.T. Objavljeno November 17, 2005 Opozori Objavljeno November 17, 2005 (popravljeno) Priznam, da se na televizorje bolj malo spoznam. Stari TV gre počasi v večna lovišča. Zanima me velikost diagonale okoli 68 cm. LCD televizorji te velikosti stanejo okoli 200.000 SIT, "klasike" pa okoli 80.000 SIT. Razlika je 2,5 kratna. LCD mi je predvsem všeč zaradi majhne teže, majhne debeline, nič se ne segreva, v ekranu ni odsevov in kao ni škodljiv za oči. Klasika me navdušuje s ceno. Sedaj pa par vprašanj za strokovnjake: - kakšna je kakovost slike oz. kakšna mora biti ločljivost LCD televizorja, da bo enakovredna klasiki ? - kakšna je življnenjska doba LCD TV proti klasiki ? - a je še kaka fora pri LCD TV na katerih moram biti pozoren Za TV bi dal tam nekje 200.000. Vem, da za ta $$$$ dobiš ubitačno klasiko, ampak se bolj nagibam k LCD TV. Pa raznorazne dodatne funkcije na TV me sploh ne zanimajo. Tadej Popravljeno November 17, 2005. Popravil Tadej
suzuki Objavljeno November 17, 2005 Opozori Objavljeno November 17, 2005 Hola Tadej! Nisem sicer strokovnjak za TVje, sem pa tudi sam razmišljal o nakupu, zato bi te opozoril na eno zadevo: diagonala TVja zna bit zelo zavajajoča reč. LCD TVji imajo razmerje ekrana ponavadi 16:9, klasična "flaša" pa 4:3. Pri nas še dolgo ne bo HDTVja, kar pomeni da bo program le v razmerju 4:3 - se pravi da pri TVju, ki ima razmerje 16:9 vidiš precej manjšo sliko (in črne robove na levi in desni), kot pri TV s 4:3 pri ISTI diagonali. Npr slika na 30" (76 cm) TV s 16:9 je (približno!) enako velika kot pri 55 cm TVju s 4:3. Jest sem se že sprijaznil da zame menjava za manj kot 42" (106 cm, 16:9) sploh ne pride v poštev ker imam sedaj 72 cm "flašo"... to je pa zaenkrat še kar drago :-((( Toliko v premislek, pa dober nakup!!! PS za gledanje filmov/DVDjev zgoraj navedeno seveda ne velja, saj so ponavadi v širokem formatu, tako da če boš gledal v glavnem filme potem je tudi manjša diagonala lahko OK. freya in SharpNinja 2
jose Objavljeno November 17, 2005 Opozori Objavljeno November 17, 2005 Kaj pa nakup plazma TV-ja mogoče :hmm: ....sem zadnjič v Bigbangu mal primerjal LCD in plazmo in če bi jaz kupoval, bi zagotovo vzel plazmo, namreč barve so mi delovale bolj žive, slika je lepo vidna tudi pri skor mrtvem kotu, za kar se pri lcd-ju lahko obrišeš pod nosom, saj je slika ob malo večjem kotu gledanja nikakva oz. ne vidiš nič :doze: ....cene plazem so že tudi 'dokaj normalne' saj se tv z diagonalo 107 cm da dobit že za 350 tisočakov, pa mislim da se ga da obesit na steno tudi :) ...sicer pa Tadej je najbolje, da greš v eno malo večjo trgovino, kjer majo vse te različne vrste tv-jev in pol lahko tam primerjaš .)
Thundercat Objavljeno November 17, 2005 Opozori Objavljeno November 17, 2005 ...sicer pa Tadej je najbolje, da greš v eno malo večjo trgovino, kjer majo vse te različne vrste tv-jev in pol lahko tam primerjaš .) ni res...najboljše je da prej vpraša za mnenja uporabnikov, kar je tudi storil....kaj bo v trgovini primerjal? cene? pa mnenja prodajalcev?
