MaraudeR Objavljeno Maj 22, 2002 Opozori Objavljeno Maj 22, 2002 Pred časom mi je pod roke prišel "CD" ki vsebuje Sonyevo zaščito proti presnemavanju. Na njem sicer piše "will not play on PC/MAC", iz lastnih izkušenj pa lahko povem da tak "CD" ne špila niti v večini DVD in avto-CD playerjih. Kot sem kasneje ugotovil temelji zaščita na ECD-ju, torej je poleg avdio zapisa še podatkovni zapis, ki "zmede" računalniške pogone CD/DVD. Tako zaščito pa lahko enostavno obideš, če "uničiš" podatkovni zapis - prebarvaš ga z white-board markerjem ...več o tem na http://www.chip.de/praxis_wissen/praxis_wi...en_8725919.html Ker pa baje tak način "odkodiranja" ne deluje 100% na vseh zaščitenih "CDjih" me zanimajo vaše izkušnje in mnenja o tej zaščiti.... Popravil/a - marauder on 22/05/2002 20:12:15
FalcoR Objavljeno Maj 23, 2002 Opozori Objavljeno Maj 23, 2002 A si to probal v praksi? Do sedaj vem za dva taka cedeja (Celine Dion in Shakira). Dvomim, da bo taka zaščita postala bolj popularna ker: 1. je Philips prepovedal uporabo oznake CD Digital Audio na teh ploščah ker ne ustrezajo standardu. 2. ne delujejo v DVD in CD playerjih z MP3 podporo. LP
RAN Objavljeno Maj 23, 2002 Opozori Objavljeno Maj 23, 2002 Take nakupe je treba bojkotirati. Če ni Philipsove oznake CD audio ga ne šljivim. lp RAN
Brrrm Objavljeno Maj 23, 2002 Opozori Objavljeno Maj 23, 2002 Sem tudi jaz kupil tisto Celine Dion. Potem pa sem naredil ravno to, proti čemer je zaščitena. Naredil sem si novo ploščo brez tistih uvodnih internetnih jajc. Piratstvo in presnemavanje res ni ne vem kako čedna stvar, vendar, nekoč so ljudski pevci in trubadurji s svojim avtorskim delom zaslužili ravno za preživetje, tako kot večina preostalega, manj nadarjenega sveta. Danes se pa uspešni muzičari preseravajo z denarjem in tekmujejo med seboj, kdo bi ga več in bolj nekoristno porabil. Zato niti z očesom ne trenem, ko mi pride v roke kakšna plošča, ki mi je všeč in si jo presnamem. 350 tolarjev pri današnjih nakladah vedno dam, 3500 pa si ne zaslužijo. Brrrm
Diablo Objavljeno Maj 23, 2002 Opozori Objavljeno Maj 23, 2002 Nihče še ni naredil takšne zaščite katere ni mogoče razbit , tudi piratje gredo naprej z časom C-YA IN HELL
hotschko Objavljeno Maj 23, 2002 Opozori Objavljeno Maj 23, 2002 Takole je: Jaz vsako zaščito avtorskega dela podpiram. Zakaj ? Zato, ker sem tudi sam avtor in vem kako boli, ko vložiš ves svoj denar in še sposodiš si in na koncu veš, da je bilo prodanih N tvojih plošč, N x 2 pa še prekopiranih. Vložki v vsak album so veliki in v glasbeni industriji je tako, da samo okoli 5% celotne produkcije prinaša dobiček, ostalo je na nuli ali prinaša izgubo. hotschko
hotschko Objavljeno Maj 23, 2002 Opozori Objavljeno Maj 23, 2002 Še tole: Ne moti me toliko, da si nekdo za svojo uporabo presname CD, ki mu je všeč in nima denarja, ampak nekaj NAJBOLJ OGABNEGA je pa to, da en KRETENSKI PIRAT služi na račun idej in dela, ki so ga vložili drugi. TO JE NAVADNA KRAJA IN TAKE JE TREBA VSE U AREST PA NA KRIŽ NABIT !!! Če že kopirate, kopirajte od prijatelja, ki CD mogoče že ima. Ne kupujte piratskih CD-jev, ker s tem podpirate krajo avtorske lastnine !!! hotschko
