Skoči na vsebino

Priporočene objave

Objavljeno

Zaradi popuščanja (sil, napetosti ali nekaj podobnega v jeklu) takšno jeklo je manj trdo in bistveno bolj žilavo (kasneje se zlomi). Kaj več pa ne vem sem "šprical" gradiva, v strojniškem priročniku je tabela kjer je vse narisano (čas, temperatura, medij) ampak jo moraš znati uporabljati (jaz jo ne znam).

lp

Franc

Ups, zajeb... :slap: Pri popuščanju se sicer uporablja olje (ampak za segrevanje). Olje je namenjeno kaljenju (počasnejše ohlajanje kot v vodi, uporablja se za določena , srednje legirana, jekla), hitrost ohlajanja je pomembna pri kaljenju (tako vsaj piše). Popuščanje naj bi bilo "obvezno" takoj po kaljenju.

lp

Franc

  • 2 let pozneje...
Objavljeno

Letos poleti sva z mojo na dpustu na Finskem obiskala tudi firmo Marttiini, kjer izdelujejo zelo kakovostne nože. Nekateri to firmo kujejo v zvezde. Kot nov je bil nabrušen, da je kocine na roki rezal za šalo, pa tudi etui(v Laponskem stilu) je zelo lično izdelan. Največ pri vsem skupaj pa je vredno to, da paradajz prereže na dvoje ne, da bi pri tem iz njega naredil ketchup!

Kot vsaka stvar je tudi ta nož nekdo poslikal in dal na

post-4329-126080927498_thumb.jpg

Objavljeno

Kolega je čist nor na nože (pištole, puške skratka vse v tej domeni...) ma tud neki taktičnih nožev od firm kot so sig zauer itd. Zadeve so res kvalitetne. Tko da če potrebujete nož za kampiranje itd. se je najbolš obrnit na proizvajalce vojaške opreme.

Brumer-metuljčkov sem meu tud jst neki :) zakon zadevce za mal čas krajšat, se pa spomnem da sem biu vedn porezan po rokah hehe

Objavljeno

doma narjen in podarjen od strica :)B)

žok pa ni lih posrečen .)

post-12030-126086456076_thumb.jpg

Objavljeno

Tiste letnice so pa posledica prepogibanja in vsaj kolikor je meni znano postanejo izrazite po brušenju (naj me kdo popravi če ni prav). Aja pa prov en ameriški forum obstaja o homemade nožih. Cimer je imel kup teh mačet, pipcev in katan pa sem si par stvari celo zapomnu...

Evo-nisem bil preveč aktiven na tem področju v zadnjih letih ampak zadnjič sem izvedel kako te ''letnice'' postanejo vidne. Po prepogibanju se nož še zakali, zbrusi in spolira. Ko je nož spoliran je kot zrcalo in sloji niso vidni.

Obstajata dva načina, da letnice pridejo do izraza. Prvi je ta, da se nož da na bruniranje, potem pa se ga spolira. Pri poliranju je potrebno imeti nekaj izkušenj in občutka, da pravi čas nehaš enakomerno polirat, ker ''letnice'' lahko ponovno postanejo neopazne ali pa so po dolžini neenakomerno vidne. Prebral sem, da je zelo pomembno, da poliraš takoj po bruniranju, sicer se zadeva tako zapeče, da jo potem drgneš kot budala.

Drug način za ''vizualizacijo letnic'' pa je, da zrcalno spoliran nož vržeš za nekaj ur v kislino, potem pa ka lepo in temeljito opereš in narahlo spoliraš.

Objavljeno

Letos poleti sva z mojo na dpustu na Finskem obiskala tudi firmo Marttiini, kjer izdelujejo zelo kakovostne nože. ...

Lowrenc, kupil si odličen nož. Meni točno tak služi že četrto desetletje. Potapljaškega je prijela rja, tega se ne prime nič. Razen krvi, dokler ga ne obrišeš. ;)

Objavljeno

ehehe učasih sm meu tud jaz nože zelo rad.

en in devetdesetih, je še nekje doma kupt ga je blo nujno potebno pa nevem točno za kaj enga Soga. navy seals majo zelo podobne, če ne celo enake.

en drugi "nujen nakup" je bi ltakle ohridačac. žal ga ni več pr hiši, 440c jeklo. zelo trpežna žival. kupil in zgubil enkat konec osemdesetih. šmrc.

tale cold steel tanto magnum 2 se me je izogibal dovolj dolgo, da me je veselje do takih nožev minilo. in ga najbrž nebom mel nikoli.

vedno in povsod sem nosil victorinox pickicer v črni barvi sem si jih (cca 1998) kupil 12, imam samo še enega. :blush: imel sem tudi zelo podobnega rucsack, enak nož+žaga.

butterflyjev, enoročnih nožičev, takih in onakih multifunkcijskih britvic si nisem zapomnil, ker sem imel tega res preveč.

zdej mam najraje po rokah tale švicarski izdelek. Upam de bom v 2010 mel kompletn set.

  • Všeč mi je 2
Objavljeno

Najraje imam zložljive nože WENGER, imam model ranger, nož je res super ima zelo kvalitetno žago in kar 9,5 cm dolgo rezilo oblike ščukine glave. Wenger nože dobiš za kupit največkrat po tako imenovanih kmetijskih zadrugah kjer prodajajo tudi njihove profesjonalne, kuhinjske in mesarske nože :whistle:

post-11617-126090014126.jpg

Objavljeno

Lowrenc, kupil si odličen nož. Meni točno tak služi že četrto desetletje. Potapljaškega je prijela rja, tega se ne prime nič. Razen krvi, dokler ga ne obrišeš. ;)

Potrjujem, pri nas je v kuhinji v vsakdanji rabi.

Srečno

Tonček

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.
×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!