jose Objavljeno November 17, 2005 Opozori Objavljeno November 17, 2005 ni res...najboljše je da prej vpraša za mnenja uporabnikov, kar je tudi storil....kaj bo v trgovini primerjal? cene? pa mnenja prodajalcev? že ampak vsake oči majo svojega 'malarja' .....v trgovini bo v živo videl, kakšna je slika na različnih modelih in se lažje odločil :doze:
Thundercat Objavljeno November 17, 2005 Opozori Objavljeno November 17, 2005 to je res...toda on sprašuje konkretno: - kakšna je kakovost slike oz. kakšna mora biti ločljivost LCD televizorja, da bo enakovredna klasiki ? - kakšna je življnenjska doba LCD TV proti klasiki ? - a je še kaka fora pri LCD TV na katerih moram biti pozore
SiR Objavljeno November 17, 2005 Opozori Objavljeno November 17, 2005 to je res...toda on sprašuje konkretno: enakovrednost je relativen pojem ... najbolje bo to videl, ko bo gledal sliko na izdelkih, med katerimi se bo odločal... @Tadej - jaz bi ti svetoval, da pljuni 200 čukov za klasični televizor... tile LCDji imajo pogosto še kakšne težavice.. sem videl enega Gorenjevga, ki mu nonstop rdeči bliski v sliko skačejo, pa ene par tujih, ki so imeli težave zaradi zrnatosti/grobosti slike, ali z barvnimi odtenki... Predvsem pa moraš vedeti, da se na LCDju dokaj hitro zgodi, da začnejo crkavati piksli, tako kot na LCD monitorjih ... potem ti pa ene pike skos svetijo ali pa crknejo tako, da so vedno OFF (črne)... Menim, da se zaenkrat še ne izplača nakup LCD TVja... Razen, če prihranek prostora igra zelo pomembno vlogo.
Rude Boy Objavljeno November 17, 2005 Opozori Objavljeno November 17, 2005 pri Telemachu se naroči na HBO in GOLD pa ti zastonj rentajo digitalno TV za 2 leti ! Izkušenj žal nimam, razmišljam pa v tej smeri !
jose Objavljeno November 17, 2005 Opozori Objavljeno November 17, 2005 ... o življenski dobi lcd-jev napram 'klasiki' je zaenkrat nemogoče kaj konkretnega povedat, ker so lcd-ji dokaj nova zadeva in bo teba še mal počakat o kakršni koli sodbi :doze:
Ice Objavljeno November 17, 2005 Opozori Objavljeno November 17, 2005 :topic: kaj pa beamer? :unsure:
SiR Objavljeno November 17, 2005 Opozori Objavljeno November 17, 2005 :topic: kaj pa beamer? :unsure: projektor? Če ti zadostuje 2-4 ure skupaj, pol kupi ... pa če te brnenje ne moti ... pa sprane barve pri ne-temni situaciji v prostoru ... pa dost visoka začetna investicija ... ;)
Fritz Objavljeno November 17, 2005 Opozori Objavljeno November 17, 2005 Živjo Tadej! Ni se še oglasil noben lastnik LCD-ja. Bi lahko rekel, da ja takšnih zelo malo okrog. Kar ti bom odgovarjal ne izhaja iz prakse temveč bolj iz prebiranja raznih člankov na netu saj tudi sam nameravam kupiti LCD TV in to takoj ko večina 32" modelov pade pod ceno 1000€. - kakovost slike, hmm, ločljivost je nedvomno boljša, barve in osvetlitev so nekje tle (LCD je slabši, a ne toliko da bi bil kar zanič), prikaz črne je na LCD-ju precej slabši (a spet ne toliko da bi ga škartiral). - življenska doba LCD-ja je po trditvah proizvajalcev 60.000 ur, a to ponavadi velja za 25% ali 50% osvetlitev. No recimo da je realna vrednost 30.000 ur -> 8 ur dnevno, 10 let. Mislim da tudi vešina navadnih CRT televizorjev zastara v tem času. - treba je biti pozoren na garancijske pogoje v primeru dead pixlov, tistega kar je Sym omenjal. A ti se ne pojavljajo tako pogosto, saj se drugače tehnologija ne bi tako razširila. Če potegnem analogijo z računalniškimi zasloni, so pri teh eni proizvajalci zamenjali zaslon že, če je ta imel eno samo okvarjeno