Ker se večina nezgod z motorjem zgodi v naselju se ve kje je potrebno še posebej desno zapestje spustiti navzdol.

Predvidevajmo!!! Ne vidi nas več kot polovica voznikov, ko prihajamo za njimi. Prej nas podo slišali kot pa videli kljub prižgani luči. Da ne omenjam voznikov iz stranskih ulic, pa kakšnih traktoristov in multikutivatorjev v vožnji čez vasi.

Alkohol!!!Motor in alko ne gresta skupaj. Kakšen pir ali kozarček vinca ne moreta naredit naše glave nepresodne. Kaj več je pa že vprašanje.

Tolerantnost, razsodnost in samokritika naj bodo z nami vedno kadar sedemo na naše jeklene prijatelje. Poleg veselja do vožnje pa vsem skupaj en velik kos SREČE!!!

Pozdrav izpod vinogradov! Rocky

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

V nedeljo sem se z mojo Jamahco peljal čez Krško (preveč, cca.dobrih 70 km/h), ko je mimo mene ko metek zahrumela neka zelena cestna zverina. Ma po moje je šel bliz 200 če ne čez.

In tedaj sem se spomnil mojih dveh kolegov, ki sta zaradi takih bedarij izgubila življenje. Res je, da sta oba obvladala tako motor kot avto, vendar sem v času našega druženja opazil, da se jih je močno prijel občutek, češ ''sej jst obvladam, men se ne more nč nardit''. Zelo rad imam hitrost in vse adrenalinske zadeve, ampak njima enostavno ni bilo nikol dost.

No, in eden se je ubil z avtomobilom, ker je pri 180 km/h pač težko zvoziti slalom med opeko, ki je ležala na cesti, ampak krivi so bili cestarji, ker niso pobrali opeke. Že že, al pa tut ne pa čeprav mi je bil kolega.

Ta drugi pa je divjal z motorjem po cesti z omejitvijo 50 km/h čez naselje prav tako zelo hitro in je sicer za ovinkom opazil traktor, ki je zavijal na cesto z leve, prepozno pa je opazil, da traktor za sabo vleče dolgo prikolico s hlodi... Pa ne zdej rečt, da je bil kriv traktorist, ker ni bil!

Torej so (al pa včasih tut malo smo no) divjaki med avtomobilisti in motoristi. Sam 200 čez naselje?! Dejte no dejte...

ace

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Pa se ena stvar za vse ka jim tole gor napisan nc ne pomen.....peles se ze lahko hitr, pa zvozis lahk tud marsikateri ovink hitr, sam ka je treba bremzat je pa bl jeba!

Jest

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

quote:

Pa se ena stvar za vse ka jim tole gor napisan nc ne pomen.....peles se ze lahko hitr, pa zvozis lahk tud marsikateri ovink hitr, sam ka je treba bremzat je pa bl jeba!

Jest

STARI GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOD ONE!

(been there, seen it, and "Duckin'" kissed the road and crashed myself!)

*****

Come in peace or stay at home! (oz. potem Medo, ostane doma in si enega u miru narola!! )

Popravil/a - zoolo dne 23/04/2002 ob 15:14:14

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

KLIMBRA, my main nigger itd.

Tole tvojo reč si moram sprintat pa nekam obesit, da mi bo vedno pred rilcem. Škoda, da se ne da na vizir. Mislim, da se, pa ni OK.

Z globokim spoštovanjem, PEPE

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ja fantje glede tiste nasreče, ko je umrl 17-letni fant.

Jaz vam povem, da motorja sploh ni znal voziti, namreč hodi na isto šolo kot on, in že nekajkrat se slučajno peljal za njim in "ta človek ni imel 100 koles.Kaj je ta delal iz svojim motorjem,...Križali bi se,če bi ga enkrat videli kako vozi.

Skratka če bi spoštoval vsa pravila in četudi bi vozil prehitro, se ne bi nič naredilo.

P.S.

Seveda mi ni vseeno zanjo in sočustvujem s svojci, a vseeno.

My personal opinion

Matej

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Morda sem prej zgrešil temo, a vseeno še enkrat:Res žalostno vse skupaj:( Jaz se borim preživeti, zato se včasih že sprašujem, zakaj sem kupil 1500-ko, če pa se vozim z hitrostjo friziranega APN-a in zaviram pred vsakim križiščem, da mi plastičarji kažejo "fuck off"?????

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ej folk !

Poznamo se že ful dobr, zato PLIZ PAZITE!

Eno je sočustvovati s svojci, drugo pa biti svojc/znanc

LP

Uzzy

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

quote:

Garfild ... voziš se zase, ne za druge ... ne pusti se zavest .

Pa ne okol govort !

Saj vztrajam pri svoji filozofiji, predvsem ohranit mirne živce

Ne bom pozabil sosedovega 16-letnega mulca z njegovo piskajočo Aprilo. Mojga mulca je skoz zajebaval, kako švigne mimo fotra, in to v mestu!!! Dobesedno me je prehiteval z 100/h in več. Nekega dne je bila Aprila v črni kroniki Na njegovo srečo jo je za krog posodil sošolcu, ni dočakal 16. rojstnega dne!!! Zato sem svojmu mulcu kupu samo picikel, dokler mu glava ne zraste zadaj za telesom!

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Predvsem predvidevanje dogodkov v naprej in upoštevanje, da so vsi udeleženci v prometu od pešca naprej neprestana grožnja varnosti motorista je alfa in omega večje varnosti motorista. Absolutne varnosti pa seveda ni.

Naj mi mladi ne zamerijo, ampak tukaj jih ponavadi stvar nese, ker ne znajo pravilno statistično razmišljat in jim pomeni, da so s tvegano vožnjo prevozili nevarno situacijo dokaz, kako se njim, ne more nič zgoditi in jih samo še utrjuje v prepričanju, da ravnajo prav. Ne vedo pa, da se verjetnost dogodka, da pride do nesreče s takim ravnanjem podeseteri in so kandidati za nesrečo v bližnji prihodnosti.

Če je nesreča brez težjih posledic, je to tista šola, ki jim način razmišljanja utiri v prave kolesnice.

Kako to šolo prej narediti, kot da pride do nesreče, pa nimam pojma.

Debata izključno kako je nevarna velika hitrost, samo zamegljuje dejstvo ki je :

* nevarna je prevelika hitrost, povsod tam kjer je povezana z velikim tveganjem

komentar :

če z 80 km/h loviš rumeno luč v križišče je seveda nevarna, ta ista hitrost na ravni cesti lahko pomeni oviranje in s tem agresivno vedenje ostalih udeležencev in s tem vzrok za nesrečo in posledično seveda zopet pomeni, da je nevarna, samo da je bila v drugem primeru premala. To je relativnostna teorija vsakdanjega življenja.

lp RAN

Popravil/a - ran dne 24/04/2002 ob 13:14:39

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.
×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!