Brrrm Objavljeno Maj 23, 2002 Opozori Objavljeno Maj 23, 2002 Sem čakal, da se oglasiš, Hočko, ker sem vedel, da se boš, le dolžina odzivnega časa je bilo vprašanje. Sva o tem enkrat že mlela. Saj, to o bolečini in duševnih otrocih imaš prav, ampak ti nisi pravi glasbenik, ker hodiš v službo in si potem muziko še malo iz v službi zasluženega denarja financiraš. Spadaš v kategorijo ljubiteljev. Mislim na profije, ki jim uspeva od muzike živeti in nemalokrat celo umreti. Brrrm
hotschko Objavljeno Maj 23, 2002 Opozori Objavljeno Maj 23, 2002 Oh Brrrm, kako da nisem glasbenik ? Seveda sem, čeprav ne preveč nadarjen (lojzejedelavecrula press). Ogromno časa, denarja, energije, idej vlagam v to kar počnemo. Takih, ki dobro živijo od glasbe, je zelo malo, sploh če to številko primerjamo z celotnim številom ljudi, ki se ukvarja z glasbo in v glavnem počnejo v življenu še druge stvari. Pri nas ni benda, ki bi živel izključno od glasbe. Posamezniki so, vendar je njihovo polje delovanja bolj široko kot samo produkcija lastne glasbe. hotschko Popravil/a - hotschko dne 23/05/2002 ob 11:31:44
RAN Objavljeno Maj 23, 2002 Opozori Objavljeno Maj 23, 2002 Kdo v šovbiznisu živi od svojega dela je predvsem odvisno od: - tržišča - mašinerije ki za tem stoji Pri nas razen redkih posameznikov, ne bo nihče živel od glasbe. Smo pač majhno tržišče. Sem od nekod z interneta snel en mp3 komad od Tinkare Kovač, pa sem ji mail poslal, kam in koliko naj nakažem, da ne bom pirat. Pa mi je odgovorila, naj kar uživam v njeni glasbi. Ampak jaz sem res mislil, da bi bilo pošteno, da bi ji plačal, ker vem da punca od svojega dela ne bo obogatela, ker se pa v tej državi že vsak drek plačuje, naj bi se tudi to. Zakaj si glasbeniki ne postavite nekega sistema financiranja, kamor bi taki kot jaz pač nakazali nekaj par sto tolarjev. Sile ne bo, nekaj dinarčkov se bi pa že nabralo. Če bi v zameno še dobil neke vrste certifikat od glasbenika s podpisom, bi to bilo isto, kot zbiranje avtogramov. Porabniki bi bili zadovoljni, glasbeniki pa tudi. lp RAN Popravil/a - RAN dne 23/05/2002 ob 11:47:08
Brrrm Objavljeno Maj 23, 2002 Opozori Objavljeno Maj 23, 2002 Hočko, vem, da si glasbenik, da obvladaš inštrumente in muziko in glas tudi, da vlagaš v to svoje veselje, ti in ostali iz tvoje skupine, dosti časa, denarja, talenta in volje in še vsega. Ampak, roko na srce, ne morem vam reči profesionalci. Profesionalec iz posla dobiva denar ven, ljubitelj pa denar v posel nosi not. Brrrm
Onim Objavljeno Maj 23, 2002 Opozori Objavljeno Maj 23, 2002 quote:Takole je: Jaz vsako zaščito avtorskega dela podpiram. Zakaj ? Zato, ker sem tudi sam avtor in vem kako boli, ko vložiš ves svoj denar in še sposodiš si in na koncu veš, da je bilo prodanih N tvojih plošč, N x 2 pa še prekopiranih. Vložki v vsak album so veliki in v glasbeni industriji je tako, da samo okoli 5% celotne produkcije prinaša dobiček, ostalo je na nuli ali prinaša izgubo. hotschko ... se popolnoma strinjam. Ne kupujte piratskih CDjev. No glede Lojze je delavec: Skoraj tako dobro (slabo) kot v originalu. A se mi zdi, da je J.K. postavil tematiko pred izvedbo, kaj pa vi? Lp, Onim ... aja pa še to: g. Brrrrrrrrr a mislite, da ljudje kot so g. Hotčko nebi raj sam od glasbe žvel? Ne morjo se vsi na kulturnem ministrstvu prjavt kot samostojni umetniki, al pač, Hočko? GSF {Genuine Suzuki Fun}
Onim Objavljeno Maj 23, 2002 Opozori Objavljeno Maj 23, 2002 ... ja oprema(software) običajno stane še več kot mašina, če jo kupiš. Ma g. Diablo a tebi g. Hočko zgleda prbližno tak bogat kot Bill Gates? Pa verjemte, da bi tudi razni, mnogokrat skopirani Maxi, pa Jamesi, Brucei.... radi vaše dnarje, čeprav jih imajo zdej že pa zadost. ......pa sej davke plačujejo....., al pa ne???! LP, Onim GSF {Genuine Suzuki Fun}