piko, nekateri pa samo, če je teh bilo 3 ali več. Torej prebrati garancijo in po možnosti kupiti izdelek kakšnega priznanega proizvajalca z dobro podporo (same zaslone izdeluje samo nekaj podjetij, vsi ostali pa te vgrajujejo v svoje naprave). Sam imam doma 32" 16:9 100Hz Samsunga z vsemi možnimi funkcijami. Sam TV je OK, samo gabariti so za moje majhno stanovanje prehudi. Če bi to prej vedel, ga ne bi kupoval saj dominira nad celo dnevno. Hudič je težak 60kg, zdaj pa to prenašaj okrog (sem ga samo domov privlekel pa je bilo za eno kaseto preklinjanja :P ). Navadna slika imam razpotegnjeno v 16:9, ker ne maram tistih črt ob strani in izkoriščanja samo 2/3 TV-ja. Na takšno sliko se hitro navadiš. DVD-ji v 16:9 so na takšnem zaslonu super in to je bil tudi glavni razlog nakupa. Ker ti dodatnih funkcij ne iščeš bi verjetno dobil novega 16:9 32" s 100Hz za okrog 100kSIT. Če bi te zanimal rabljen mi pošlji PM. Pa še ta link si lahko pogledaš: Plazme in LCD-ji
.T. Objavljeno November 18, 2005 Avtor Opozori Objavljeno November 18, 2005 (popravljeno) OK. Hvala za nasvete. Zdej vidim, da mora LCD tehnologija še mal napredovat. Pa moti me tudi to kar je napisal Suzuki, da navadne TV oddajajo v "ta starem" formatu in bi potem na LCD gledal zraven slike še dve pokončni črni črti in slika bi bila manjša. Vsekakor LCD v kvaliteti ni tako kot cenovno 2,5 krat dražji od klasike. Ok bo pa klasika. (Spet bo treba vlačit tisto glomazen 50 kg++ po bajti). Torej iščem klasiko (100 Hz) z dobro sliko in brez kupa nekih funkcij, ki jih ne potrebujem in so po mojem mnenju samo balast oz. nepotrebna šara. Še teleteksta nikol ne berem. Moram pa zmert odprtino v omari, da vidim kolk veliko klasiko še lahko stlačim v odprtino namenjeno TV-ju. Muhaha pa še $$$$$ bom prišparal oz, ga bom dal na stran za registracijo motorja, ki jo imam že februarja. No, vsaj en problem je rešen. Tadej PS A ma kdo kako idejo za klasiko? Zahteve: - 100 Hz - čim bolj ravna slika - čim manj funkcij (da ne bom pol 14 dni bral navodil za uporabo) - možnost priklopa dodatnih zvočnikov Popravljeno November 18, 2005. Popravil Tadej
D.J. Objavljeno November 18, 2005 Opozori Objavljeno November 18, 2005 če kupuješ TV samo za gledanje dnevnika itd, potem res ne rabiš kaj več, če si pa sposojaš filme, pa ni vrag da ne dobiš 16:9 filma v videoteki
Funakoshi Objavljeno November 18, 2005 Opozori Objavljeno November 18, 2005 Je res, da je večina programa 4:3 (čeprow se najdejo nekateri programi, ki majo kakšne filme tud mal "zožane", torej pripravljene za "raztegnit" na 16:9 (ponavad je to kakšen ORF, al pa kakšen drug SAT program). Drgač majo pa itaq 16:9 TV-ji možnost postavljanja slike na neke že v naprej pripravljene variante zoomanja in rztegovanja slike. Sam gledam na mojem TVju ponavadi kar sliko, ki je na robovih rahlo razvlečena. Se čist navadiš na to. Še vedno pa obstaja možnost, da pač program gledaš na 4:3 in imaš pač črna robova na strani -> to je pa itaq tko, kot bi mel navadno 4:3 škatlo.
Fritz Objavljeno November 18, 2005 Opozori Objavljeno November 18, 2005 Tadej, če iščeš klasiko brez kakih mega funkcij ti priporočam ogled kakšnega večjega centra - BTC v LJ - Big-Bang, Harvey in BOF, pogledaš TV-je, pogruntaš kateri ti je najbolj všeč, primerjaš med trgovinami in če še nisi ziher odjadraš na internet in poiščeš par testov za ta TV. Jaz sem ga kupil samo na podlagi vtisa, lastnosti in cene. Glede na to, da je znana znamka, sem menil, da s kvaliteto ne bo težav (in tudi ni bilo).
