Skoči na vsebino

Vino


Brihta

Priporočene objave

vino v flašah :headbang:

pravilno skladiščeno.. hmm ja vse kar je več od leta in pol je za potalat onim bogatim in tistim, ka sploh ne vejo kaj je dobro!

Doma delamo vino, botiliramo, preizkušamo sode, cisterne.. hja kaj naj rečem. Tistega ka si navajen je itak najbolši. Nikoli pa nebom reku, da je iz butelke dobro, ker to je itak sama kemikalija in daleč proč od pravega. Pa tudi glava zaradi žvepla boli po butelkah ko satan!

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

kako je pa s penečimi vini...

imam v kleti peneče vino, letnik 1981, dobil ob rojstvu....

Odpri ko boš mel nekaj res zelo zelo posebnega.. in razdeli med čim več ljudi! Namreč je navzgravžno ko pes! Mi mamo arhive po 20 let in več.. sam zanič da res ni.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

dans sm najdu doma vino lenik 87 zdej me pa zanima ka je treba nardit ko ga odprem

enkrat v vidu da ga prelijejo za par ur nekam drgam ko se odpre kok je kej z tem ko niam pojma :?

verjemi mi, da je zanič. :SS

dr.looney :devil:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

tule pa nekaj o staranju vin. da ne boste klatili takih neumnosti, v stilu, da je to ena brozga.

Steklenice z vinom morajo ležati, da so zamaški prepojeni in preprečujejo dostop zraka. Kljub temu vino zelo počasi pronica v pore plute in hlapi iz steklenice. Dolivanje steklenic in zamenjava zamaškov po 20 letih je zato povsem normalen tehnološki postopek in ne smemo biti presenečeni, če bo steklenica starega vina zaprta z novim zamaškom.

Med staranjem potekajo v vinu biokemični procesi in tako nastajajo nove sestavine dišavnih snovi, ki dajejo staremu vinu poseben značaj.

Arhivsko vino je staro najmanj 4 leta. Če sta v kleti primerna temperatura in vlaga, preraste steklenice kletna plesen. Napaka bi bila, če bi tako steklenico obrisali.

Starano vino odpiramo eno uro pred pokušnjo, še bolje pa je, če ga previdno pretočimo v vrč ali karafo. Pretakanje sprosti cvetico in aromo tako, da pivec uživa ponujeno žlahtnost. Vino natakamo v velike in visokopecljate kozarce. Pokušamo ga s spoštovanjem in ga vedno ponudimo samo dobrim poznavalcem vina.

Izbrano arhivsko vino odpremo šele po jedi. Jed prilagajamo vinu in ne obratno. Jedi ob starem vinu ne smejo biti pikantne, ne premastne in ne presladke.

dr.looney :devil:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Vino je kot ženske, bolj so stare boljše so!

Mlade konzumiraš, :devil:

starejše spoštuješ, ceniš in ljubiš! :wub:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Tu se strinjam s brum brum-om, da mi sploh ni jasno zakaj nekateri tako cenijo pravilno hranjena arhivska vina, saj kljub vsemu dobijo tak čuden okus, da niso nikakva.

Zakaj nekateri vozijo oldtajmerje, če lahko vozijo...

vino v flašah :headbang:

pravilno skladiščeno.. hmm ja vse kar je več od leta in pol je za potalat onim bogatim in tistim, ka sploh ne vejo kaj je dobro!

Doma delamo vino, botiliramo, preizkušamo sode, cisterne.. hja kaj naj rečem. Tistega ka si navajen je itak najbolši. Nikoli pa nebom reku, da je iz butelke dobro, ker to je itak sama kemikalija in daleč proč od pravega. Pa tudi glava zaradi žvepla boli po butelkah ko satan!

:lol1:

Hočeš moj nick ????

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

  • 4 tedne pozneje...

Za mariborski vinorodni okoliš lahko rečem, da vem za odlično vino z ugodno ceno (cca 450 SIT/l) . Litrsko vino poseka vse buteljčno vino, ki ga lahko kupiš v trgovini . (glava ne boli niti p 2 litrih in več, preverjeno pred kratkim ) :OK:

Naslov na PM :drunk:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

traminc, teran, merlot in pa........................................CVIČEK SEVEDA!!! :OK: :OK:

cviček prodamo: PM :grim

Popravljeno . Popravil C4V4L13R
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

  • 1 mesec pozneje...
  • 4 tedne pozneje...

Rumeni muškat s Kalvarije. :wub:

Vidim, da se bom moral začet bolj s tabo družit... :worship:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ščurek:Cabernet Franc; še vedno deluje.Mislim namreč - da dvigne razpoloženje , prežene vse ideje o gripi in prehladih ni tako glasen kot kurenti a vseeno v zadostni zaužiti količini prikliče pomlad.Še ga bom pil.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.



×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!