hotschko Objavljeno Maj 23, 2002 Opozori Objavljeno Maj 23, 2002 quote: No glede Lojze je delavec: Skoraj tako dobro (slabo) kot v originalu. A se mi zdi, da je J.K. postavil tematiko pred izvedbo, kaj pa vi? Lp, Onim Onim Od Janija Kovačiča smo vzeli samo besedilo, podlaga je pa čisto enostavni bluz, ker v originalu je bolj šanson ... samo s klavirjem ... To je bil komad, ki sem ga poslušal kot 7-8 letni mulc poleg ostalih legendarnih pesmi iz JA-NE albuma (Škoflca, Žare Lepotec, Otroci Samohranilk ...) in mi je tako v srcu ostal, da smo ga moral odigrat. S priredbo smo se ukvarjal cca 30 min potem pa samo še zvadili in gasa.. Je pa zanimiva tudi zgodba kako sem šel jaz do Janija domov (leta 1995) mu zavrtel komad, ga vprašal, če mu je všeč in če ga lahko izdamo na plošči. Bil je precej navdušen nad izvedbo in se je potem v šoli pred svojimi dijaki pohvalil, da bendi tudi njegove komade predelujejo. Potem se vsakih par let slučajno srečava kje v mestu ali Mercatorju in še vedno se pozdraviva in vpraša kako bend itd... kul dečko, ni kej. Brrrm, upanje je večno in DA, z veseljem se izpišem iz amaterjev in živim samo od muzike, AMPAK ... hotschko Popravil/a - hotschko dne 23/05/2002 ob 13:58:40
hotschko Objavljeno Maj 23, 2002 Opozori Objavljeno Maj 23, 2002 quote: Hochko če si anti pirat te razumem, ampak rad bi videl nekoga kateri si je na svoj računalnik posnel originalno Microsoftovo opremo, katera lahko stane enako kot nov računalnik. Nekaj je "ukrast" zadevo za lastno uporabo, čisto nekaj drugega pa SLUŽIT NA RAČUN TUJEGA DELA, kar počnejo pirati. TO JE NEDOPUSTNO !!! Sploh pa MS dovoljuje inštalacijo enakega SW na domačem računalniku, kot ga uporabljaš v službi.... torej sem jaz legalno pokrit, v firmi pa imamo ves SW kupljen ... moram jaz za to skrbeti. Pa še nekaj v zvezi s naslovom teme. Problem te zaščite je, ker CD potem ni več zapisan po standardu in ima z njim ogromno CD-playerjev lahko težave. Če bi hoteli to zaščito uspešno uveljaviti, bi bilo potrebno vse problematične CD-predvajalnike zamenjat oziroma predelat. Vendar obstaja zelo enostavna varianta tudi mimo te zaščite in sicer ... ups ... sorry ... od mene pa tega ne boste slišal hotschko Popravil/a - hotschko dne 23/05/2002 ob 13:58:06
Chebi Objavljeno Maj 23, 2002 Opozori Objavljeno Maj 23, 2002 Jest pa mislm, da bi folk velik vec kupoval originalne CD-je, če bi bla cena mal bolj normalna. Osebno sm u lajfu kupu kr dost originalov (cca. 700), ampak zadnje čase se mi pa butast zdi dat za CD, ki je:1.na pol prazen (gor je mogoče za 40 minut muzke), 2.gor samo ene par dobrih komadov, 3. stane tok kot 20 praznih CD-jev. Cist druga zgodba bi bla, ce bi bli CD-ji po eni normalni ceni (naprimer 2 jurja) in pol bi vecina ljudi k jih jest poznam, te CD-je kupila. Ampak to je problem v založbah k gledajo tolk ozko - a ni bols prodat 1000 artiklov in pr vsakmu zasluzis npr. 500 SIT, kot pa prodat 100 artiklov pa pr vsakmu zasluzis 1000 SIT??? Pa da ne bo pomote, za CD, za katerga smatram da je res dobr, mi ni problema dat tud 5 jurjev, ampak za 1 dobr komad kupt CD, k je 3 jurje - hvala lepa, rajsi si ga dl-jam in zapecem... Še tole navintlamo, mal popokamo pa gremo...