.T. Objavljeno November 28, 2005 Avtor Opozori Objavljeno November 28, 2005 ...sicer pa Tadej je najbolje, da greš v eno malo večjo trgovino, kjer majo vse te različne vrste tv-jev in pol lahko tam primerjaš .) Odličen članek ta zgoraj. Evo sem šel v trgovine in si zadeve ogledal. Moje laične ugotovitve: Plazma je najdražja. Imajo jih samo tiste "ta velike", ki stanejo 350.000 +++ SIT. Pol sem gledal LCD-je za nekje 200 k SIT. Se dobijo tudi Sony & stuff. Slika je proti klasiki neprimerno boljša. Za 200 k SIT dobiš "orjaško" klasiko. Tako orjaško, da mi po globini sploh ne gre v omaro. Torej odpade! A mogoče kdo ve, če je podatek o 80.000 urah delovanja za LCD TV resničen? Ali obstaja kak standard, ki določa razmerje od odaljenostjo ekrana in velikostjo ekrana. Npr. koliko je priporočljiva velikost ekrana na razdalji 2,5 m? Tadej
bigi Objavljeno November 28, 2005 Opozori Objavljeno November 28, 2005 Ali obstaja kak standard, ki določa razmerje od odaljenostjo ekrana in velikostjo ekrana. Npr. koliko je priporočljiva velikost ekrana na razdalji 2,5 m? Tadej
.T. Objavljeno November 28, 2005 Avtor Opozori Objavljeno November 28, 2005 Pravijo da se TV gleda na razdalji 3-5 x diagonala ekrana. Slabovidni pač gledajo bližje. Hvala za odgovor. Se pravi, da bo 68 cm zlata sredina. Tadej
Špilferderber Objavljeno November 28, 2005 Opozori Objavljeno November 28, 2005 A mogoče kdo ve, če je podatek o 80.000 urah delovanja za LCD TV resničen? če boš 80.000 ur gledal TV, si slab motorist in jebač.. :devil:
SiR Objavljeno November 28, 2005 Opozori Objavljeno November 28, 2005 (popravljeno) če boš 80.000 ur gledal TV, si slab motorist in jebač.. :devil: sej jih bo več naenkrat gledalo :devil: V pripetem članku sicer lepo piše, da je treba tistih '80.000 ur' jemat z rezervo - ipak je to 30 let, če bi 8 ur dnevno bulil (tko piše)... Popravljeno November 28, 2005. Popravil SymRu
jose Objavljeno November 28, 2005 Opozori Objavljeno November 28, 2005 Pol sem gledal LCD-je za nekje 200 k SIT. Se dobijo tudi Sony & stuff. Slika je proti klasiki neprimerno boljša. samo, če pa ga gledaš po malo večjim kotom, pa se skor nič ne vidi, oz. se blešči, vsaj tako je blo, ko sem si zadeve ogledoval v trgovini :doze:
slovenc46 Objavljeno November 28, 2005 Opozori Objavljeno November 28, 2005 nvm pr nas vem da ni tak mamo pa philips,nvm ker model, bom sliku pol mal kasnej .)
.T. Objavljeno December 6, 2005 Avtor Opozori Objavljeno December 6, 2005 Hola Tadej! Nisem sicer strokovnjak za TVje, sem pa tudi sam razmišljal o nakupu, zato bi te opozoril na eno zadevo: diagonala TVja zna bit zelo zavajajoča reč. LCD TVji imajo razmerje ekrana ponavadi 16:9, klasična "flaša" pa 4:3. Pri nas še dolgo ne bo HDTVja, kar pomeni da bo program le v razmerju 4:3 - se pravi da pri TVju, ki ima razmerje 16:9 vidiš precej manjšo sliko (in črne robove na levi in desni), Sem si v soboto ogledoval LCD TV-je v Big Bangu na Rudniku (to, da imajo prednovoletnem času na oddelku za televizorje in hišni kino le enega prodajalca je že druga zgodba :slap: ). In sem odkril LCD TV v klasičnem formatu. Zelo zaseden prodajalec je pojasnil, da je ta format manj pogost, da pa se najdejo tudi taki. Tadej
Priporočene objave
Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje
Za objavljanje se morate najprej registrirati
Ustvarite račun
Registrirajte se! To je zelo enostavno!
Registriraj nov računPrijava
Že imate račun? Prijavite se tukaj.
Vpišite se