MaraudeR Objavljeno Maj 23, 2002 Avtor Opozori Objavljeno Maj 23, 2002 Da ne bo pomote...v nobenem primeru ne podpiram prodaje piratskih posnetkov. S takimi zaščitami pa izdajatelji posegajo v zakonske pravice kupcev njihovih izdelkov, saj je na podlagi "Zakona o avtorskih in sorodnih pravicah" dovoljeno za lastno uporabo, t.j. znotraj kroga družine ali kroga osebnih znancev, izdelati do tri kopije izdelka, saj so avtorske pravice v tem obsegu plačane pri prvi prodaji ali uvozu novih naprav za tonsko in vizualno snemanje, in pri prvi prodaji ali uvozu novih praznih nosilcev zvoka ali slike. Mislim da ni fer da ob nakupu plačaš avtorske pravice, ki vključujejo tri kopije, teh pa potem zaradi zaščite ne moreš narediti Sicer pa večino profita poberejo založbe in avtorske agencije...najmanj pa nakoncu ostane za izvajalce Popravil/a - marauder dne 23/05/2002 ob 18:06:11
Einherjar Objavljeno Maj 23, 2002 Opozori Objavljeno Maj 23, 2002 Hotscshko popolnoma se strinjam s tabo, glede na to da sem tudi sam avtor in vem, kako to izgleda. Se bolj pa se strinjam s Chebi-jem, ki pravilno ugotavlja, da so CDji predragi in pa da trgovine prevec marze poberejo... Aja, zasciteni CD imel sem enega, ki je gone with the wind (beri: gone with the ex-wife), to pa so bli Him - Razorblade romance... V principu mi je sral povsod razen v Hi-Fi komponenti. Einherjer ------------- www.firestartersmc.com
Thundercat Objavljeno Maj 23, 2002 Opozori Objavljeno Maj 23, 2002 Jst tud kar presnamem presnamem zase, fotra, mamo, al pa punco! Zaščiten cd še nisem prejel v roke, se pa strinjam da zaščita je! Je pa res da glede avdio cedejev je tako da vse že po internetu dobiš! Jst uporabljam WINMX,LimeWire... Preden dobim original cede ga že na internetu snamem dol pa je! Thundercat
bmw Objavljeno Maj 23, 2002 Opozori Objavljeno Maj 23, 2002 .....folk,samo nekaj v razmislek........kako bi bilo,ko bi recimo vodovodar pri vas doma naredil vodovodno napeljavo,vi bi mu plačali, potem bi pa vsakič,ko odprete pipo vodovodar zahteval avtorske pravice in dinarčke od vas?........mislim, da to ne bi šlo,a ne? žal se mi zdi, da so glasbeniki premalo plačani,preveč pa kasirajo razne založniške hiše in ostali.........tako so pa nastale neke avtorske pravice... če se motim, se opravičujem vsem prizadetim vnaprej....... prosim, če mi kdo to razloži, zakaj ta zadeva z glasbo klapa,z vodovodarjem pa ne bi klapala............ lp., bmw
Codeine Objavljeno Maj 23, 2002 Opozori Objavljeno Maj 23, 2002 Morda izven konteksta glasbe pa vendar si lahko tukajle preberete zakaj gre dragemu Billyu tako v nos brezplačna Open Source programje, ki več kot očitno postaja vse boljše, saj se M$ pripravlja na bitko proti njim in bi jo rad na vsak način kriminaliziral in smatra jo za kugo in podobno. http://www.theregister.co.uk/content/4/24970.html Resnično zanimivo. Sicer ne podpiram piratstva vendar pa ne podpiram nepotrebnega odiranja, ki presega vse meje normalnega. Odiranje je še posebej vidno v Sloveniji, kjer je določen software drazji tudi do 50% od tujine. In ravno prejsnji mesec sem dobil odgovor od nekega zastopnika na vprašanje zakaj naj bi kupil software v Sloveniji: Baje da zato, ker licenca ne velja v sloveniji če kupiš program v tujini. Resno, pač živimo v nori državi. In še nekaj, zanima me koliko izmed vas je prebralo EULA.TXT, kjer piše kaj lahko in kaj ne. Med drugim recimo je v XP prepovedana uporaba določenih ne-Mikrosoftovih programov. Torej, četudi kupite original še ne pomeni, da ne kršite zakona. --- Legends may sleep, but they never die!
hotschko Objavljeno Maj 23, 2002 Opozori Objavljeno Maj 23, 2002 BMW, zdele si ga pa pihnu. Sej vodovodar ni izumu cevi pa matic pa spojk pa pipe ... ampak je samo sestavil ... analogija bi bila, da pride nekdo k tebi in ti zavrti CD, ki ga potem plačaš in obdržiš za redno uporabo. Avtorske pravice za pipo, matico, spojko in cev je dobil avtor/izumitelj, če je patent zaščiten. Zakaj ljudje vodovodnih pip ne ponarejajo je jasno saj pipe ne zna vsak naredit. CD prekopirat zna pa že vsaka tajnica. Zaradi enostavnosti je kraja avtorskega dela tako razširjena. Pa še ena kalkulacija, da vam bo malo bolj jasno, koliko kdo dobi: Cena CD-ja v trgovini: 3300 SIT DDV = 550 SIT Marža trgovca = 750 SIT marža distributerja = 600 SIT založba dobi = 1400 (iz česar je potrebno kriti še naslednje stroške) - izdelava CD-ja - produkcija albuma (studio, najeti glasbeniki, producent ...) - produkcija spotov (režiser, igralci, kamera, film ...) - marketing (oglasi, plakati, ...) - izplačilo avtorskih pravic avtorjem Tile podatki so malce prirejeni ampak vzeti iz meni dobro znanega primera in veljajo za slovenski trg. V tujini ni bistvenih razlik, razen v razmerjih delitve znotraj zadnjih 1400 SIT, ki pridejo do založbe. hotschko Popravil/a - hotschko dne 23/05/2002 ob 23:09:38
Chebi Objavljeno Maj 23, 2002 Opozori Objavljeno Maj 23, 2002 Potemtakem je zadeva čist simpl: založba skine distibuterja in to postane sama, trgovec mal manj vzame - in cena CD-ja pride na sprejemljivejših 2500 SIT. P.S.:Ja hotschko sej vem da zadeva ni tok simpl, sam mal pa lohk sanjamo, ne? Še tole navintlamo, mal popokamo pa gremo...
cyc Objavljeno Maj 24, 2002 Opozori Objavljeno Maj 24, 2002 Glede avtorskih pravic ... zanimivo je bilo poslusati Richarda M. Stallmana (http://www.stallman.org/), ki je imel pred casom v Sloveniji predavanje o GNU programju, pa tudi avtorkih pravicah na splosno. Njegov predlog glede glasbe in podobnih informacij je bil ta, da bi bilo mogoce prenesti vsebino z avtorjeve strani k sebi in po zelji "kdaj pa kdaj" s sistemom, ki bi bil dovolj preprost, placal pri uporabi dolar. Morda zveni smesno, ampak ideja sploh ni tako slaba, debata je sicer mozna glede tega, kdo bi potem sploh kaj placal, ampak ce bi bil nacin placevanja dovolj enostaven (ce je kdo skusal kdaj prek spleta kaj kupiti s kreditno kartico, ve o cem govorim), bi rec verjetno kar funkcionirala, in kar je najlepse pri vsem skupaj - 1$ je precej simbolicen znesek, ampak ravno zaradi majhnosti zneska bi vec ljudi rec preneslo k sebi in nakazalo tisti dolar, kot pa sedaj, ko se od tebe pricakuje, da kupis CD, kdo dobi od tega koliko, je pa hotschko prejle napisal ... P.S.: se ve ... potem ni denarja za bajne reklame, tisti, ki bi pri takem sistemu uspel, bi uspel zaradi kakega zelo dobrega razloga (silikon Britney Spears ne bi nic pomagal ) -- Andraz, cyc Popravil/a - cyc dne 24/05/2002 ob 02:24:10
Brrrm Objavljeno Maj 24, 2002 Opozori Objavljeno Maj 24, 2002 quote: In še nekaj, zanima me koliko izmed vas je prebralo EULA.TXT, kjer piše kaj lahko in kaj ne. Med drugim recimo je v XP prepovedana uporaba določenih ne-Mikrosoftovih programov. Torej, četudi kupite original še ne pomeni, da ne kršite zakona. To je enostransko prednapisana pogodba, ki jo tudi v našem sodstvu, ki je sicer res malo bolj bukovo, hitro izpodbiješ, ker ti je bila vsiljena in se nisi mogel pogajati. Zato jaz tistih jajc na začetku namestitvenega programa nikoli ne berem. Brrrm
Priporočene objave
Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje
Za objavljanje se morate najprej registrirati
Ustvarite račun
Registrirajte se! To je zelo enostavno!
Registriraj nov računPrijava
Že imate račun? Prijavite se tukaj.
Vpišite se